Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Ostatní > Jizda bez STK - jaký postih?

o Navštíveno 75278x o
o 04.07.2011, 18:53 | morpheus
Zdarec lidi,
jaky je postih za jizdu bez platne STK? Jde o to, ze se na ni jaksik zapomelo. Vsimnul jsem si toho dnes (resp. kamos). propadla 29.6. tedy minuly tyden a na STK se dostanu nejdrive az pristi tyden (driv nebudu mit velky TP), pri velkem stesti v patek. Auto v perfektnim stavu, STK projde s prehledem, tak ze nicim neohrozuje(seriovka, zadny tuzing ani tuning :-) ).
Vic nez pokuta mne zajimaji body. Za mesic mi maji do plneho poctu doplnit 4body o ktere jsem prisel za pas a rychlost, jelikoz bych byl 12mesicu bez prestupku.
Znalcu je tu myslim dost, tak prosim o vysvetleni.
Thanks

o 04.07.2011, 19:00 | AllInOne
Nevím, co ti hrozí, ale viděl jsem na vlastní oči už 2 případy, kdy dotyční, kteří měli propadlou STK (nevěděli o tom stejně jako ty) z toho vyšli bez problému, bez pokuty, bez bodu se slovy tak si tam pane hned zajeďte (auta žádné vraky). Na férovku říct, bez machrování že sis toho nevšimnul.
Na druhou stranu, nespoléhal bych na to, né vždy narazíš na v pohodě Policii.
Ve tvůj prospěch je:
- když nepojedeš jak prase, šance že tě zastaví je malá
- když tě zastaví, teoreticky to ukecáš

Ve tvůj neprospěch je:
- náhoda je blbec a popřípadě ztráta bodů, peněz

Moc jsem ti nepomohl, ale Policajti jsou taky jen lidi a pokud nemáš kolem krku kilo stříbra a čepici obrácenou kšiltem dozadu a v autě ti neřve pan Rytmus...

já ybch to risknul, stejně nemáš na výběr, nebo jo?:o)
o 04.07.2011, 19:02 | 20bad
blokově max. do 2tis, body za to nejsou, pokud tedy technický stav vozidla neohrozuje ostatní účastníky, ale to není tvůj případ
o 04.07.2011, 19:03 | mikísek
řízení vozidla, které je technicky nezpůsobilé k provozu na pozemních komunikacích podle zvláštního právního předpisu tak závažným způsobem, že bezprostředně ohrožuje ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích

(§ 22/1a) bod 3)
5 bodů, 5000–10000Kč pokuta, čistírna 6 měsíců–1 rok
o 04.07.2011, 19:03 | bafis
5 bodu, pokuta 10 litru....pul roku az rok bez not...
o 04.07.2011, 19:04 | 20bad
porušuješ § 5 odst. 1 písm. a) zák. 361/2000Sb čímž pácháš přestupek dle § 22 písm l zák. č. 200/1900Sb, tak je to přesně:-))
o 04.07.2011, 19:04 | bafis
20bad : odkud jsi spadl ??
o 04.07.2011, 19:04 | mikísek
ale zas echytli před dvouma dnema bráchu bez stk, a jen 500 pokuta, podle policie. ale vetšinou ti daj pokutu.
o 04.07.2011, 19:05 | 20bad
to co píšou ostatní není tvůj případ to že nemáš technickou neznamená, že tvoje vozidlo je technicky nezpůsobilé
o 04.07.2011, 19:07 | bafis
od kdy ??
o 04.07.2011, 19:07 | Rajdlos
Fotrik taky jen domluva.
o 04.07.2011, 19:07 | 20bad
bafis: nejdřív si to pořádně zjisti než sem něco napíšeš
o 04.07.2011, 19:10 | bafis
rekl bych ze kdyz nemam STK, tak je snad vozidlo technicky nezpusobile...nebo mi neco uniklo ??
o 04.07.2011, 19:11 | .mycTD
...tak závažným způsobem, že bezprostředně ohrožuje ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích

to si myslim, ze chybejici znamka nebude
o 04.07.2011, 19:12 | 20bad
tak si ale přečti i druhou část věty, musím být splněna ta podmínka, že vozidlo ZÁVAŽNÝM způsobem OHROŽUJE, čím ohrožuju že nemam STK??
o 04.07.2011, 19:15 | bafis
prislo mi to logicky, nema stk, nesplnuje zakon, nema co delat na silnici....to by mohlo byt v tyhle republice dost zavazny, ne ??
o 04.07.2011, 19:16 | .mycTD
ja uz bych to nerozmazaval...
o 04.07.2011, 19:18 | 20bad
není to logický, jak můžeš házet do jednoho pytle vozidla, která jsou v bezvadném stavu jen bez technické a vozidla, kterým nefunguje řízení a třeba brzdy to je to závažný a ohrožující. Vozidlo bez STK je pouze technicky nezpůsobilé, je to obecný §, který se odkazuje na zák. č. 56/2001
o 04.07.2011, 19:29 | Chadzi
Myslím že větší průser budeš mít když do tebe někdo nabourá nebo ty do něj. Pak ti neplatí povinný ručení a zaplatíš to ty i když tu nehodu nezpůsobíš.
o 04.07.2011, 19:33 | morpheus
Auto je superb I a po vsech strankach v naprostem poradku, vcetne zanovnich pneu a bez jakekoliv rzi, bez jakychkoli doplnku. Vse pravidelne servisovano, cepy, tlumice, brzdy, motor atd. proste opravdu stav bez problemu. Jedine co je tam navic je chiptunning. Moje jizda, vzhledem k tomu, ze jsem loni prisel o 4 body a chci je zpet, je taky v pohode vcetne pouzivani pasu :-)
o 04.07.2011, 19:52 | muSlim
Tiež som to mal raz za 2k :-)
o 04.07.2011, 20:11 | bafis
20bad : tak na co ten pytel teda je ?? Kdyz orezla 120tka bez brzd tu technickou jeste ma....
o 04.07.2011, 20:15 | .mycTD
pokud bezprostředně ohrožuje ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích, tak je nezpusobila. je jedno, jesli ma platnou znamku.

...je to easy :-)
o 04.07.2011, 21:00 | crestik
20bad: to je to samé, jako když někdo řídí po dvou pifkách, a někdo je uplně na plech. Prostě na cestě nemá co dělat, i kdyby měl reflexy jak činsky pingpongista. Prostě není STK, nemá na cestě co dělat.
o 04.07.2011, 21:09 | Toxxx
Mna to stalo 300kc a este mi popriali stastnu cestu:D
o 04.07.2011, 21:12 | morpheus | Upraveno: 2011-07-04 21:13:24
Tak jsem tedy chytrejsi. :-(
Muzu poprosit nekoho, kdo o tom má paru a ne jen dohady mimo misu? Neptal jsem se jestli mam na silnici co delat nebo ne !!!!

Otazka znovu a zjednodusene - Auto v cajku, ridic v cajku, jizda v cajku, STK 5-10 dnu propadlá.

HROZI MI BODOVANY PRESTUPEK???

EDIT: Pokud ano, tak jaky a za kolik bodu?
o 04.07.2011, 21:14 | HIGHTOWER
Tady jde o závady podle vyhlášky č. 341/2002 Sb. o schvalování technické způsobilosti vozidel:

§ 36 Závady na vozidle, které ohrožují bezpečnost provozu na pozemních komunikacích (K § 2 odst. 5 , 6 a 7 zákona )
(1) Jsou-li na vozidle závady, které ohrožují bezpečnost provozu na pozemních komunikacích, nesmí být vozidlo užito v provozu na pozemních komunikacích, s výjimkou nouzového dojetí.8)
(2) Závadou podle odstavce 1 v osvětlení vozidla je vždy,
a) nesvítí-li potkávací nebo brzdové nebo zadní obrysové světlo alespoň na straně přivrácené do středu vozovky,
b) nelze-li přepnout dálková světla na potkávací,
c) způsobují-li světlomety oslnění,
d) jsou-li dodatečně namontovány nebo upraveny svítilny svítící dopředu nepřerušovaně světlem jiné barvy než bílé, kromě předních svítilen do mlhy žluté barvy a dozadu nepřerušovaně svítící světlem jiné barvy než červené,
e) jsou-li chybně zapojeny svítilny nebo chybně propojeny svítilny tažného vozidla a přípojného vozidla.
(3) Závadou podle odstavce 1 v zasklení vozidla je vždy
a) prasklé nebo poškozené čelní sklo ve stírané ploše o velikosti větší než 20 mm,
b) zatemnění čelního skla na propustnost zjevně nižší než 75 % nebo zatemnění předního bočního skla na propustnost zjevně nižší než 70 %.
(4) Závadou podle odstavce 1 na výfukovém potrubí vozidla je vždy netěsnost nebo neúplnost výfukového potrubí nebo zjevný zásah do tohoto potrubí mající vliv na vnější hluk vozidla.
(5) Závadou podle odstavce 1 na karoserii vozidla nebo na jeho podvozku je vždy poškození nebo deformace karoserie nebo podvozku, včetně řízení a brzd, které může bezprostředně ohrozit bezpečnost provozu na pozemních komunikacích.
(6) Závadou podle odstavce 1 , která má vliv na znečišťování životního prostředí, je vždy zjevné unikání paliva, oleje nebo mazacích tuků.
(7) Závadou podle odstavce 1 na pneumatikách vozidla je vždy,
a) je-li hloubka dezénu hlavních dezénových drážek nebo zářezů menší než 1,6 mm u vozidel všech kategorií a u mopedů menší než 1,0 mm,
b) obnažuje-li trhlina nebo poškození pláště pneumatiky na jejím vnějším obvodu (oblast koruny, ramene, boku a patky) kostru pneumatiky nebo ji narušují,
c) jsou-li namontovány pneumatiky různého rozměru na téže nápravě, nejde-li o nouzové dojetí.
(8) Závadou podle odstavce 1 je vždy překročení největší povolené hmotnosti vozidla nebo překročení největších povolených rozměrů vozidla nebo jízdní soupravy, není-li vozidlo v režimu zvláštního užívání pozemní komunikace podle zvláštního právního předpisu.3)
(9) Závadou podle odstavce 1 , která se týká spojení dvou nebo více vozidel do jízdní soupravy, je vždy porušení požadavků na vzájemné zapojení vozidel do jízdních souprav.
(10) Jsou-li na vozidle závady na brzdovém systému, které znemožňují nebo by mohly znemožnit účinně zastavit vozidlo (například prasklé brzdové hadice) nebo hrubé závady na řídicím ústrojí (například zjevné deformace a nadměrné vůle), je vozidlo nezpůsobilé k provozu na pozemních komunikacích.

[ Link ]

v zákoně č. 361/2000 Sb o provozu na pozemních komunikacích:

§ 5
Povinnosti řidiče

§5 (1) Řidič je kromě povinností uvedených v §4 dále povinen
a) užít vozidlo, které splňuje technické podmínky stanovené zvláštním právním předpisem[2],

[ Link ]

je na to přímo odkaz na tu 341/2002!!!!!!!!!!
o 04.07.2011, 21:18 | HIGHTOWER | Upraveno: 2011-07-04 21:21:45
Vozidlo, které nemá žádnou výše uvedenou závadu a jen nemá STK, neohrožuje bezpečnost provozu. - přestupek dle § 22/1 l) zák. č. 200/1900 Sb. o přestupcích

Vozidlo, které má nějakou výše uvedenou závadu a má STK, ohrožuje bezpečnost provozu. - přestupek dle § 22/1 a) zák. č. 200/1900 Sb. o přestupcích
o 04.07.2011, 21:22 | Brnďa
Zas ale nahoda, muze nekoho sestrelit, ne jho vinou, ale pujdem u vse na triko :) a zakony schvalnosti plati a platit budou
o 04.07.2011, 21:38 | HIGHTOWER
v přestupkovém zákoně je odkaz na 56/2001 Sb. kde jsou v § 37 podmínky ale to jsou jen zákonné podmínky, nikoli přímo technické, ale hlavní je pro zjištění způsobilosti/nezpůsobilosti je 341/2002, kde jsou právě ty technické podmínky.
No, snad se v tom vyznáte :-)
o 04.07.2011, 21:53 | 20bad
Martin- pletes se, takhle to rozhodne není, uz se to tu řešilo mockrat, je to stejný jako s chlastem, není pravidlo, že jsi pod vlivem, nemás STK= jsi vinen za nehodu, to opravdu ne:-)

crestik- pletes jabka hrusky, otazka byla co mu hrozi za neplatnou STK, ne jestli nekde ma nebo nema co delat

Hightower to sem dal naprosto přesně jak to je
o 04.07.2011, 23:14 | P3RF3KT
kámoš dostal 5tis. a bez bodu
o 05.07.2011, 09:51 | Chadzi
20bad ale pojišťovna ti nic nedá a nebo to bude chtít po tobě.
o 05.07.2011, 09:54 | .mycTD
pokud nekdo zpusobi skodu tobe, tak nema pojistovna duvod neplnit.
pokud nekoho rachnes ty, tak mas problem. a treba takove urazene zrcatko za desitku mas ve meste hned.
o 05.07.2011, 11:55 | Chadzi
.mycTD : tohle fakt nevím úplně přesně ale myslím že ti to nezaplatí i když do tebe někdo nabourá. Ale to by se asi chtělo zeptat nějakýho likvidátora.
o 05.07.2011, 11:59 | .mycTD
kdyz to nevim, tak neradim.
kdyz mi zboris autem plot, tak to taky pujde z tveho povinneho ruceni a myslis, ze budu muset dokladt kolaudaci?
o 05.07.2011, 12:02 | HIGHTOWER
Stačí si pročíst všeobecné pojišťovací podmínky a je to. Je možný, že to pojišťovny budou mít různě.

Každopádně, ať se na STK dostaneš v pořádku, nic se ti nestane a máš potom zase na 2 roky klid :-)
o 05.07.2011, 12:26 | jura.j
tož to néni eště tak hrozný , mě dovezl kořeň , inženýr , auto , kerý mělo projetý stk už tři roky
o 05.07.2011, 12:36 | HIGHTOWER
jura.j: no, pokud s tím nejezdil, SPZ měl třeba v depozitu tak co no, ale jestli s tím běžně jezdil, holt, měl štěstí a nebo to neřešil...
o 05.07.2011, 12:53 | Chadzi
.mycTD : Psal jsem mu na co by si měl dát pozor když bude jezdit bez stk a dělám s autama už dost dlouho tak si myslím že něco málo vím jen tento konkrétní případ jsem ještě nezažil ale pokud vím tak ti to auto musí prohlídnout likvidátor a to by ses divil na co všechno se dívá a zapisuje. Pojišťovny jsou svině a dělají všechno proto aby ti buď co nejmín zaplatili a nebo vůbec nic. O podobným případu mě jeden likvidátor povídal ale bylo to havarijní pojištění a ne povinný ale pán nějak zapoměl u svýho ferrari že by mělo jezdit taky na technickou a rok ji měl propadlou a pak to rozsekal a pojišťovna mu nic nedala.
o 05.07.2011, 13:16 | jura.j
to high: právě že jezdil , každý deň do práce , ale měl asi strašně strašný štěstí :o)
o 05.07.2011, 13:28 | .mycTD
Chadzi: napsal jsi kravinu, a kdyz te na to nekdo upozorni, tak namitnes, ze tomu nerozumis.
presne tyhle rady* jsou uplne napicu.
pokud mas potrebu neco napsat, tak radeji napis, ze nevis, nebo rovnou prejdi na ten off topic o havarijnim pojisteni, bo takhle nadelas akorat vic skody, nez uzitku.
o 05.07.2011, 14:11 | Chadzi
.mycTD : ok máš pravdu. Teď jsem to zjišťoval. Omlouvám se jestli jsem tím způsobil nějakou škodu.
o 05.07.2011, 15:00 | 20bad | Upraveno: 2011-07-05 15:00:58
ohledne te skody, pokud me nekdo naboura a já nebudu mít STK, nemůže to likvidátora te pojistovny viníka zajímat, já sním nemám žádný smluvní vztah, já jako poškozený budu požadovat zaplacení skody od viníka, jestli je na to pojištěn (pov. ruč), je jeho věc, já jako poškozený se mohu kdykoliv soudit s pachatelem nehody o náhradu škody a vyhraju to pokud policie nebo správní orgán rohodl o vině v můj prospěch.
Proto je důležitý, co má člověk za pojišťovnu kde má povinný ručení, pokud mi pojištovna zaplatí málo a já doložím že mi vznikla vyšší škoda mohu se soudit s pachatelem a vyhraju to, pak je na pachateli jak se s jeho pojišťovnou domluví zda to zaplatíá ona nebo pachatel
o 05.07.2011, 20:03 | gizmi
STK neni zavazna vec = do 2t a bez bodu.. ;) Jak tu nekdo psal 5t, tak pekna kravina - je vice moznosti jak to resit - auto mohu klidne odstavit a pan ridic pujde domu pesky, nebo jak pisu a nebo prenecham spravnimu organu, kde jsou to jine castky. Ale proc bych to delal? Zrovna vcera jsem potkal pana s filckou s nastavbou - MAX slusny, delnas, makac s zivnostnakem - rovnou priznal ze nema STK (mozna bych to i prehledl, byla akce na neco jineho)a sam rovnou rekl ze nemel na STK a ted ma kseft a je rad ze je rad a jede s matrosem a hned pak udela STK..dostal odeme 100,- blokovku, jeste se snazil mi cpat 100,- bokem, coz jsem odmitl a s milionkrat dekuji a varovanim ze pri nehode bude mit problem odjel.. Nevidim duvod v buzeraci lidi.. vetsinou davame za STK 500,- , max 1000,- ... ;) a 100% je to BEZBODOVE..
o 05.07.2011, 20:30 | HIGHTOWER
jak píše gizmi, ale to se týká aut, které nejsou vraky, jen nemají papírově tu STK, ale svítí, brzdí, troubí, nerozpadají se, nic z nich neteče a nejsou zbořený (rozbité okno, světla), to jsou hlavní věci.
Auto, které bude mít papírově STK, ale když ho policista bude stavět, tak zastaví až kdo ví kde, neb mu to nebrzdí, tak je to jasně o noty!!!
o 05.07.2011, 20:41 | Kallin
Chadzi proboha co to tady meleš za kraviny jedna paní povídala?
Jízda bez STK a nehoda. borec přehlíd stopku a sestelil mě. Pokuta 500 nic víc. jedinej problem je, že pojištovna zkrouhne nějakou částku dolů z celkový hodnoty auta.
o 05.07.2011, 21:24 | morpheus
diky všem za postřehy a rady. Především HIGHTOWER a gizmi.
Snad to do pondělka přežiju. :-)
o 05.07.2011, 21:33 | 20bad
no moment, já byl první kdo řekl jak to je:-)))))
o 05.07.2011, 21:58 | HIGHTOWER
jj, já jsem už vysloužilec, ale stále si to pamatuju, byla to má parketa, když jsem v letech 2002-2003 dával čočku mladejm tuzingářům, v tý době frčeli ledky do světel apod. a tak se aspoň chlapci naučili pěkně měnit žárovičky :-D
o 06.07.2011, 00:48 | Chadzi
Kallin : už jsem psal že je to tak jak říkal mycTD tak se uklidni. Nejsem neomylnej.
o 06.07.2011, 10:01 | gizmi
Hightower: :D myslim ze si budem podobny.. jsem ochotnej prehlednou leccos, ale modre parkovacky, ledky v ostrikovacich a xenonove prestavby krosim... :o))))
o 08.07.2011, 20:29 | martan01
Mam podobnej problem. Mam nakladak tedy presneji dodavku s celkovou hmotnosti presahujici 3,5t. Tedy STK na 1 rok. A pri poslednim STK jsem semozrejme prosel v pohode a vypsali Mi platnost na 2 roky.
Otazka zni mam po roce jit znovu na STK nebo se spolehat ze jse nejedna o omil a neresit to?
o 09.07.2011, 14:25 | gizmi
Stava se ze zapomenou vylepit znamky - stane se, ale v karte ridice je to uz dobre. A vis ty co je v karte ridice? Podle me dva lide stejnou chybu neudelaj = po roce na STK a neriskovat. Tezko se pak budes vymlouvat kdyz zakon hovori jasne..
o 29.07.2015, 11:25 | David1995
Dobrý den v pondělí mě zastavila hlídka Policie ČR a oznámila mi že mám prošlou STK vyřešilo to 1000 Kč pokuty stím že si to mám udělat co se stane když pojedu na stk cca 50 km vzálenou a znovu mě zastaví? díky za odpověď David.
o 29.07.2015, 11:36 | Veider
David1995 nic, ukážeš doklad, že jsi už za to byl pokutován a snad tě pustěj
o 29.07.2015, 11:37 | Horal-11
podval? pokud někoho přejedeš tak se nedoplatíš
o 29.07.2015, 11:54 | M.a.R.i | Upraveno: 2015-07-29 11:56:04
20bad, bafis:
Četl jsem jenom ten začátek, ne celý vlákno, ale můj postřeh...

3/4roku jsem měl prošlou STK (nevšiml jsem si). Rozbil jsem kamínkem od kola čelní okno. Okno vyměnili na pojišťovnu a pak mi cca po půl roce přišlo ať zaplatím 50% nákladů, jelikož jsem měl technicky nezpůsobilé vozidlo.

Pak jsem to v pohodě ukecal, jelikož, že nemám STK neznamená, že je vozidlo technicky nezpůsobilé. Vozidlo bylo schváleno jako technicky způsobilé v roce 1998, když bylo prodáno jako nové viz VTP.

Nevím jestli se něco od té doby změnilo, ale je tam klička v zákoně....

Tohle jsem psal pojišťovně:

"Dobrý den,
tak jsem znovu zkontroloval technický průkaz a vozidlo opravdu v době nehody nemělo platnou STK. Nicméně prostudoval jsem podmínky pojistné smlouvy a dle nich jsem nic neporušil, tak nevidím důvod v tom, abych uhradil 50% způsobené škody. Ve všeobecných podmínkách na vašich internetových stránkách uvádíte:

2. Porušením základních povinností při provozu vozidla na pozemních komunikacích
podle odstavce 1, písm. b) tohoto článku se pro účely zákona rozumí:
a) provozování vozidla, které svou konstrukcí a technickým stavem neodpovídá
požadavkům bezpečnosti silničního provozu, obsluhujících osob, přepravovaných osob a věcí;
b) provozování vozidla, jehož technická způsobilost nebyla schválena;

ad a) Čelní sklo poškozené se rozbilo od kamínku, který odlítl od mého zadního kola. Vozidlo je v bezvadném stavu a prošlo novou STK bez problému. Vozidlo bylo technicky způsobilé a nevím o žádném vlivu neplatné STK na odlétající kamínek.

ad b) Technická způsobilost vozidla byla schválena již v roce 1998, kdy bylo vozidlo zakoupené nové v ČR. STK a schválení technické způsobilosti nemají nic společného.

Děkuji předem za reakci."
o 29.07.2015, 12:05 | M.a.R.i
Aha, koukám 4roky starý vlákno :D
o 29.07.2015, 15:33 | HIGHTOWER
Propadlá STK a vozidlo v pořádku, jde jen o papírový prohřešek. Auto s STK a ruplý výfuk, prasklé sklo, nabourané, nebrzdící, nesvítí, to je technicky nezpůsobilé vozidlo dle 341/2002, odstavení vozidla atd.
o  Zpět  o  Nahoru
o

Vložit nový příspěvek do fóra

Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.1641 sekund.