Navštíveno 2270x

Je tu nekdo kdo na to hraje potrebuju poradit jaky struny na to koupit nevyznam se rikaji ze misto kovovejch nejake nylonove co zvuk to pak musi bejt uplne jinej ne ? a pak nejake cislo 7 nebo 10 nechapu.

22.10.2015, 21:38 |
xSam Já na španělku kupoval 11 D'Addario...
A co budeš na tu kejtru hrát?

23.10.2015, 08:49 |
Ravo na úplně klasickou španělku patří nylonové struny. Mají totiž mnohem menší tah než kovové a tomu odpovídá konstrukce samotné kytary (uchycení krku, samotný krk, mechanika). Jenže jak jsi zmínil, mají jiný zvuk než klasické kovové, zase jsou bezkonkurenčně nejměkčí.
Takže pokud úplně začínáš, tak si dej nylonovky, nauč se na nich hrát (nebudou tak trpět prsty) a pak přejdi na nějáký ultralight kovový. Ty budu taky relativně měkký a nebudou namáhat tolik konstrukci kytary a bude to v pohodě. Sám jsem to takhle provozoval bezproblému celou životnost cca 50leté kytary (a pořád žije, sice už vypadá hodně "punkově" ale co už ;) .
Už jsem viděl pár španělek s urvaným nebo zkrouceným krkem, nebo vytrženým koníkem kvůli použitým megatvrdým struchách.
Downland: cisla znamenají tlouš´tku strun. Je to měřeno v setinách palce na struně E (1), takže 8 je nejtenčí a 13 nejtlustší. Pokud na tu kytaru budeš hrát rozklady a melodie, dej co nejtenčí - budou se dobře domačkávat, ale pozor - na úkor sustainu (dozvuku). Pokud na to hraješ u ohýnku punk, dej 10-11 (silnější bych nedával, už ty 11 jsou na hraně), bude to sice víc bolet, ale zase budeš hlasitější.
Takový standard jsou 9-10.
Já mám na 12 string 10, na šestce 12 (hraju na to doprovody), na SG 13 (pokouším se o metal a ladím drop C - níž) a na LP mám 11 - tam se neúspěšně snažím imitovat Gilmoura :oDDDDDD)
Když si chci zahrát jen tak pro radost, sáhnu stejně po 12 strunce, protože....
Má měkký struny :oD
Takže tak nějak :-)