Navštíveno 9269x

12.01.2015, 15:30 |
M.a.R.i | Upraveno: 2015-01-12 15:33:40
Ahoj pánové a dámy,
měl bych na vás dotaz. Sháním nějaké levné dostatečně funkční řešení. Doufám, že nedostanu odpovědi jako dnes v obchodě, kde jsem poptával 15m HDMI kabel pro Full HD a dozvěděl jsem se, že se nedá žít s ničím levnějším než za 10k :).
Rekonstruji dům a zrovna tahám elektřinu, tak bych chtěl rovnou natahat i tv. Ve zdi budu mít husí krky vnitřní průměr 16mm. Počítám s TV v obýváku, v ložnici a časem možná přibude ještě do 2 pokojů a kuchyně. Anténa bude umístěná na střeše u komínu, přivedu k ní i 220V zásuvku. Do obýváku to bude od antény cca 15m, do ložnice a 1.pokoje 8m a do kuchyně cca 20m. Chtěl bych roztahat kabel do těchto 4 pokojů a časem možná do dalšího, ale to třeba až za 10-15let a bude to cca 30m. Chci přijímat volný digitální signál.
1)
Mám jednoduše rozvést tv kabel od antény ke všem pokojům?
Jaký druh kabelu použít? Myslím kvalitu a tak... Ideálně typy na konkrétní kabely.
2)
Nikdy jsem satelit neměl a asi taky nikdy nebudu chtít. Ale co kdyby... Protáhnu do budoucna bez problémů tím 16mm husím krkem kabel pro satelit? A nebo kabel pro satelit stojí pár kč a natáhnu ho už teď?
3)
Jakej ten HDMI? Budu převádět fullhd bez netu a dalších pikačovin. Bude to na propojení projektoru cca za 30k s nějakým multimediálním centrem do 5k. Ideálně bych něco do litra, maximálně dvou :). Dostal jsem doporučení na clictronic za 2200. Ale třeba je to zbytečný :).
4)
A kdybyste mi chtěli fakt hodně radit, tak jaký kabel k satelitům k domácímu kinu? Zatím tam budou Infinity o výkonu cca 50W. Časem netuším... Dozadu cca 11m, ke předkům cca 4m. Do předu jsem počítal tak 4mm kabel, dozadu tak 2,5mm kabel. Ideálně do 50Kč/m. Co doporučíte?
Děkuji všem za rady :)
1)a) Mám jednoduše rozvést tv kabel od antény ke všem pokojům?
Ten dotaz byl myšlen tak, že od antény rozvedu 4 kabely k jednotlivým místnostem. :).

12.01.2015, 15:46 |
Tuner#2 | Upraveno: 2015-01-12 15:46:55
1) Kabel koax z jednoho místa rozvodny na půdě do každé zásuvky/místnosti zvlášť. Koax s měděným středem a celoměděným opletem značky Belden, Draka...
2) Satelit si v budoucnu pustíš po tom samém koaxu co TV. Nahoru dáš TV/SAT slučovač a dole dáš zásuvku R/TV/SAT a vyřešeno.
3) 15m je pro HDMI už dávno šibenice. Spolehlivě funguje do 10m a 15m kusy už chce fakt připlatit a počítej s tím, že to bude stejně končit s malým datovým tokem. Když tam budeš chtít pustit v budoucnu 4K, tak si neškrtneš. Debilovi co vymyslel tuhle kokotinu bych dal korunu. Už dávno to mohlo být řešeno LANkou jenže to není dost zlacené "Hi-Fi" :-/
4) Dozadu klidně 2 x 2,5mm, předek bych dal 2x 4mm2

12.01.2015, 16:26 |
M.a.R.i | Upraveno: 2015-01-12 16:31:14
Tuner2:
Děkuji Ti moc za super mega rychlou odpověď. Čekal jsem, že se budu trápit mnoooohem déle :).
1)Takže třeba od DRAKA ten AD11S, nepíšou teda jestli má celoměděnný oplet
[ Link ] nebo od Beldenu jaký prosím tě?
[ Link ] Píšou tam pocínovaná měď a liší se tloušťkou toho středu.
2)To si mi udělal moc radost, čekal jsem, že budu muset tahat něco extra
3)Vemu teda ten clictronic, mají s ním docela dobrou zkušenost v tom obchodě kde jsem byl. 4k bude u mě třeba za 5let a v tý době podle mě to povedu vzduchem za pár kč. Chci koupit projektor max do 30k toto léto a to stejně seženu max full HD. Musí být ve zdi v husím krku?
4) Bezva, vezmu Zealum, stojí par kč :).
A ještě k tomu kabelu. Musí být v husím krku ve zdi? Nebo když se zasádruje a nahodí omítkou tak mu to vůbec neva? Nad sádrokartonovým stropem budou chyceny stahovačkama k trámům stejně jako HDMI, tak tam asi husí krk být nemusí určitě což?
asi neplánuješ změnu kabelů či podobně ve zdi ale pro jistotu bych je dal ho husího krku.
O to ani nejde, větší husí krk do zdi nenacpu díky tomu, že jsou všude kameny, takže hdmi bych z něj stejně nikdy nevytáhnu (Koncovka je větší než husí krk).
A pochybuju, že bych ten reproduktorový kabel časem nahradil, protože bude ohnutý 2 do 90stupňů u stropů a navíc je to 12m.
U toho husího krku mi spíš šlo o samotnou ochranu kabelu. Jestli je to vůbec potřeba.
A jak je to s rušením? Snažím se repro kabel táhnout dále od elektriky, ale co HMDI?
Nevadí, že bude v krabičce vedle zásuvky a vedle něj bude koax, internet a repro?
Já si ty označení koaxů do hlavy nebral a už v tom nejsem půl roku a člověk rychle zapomíná to co není důležité. Tady poradí asi P.E.T.R. ten s tím dělá pořád.
Kabely nemusí být v husím krku, ale co půjde, to bych tak udělal pro případnou výměnu - antény určitě.
Jinak nezapomeň za TV min. 2x LAN a ostatně po celém domě udělat síť opět z jednoho místa kam dáš switch. kabel je kabel a žádná bezdrátová technologie ho nenahradí ani náhodou...
Kabely co nejvíc selektovat, ale když není zbytí, tak u kvalitního koaxu i HDMI není problém s 230V vedle, ale není dobrý dlouhý souběh.
Diky, diky :).
Proc 2x LAN?
Protože to je minimum. Dnes má LAN jak TV, tak BD přehrávač, pak tam můžeš mít nějaké AVčko s internetovým rádiem a síťovým přehrávačem a k tomu herní konzoli a už jsou i 4 málo. Řešit to pak dalším rozbočování přes switch je nesmysl.

12.01.2015, 19:57 |
Ravo | Upraveno: 2015-01-12 19:59:42
vše už tady v podstatě bylo řečeno, jen připomenu že natahat koaxy stylem hvězda z půdy do každého pokoje i kuchyně, sat se případně v budoucnosti bude honit po stejným kabelu.
A strukturku (LAN) určitě PŘEDIMENZOVAT, tzn. do každé místnosti (i kuchyni, špajz, garáž atd.) minimálně dvojzásuvku, třeba si nechat i stočený kabel někde v rohu v podhledu kvůli budoucím senzorům, IPkamerám atd. Dneska má ethernet port už i trouba nebo pračka. Snažit se minimalizovat souběhy s 230/400V, křížení 90st. je OK.
V obyváku za TV minimálně 4x, já mám 6x a je mi to málo :D. Taky to udělat stylem hvězda a pozor, tady bych to hnízdo (rack) umístnil naopak ve sklepě nebo aspoň v interieru, na půdě je to špatně kvůli velkým rozdílům teplot (mráz/vedro) - blbě se shání aktivní prvky (switche, routery, UPSky atd.) co to vydrží a jsou drahý. Taky si promyslet přívody konektivity (kabel+záloha nahoru na půdu kvůli bezdrátu, někam ke vchodu nebo kde se dá očekávat ADSL zásuvka nebo optika od providera), další kabely natáhnout pokud to jde i ven k brance (IP dveřník, ovládání vrata atd.) a namyslet si kde budeš mít wifi AP pro šíření signálu (klidně i víc míst, pokud je to větší dům). Prostě myslet na to že veškerá technika dneska a hlavně v budoucnu bude chodit po IP. Stejně zjistíš že jsi toho natahal málo, ale furt lepší než se spoléhat na wifi :D
2 Tuner#2: len také malé povšimnutie, z domáceho NASu streamujem cez DLNA do iPadu od 160MBps až do zatiaľ nameraného maxima 310MBps. Čo že nenahradí kábel? ;-)
Ravo:
to si mi moc radost neudelal :).Ethernetovy kabel se taha krizeny? Kabel jsem resil naposled na Lankach pred 10 lety :).
Zil jsem v domneni, ze dnes wifi vse nahradi :).
Ethernet klidne roztaham, ale nechce se mi sekat nkvy drazky, kdyz nema byt soubezne v drazce s elektrinou :(.

12.01.2015, 22:18 |
Ravo | Upraveno: 2015-01-12 22:23:49
2 muSlim:
zkus streamovat do 3 ipadů, do nějákýho (2-3ks) playerů u TV, do každýho něco jinýho, zároveň nahrávej ze 4-6 IP kamer na IPcorder a do toho si něco stahuj na NASku zvenku, dělej nějáký IP hovor přes VoIP a "mladej" ať paří CSko, WOW(WOT) nebo něco citlivý na latence. Pak uvidíme co na to řekne sdílené médium wifiny...a pak až si za pár měsíců soused rozhodne postavit síť a vohulí vedle na plno ten novej ACčkovej router s obrovskýma anténama, tak je dílo dokonáno.
Tohle všechno bez ztráty kytičky zvládne blbý Cat5E, který je fullduplexový gigabit ke každému klientovi. Pak jen záleží na aktivním prvku (switchi) a uplinku na NASku (která se dá pořešit 10gigabitem, když ti bude gigabit málo). S jídlem roste chuť.
A pokud bude vizionář a postaví to na Cat6A, tak má 10gigabit fullduplex ke každému klientovi s minimálními latencemi.
Netvrdím že wifi doma nemá smysl, naopak, sám provozuju ACčko...ale co jde tak věším na kabel. Jak už tady jednou zaznělo, kabel je kabel ;-)
2 M.a.R.i.
stačí to postavit na kvalitním Cat5e kabelu (24AWG 100%měď), je levnej a dobře se s ním dělá. Souběhy zase tak nedramatizuj, taky je doma mám, na délkách segmentu 20-30m to je celkem v pohodě když klidně i 1/2 až 3/4 půjdou v souběhu s 230/400V, záleží na proudech tou silovkou a jaký bordel tam bude (měniče a 3F motory obecně je blee, svícení LEDkama je v pohodě ;-)
Pokud se přece jenom bojíš souběhů, udělej to stíněný (FTP) ale nezapomeň důsledně dodržet celý řetězec stíněný (zásuvka, patchkordy(!), patchpanel dobře uzemnit). Jo a tahá se to přímý (doporučuju zapojení T568B na obou koncích), nic se nekříží, všechny moderní aktivní prvky si umí překřížit dle potřeby.
S tim kabelem to beru zpatky. Zalezi na koncovem zapojeni vlastne. Vemu asi nejaky UTP Cat6 viz treba
[ Link ]

12.01.2015, 22:38 |
Ravo | Upraveno: 2015-01-12 22:39:19
Cat6 neber, je to zbytečný. Na Cat6 stejně víc jak gigabit nepojede (resp. není to zaručeno) a na gigabit ti stačí kvalitní Cat5E (tak ja má být, neošizený). Pokud chceš s jistotou 10gigabit, tak Cat6A. Nestíněnou (UTP) nebo stíněnou (FTP, STP) kabeláž zvol podle předpokládaného rušení (souběhy), se stíněnou se hůř dělá (širší kabel, zapojuješ i stínění při konektorování) a je dražší.
Cat6A bych ale nestíněnou nebral, tu jedině ve stíněné variantě. UTP Cat6A mají problém procházet v měřeních na 10G.
Jinak při nákupu pozor na kabely CCA a CCM, je to děsný šméčko, jedině 100% měď.
M.a.R.i: Máš to v mailu. :)
kdybys nepotřeboval moc UTP kabelu tak najakej na klubu mam
Jarda S. : Třeba 200m? :)
P.E.T.R : už jsem odpovídal

13.01.2015, 11:53 |
M.a.R.i | Upraveno: 2015-01-13 11:58:42
RAVO:
Ještě Tě poprosím o radu. Rozhodl jsem se dle tvé rady,že tak jedno klubko 305m roztahám po bytě (150m2) + přivedu ke dveřím a na půdu.
Dle tvých instrukcí jsem pohledal kabely viz dole. Určitě máš mnohem víc informací a rád nějaké peníze ušetřím, ale na druhou stranu si říkám, že technologie jdou hodně dopředu a kabel 5e nemusí stačit. Na druhou stranu není nikde potrvrzeno, že 6a zvládne víc, jestli jsem to od Tebe dobře pochopil.
Na výběr tedy je:
5e UTP za 1566 viz
[ Link ] 5e FTP za 2543 viz
[ Link ] 6 FTP za 2952 viz
[ Link ] 6a UTP za 3104 viz
[ Link ] 6a FTP za 7473 viz
[ Link ] Našel jsem ještě tady
6a FTP za 3508 Kč
[ Link ] , ale nějak se mi nezdá, že by byl za 50% ceny co ostatní nejlevnější eshopy. Navíc, 6aUTP mají jenom o 0,4Kč levnější viz
[ Link ] Ale asi jsou opravdu tak levný 5e FTP mají za 2142 Kč
Myslíš, že opravdu ten 5e UTP bude bohatě stačit a 6a FTP je do budoucna k ničemu?
Časem určitě půjde dodatečně nějaký nový kabel protáhnout husím krkem, ale maximálně tak do 4 místností do 16mm vnitřního průměru. A navíc bych pak musel switch dát na půdu. Protože do technický místnosti, kde teď plánuju rozvodnu, se již nedostanu.
Děkuji
A co 6e? Je UTP, ale pisou 2x stineny. Uz se falt v tom nevyznam :)
[ Link ]
A jeste jsem se doslechl, ze pry pokud bude stineny kabel, tak by melii byt uzemnene zasuvky, coz teda nechci tahat k 10 zasuvkam zemnici kabel :(

13.01.2015, 14:08 |
Shr3k RTFM
[ Link ] máme v bytě dělaný rozvod CAT6 (před 6 lety), cenový rozdíl proti CAT5E nebyl velký, CAT6 dvoulinka je přesněji kroucená vymezovacím jádrem a když se ohýbá, páry se tolik nedeformují. Vše samozřejmě UTP, protože žádné zdroje rušení tady nejsou.
12.01.2015, 22:18 | Ravo | Upraveno: 2015-01-12 22:23:49 : Všiml jsem si toho příspěvku až teď, proto reaguju jak tupec :).
Jinak jsem nakonec objednal FTP 6a viz
[ Link ] Do technický místnosti přítáhnu z rozvodní skříně zemnící drát. Prý by to tak mělo stačit, alespoň co radili z toho rackshopu.
Jde o to, že kromě kabelu z půdy k wifi routeru nebude zatím žádný jiný použitý a je to jenom pro sichr do budoucna. Ve zdích budou krabičky se záslepkama, kde budou kabely dotáhnuté. Navíc prý uzemnění u rackapnelu by mělo stačit.
Plánuju cca takový rozvod:
4-6x za TV do obýváku
2x kuchyń
0-2x koupelna se záchodem
2-4x dětský pokojík
2x ložnice
0-2x koupelna II
0-1x záchod
2-3x technická místnost II
0-1x chodba I
0-1x chodba II
2-3x ke vstupním dveřím do domu
1x ke vstupním dveřím do bytu
2-3x na půdu
1x na zahradu
Chtěl bych zdělat jedno klubko, tak uvidíme jak mi to vystačí. 2 kupovat nechci.
Za 15let dám vědět :D.
.... a pokud bude stacit stineni konektoru kabelu u zdi pomoci kabelu vyvedeneho od koliku ze zasuvky, tak to nebude problem. FTP bude vzdy kousek od zasuvky 220v, takze si to pripravim dopredu, pokud mi to posveti elektrikar :).

13.01.2015, 22:13 |
Ravo Nejsem teď moc na netu, tak jen v rychlosti.
Máš to v podstatě dobře, pokud to budeš dělat v Cat6A FTP tak nakup i stíněné zásuvky nebo ještě lépe keystone Cat6A a ty pak cvakni do nosných prvků ve stejném designu jako zásuvky 230V. Ohledně zemnění na straně zásuvky je blbost to spojovat s kolíkem, tato strana se zemní přes stíněný patchkord do koncového zařízení (pokud je tam PC, tak to se zemní přes case, ostatní jsou "plouvoucí"). Spojení patchpanelu se zemí na straně racku bohatě stačí. Dimenzování máš asi OK, možná bych vynechal záchod ale rozhodně bych přidal jeden na zahradu.
Jenom když vidím tu cenu toho kabelu, tak si nejsem úplně jistej, jestli je to kvalitní Cat6A - poptej si po dodavateli aspoň měřící protokol na tento kabel (pochybuju že budou mít 3P, Deltu nebo TÜV certifikáty) a nejlépe i zásuvky/keystone/patchpanely které prochází s tímto kabelem na měřeních na Cat6A

13.01.2015, 23:20 |
M.a.R.i | Upraveno: 2015-01-13 23:25:15
Ravo: Uz se v tom pomalu zacinam orientovat :). Diky za trpelivost.
Jeste dalsi dotaz. Muzu pripadne te FTP kabel casem prodlouzit a nebo to je spatne? Kdyz si ho treba privedu na pudu a casem ho treba prodlouzim na dalsich 20m?
S tim stinenim bezva, pochopil jsem to tak, ze musim nulak tahat ke kazdy zasuvce :).
A s tema zasuvkama, zatim budu pouzivat jenom tu u TV a napadlo me, ze na hulvata budu mit strcenou zaslepku v krabicce ve zdi v ktery bude dira a tudy bude protahly FTP s nacvaklou koncovkou samice ( keystone treba ) a nebo pripadne bude delsi se samcem a rovnou se cvakne do koncovyho zarizeni. Asi je to prasecina, ale za stenou to nebude videt a podle me to fungovat bude. Samozrejme tam, kde budou max 2 kabely a bude to videt, tak pouziju zasuvku :). Jde o to, ze za TV se mi nevejde ani jedna zasuvka navic. A nekde v krabicce ve zdi bude treba koax a 2x FTP, coz se nejspis jeste da. Ale nekde bude do krabicky jeste priveden dalsi volnej husi krk do budoucna a v neposledni rade usetrim nejaky prachy za zasuvky :)

14.01.2015, 13:14 |
Ravo v rychlosti:
prodloužit kabel podle normy nesmíš, u Cat5E to ještě pomocí spojek jakštakš fungovalo. U Cat6A ale už jsou problémy. Ukonči to na keystonu (samice) a pak si to připoj pomocí patchkordu. Přímo RJ45 na kabel nedávej, norma to nepovoluje (na kabel typu drát patří zásuvka nebo keystone se zářez. svorkovnicí, RJ45 se dávají jen na pohyblivé přívody (patchkordy) z kabelu typu lanko) a navíc bys horkotěžko takový konektor sháněl (na Cat5E se koupit dají, ale Cat6A je mnohem širší vodiče a jsou problémy).

14.01.2015, 13:25 |
M.a.R.i | Upraveno: 2015-01-14 13:30:40
OK,
ukončím kabel pomocí keystone, co jsem včera studoval, tak se mi to moc líbí a nepotřebuju kleště :).
A koukal jsem, že se dělají 6a patchcordy i 20m, takže bych to přinehorším prodloužil třeba tím patcordem cvaklým do keystone ( i když je určen tak jak si psal) . Udělal bych to takhle u kabelu na zahradu, na 2.půdu a na 2x na druhý konec domu. Kdybych náhodou časem zvětšoval byt o další pokoj nebo dva. Ale je velmi malá šance, že se zvětšovat bude a nechce se mi zbytečně tahat dalších 80m kabelu, proto volím takovýto krkolomný způsob :). Pokud mi v klubku něco zůstane, tak samozřejmě nechám ideálně kabely dostatečně dlouhý, i když budou zatím jenom hozený někde na půdě.
EDIT: A nebo mě napadla geniální myšlenka :). Přemístím rozvodnu do technický místnosti II, která je v podkroví a je umístěna na kraji půdy číslo I, tudíž nebude problém natahat husí krky, které budou ústit do půdy číslo II a odtud se bude moci kdykoliv libovolně natahovat nové kabely :).
Foto kabelu, nejakej certifikat to ma :)

20.01.2015, 22:32 |
M.a.R.i | Upraveno: 2015-01-20 22:34:43
Zatim hotovy jenom jedno patro :). Jeste me ceka podkrovi.
Nakonec koupim videotelefon pro 4 byty z ciny, at je nejaka sranda :).
[ Link ] 20m: RVV4 x 0.2 mm
- 30m: RVV4 x 0.5 mm
- 50m: RVV4 x 0.75 mm
- 100m: RVV4 x 1.0 mm
Akorat me trapi, ze ten 6a kabel nejspis nebude stacit :(.
Nemate zkusenost?

24.09.2015, 09:38 |
AR hoj, hele už si zkoušel ten kabel? Je ok? Přemýšlím že ho taky vemu, cena je ale fakt nějak moc nízká ;)
AR: Já ještě nemám hotovo,vidím to tak za 2-3 měsíce. A stejně mám jenom ušmudlanej pomalej net od starnetu, tak je moc nevyzkouším. Ty kabely jsem natahal do budoucna.

24.09.2015, 12:29 |
AR aha. a jak vypadal? resp jak se s ním dělalo? že bych vzal pro sebe taky klubko
Přišlo mi to OK,ale nemám s tím zkušenost.Zatím nemám ani kabel nacvakaný, pouze volně ve zdi. Kupoval jsem pak ještě nějaký 6 FTP kabel v REPAMu a když to porovnám, tak ten z REPAMU měl možná silnější vnější izolaci.
AR:
Tak už mám pár větví zapojených a pracuje se s tím dobře. Vzal jsem rovnou z toho rackshopu i Keystone FTP 6a Linkbasic.
Ještě v týdnu přibude zásuvková lišta, poladím zatím nepoužitý kabely a je to hotovo :).

2 Ravo: som zabudol odpovedať, debata je pozerám úplne inde od tej doby. Ľavou zadnou zvláda ac-čko streamovať FullHD do iPadu, FullHD z Netflixu do AppleTV (schválne cez WiFi), FullHD z iTunes do druhého iPadu a ešte interakcia z ajfounov a podobne. V tom problém fakt nevidím, aspoň u konkrétneho routru :-) Toto som otestoval x-krát lebo som k tomu bol tiež skeptický, mňa to už dávno presvedčilo...

25.02.2016, 23:38 |
AR M.a.R.i: no já už dávno koupil dvě špulky ;) ale zatím se na ně práší, musím sehnat rack na půdu a pak se chytnu káblování