Navštíveno 8124x

Tak se blíží ten slavnostní moment přestěhování do nového baráku a tím pádem nákup nějaké té elektroniky :-D Prachy teda došly už dávno, ale to nebrání nějaké té investici do pěkných hraček. Blbý je, že ač mě tenhle obor baví, tak už to pár let nesleduju a vůbec netuším, co je "IN".
1. Televize - chci ideálně 65" úhlopříčku (větší se mi nevejde a menší je myslím až 55", což už mi přijde zbytečně malý). Podle čeho vybírat? Všechny ty TV mají miliardu funkcí a přijdou mi podobný. Přípravu na nový pozemní vysílání mají všechny, streamování z NASky taky. OLED se v téhle velikosti ještě nedělají za přijatelné peníze. Pak jsou ty různý QLED a další obdoby LCD. Jaké parametry hledat? Přemýšlím třeba nad Samsungem (
[ Link ] ), LG (
[ Link ] ). QLED je jen marketing nebo ne? (
[ Link ] ), ale tahle je už malá a to se mi moc nechce. Jinak mám osvětlení Philips Hue, takže TV stejné značky s tím asi nějak umí spolupracovat), ale to mě moc nezajímá.
Využití: budu streamovat filmy z NASky přes síť, pouštět blu-ray, koukat na HD satelit. Cenovka ideálně do 50k (plus mínus).
2. A/V receiver - jsem bohužel omezen místem, potřebuju něco, co má max. 13.5 centimetru na výšku. Využití hlavně filmy, hudba minimálně. Doteď jsem měl vždycky Onkyo, ale ty se v téhle velikosti asi moc nedělají. Jaké parametry hledat? Opět mi to přijde plus mínus stejné. Viděl jsem v týhle velikosti H/K, Marantz, Pioneer, Yamaha. Co třeba něco takového?
[ Link ] 3. Repro - tohle jsem bohužel posral :) Nějak jsem si nechal od ženy vnutit nábytek a včas nedomyslel, že nezbylo místo na zemi na přední repro. Na druhou stranu už nemívám čas na poslech hudby, takže mi teoreticky stačí repro k filmům. A otázka je - bude na tyhle účely stačit repro v kvalitní televizi za 50k, nebo dokoupit nějaký menší (užší) 2.0/2.1/3.1 repra, ale s tím, že by musely stát na cca 30cm vysokém laminátovém kusu nábytku vedle televize... což prostě nevím, jestli není úplná kravina a nezhorší to zvuk. Bohužel nezbylo místo na zemi, těžko se to vysvětluje, ale nějak jsem tam něco posral při plánování :-D Nevím, jestli nevzít třeba jen nějakej symbolickej soundbar...
[ Link ] 4. Pračka, sušička - tady úplně plavu a netuším, co chtít. Vím akorát, že chci dva různé spotřebiče, aby se jedna várka mohla sušit a druhá už mezitím prát. Kamarád mi radí Bosche, že pořád jako že německá kvalita. Ale vůbec netuším, co hledat.
[ Link ] [ Link ] 5. Dál teď nevím, co ještě budu kupovat, napadá mě snad jen barevná laserová tiskárna se scannerem. Vyloženě domácí občasné využití, takže aby to nebyla velikostně megakráva. Stačí třeba takovýhle základní Samsung?
[ Link ] Mám teď inkoustovku a nezávisle na tom, co mám za značku (Canon. HP) a že používám origo náplně, tak stačí pár dní netisknout a už musím čistit hlavy a podobný kraviny, kvalita tisku mizerná. Laserovka zvládne, když budu tisknout jen třeba jednou týdně?
Kuchyňské spotřebiče vybrané mám, NASky Synology si převezu z bytu, blu-ray a satelit si nechám taktéž stávající. Zatím mě nic dalšího nenapadá, ale ono to přijde :-)
ad4: Rozhodne pracka a susicka zvlast. Nekdo rika ze uz ani BOSCH neni co bejval,ale porad je jeden z nejlepsich. My mame vse od AEG coz je jeste o 50% drazsi. Tam uz bych aj pouvazoval nad prodlouzenou zarukou. Nam to slape jiz 6tym rokem a to ta pracka se susickou jedou denne a i nekolikrat.
Nevím, jak sjou na tom značky dnes, ale od roku 2000 mám:
myčka AEG - dodnes bez jediné poruchy. Deska Fagor ( v té době byly jen odporoveé) - dodens bez jediné poruchy. HV trouba Siemens - dodnes bez jediné poruchy (peče denně nebo téměř denně-pečeme si chleba už asi 12 let sami doma, bohužel díky tomu je už přes den nečitelný displej timeru). Pračka Bosch dosloužila loni po 16 letech - motor byl drahý asi 4,5tCZK, + servis, nevyplatil by se. LG DD, co máme dnes, tomu nesahá ani po paty.
Ad domácí zábava: asi jis velký fanda, když jis ochoten za TV mlasknout víc, než 10tCZK. Ale každý to má jinak. Já jsem koupil v r. 2002 nějaké LCD JVC (tehdá asi 45tCZK), hraje sice dodnes, ale ty prachy bych dnes nedal ani omylem.
Ad muzika: pokud uvažuješ jeno možnosti využít repro mv TV, pak nemá msysl investovat do čehokoliv, byla by to opravdu škoda peněz. Vypadá to, že to nevyužiješ.
PS: dnes bych značku domácí bílé techniky rozhodně nijak nehrotil, vím, co se vyrábí u nás v Uničově...

13.10.2017, 15:00 |
DaveF já jsem vybíral bílý spotřebiče z Bosch/Siemens a AEG/Electrolux a spokojenost už 9let
Všechno v relaci cca 15-20tis.
Lednice, Myčka - Bosch
Pračka - Electrolux
Sušička - AEG
Ale, nevím jak jsou na tom s kvalitou dnes.
Jediný co se mi v domáconosti posralo je TV Panasonic - po 4letech
Kluci, značky jasný, tam nějaké ponětí mám a souhlasím s váma. Ale jak třeba vybrat konkrétní model pračky, co má mít za klíčové vlastnosti či parametry? Nebo mám prostě vzít třeba 15k, dát limit na ty 2-3 zmíněné solidní značky a tam vybrat náhodně? To samé TV, co je dneska potřeba (kromě nového tuneru)? Jsou pro účely filmu nějaké rozdíly mezi jednotlivými receivery? Atd.
Mr.Scully:
tak náhodně určitě ne. Spíš je to o preferenci konkrétní značky a pokud budeš vybírat v rámci té, tak si dát do porovnávače různé modely v požadované cenové relaci.
Já to takhle udělal s Bosch / Siemens.
Zadal jsem třeba pračku / myčku / sušičku do porovnávače parametrů a hledal ten nejvhodnější.
Někdy i pár set korun rozdíl v ceně mezi téměř podobnými modely může přinést poměrně velké rozdíly, např. menší spotřeba vody, nižší hlučnost, atd...
Jasný, já se akorát obávám, že každý vyšší model je v něčem lepší. Takže myslíš vzít nějakou částku a prostě vzít to nejlepší, co za ty peníze je? Protože určitě jsou i super pračky za 30-40k, ale mám pocit, že bych je nevyužil :)
Některý parametry jsou mi jasný (hlučnost, kapacita, počet programů), ale dneska jsou to samý marketingový řeči o revolučních technologiích a nanovláknech a úspoře a já nevím čem... na trhu je třeba sto praček kolem 15k a těžko identifikovat tu pravou...
já postupoval tak, že jsem si prostě vybral značku, které věřím (Siemens / Bosch), stanovil si nějakou částku, jakou jsem ochoten investovat a do té částky se snažil vybrat to nejlepší možné.

13.10.2017, 18:48 |
Tuner#2 | Upraveno: 2017-10-13 18:49:32
Už jsem z oboru dlouho venku a sleduju to jen z povzdálí, ale udělal bych to takto:
1. V 65" asi jedině LCD a odrazově Samsung vyšší řady. Asi bych vyhledat na fórech která dnešní řada má alespoň 100Hz panel (v doně kdy jsem vybíral já to bylo od půlky 6xxx řady výš) a víc neřešit. Všechno je to stejně spotřebka a nemá smysl za to platit hodně, když to za 5 let budeš měnit.
2. Je třeba i tak zajistit chlazení, jako nenáročné AVčko poč ne
3. Tady je třeba si říct co chceš? Jen zvuk z TV? pak asi stačí kvalitní soundbar (což teda samsung není...). Pokud si chceš ale taky pustit CD a zaposlouchat se do oblíbené muziky, tak všechno špatně a ušetřené peníze za TV dát všechny do repro a nějakého slušnějšího zesíku.
4. Máme AEG stejně jako spotřebiče v kuchyni a max. spokojenost.
5. Tisknu v práci :)))
U TV bych v téhle ceně a úhlopříčce vzal tuhle:
[ Link ] LG nemůžu ani vidět, Samsung celkem dobrý, ale dokoupit normální DO, ten paskvil, co dávaj k letošním modelům je děs. Osobně bych u TV vůbec nekoukal po jiné značce než Panasonic.
AV receiver mám taky Panasonic, ale v těch nemám přehled. Stejně tak repro.
U spotřebičů se podívej i na Miele, jsou dražší, ale pořád tam ta kvalita je. U pračky je všeobecně lepší brát větší a těžší pračku, pokud nejsi limitovaný místem. Já mam pračku Gorenje, má asi 90kg, ve zpracování je hodně podobná právě Miele.
Tiskárnu mam v podstatě tu samou, asi starší model, už ji mam pár let a pořád maká bez problémů.
Co se týče tiskárny, tak já si nemůžu vynachválit tuto SAMSUNG. Mám ji rok a čtvrt a funguje naprosto parádně. Tisknu poměrně často a pořád jedu na původní toner :-)
[ Link ]
tykeev - jo, ale to je černobílá :-) U barevných jsem našel prakticky jen modely c480w a c480fw (druhý má podavač scanneru, což může být fajn), zbytek stojí nesmysl. No asi ten Samsung risknu, ještě jsem tiskárnu od téhle značky neměl :)
P.E.T.R - jaký je rozdíl oproti těm levným modelům Panasonic 613E a 703E? Vyjel jsem si to na Mallu a tenhle 780E má navíc prakticky jen druhý tuner a 3D. Nevím, jestli to za těch 20 tisíc navíc má význam?
Tuner#2 - u těch repro jde o to, že je nemám kam dát na zem :( Můžu je dát pouze prostě jakoby na kus nábytku do třeba 40 cm výšky vedle TV, ale říkám si, že to na tom laminátu pak bude asi rezonovat a tudíž je to blbost? Nebo ne? Je fakt, že teď mám centr položenej taky u televize na skříňce a ničemu to extra nevadí. Nevím... co myslíš? Prostě bych mohl repráky dát jen vedle TV, mám třeba 30cm místa na každé straně a je to položený na nábytku. Takže nevím, jestli to má smysl řešit. Bohužel kvůli nábytku to vychází tak, že vlevo od nábytku už jsou dveře a vpravo od nábytku jsou krbový kamna, takže buď dám repra hned vedle TV nebo nikam :) Nějak jsem to špatně odhadnul...

13.10.2017, 22:22 |
Georgedup | Upraveno: 2017-10-13 22:23:32
Ty bazary mají význam spíš pro audiofily. Pro mě je priorita záruka (už mi dva receivery odešly - tuším Onkyo a Yamaha) a obecně jsem fanda moderny, takže hlavně co nejvíc konektorů :-D Když nemám šanci dát do obýváku repra, tak asi nemá cenu řešit audiofilní receiver Cambridge...
Řada 6 je ještě braná jako taková lepší základní, od řady 7 pak začínají daleko kvalitnější modely a to jak kvalitou panelu, tak i zpracováním. Proto je tam i ten cenový skok. Mezi 703 a 780 už je to pak spíše o výbavě, je tam zas jiný panel než v 703, ale je otázka, jestli ten rozdíl jde vůbec poznat, jinak 3D je k ničemu, 2 tunery jsou dobrý, pokud nahráváš, jinak je nevyužiješ.
Nedavno se tu objevila v inzerci krásná plazma 65VT60E, ale zmizela dřív, než jsem se stačil zeptat na cenu. :D Já mam doma plazmu P50GT30 a obrázek umí nádhernej, ale už je to malý dneska, těch 65" je o dost jiný koukání.
Já jsem doteď měl plazmy, obraz samozřejmě jako víno, ale v těch 65" už to bude těžký jako hovado a trošku topení a spotřeba tam asi bude taky. Ale nechci tam dávat stokilovou televizi a ani nechci do novýho baráku dávat něco z bazaru. Půjdu s mainstreamem a vezmu LCD s nějakým přirozeným nastavením obrazu.
Co mám zkušenost tak Onkya se docela kazila,jinak jaky mas rozpocet na repro?
[ Link ]
25k za repro bych přežil a Jamo mám rád, mám od nich repro k PC v super kvalitě. ALE - pořád řeším tu jednu věc, kterou mi nikdo nezodpověděl. Má cenu mít repro, pokud (1.) budou hned vedle televize (tedy nikoliv po stranách místnosti) a (2.) nebudou stát na zemi, ale budou prostě stát jakoby v té obývací stěně? U regálovek by to nemuselo vadit?
Šířka báze nebude zrovna optimální i když 65" + nějaká mezera od TV už taky něco udělá. Co se týče stolku, ideální to není, ale pokud to bude malý regál, který nebude úplně hrát spodek a k tomu woofer, tak asi no problem. Druhá možnost je pověsit repro na zeď. Nahoď fotku prostoru a stolku.
Nechci sem dávat přímo fotku z baráku, protože tohle je snad jediný fórum, kde příspěvky už nikdy nejdou zeditovat ani smazat a zůstanou tu navždy. Ale pro představu, vypadá to v podstatě takhle a zleva ani zprava stěny není místo (zleva dveře, zprava krb). Krb zároveň eliminuje možnost mít repro na zdi (což bych stejně nechtěl).
Jenže teď koukám, že prostor na TV má šířku asi 210 cm a TV samotná zabere kolem 180cm... a v repro šířky do 15 cm asi moc na výběr nebude :) No špatně jsem to prostě naplánoval, asi se budu muset spokojit se zvukem z TV...

V čem je problém, buď fotku chceš dát a nebo ne, navíc fotka vnitřku nic neřekne když ani nevíme kde stavíš. Co se týče obýváku, myslel jsem, že těmdle stěnám už odzvonilo :-D Tohle je problém pokud to máš jak popisuješ...
Já si to myslel taky, ale pak jsem přišel na to, že než mít holou zeď a dole malej moderní strohej stoleček narvanej elektronikou, tak mi nevadí mít prostě decentní moderní stěnu, kam můžu pěkně dát minibar :-D Ale jako to je na vkusu každého soudruha, jasně.
Nějaký takový ty úzký vysoký repra (který obvykle vyrábějí firmy typu Samsung nebo Sony) jsou k tomu úplnej nesmysl nebo to zvednou oproti standardnímu zvuku z TV?
To už rovnou můžeš dát sounbar v designu TV a neřešil bych to.
Z normálního hlediska se na repro vykašli, pokud jen koukáš nafilmy, zbytečně by sIS to s tím místem komplikoval. Ale! Pokud máš větší místnost a rád máš vyšší hlasitost, tak pořiď alespoň ten soundbar, i kdyby ten zvuk byl stejný, protože ty rezonance té TV nedělají zrovna dvakrát nejlíp
Jako Tuner, dej tam soundbar od Bose + subwoofer a myslím, že budeš spokojen
[ Link ]

15.10.2017, 08:55 |
Octávák | Upraveno: 2017-10-15 08:56:22
Dabl
OK, tak dejme tomu TV vybrána (Panasonic nebo vyšší řada Samsungu), kvalitní soundbar k tomu, tiskárna Samsung, pračky a sušičky mrknu na nějaké těžší od BOsche/AEG, receiver vybrat víceméně jen podle počtu vstupů a výstupů? Jen přemýšlím, jaké parametry můžou být u jednotlivých spotřebičů důležité, aby mi pak něco nechybělo. Ale ono v té střední třídě už tam asi víceméně všechno podstatné je?
Receiver k soundbaru nepotrebuje ne? To je vse aktivni, snad jen kvuli radiu? To ani nevim zda soundbary mivaj...
A jak připojím třeba blu-ray, rovnou k TV a z TV pak jde výstup do soundbaru? Jsem právě zvyklý mít všechno přes receiver, ale je fakt, že pokud nejsou externí repra a zmizí vlastně NASky připojené napřímo, tak mi tam zbyde jen satelit k TV a blu-rayko. Nevím, jak fungují soundbary, jestli se použije výstup z TV.

15.10.2017, 15:40 |
Tuner#2 | Upraveno: 2017-10-15 15:41:43
Ja taky nevim (nikdy jsem tuhle sortu pristroju nezkoumal), ale predpokladam, ze to ma vstupy a klidne bych BD a sat pichnul do TV a z ni vytahnul jen zvuk do soundbaru. Tim na soundbaru nastavis jeden vstup a budes jen regulovat hlasitost bez nejakeho prepinani zdroju zvuku. To co bude na TV proste pohraje z repro.
Přesně tak, soundbar většinou funguje přes HDMI ARC. Cokoliv pustíš na TV, tak ti půjde do soundbaru a zároveň se zapíná a vypíná s TV. Ani satelitní receiver nebudeš potřebovat, většina slušných TV ho má v sobě. Takže ti zbývá max ten blu-ray.

16.10.2017, 12:31 |
KaZaN Mr.Scully: Tak to jsem celej hladovej co nakonec vybereš, brzo mne to taky čeká a už teď z toho mám těžkou hlavu, navíc já řeším multiroom, o to to bude vtipnější... Ale teď mne napadá, Ty máš přece Loxone nebo se pletu? Takže jsi nakonec neřešil media "chytře"?
Tak Loxone mi nabízeli myslím buď multiroom audio, který je mi k ničemu (pokud poslouchám hudbu, tak cíleně někde na gauči, určitě neběhám po baráku) nebo mají i nějaký vlastní řešení receiveru apod., ale nechají si to dobře zaplatit.
V neposlední řadě mě komplet elektroinstalace včetně komponentů Loxone vyšla do třípodlažního baráku na nějakých 800-900k, takže už musím osekávat výdaje, abych se z toho nezbláznil :-)

16.10.2017, 16:08 |
Tuner#2 | Upraveno: 2017-10-16 16:10:05
Asi je o o prioritách, ale dávat za elektroinstalaci 800 - 900tKč a pak řešit zvuk v obýváku soundbarem?!?!?
Tady vidím silné podcenění v plánování a ujasnění si priorit hned na začátku. Mimochodem, bohužel dost častá chyba a důvod proč jsem svou předchozí profesi ukončil, neb na nás prakticky nikdy "nezbylo". Hlavně, že tam majitel vykrvácel na "chytrém" osvětelní, žaluziích (mnohdy končící na neosazených kaslících z venku před okny) a vytápění, ale pak měl na kino celých 20tKč a divil se, že to neumíme. Přitom stejnou službu vykonají dobře rozmístěné vypínače a topení s ekvitermem má u sebe každý lepší kotlík s vlastní regulací... No nic, je to mimo téma, ale hlava mě to tedy nebere. Sorry.

16.10.2017, 18:01 |
KaZaN Tuner#2: Ač OT, vím naprosto o čem mluvíš, mám to stejně, hlavně s rusákama, s promituím kokot utratí (a přeplatí) statisíce až miliony za úplný debility k ničemu, designový kde co, div ne i štětku na hajzl a pak chce slaboproud, EZS, IT a A/V za dvěkorunypadesát a u všeho říká, že nepotřebuje nic speciálního, že chce JENOM aby to všechno fungovalo :-D Jo a klasika, na co strukturku, dneska je přece všecko WiFi, uaaaaa
Mr.Scully: Počkej, teď se mi udělalo trošku mdlo, 800-900? Tak o tom si musíme promluvit, začínám mít obavy, že jsem se díval na ceny v Eurech a zapomněl násobit :-D
Já se taky moc neorientuju v televizích a jejich schopnostech přehrávat všemožný videokodeky, dřív uměly i ty chytrý prd a proto jsem vždycky řešil právě "manuální" multiroom i na videosignál a měl jsem jeden přehrávač, třeba Popcorn a z něj pouštěl filmy jak do ložnice, tak do obýváku, protože telka nebyla schopná přehrát všecko a když jo tak zase měla problém s titulkama apod. Pak jsem přešel na minipc s SSD a Widlema a filmy pouštěl už z NASu, ale to se zase ne úplně mile ovládalo ty Widle, ale přehraje to cokoliv a titulky jsou řešitelný. Takže v tomhle nemám jasno jak to budu řešit. Multiroom na zvuk zatím řeším vícezónovým recieverem, ale tam je problém ovládání hlasitosti, že k němu musím dojít aspoň na dohled ovladače...navíc mám tímpádem dvoje repráky, jedny k telce a jedny na hudbu. Jsem v tomhle zaspal dobu jako asi mnozí z nás. Takže otázky budu mít jako Mr.Scully, jen se začnu ptát doufám včas, abych nemusel říkat "podcenil jsem to".
Ale pro mě není vůbec priorita zvuk, já čumím na filmy, hudbu si pouštím v autě. Doma v bytě mám super sestavu a jestli jsem si ji pustil naposledy předloni? Pro mě je chytrá elektroinstalace daleko výraznější prioritou, než cokoliv z elektroniky. Teprve na třicátém pátém místě je zvuk - a prostě mi přijde, že "stereo" (vlastně téměř mono) zvuk z nějakých mini TV repráčků není to pravé, tak jen hledám něco lepšího, ale je mi úplně fuk, jestli to má japonský procesor XY nebo to vyhrálo test v reprácích nad 200 litrů. Chci prostě COKOLIV lepšího a výkonnějšího než TV, tečka. A nejde vůbec o peníze, jde jen o to místo, který jsem prostě blbě naplánoval (ale netankuje mě to zas tolik, abych kvůli tomu v téhle fázi něco měnil).
KaZaN - no my jsme měli původně rozpočet na Loxone asi 500k, ale nějak se to zvrtlo a nevíme upřímně kde... jen rozsekání všech rozvodů ve vápenopísku v třípodlažním domě byla pro jednoho člověka práce hooodně dlouhá, jen kabely stály třeba 200 tisíc? Viděl jsem nákupní seznamy a nevidím tam nic nepotřebného. Loxone ty komponenty jsou taky třeba 100-150k, pak tam máš různý ty rozdělovače podlahovky, termohlavice na WiFi, meteostanice, interkomy... nasčítalo se to bohužel víc, než jsme čekali.
to Mr.Scully:
šmarjá, 800-900 za komplet elektroinstalaci Loxone?
Mě stála komplet elektrika ve velkém domě asi 400-450 odhadem a to mám přes Loxone ovládané téměř všechno.
Nenatáhli tě? :-O
Loxone ne, tam ty ceny souhlasí a vychází to třeba na 550k včetně tlačítek, zásuvek, termostatických hlavic, modulů, programování, všeho. To jsem projížděl položku po položce a souhlasí to. Plus jen samotné kabely stály třeba, nevím, 100-150k. Ale něco se dalo asi ušetřit na sekání šliců, tam jsem měl svědomitého ale pomalého elektrikáře. Tam si myslím, že dva měsíce (= 100k) to dělat nemusel.
to Mr.Scully:
hele, to je stejně šílená částka. Já platil do 450 za vše, včetně komplet kabeláže, práce, Loxone komponentů, tlačítek, rozvaděče, prostě vše elektro.... a to ovládám vše a rozhodně nemám malý dům.
Aha, teď to čtu pořádně = dva měsíce sekání? Proboha, co tam dělal? To sekal dětským nářadím z LEGO Technics? U mě elektrikáři naběhli a měli za necelé 2 týdny vše připraveno a roztaháno komplet vše po domě.
A měl jsi vápenopískové zdi? Ani nepočítám, kolik se na tom zničilo diamantových kotoučů...
Jinak vloni jsem ti psal maila a pak se i dvakrát připomínal na fóru, abych právě probral tu svou cenovou nabídku a tys mi nikdy neodpověděl.
Je zbytečné radit, protože si tím musíš projít sám, ale alespoň ten soundbar :-) tohle jsem koupil mamce
[ Link ] Jednoduché ovládání a připojení, dokáže to ovládat kdokoliv, zvuk mě upřímně donutil přemýšlet, jestli má v malém bytě DK vůbec smysl... má to hloubku, prostor, hlasitost, BT a stojí to 6,5 :-)
to Mr.Scully:
jj, pamatuju si, bohužel to bylo zrovna ve fázi stěhování / narození prcka a totálního zmatku kolem toho všeho, pardon.
Detailní rozpočet po položkách ani nevím, jestli bych vyhrabal, vím jen tu celkovou částku.
Zdi mám Porotherm cihly, takže v tomto směru určitě levnější na přípravu.