Navštíveno 6961x

Od upgradu na Windows 10 (místo mých oblíbených sedmiček Ultimate) mi padá systém klidně 20x denně. A to bez varování, natvrdo, BSOD (to jsem nezažil snad od WinXP). Popis chyby je *pokaždý jiný*, v podstatě bych řekl, že se mi tady vystřídaly už úplně všechny chyby, které existují. Původně jsem to přičítal ICQ, protože tak v 50%, když jsem spustil ICQ, tak to hned spadlo, ale i když se těmto programům už vyhýbám, tak to padá dál. V naprosto neočekávaný moment, prostě si píšu něco v prohlížeči a najednou crash bez varování. Za dva měsíce padání se mi absolutně nepodařilo najít souvislost, padá to fakt kdykoliv.
Včera jsem si nainstaloval tu obrovskou aktualizaci, která se mi mimochodem instalovala asi 4 hodiny (super, musel jsem přerušit veškerou práci a jít prostě spát), ale nepomohlo to ani náhodou. Většinou když to spadne, tak se to pak restartuje a hned po přihlášení to spadne podruhé. Až po druhém restartu se obvykle přihlásím normálně a pár hodin funguju.
Systém je na rok starém SSD disku, kde předtím Windows 7 běhaly nádherně, začalo to padat fakt až přesně den po upgradu na Windows 10. Takže podezírám spíš systém, ale nevím, co s tím (teda kromě downgradu). Existují nějaké lepší diagnostické nástroje? Nějaká informace, že se zapsalo někam do špatného segmentu paměti je mi k ničemu, potřebuju najít příčinu na trošku vyšší úrovni (která aplikace). Antivir nepoužívám, firewall mám ten defaultní ve Windows.

19.11.2015, 11:04 |
fredh tipl bych si, že se ti perou nějaký ovladače. Zkus si najít veškerý ovladače a přeinstalovat.
Mě teda jedou bez sebemenší chyby...
Mám nějakou tu utilitu od MSI, kde průběžně aktualizuju ovladače související s deskou (LAN, zvukovka, BIOS atd.). Grafika se mi taky upgraduje automaticky a pak už mi docházejí nápady, co se může prát s čím :-) Nevím, jestli se mám zaměřit na to systémové SSD? Nějaká diagnostika, drivery nebo tak? Myslím, že je to Samsung 840 EVO 250 GB.

19.11.2015, 11:17 |
War když jseš u těch updatů, tak jak Samsung nic moc neumí a SSDčka obzvláště, takže se doporučuje udělat na 840 EVO oba dva updaty. Ale chyba spočívala ve výrazném zpomalování, nikoliv padání.
Kupoval jsem vloni v prosinci, v březnu tuším vyšel firmware, takže mám asi pro jistotu aktualizovat firmware i drivery, co? Ale taky myslím, že to tím nebude.
Možná je problém v nVidia drivers, slyšel jsem o hodně problémech nVidia vs. Windows 10, ale jako novou grafiku si kvůli tomu nekoupím a drivery aktualizuju pravidelně :-(

19.11.2015, 11:37 |
War ve Windows je Prohlížeč událost (Event viewer) a můžeš se podívat co se událo mezi starty kernelu, kterými ohraničíš jeden pád systému. Příslušné hexadecimální chyby můžeš googlovat s technetem, ale ve výsledku toho asi taky moc nezjistíš
O event vieweru vím, bohužel je tam pokaždé něco jiného. Naposledy to byl Kernel Power, 0x8000400000000002.
Vygoogloval jsem na netu spoustu lidí, kterým Win10 padají taky, ale nikdo neví řešení, ach jo.

19.11.2015, 16:56 |
fredh já mám ssd od samsungu taky a úplně bez problémů. Na nějakou automatickou aktualizaci driverů sem za život nepoužil. Vždycky nainstaluju vše sám a svatej pokoj. Nemusí to tím bejt, ale je to první věc, čím začít.
A antivir nepoužíváš proč? Mám free avasta, a nikdy žádnej problém. Pak už jen možnost, stáhnout, desítky na flešku a provést reinstal ručně s formátem...
Míval jsem tuším Eset a neustále mi pípal, ačkoliv po rozkliknutí tvrdil, že je všechno v pořádku, tak jsem pak jednou vytekl a odinstaloval :-D Teď mám vlastně Microsoft Security Essentials, jen to nepoužívám jako velkého bratra, ale projedu to jednou za čas.
No s tou nekompatibilitou driverů čím dál víc sázím na nVidii :-(

19.11.2015, 22:04 |
Lu82 nejlepší je udělat čistou instalaci (použitím ISO přímo od MS). Když jsem udělal jen upgrade z 8.1 taky různě zlobilo. Udělal jsem čistou instalaci na čistý disk a je vše OK.
Njn, to už teď asi nevyřeším, je to pracovní počítač, kde mám milion nainstalovaných věcí včetně třeba mailové historie patnáct let zpátky (to je asi 20 GB mailů :-D), každá instalace od nuly je pro mě peklo a provádím ji jen v případě, že mám výjimečně třeba týden pracovní volno, jinak si to prostě nemůžu dovolit být bez počítače byť jen den. Ale asi to tak časem stejně holt dopadne...

19.11.2015, 22:21 |
fredh Jo pravidelny zalohy sou dobra vec... Kdyz jsem jednou prisel o komplet fotky za 10 let, tak jsem zacal zalohovat.
Já zálohuju od té doby, co mi začal blbnout externí disk a když jsem ho projel nějakým diagnostickým nástrojem, který ukazuje zbývající životnost disku a u většiny disků ukazoval třeba "pět let", "sedm let", tak tady ukazoval "šest hodin" a to bylo znamení, že okamžitě F5 na diskové pole a zachránil jsem asi 98% dat. Dneska mám všechno v RAIDu.
mám OS X, ale tebe teda lituju :-))

20.11.2015, 09:56 |
fredh No tak pokud máš i maily zálohovaný, tak můžeš udělat reinstal ne?
Teoreticky jo, prakticky záloha mailů je peklo, protože je to roztahané po desítkách podadresářů, mám asi sedm účtů a ten import a export je největší opruz vůbec (jasně, dneska už je všechno přes IMAP, tehdy to nešlo, tak si to pořád tlačím před sebou všechno :-)
Uvidím, asi prostě koupím novou grafiku a udělám reinstall, to jsou dva kroky, které to musí vyřešit. Jiný důvod pro padání mě nenapadá. Jedině ještě test RAM, ale mám 32GB a tam ten test trvá asi několik hodin, co jsem tak četl :)

20.11.2015, 10:41 |
fredh a na desce grafiku nemáš? Nebo ji odinstaluj a nech na zkoušku jen základní windows driver.
Hmm, můžeš sem hodit konfiguraci te masiny (typy jednotlivych zarizeni napr ze Speccy), tohle mne zajímá.
Ja na to za 3 měsíce upgradů narazil akorat na Teclast tabletu, tam to dělal driver pro otáčení obrazovky. A pak ASUS nb, kterej mam ted na stole, ale tam tuhly uz i 7. Tam to byla klasika teplota grafiky+chipsetu. Pasta tomu trochu pomohla, ale stejne jsem z ciny objednal heatpipe.
Jinak bych si acronisem udelal image, pak to cele nainstaloval jako ciste a laboroval s driverama. tim se pozna, zda je to HW nebo OS/SW
to CV: WIn 10 uz mame s kolegama asi na 5-ti McBookach, pokud by jsi chtel :-)
Speccy:
CPU
Intel Core i7 4790K @ 4.00GHz 51 °C
Haswell 22nm Technology
RAM
32,0GB Dual-Channel DDR3 @ 933MHz (10-11-10-30)
Motherboard
MSI Z97 GAMING 7 (MS-7916) (SOCKET 0) 45 °C
Graphics
DELL U2412M (1920x1200@59Hz)
22EA53 (1920x1080@60Hz)
1535MB NVIDIA GeForce GTX 580 (MSI) 61 °C
Storage
232GB Samsung SSD 840 EVO 250GB (SSD) 41 °C
119GB M4-CT128M4SSD2 (SSD)
931GB External RAID USB Device (USB (SATA)) 44 °C
3726GB Western Digital WDC WD40EZRZ-00WN9B0 (SATA) 34 °C
1863GB Western Digital WDC WD20EARX-00PASB0 (SATA) 32 °C
931GB Western Digital WDC WD10EURS-630AB1 (SATA) 37 °C
Optical Drives
PIONEER BD-RW BDR-209M
Audio
Realtek High Definition Audio
Nesuďte mě za ty disky... mám k tomu ještě dvě velký diskový pole v RAIDu :-D Domácí PC, no :-D
A ještě dodatek. Windows mi padají většinou při spuštění nějakého programu (a většinou takového, který nějak komunikuje navenek). Už mi to spadlo při spuštění:
Spotify
QIP (ICQ)
Tak nevím, to na grafiku asi moc neukazuje.
Scully: hele jen tak ze zvedavosti, jak pracovne vyuzivas takovyhle zelezo?
Řešil jsem podobný problém, Win7 najednou BSOD dosti nepravidelně.
Po výměně vadného SATA kabelu vše vyřešeno.

21.11.2015, 01:53 |
JEF Test 32GB paměti sice chvíli trvá, ale je to naprostej základ, když se řeší "duchařina". Osvědčenej je Memtest86+
[ Link ] . Pusť ho večer a ráno uvidíš. Kontroluje cyklicky a čím víc průchodů, tím líp...
Jako ve všem je potřeba vyloučit základní věci a nehrabat se v nesmyslnejch teoriích, jinak je to ztráta času a peněz.
assassin - občas rendering videa, občas zpracování většího množství RAW fotek... a ty cenové rozdíly mezi komponenty nejsou velké a zrovna grafika je tuším bazarová, nebyla to pálka. Jednou za rok nebo za dva vždycky udělám upgrade za 10k.
tykeev - to by se ale asi muselo týkat systémového disku a tam jsem shodou okolností před dvěma týdny SATA kabel měnil, protože jsem to musel celý nějak přepíchat, aby se mi tam vešel nový disk :-)
Memtest86+ tedy v příštích dnech provedu a budeme chytřejší.
Taky bych se přikláněl k RAM. Zkus vyndat 2 kusy ram a nechat jen 16GB, teda pokud je to 4x8GB. Já jsem doma bojoval s tím samým. Dvě sady pamětí, každá sada samostatně OK v memtestu, dohromady v jedný desce způsobovalo náhodný padání, BSOD pokaždé jiné,nedalo se to v podstatě identifikovat, přesně jak píšeš. Po delší době se přidalo i "kurvení souborů" při jakýmkoliv kopírování, přesunu, rozbalování, stahování. Nechal jsem pouze 2x Ram a vyřešeno. Od té doby ani jeden problém.
Scully: jasny dik, to video asi nejakej vykon chce... Ja jsem si ted porizoval komp na CAD a ceny jsou sileny, pritom vykonove to bude slabsi nez to co mas ty :)
Trosku jsem uvazoval jestli misto "pracovni stanice" nevzit spis herni komp - protoze herni za 40 ma vsechny komponenty "lepsi" nez pracovni stanice za 100 - tak snad to nejake opodstatneni ma...
Tak memtest86+ vypsal po 8 hodinách běhu dvě chyby, takže asi nemusím čekat dalších osm hodin, až doběhne, ale prostě ho stopnu, vyndám dvě RAMky ze čtyř a spustím test znovu, co? Skoro nové Kingstony tam mám, všude dobré recenze, ale asi to teda bude ta příčina padání... nebo to vlastně může být i vadným slotem na základní desce?
Nebo dá se z toho poznat, která RAMka či slot to je? Asi ne, co :-)
To mě čeká ještě hodně testování, když doporučujou aspoň devět průchodů a já jsem po 9 hodinách byl uprostřed druhého...

Jo tohle je pakarna. Hlavne si pamatuj sloty ve kterejch testujes.
Predpokladam ze bios desky mas aktualni verzi 1.B, aby jsi to potom nertestoval znova.
Ja to vetsinou testuju v prvnim slotu pamet po pameti. Vetsinou uy druhej test ti ukaze chybu. Pak ten vadnej nechat projet vicekrat
Jinak u Intel Z97 Express vypada, ze ani ostatni vyrobci nemaji problem s Win10.
Par lidi si stezovalo v nejakejch Prewiew verzich na Realtek Driver pro zvukovku.
Mám 1.B0. Nejrychlejší tedy bude asi nechat tam jen jednu osmigigovku a testovat to takhle po jedné, co?
Hlavně aby to nebylo třeba nějakým blbým kontaktem ve slotu, dost nerad bych řešil reklamaci základní desky, když potřebuju počítač na práci 16 hodin denně. Ale tohle bude asi fakt jen jedním tím modulem.
Tak jsem nechal jen 2x8 GB na prvních dvou slotech a taky to našlo jednu chybu, viz fotka.
V další fázi nechám jen 8GB na prvním slotu a jestli i to najde chybu, tak budu naštvanej, protože zrovna k tomu prvnímu modulu se jde strašně blbě dostat, překáží tam chladič procesoru nebo co to tam tuším je.

Hele když koukam na tu teplotu CPU a říkáš, že tam překáží chladič.
Nemůže to být tak, že tam tu paměť trochu pečeš?
To CHUROS: 52 stupňů není moc na i7-4790K (TDP 88W)
Mr.Scully: postni fotku interiéru PCčka
Nevím, sáhnul jsem si těsně k paměti a přijde mi, že je tam chládek.
Tady je špatná mobilovka, pokud z toho něco poznáte... pokud ne, tak to vezmu foťákem :-) Ten první slot je prostě "schovanej", no...
Je fakt, že jsem vždycky míval problémy s vysokou teplotou (hlavně disků), v pokoji je teplo, tak jsme se snažili to vyřešit nějak líp, nevím... nejsem expert na ladění HW PC, pomáhal mi s tím někdo jiný.

Tak hlavně na první pohled nejsou vyvázány kabely pořádně (ty pak brání průchodu vzduchu). Vzduch by měl case "procházet" (takže zkontrolovat tok vzduchu - lidi často všechny ventilátory nechávají foukat dovnitř (většinou navíc proti sobě :-) ), takže teplo pak zůstává uvnitř)
Jo, ventilátor by měl snad foukat dobře, to jsme kontrolovali :-)
Jinak ale 52 stupňů na procesoru mi přijde v pohodě? A nemyslím si, že by RAMka měla odejít po roce funkčnosti jen proto, jestli je vedle ní o pár stupňů víc (což si navíc nemyslím, že není). Nicméně sázíte na to, že odešla ta první vlevo? Která mi teď nejde vyndat, protože je tři milimetry od chladiče? :-D
Netvrdim ze je to moc, jen me napadlo, jestli se ty chladice nejak nedotykaji aby se teplota z chladice procesoru neprenasela na pamet.
Tohle vypada ok, chladic je dal, jenom je nad tim ventilator a vzduch jde na druhou stranu
Zkusím večer ten test na té první RAMce, kterou tam nechám samotnou. Blbý je, že ten test trvá vždycky hodiny, takže ho můžu dělat jen přes noc, to bude trvat ještě týden.
Z toho, že napoprvé to našlo dvě chyby a napodruhé (po odstranění dvou pamětí) jen jednu, se nic vyvodit asi nedá? Doufám, že vadných nebude víc...
jo to mi povidej
a to furt jeste nerika nic o tom jestli neni neco s deskou.
Proste pakarna.
Kingston ma dozivotni zaruku, takze ti je vyreklamujou
To jo, o paměť se nebojím, spíš pokud to bude psát chyby dál, tak reklamace základní desky by byl problém, těžko si z fleku koupím jinou, abych mohl dál fungovat.
Jsem zvědav, jestli vůbec vyndám tu RAMku, vycvaknout jde, ale úplně vyndat asi ne a sundavat chladič se mi nechce. Už si nepamatuju, jak jsme to tam prve dali :-D Snad to nějak půjde.
Mělo by Ti stačit na chvíli sundat tu aktívní část z chladiče.
Jojo třeba otestuješ všechny RAM v jednom slotu a budou ok a zjistíš, že je mrtvý slot na desce nebo, že nefungují paměti dohromady, ale samostatně ano :-)
Vyhákni ty horní spony na větráku, tím ho uvolníš, sundáš a RAMku v pohodě vytáhneš.
Tady to dle diskuze vypadá na HW problém,
ale dnes mě naskočilo W10 na stažení (mám 8.1) a nevím zda přecházet?
Já kdybych vybíral mezi 7 a 10, tak zůstanu u 7.
Ale 8 se mi jako mezikrok nelíbily, takže mezi 8 a 10 bych vzal 10.
Ale je to jen čistě subjektivní pocit.
Jinak díky všem za rady, v noci bude další test :-D
V PC na fotky zůstávám u W7, ten ani nikdy nebyl a nebude na netu a systém je krásně stabilní. V tom druhém škopku na net teda asi přejdu na 10tky ;)
Ja prechazel na 10ky na 2PC. Oba desktopy, jeden uplne v pohode a druhy pomerne obrovske problemy s rychlosti pristupu k datum na disku. SSD, vsechny ovladace aktualni, otevreni pruzkumniku a obsahu slozky vzdy v radech vterin. Po vypnuti indexace vseho, dlouhem testovani a laborovani se spustenyma aplikacema, sluzbama to teprve zacalo byt trochu OK, ale porad to neni ono, ale uz nemam vubec tucha co zkouset... Na 8.1 to chodilo uplne v pohode.
Ghofig: Zacni hledat podle chipsetu nejaky problemy s tim kontretnim typem SSD. Nektery typy SanDisk radicu meli aktualizaci FW.
Kazda instalace ma svoje. Ted resime zakaznikovi fungl nove HP stroje, na ktere musime nacpat WIn7. A tuhne to a pada to jak hrusky. 8.1 na prvni pokus, 10 na prvni pokus a s Win7 se nechytaji. Evidentne uz vyrobce neresi win7 drivery, proste spoleha ze jsou kompaktibilni. Takze na starsi HW rves do 10 drivery pro win7/8 pro novy hw nechavas bud MS drivery, nebo kompaktibilni pro 7/8 ktere nikdo netestuje.
Tak s těmi RAMkami to nevypadá dobře :-( Sloty 1-2-3-4 psaly v Memtest86+ chybu, tak jsem nechal jen 1-2 a stejně to napsalo 1-2 chyby, tak jsem nechal jen slot 1, napsalo to jednu chybu, tak jsem si říkal, že to asi bude ono. Nechal jsem pro kontrolu jen sloty 2-4 - a napsalo to milion chyb. Takže asi jakoukoliv kombinaci RAMek nechám, tak to něco napíše. Tzn. co, základní deska? Přece nebude najednou vadných několik rok starých modulů RAM najednou (nevím, jestli má smysl testovat další kombinace modulů a slotů...).
Scully: asi nez koupis jinou desku by mozna stalo za to testnout ty ramky v jinem pc - ja uz hw vubec nesleduju, ale v ntb asi stejny ram mit nebudu coz? Jinak bych ti nabidl ze to testnu ja..
Asi to tak dopadne, spíš je otázka, kdo z mých kámošů bude ochotný nechat projet osmihodinový test :) Protože jinak se to nijak moc neprojevuje, občas to spadne pětkrát za den, občas to tři dny drží bez spadnutí. Tak nevím. Ale napadá mě, že bych mohl zneužít přítelkyně počítač. Akorát ta má nějaký pravěký, tak nevím, jestli ty nový paměti s tím vůbec budou kompatibilní...

26.11.2015, 14:20 |
htd
kdyby hsi byl v praze tak ti je otestuju, do plzne mi nikdo nejezdi :-(
V pohodě, díky i tak za pomoc. Zkusím to nacpat někomu do počítače, ale pokud to nebude paměťmi, ale deskou, tak se na to vykašlu a holt to nechám dva roky bežet, než bude čas zase desku vyměnit za jinou. Možná je vše fyzicky v pořádku, ale je tam jen nějaká nekompatibilita...
htd - pěkný nástroj, ale pro mě nepoužitelný, mně to ty varianty BSOD vystřídalo už všechny existující :-)