Navštíveno 4300x

12.05.2012, 11:55 |
EAST | Upraveno: 2012-05-12 11:56:16
Ahoj, mel bych dotaz na nekoho, kdo se potykal s podobnou problematikou nebo je z oboru.
Situace:
Mam v podkrovi dve male mistnosti o velikosti cca 4x2.5m, kde je strasne horko. Naopak v prizemi je pomerne chladno.
Vymyslel jsem, ze bych pomoci rozvodu, ktere se davaji na rozvod tepla od krbu, udelal propoj spodniho patra a hornich dvou mistnosti a pomoci ventilatoru bych tam hnal nahoru vzduch.
Otazka: Nedochazelo by ke kondenzaci nahore u vyvodu ?
Kam umistit dole nasavani chladneho vzduchu ve stene - dole X nahore a pak kde vyustit v podkrovi vyvod - dole nebo u stropu ?
Diky moc za Vase rady a popr. doporuceni co pouzit za vetrak atd....
BTW: klimatizaci na takto maly prostor jsem vyloucil.
teplo jde vždycky nahoru takže si myslím že kdybys místnosti propojil nějakou trubkou že by to asi nefungovalo ...

12.05.2012, 12:10 |
EAST No prave proto bych tam dal ten vetrak, ktery by mne tam ten vzduch vhanel.
a větrák třeba nějakej vědší co se dáváj do kompů jsou tichý nežerou ....?

12.05.2012, 12:14 |
EAST Jsou ventilatory primo do potrubi.

12.05.2012, 12:18 |
Dudelina | Upraveno: 2012-05-12 12:18:52
Zkušenosti nemám, ale tak nějak logicky - nasávat u podlahy, vyfukovat stropními výústky.
Vzduch ale asi pak taky vracet dolů...
Kondenzace nehrozí - pokud se nebavíme o vzduchu <10°C
Ventilátor z levných asi takovéto typy
[ Link ] - ale hlučnost nedovedu posoudit + počítat s tím, že asi bude dost slyšet hluk propojených místností.
nebude to fungovat. to podkroví se ti ohřeje daleko rychlejc než ho stihneš ochladit tím vzduchem zespod
velky prumer potrubi a prikon ventilatoru... dal pomuze udelat odtah u stropu na te pude (kominek nebo do stitu), problem je pak v zime + prenos hluku ze spodu+od ventilatoru (dat pruzne napojeni na potrubi)

12.05.2012, 16:35 |
Cenda nejdřív bys musel mít představu o tepelným výkonu. Pokud bys přenášel dostatek chladného vzduchu zespod, počítej s tím, že stejné množství vzduchu ti půjde podtlakem odjinud - pravděpodobně zvenčí. Takže si budeš spodek ohřívat venkovní teplotou. Ve finále to bude teplotně podobný, jako kdybys nahoře normálně větral, akorát si srovnáš teploty v baráku. K tomu připočti hluk z potrubí, ať už od ventilátoru, nebo "zvukovodem". A samozřejmě příkon ventilátoru, který ti tam bude pár watama (v principu) topit.

12.05.2012, 22:39 |
EAST A dam tam jen na strop do kazde mistnosti odtah a vyhanet to ven ? Nejde mne, abych tam mel zimu, ale zase ne 40stupnu :-)
jak velkou vrstvou máš izolované to podkroví???

12.05.2012, 22:54 |
EAST 20cm vaty
není nejhorší......okna máš na jih? eventuelně dvojskla? trojskla? co fólie do oken? Já mám novej barák a tohle tak nějak jako vedlejší produkt řeším rekuperací.......defakto.....jinak bych zkusil s nějakým šikovným fyzikem navrhnout zcela pasivní proudění vzduchu pomocí rozvodů vzduchu. řiď se tím, že teplo stoupá vzhůru.......tedy - komín - dole nasává studený vzduch....a nahoře, jak je teplý, tak stoupá vzhůru a tím nasává bez jakýkoliv energetických vstupů dole studenější vzduch........jde jen o to vymyslet průměr komínu........eventuelně rozšiřování.....popřípadě "připojení" pomocného hnacího komínu, abys ten studený vzduch honil do místností a né nad střechu........na něco příjdeš.

12.05.2012, 23:14 |
EAST okna nizkoenergeticke Velux - dvojsklo GU65 s ochranou proti prehrivani...

13.05.2012, 08:47 |
Tea Jediné funkční řešení: klimatizace
jedine funkcni reseni je lepsi izolace. klima v tomhle kumbalku taky nebude zadna prdel.
Zatim jsem se nestkal s obytnym podkrovim, kde by pri letnich vedrech bylo prijemne. To je proste fakt, strecha se rozpali pomerne rychle. Pruduchama zespoda si podelas akustiku, efekt bude v radu nekolika stupnu a podle me jen docasne a ne celej den. Rozebrat skladbu a dat lepsi izolaci ano, ale necekal bych od toho nic prevratnyho.
ale furt je to jedine reseni priciny problemu, takze je treba vycerpat vsechny moznosti, nez zacnu resit vzduchotechniku.
U ktery stejne skonci az po vsech pokusech zjisti, ze jiny efektivni reseni neni. Imho vyhozeny penize
vyhozene penize jsou imho cely den hucici vetrak. 20cm vaty je sice slusne, ale urcite to neni technologicky strop.

13.05.2012, 11:09 |
petis klimatizátor. Izolace muže bejt kolik chce a stejne se to časem rozpálí. Hodně lidí si mysleli že když daj mraky izolace tak to bude OK. a stejně jsme tam pak montovali klimatizaci. A pak si teprve chrochtali:-)
Vsechno vyjma klimy jsou vyhozeny penize. Je to jak pise petis. Zmenim nazor az mi nekdo ukaze opak.
Jj, klima za 11tkč a je to jistota.

13.05.2012, 16:40 |
EAST Mate nekdo s nejakou klimou zkusenost.
Potrebuji jen chladit dve male mistnosti a idealne, aby jednotka byla nekde venku.
asi tam bude málo vaty , já mám 35cm a důle v baráku mám 21 - 22 , navrchu max.25 , pohoda.
asi budeš potřebovat tů klímu
Osobne sem resil podobne. Mam podkrovi, kde 1/2 je na jih + stresni okna. Moje pracovna v poh´dkrovi je na jih a 2 okna. Zatazeny rolety, ktery jeste odrazeji teplo ven a je tam v tech vedrech cca 36 stupnu (okna pootevreni na vetrani). Mistnosti podkrovni co jsou na severo vychod jsou OK - kdyz se rano zavre okno, at tam nejde teplo zvenci - vaty 20cm, falcovan plech na strese....
A ted k vetraku, ja resil, ze kdyz sem dal polykarbonat na terasu (zastresil sem ji), tak v obyvaku je chladneji a na jare ci podzim uz musim pritapet jednou za 2-3 dny v krbu. Tak sem do me pracovny dal vetrak a honim teply vzduch dolu - bohuzel do kuchyne a ne do obyvaku, ale kuchyn je s obyvakem propojena. Uvidime, az bude chladneji, jak to bude fachcit, zatim to nemam ozkouseny....
Ja do budoucna zvazuju klimu, mobilni, ale asi jednotku dam na "balkon" a do mistnosti vetraci mrizku, ktera ma na sobe ovladani te klimy. Pokud by jsi kupoval mobilni klimu a honil vzduch ven, tak doporucuju modely, ktere maji automaticke odparovani kondenzatu, jinak budes stale vylevat vodu...

28.08.2015, 23:42 |
DaveF všechny ty vnitřní rolety na střešních oknech jsou dobry na zatemneni, ale jinak je to okno rozpaleny jak radiator
Doporucuju dat venkovni markyzu - je tesne nad oknem a okno je vyrazne chladnejsi

28.08.2015, 23:42 |
DaveF | Upraveno: 2015-08-28 23:46:13
..
Zbytecne moc penez, radeji si dam pivo na terasce nebo v obyvaku, kde je 23 :)
Je fakt, ze dcera tam mela vedro (ma na jih s jednim oknem), ale tak hold chodila spat kolem 21hod a to uz se dalo vyvetrat, mela tam 26 kdyz sla spat...

28.08.2015, 23:49 |
DaveF jak myslis :-) nikdy jsme nemeli v podkrovi pres 30 a to tady bylo pres den i 38st

28.08.2015, 23:49 |
DaveF | Upraveno: 2015-08-28 23:50:39
a tezko vetrat kdyz je venku jeste necelych 30
Jj, podobne, ale kolem 21 uz to zacinalo jit dolu, ale kdo vi, treba bude hure
Ložnice v podkroví na jih je opravdový neštěstí, 30cm vaty a stejně vedro. Dneska stavět, spaní bude bezpodmínečně v přízemí a na sever.