Navštíveno 4290x

26.06.2014, 11:09 |
capo | Upraveno: 2014-06-26 11:18:12
Mám na zahradě 4m3 betonovou jímku, do který jsou svedený okapy. Jiný přívod není. Původně měl být přepad do vsaku, ale nakonec tam řešíme nějaké drenáže v jiných místech.
Hledám řešení dvou problémů:
a) pokud se jímka přeplní, aby se automaticky někam odpustila a nebo tam byla nějaká signalizace která mě upozorní
b) abych mohl kdykoliv přijít a zalévat zahradní hadicí
Ta jímka má kulatý půdorys o průměru cca 2,5m a výšku cca 1,2m (cca, nejsou to přesně 4m3 objemu) a nad ní je potom asi metr vysokej tubus s průměrem 80m kterej vede až na povrch zahrady. Mám tam teď nějaký čerpadlo kterým to vyprazďnuju - tuším
[ Link ] . Výkonově myslím dostačuje.
Kdyby to bylo pouze na zalévání, tak jako pohoda. Tam by mi stačil vývod na hadici a vypínač - zapnu vypínač a zalejvám než se vyprázdní nádrž, potom to plovák sám vypne. Nojo, ale když bude dlouho pršet, jímka se přeplní a potom nebude brát vodu z okapů a ta začne vytejkat z gajrgů, což úplně nechci.
Můžu tam mít nějakou indikaci, která mě upozorní, že hladina je vysoko, abych to odčerpal. Nebo může tahle indikace rovnou sepnout to čerpadlo (to by samozřejmě muselo bejt nějak propojený aby to rovnou mělo kam odtejkat, třeba do tý drenáže která bude o cca 4m dál.)
Nenapadá někoho jak tohle jednoduše ale efektivně a účelně řešit?
Zapomněl jsem doplnit, že celá jímka bude zavřená betonovým poklopem a nad ní ještě pár cm terénu, takže nebude úplně jednoduchý se k čerpadlu dostat, stejně jako zkontrolovat hladinu osobně...
a zavěsit tam někam obyč ponorné čerpadlo s plovákem?

26.06.2014, 12:23 |
Jozzo tak nějak..zavěsit ho nahoru aby v případě deště samo čerpalo pryč protože k čemu indikace, když bude chcát a ty nebudeš doma...a když budeš chtít zalévat, tak si to čerpadlo spustíš až dolů.
jestli tam nechce čerpadlo přehazovat nahoru dolu, tak koupit klidně dvě, stojí to pár korun...

26.06.2014, 15:17 |
Jozzo ale pak zase nebude mít jednoduchou funkci hlídní hladiny proti přelití

26.06.2014, 16:11 |
capo Přehazovat výšku čerpadla je pěkný řešení, ale těžko představitelný s tím že nad tím má být trávník hned u terasy. Varianta se dvěma čerpadlama mě už napadla, přemýšlím jestli by to nešlo vymyslet nějak s regulací, něco ve smyslu:
"dlouhej drát pro plovák od spodku nádrže kde bude čerpadlo až nahoru - ten drát nahoře nějak podvázanej aby se hlídala jen hladina v rozmezí třeba 40cm automaticky, a vypínačem to můžu vyřadit a zalejvat až do vyprázdnění". Je ale pravda že to bych musel neustále přehazovat hadice, což se dvěma čerpadlama nebude potřeba....
Jozzo - to druhý čerpadlo se prostě pověsí vejš, takže bude brát jen vrchšek nádrže, ne až spodek.
no, to teda než vymejšlet takovýho krkolomný řešení, jakože dvě čerpadla, pak nějakým vypínačem něco vyřazovat a zalejvat až do vyprázdnění (stejně hadici budeš pouštět do kanálu, když bude pršet, není moc co zalejvat, to akorát všechno podmáčíš) bych se domluvil s nějakým šikovnějším elektrikářem, aby osadil na stěnu nádrže čidlo (např čidlo zaplavení co se dávaj do větších kotelen), který dá impulz sepnutí čerpadlu a na časovej doběh ho nechat běžet.
jde jen o to spočítat výkon čerpadla vs velikost nádrže vs čas běhu, aby nespínalo každou chvíli, ale odřerpalo třeba 1/4 nádrže a až pak vypnulo.
tohle nemůže bejt pro šikovnýho elektrikáře problém.
ale stejně největší sicht je normální přepad někam.
Co tak na plovák pověsit tahový spínač (jako se používá u rolovacích vrat ve fabrice). Vztlak vody sepne spínač, čerpadlo odčerpe. Další můžeš mít i na maximální vyčerpání, aby jsi nenral kaly nebo nejelo čerpadlo zbytečně naprázdno. Ruční spínač na zapnutí čerpadla a vhodně to spojit. Záleží jak přesně chceš mít tu logiku zapojenou. :)
neco podobneho maji rodice na chate
[ Link ] jenom pozor at jsou elektrody z ceho chces je je potreba napr. jenou rocne ocistit parkrat se stalo ze uhnil drat k elektrode, nakonec nejlepsi elektroda = flexo snura k lampicce, ta vydzi nejdyl
co dal odkaz semysak funguje,měli zme to na kašnu tu v kyjově a kromě teho,že jednů za rok uhnil kábl to šlapalo bezproblémů

26.06.2014, 19:58 |
soda Kam to odčerpáváš? Všechny vyjmenované "vychytávky" jsou sice hezké, ale mají dost nedostatků (potřeba elektřiny, poruchovost apod.), takže bych to zkusil řešit selským rozumem a pokud je to jen trochu možné, udělal přepad někam pryč (kanalizace) a máš to spolehlivé a navěky.

26.06.2014, 22:51 |
capo Díky za ten odkaz, něco takového jsem víceméně hledal. Ještě to zkusím lépe nastudovat.
Je jasný že mít tam klasickej přepad by bylo nejlepší, ale nevím jestli tam prostě výškově vyjde. Čerpadlo tam bude stejně, tak proč ho nevyužít - nejhorší co se může stát je že při dešti přetečou gajgry....
Ja jsem jimku obsypal 7 kubikama kacirku a prepad vyvedl do nej. Kdyz je jimka plna, voda pretejka a vsakuje se.

27.06.2014, 09:08 |
capo Tady bylo spočítáno asi 25m3 jako vsak na přepad z jímky, nicméně se ukázalo že spodní voda je natolik bohatá (její hladina 1,2m pod povrchem), že by to během pár dní totálně zaplnila, tak se od toho upustilo. Škoda že jsem neviděl toho geologa, kterej to tady zkoumal, rád bych mu to ukázal, protože prý do 3m vůbec nic... :)

27.06.2014, 09:39 |
Zdenek (A)
Taky mi za barakem udelali 2 vsakovacky, aby nemuseli kolem celeho baraku tahat trubky na destovku. Jenze zaprselo, vsakovacky se zaplnily a mel jsem tam 2 jezirka. Totalne jilovita puda zafungovala jako pomerne spolehliva izolace. Co se neodparilo, to tam zustalo. Takze nakonec ty trubky stejne museli tahat. Pak jsem pochopil, proc se jim do toho nechtelo. Neumeli to, totalne to zprasili. Kdyz se ve skole ucili, ze voda obvykle tece spise zkopce nez dokopce, tak asi zrovna chybeli... :-(
Navrhu ti full logic systém, který splní zadání:-)
Dodávka čerpadla, LT snímače, PLC na bázi Logo Siemens, SW, kabeláže, na přání i vizualizaci na PC, systém vzdálené správy, pokud bys chtěl.
Cena bude lehce kolem 150.000Kč .-)))
Jinak ta sestava z linku by mohla fungovat.

27.06.2014, 11:07 |
capo Hele Zdeny, to si počítáš nějakou vysokou spotřebu při dopravě, ne? Nezapomeň na klobouka :D
To relé je parádní, jen vymyslet bypass toho prostředního čidla na vypínač, abych mohl čerpat i na zalévání a jsem spokojen ;)
Ne, mám naše režijní ceny:-) Jinak záleží, čím bych k tobě jel, zdali Cliem 1,2 nebo G37 .-))) To by byl rozdíl v dopravné asi třínásobek.
Ale pokud to - nyní mluvím v reálu bez ironie - udělá firma jako je naše, bude to skutečně stát tento peníz a ty budeš koukat jak vydra na kalnou vodu:-) A kdybys třeba chětl verzi _mercedes", dokázal bych toještě tak o 60tCZK vylepšit:-))) Ale to asi neccheš, že?

27.06.2014, 11:53 |
capo Nene, "na komára velbloudem" není můj styl ;)
To relé mi myslím bude stačit.
Jasně, to byl joke, já jen, že i taková řešení existují. Je to jako jít na tygra s bubnem. Ale to my umíme udělat:-)

30.06.2014, 15:53 |
Conan Jednoduchý řešení bych viděl s kalovým čerpadlem s plovákem utopeným u dna a kabel k plováku prodloužený až nahoru k požadované hladině. A k tomu externí spínač, kterej zapne čerpadlo (zkratuje plovák), když se má zalejvat.
Pro složitější instalaci bych volil kabely s čidlama a stykačem (hlídání hladiny) co se používá na vrtané studny.

09.03.2015, 22:42 |
capo Tak ještě jsem to furt nedořešil :).
Potřebuju teď poradit ani ne tak s elektronikou, jako spíš jaký a kde sehnat hadice/potrubí a spojky a armatury. Vodu z jímky chci hnát buď pryč někam na konec pozemku (ideálně nejspíš PE potrubí který bude pod zemí, to se bude spíš používat v zimě na automatický vyprazďnování) nebo do zahradní hadice na zalévání.
Takže od čerpadla na dně jímky potřebuju sací hadici 5/4". K tý koleno 90st, nějakej přechod (stenou jímky, může být jak pevnej tak pružnej), rozdělovací ventil (kterej to rozdělí mezi vývod pryč nebo zalévání). Jak jsem psal, sací hadice má 5/4" (nebo 32mm) a musí být pružná. No a pak už jsem ztracenej - jaký vzít koleno (mosaz, plast..) jak to napojit, jakej rozdělovač (ten bude schovanej v nějaký krabici vedle jímky na úrovni terénu která se bude dát otevřít a přímo v ní ovládat výstup a napojit tu zahradní hadici přes standardní rychlospojku), kde sehnat takovou krabici... Je spousta eshopů, ale vždycky chybí zrovna průměr kterej bych k něčemu chtěl, nebo to mají zbytečně drahý.
Nějaký osvědčený místo kde by to šlo koupit všechno najednou? Nějaký tipy jak vše ideálně zkombinovat?
Proboha nehledej v tom vědu - dneska v kterýmkoliv obchodě s vodotopo sortimentem ji udělají na míru návrh. Pokud se umíš vyjádřit, co chceš tak kdejaký průmyslovák za pultem tě za 10 minut odbaví. Od A po Z.
Já už léta nakupuji u Ptáčka Sˇumperk:-) Ale to je pro tebe asi z ruky. Jinak neál bych se nákupu ani v hobbymarketech, nějakou dobu to vydrží a nestojí to majlant.