Letošní zimní přestavba se poněkud protáhla, ale ono když ještě v květnu to byla jen holá kasle, tak jsem už ani moc nevěřil, že se letos svezu. Nakonec to vyšlo a je to úplně nové auto!
Zmizel centrální stěrač (vrtat do zavařené kasle po laku byla lahůdka), zmizela i anténa.
Nový volant OPM 330mm, prodloužená řadička a ohnutá k řidiči, táhlo řazení nahrazeno řízením, takže Háčko je zcela přesné, nové pedály OMP no a nové židle Sparco a pásy OMP...
Paradni. Jediny co by mi trosku vrtalo hlavou je to podvazani napravy, vim, ze se to dela, ale nedalo by se vymyslet neco elegantnejsiho? Na pruzinu jeste jednu mekkou?
assassin: Podvázání se dělá od nepaměti, řešit to pomocnou pružinou by bylo nákladnější a navíc by se muselo udělat i nějaké vedení. Pružina se totiž vlivem úhlu kývání nápravy i lehce vybouluje (u origa je prohnutá hodně, tady ta moje už prakticky ne, ale ty síly tam působí...). 4P brzdy má originál každá 130, 135 a 136tka ale jen s jednoduchým kotoučem. Větrané kotouče měla jen LRa a brzdič je tím pádem upraven/rozšířen mezikusem.
Krásný, vidim spoustu věcí, co bych hned vyndal a vyřezal, ale chápu, že to neni přímo na závody. Fakt moc pěkný a dotažený do detailů. :) Rezervu vozíš kvůli deformační zóně? :)
P.E.T.R: Nějaké věci na vyndání se ještě nejdou (střecha, koženka a plasty na sloupcích v interéru, koberce atd. atd. ale to by zas nebylo tak pěkný a uhlazený, navíc bez koberců i nepraktický. Na vyřezání toho už moc není, vše by bylo na úkor pevnosti boudy či dvěří, která už takhle není nijak závratná. Rezerva je opřená o nápravnici a vystužené řízení a je opravdu nedílnou součástí deformační zóny. Proto třeba crash test SM před lety, kdy to vzali cca. 20% čelní plochy čistě jen na světlo a blatník navíc právě bez rezervy neuznávám a považuju to za nesmysl.
AllInOne: V tomto případě můžu říct, že nikdy :))) Hmotnost je znát jak na zrychlení, tak při brždění alespoň pocitově a v autě je krásně slyšet motor a převodovka. Předtím to bylo takové tlumené bučení/dunění, teď je to ryzí řev a je to podstatně příjemnější i při ustálené jízdě.
Nádhera! Naprosto skvělá a precizní práce! Ty kila dolů musí být sakra znát, to je jako by jsi najednou přidal 40 koní ;) A na držák na hadici nemám slov :D Tiše závidím....
Díky, plechovej držák má každej, tak jsem chtěl něco stylového, jen se to mou pečlivostí nějak zvrtlo a je z toho nejdražší držák na hadici v ČR :-D
Rám nebude, chci to mít stále jako víkendovku a to je s rámem problém. Loni to prodělalo oficiální přestavbu na 136tku na přestavbové STK a chci "provokovat" co nejméně.
Luxus, chtěl bych mít chuť, čas a zručnost na všechny ty detaily na tak starém autě :) Já na to nemám ani na novém, i když teď když je garáž téměř vedle obýváku se to třeba i změní :D
Chris: Uz to ma eRkovy znacky, takze neco ve volnem poharu apod.
Je to cerstve po slozeni, jeste neprojeto, takze ono si to lehce sedne a pak to bude cca. jako Simurda viz. vyse oranzova LRa. Je v tom stavitelnej Protlum. Nejaky fotky mam, ale kdy se k nim prokousu nevim.
Včerejší Most absolutně super, takhle jsem si ještě nezajezdil. Ráno sice bylo hodně mokro (na smetený semislick pod plošky až moc :)) ale odpoledne to sroho oschlo a zajel jsem si zatím nejlepší čas, takže na suchu s ohřátou gumou to půjde ještě níž. Odlehčení se vyplatilo a nový podvozek se chová skvěle...
Youtube video:
Na trubce je dalších 6 videí od pomalého ráno až po poslední jízdu skoro na suchu.
Augi: Díky! Motor jako takový je základ Felicie MPI bez vstřikování přestavěná na karburátor co byl v posledních Š 130/5/6. Přesný popis úprav najdeš zde: [ Link ]
V tom případě proč ne, mně byla doporučená ta EBC, proto ji jezdim. :) A popravdě cenový rozdíl neřešim, to už jsou drobné v porovnání se vším ostatním, ale to dobře znáš. :)
Ta EBC má lepší suchý bod varu, takže pokud jí budeš měnit co závod, tak je lepší, ale jakmile to do sebe natáhne drobet vlhkosti (což se stane za chvilku), tak jsou na tom úplně stejně ;)
Přes svátky jsem se hecnul a předělal galerii na domovské stránce. Přidal jsem řadu fotek z více jak 15ti leté historie - fotky od čísla 31 až do současnosti...
NJ už je to nějaký ten pátek a člověk se učí celý život a je třeba to posouvat neustále dál ;)
Dneska jsem dokončil konečně funkční rezervu, která se s 10mm podložkou vejde přes brzdy alespoň v předu. Čert nikdy nespí a letos máme v plánu cestu na severní smyčku, tak je třeba být připraven :)
A mám nové pokličky na ATSa. Ty původní jsou děsná imitace karbonu + jsou hodně vystouplé a nepůsobilo to vzhledově pěkně. Tak se vzal černý silon a vytočily se co nejnižší + nové plastické logo.
P.E.T.R.: Původně ano. Z vrakárny za kilčo, pak soustruh na zvětšení středové díry, písek a komaxit. Aby se vešel dopředu, tak musí být 10mm podložka a je to s chlupem. Na zadek ho nedám, ale to se dá řešit přehozením píchlého kola se zdravým předkem.
Chceme jet někdy v červnu, ale akcí je hodně bude asi vybírat dle předpovědi počasí.
Pekny. Taky bych chtel mit na vyber ze trech sad na leto... :-) Ve 20" to ale takova prdel neni... :-) A pak bych chtel mit stejne prazdnou garaz, ale to je utopie u nas doma.
Kamil: Když jsem teď dělal očistu, tak jsem si rozdělal do kyblíku trochu autošamponu co mám od Valvet pro - je tady i na fotce výše. Jinak na kola jedu klasicky "švédskou utěrku" asi nejvíc se mě osvědčili Italské co mají v Albertu. Jsou nejpodobnější těm značkovým a opravdu se s nima dělá skvěle.
Tuner#2: bude, jen se k tomu musím dostat, zatím jsem vysypal kartu a roztřídil/promazal to podle značek :) teď budu koumat, jak do toho :D každopádně, na škodovky hezká podívaná, jako vždycky ;)