Navštíveno 3125x

Ahoj vyzná se tu někdo v tepelných čerpadlech?
Mám 2 generační dům kde se dříve vytápělo el. + 2x krbová kamna.Bohužel s aktuální prací vytápění krbovkama padlo a začal jsem vytápět plynem.
Spotřeba plynu na vytápění a ohřevem užitkové vody na 2. generačním domě vychází na 26 000 kč
Spotřeba el. energie na celém domě s tarifem D26d je VT 4,499 MWh a NT 1,182 MWh a jističem 3x40A což je cca 22 000Kč
Nyní řeším jak snížit celkové náklady s ohledem na poměr cena/uspora
Našel jsem TČ:
[ Link ] Nyní řeším zda při zakoupení a montáži 2 těchto TČ a přechodem na tarif D56d zda bych na tom vydělal nebo popřípadě ušetřil.
Má to smysl?Vyplatí se tím topit samostatně nebo v kombinaci s plynem?Nebo nějaký návrh co by mohlo pomoci?
Tvůj odkaz vede na klimatizační jednotku, nikoli na tepelné čerpadlo.
Sice umí i topit, ale je určena jen do prostoru max 90m3.
Osobně bych se všem tepelným čerpadlům, které jsou založené na klimatizační jednotce určitě vyhnul.
jedine co sem dopátral je to TČ vzduch-vzduch a měl by to být invertor
Najdi si šikovného projektanta s mozkem. Tarif dostaneš za určitých podmínek. Úsporu a jaké budou investice ti řekne právě projektant. Neřeš to takhle na fórech dotazem....to se musí o domě vědět X věci. Honza
Jestli Ti stačí na dvougenerační RD 26.000 na sezonu za plyn na otop + ohřev TUV, tak si gratuluj a nějaké TČ zapomeň - s tímhle "rozpočtem" se Ti ten přechod na ně nikdy nejen že nevyplatí, ale ani nezaplatí....
radek.613: taky mě tohle napadlo - jestli máš takhle "malý" účet na 2.g RD - tak návratnost investice do TČ bude asi sci-fi ....

21.12.2015, 10:18 |
Ladic Pánové, nemohu souhlasit, otázkou je samozřejmě ztráta objektu atd, ale cena TČ voda-vzduch s dejme tomu 12kW je někde okolo 160.000 sakumprásk s bojlerem a instalací a předpokládám pak celkový provoz do 25.000 (topení+spotr. elektriky), takže oproti 22.000+26.000 je to úspora 23.000 to jest návratnost cca 8 let. Životnost se udává 20 let, ted je to na každém z vás posoudit výhodnost. kolega má zastavěnou plochu 148m2 ve dvou patřech a 3 člennou domácnost s náklady na elektriku 17.100/rok (topení i spotřeba) takže asi tak.
Ahoj tuto klimatizaci jsem poridil na jaro 2 kusy do prizemi a do patra do loznice. V tomto obdobi to topi a funguje celkem bez problemu. Dostal jsem na to nizky tarif, takze navratnost tam nejaka bude. Nevyhoda spociva v tom, ze nevytopis například koupelnu, ja mam tuto klimu v jidelne takze to zvladne i kuchyn a obyak, ale pokud se chces ohrat všude tak musíš bud koupit vic jednotek a nebo to dat dohromady ještě s jinym zdrojem tepla. Me staci ještě krbovky popřípadě primotop. Co s tyka spotreby, mam tam merak a pokud jedou obe jednotky v tomto počasí mají spotřebu cca 750w za hodinu. Pokud je mlha tak vyssi. Prumer od rijna 14kw denne obe dve.

21.12.2015, 14:54 |
xSam Ty jo, já kdybych měl spotřebu 26K ročně za plyn, tak jsem šťastnej jako blecha.
Minulou zimu za domeček 120m2 to bylo 32K a teď v novém baráku s kondenzákem počítám tak 55K.
rd kolaudace 2009, 180m2 čistá podlahová plocha, + temperuju garáž 40m2 na 10°C, bydlíme 4 lidi - tč země voda - kompletní účet za elektriku 25-27 tis. ročně - už řekněme 5 let v kuse - topíme tak 22-23°C. Žena od 2009 doma ma mateřské. Nepouživám redukované teploty, tč jede 6 let v kuse skoro stejně.
Romca55: věř mi a sežeň si šikovného projektanta .o) těch pár litrů za ten projekt za to stojí

21.12.2015, 18:34 |
deda Xsam: co s tím plynem děláte??? Mám o pár m2 víc a letošní faktura za plyn byla 9tis. podlahovka, radiatory a ohřev TUV...je tedy fakt že přes léto vodu ohřívá solar,ale že by to byl až takový rozdíl...
hlavně nekupuj žádnou čínskou levnou jebačku, pokud chceš dám ti kontakt na kamaráda co se tím zabývá a dělá to fakt dobře

23.12.2015, 22:33 |
xSam deda, problem pravdepodobne bude ve 120 let starem baraku:-/