Navštíveno 2441x

02.02.2015, 06:53 |
Losky ahoj, před x lety jsem špatně z ožralosti šlápnul na obrubník a nějak si pochroumal ne kotník, ale kloub, co je pod kotníkem. Jelikož mám ploché nohy (přikládám tomu důvod mého problému), tak ráno po probuzení musím chvíli chodit po vnější klenbě nohy, než se to trošku rozchodí. Po 5 minutách ok a celý den pokoj. Když jdeme na túry, ujdu bez problémů 15-20km.
Včera jsem byl poprvé s kamarádem na squashy a večer noha začla po vykoupání bolet. Dnes jsem do práce pospíchal a prvních 200m bylo utrpení jako prase. Nakonec jsem to nějak rozchodil a pobolívá to, ale tak z 5% jak ráno. Napadá mě, jestli třeba někdo nemá podobný problém a nepoužívá na sporty nějaké ortézy atd? Občas to člověk vidí, tak nevím, jak moc to pomáhá a nebo jestli se prostě spíš nemám smířít s tím, že druhý den budu pajdat:(
Určitě mě odkážete na ortopedii, tam jsem byl i přes známé asi 5x, vždy rehabilitace, mastičky. Prý ten kloub je nějaký pohmožděný a řešení je operace, ale může se stát, že to dopadne špatně a budu pajdat a nedoporučili mi to. Proto teď řeším něco, co by mi v tomhle pomohlo a nějak to místo zpevnilo, aby se tolik nenamáhalo. Rád bych tomu dal šanci, protože sporty mi moc nejdou a tohle mě opravdu chytlo.
tedá já nevím, ale mít takové problémy a pouštět se do takového sportu, který to tak namáhá...já nevím no. Osobně jsem měl problémy s kolenem, a nedovedu si představit takovou zátěž. Btw, paradox je, že tyhle klouby dostávaj víc zabrat při odrazu, než při dopadu.
Všeobecně se na problémy s klouby doporučuje plavání.

02.02.2015, 07:59 |
Losky Nebudu to lámat přes koleno, ale chci tomu dát šanci, moc mě to bavilo. Já jen, že se prodávají sportovní ortézy, tak mě zajímalo, jestli to pomáhá při takových potížích

02.02.2015, 10:52 |
Losky Asi zkusím levnou neoprenovou ortézu a pak uvidím. Na kotník jich je hodně
Takhle ti tady asi nikdo neporadí. Zřejmě tam došlo k trvalé změně, která se při tlaku ozve. Když ti nepomohl ortoped a rehabky, tak snad a to možná operace. Fakt asi jedině sportovní ortézu, která to zpevní, víc s tím asi nezmůžeš. Ale pokud tam je poškození kloubu, tak spíš než ortézu, to bude chtít asi nezatěžovat nevhodným sportem. Tedy squashem apod.. kde to dostává záhul.
Sám jsem si v 07 prošel částečnou rupturou natržením vazů okolo pravého kotníku a asi i mírným poškozením něčeho v kotníku, protože to občas cítím ještě dnes.
A to jsem byl sám 20km od baráku, než jsem dojel domů, měl jsem to nafouklé jak balon a tehdejší večer noc byla hodně kvalitní, asi méně by bolelo kdyby mi tu nohu řezali za živa :)

02.02.2015, 12:51 |
Conan No já měl na každém kotníku cca 4 výrony a tak používám neoprénovou bandáž, když jdu sportovat.
Jinak kotníky nijak nebolí.

02.02.2015, 13:45 |
Losky Mě jednou dali opich, což bolelo jako prase a hodně se to zhoršilo. Asi po dni to polevilo. Pak se mi to občas stalo, když jsem nějak blbě šlápnul. Vždy mi dali Traumaplant. Pamatuju si, že něco říkali o nějakých kustkach. Vím, že jediné řešení je asi ta operace.Ale raději bych ještě chtěl zkusit variantu nějaké stahovací ortézy. Chci si zahrát jednou týdně na amatérské úrovni, ne žádné blázniviny
měl jsem špatné koleno (otočil jsem si jej na lyžích) a pomohl mi přípravek s kolagenem (ale musíš se podívat, kolik ho obsahuje, lepší jsou roztoky nebo prášek v krabici, pilulek bys musel sníst hrst na stejný účinek), čas od času to beru (vždy tak po roce/dvou cca měsíc/dva pravidelně ráno před jídlem) a no problém... původně jsem měl jít na operaci a pod...
ale je fakt, že rok jsem nelyžoval a pak 2roky opatrně s vázáním na 6ku (normálně mám 10) :-) no pain, no game...

02.02.2015, 14:52 |
Wasp když ortézu, tak sportovní a vybírej kvalitnější. Určitě bych na tom moc nešetřil. Návlek ber spíše jako náhradu za stahovací obinadlo a myslím si, že ti to moc nepomůže. Na zkoušku si můžeš zkusit kotník stáhnout obinadlem, nebo jsi to už zkoušel?
Já osobně bych si zašel k ortopedovi, nechal předepsat rehabilitace a na rehabilitace si sehnal svého vlastního fyzioterapeuta, který by ti mohl umět pomoci. Pokud se ovšem jedná o poškození/změnu kloubu, tak by třeba pomohlo brát nějakou výživu na klouby.
Ovšem ze židle za počítačem těžko soudit tvojí diagnozu, toto josu vše jen univerzální rady které mohou a také nemusí pomoci. :-)
btw. psal jsi, že máš ploché nohy, nemáš jen problémy s klenbou chodidla? nepomohly by ortopedické vložky do bot? ale zase by to měl říct lékař, nejlépe fyzioterapeut :-)

02.02.2015, 15:10 |
vomy7 Kámoši na florbal(taky je potřeba hodně brzdit a rychle měnit směr pohybu) používají nějakou ortézu za cca 1200-1500 a oba si ji vychvalují, poptám se, co to je.

02.02.2015, 15:27 |
Losky Koupil jsem si teď tuhle:
[ Link ] Stála 800,- a paní v lékárně měla zlomený kotník a už zase leze po skalách a všelijakých túrách a údajně lidi ji taky chválí. Koukám, že ji hradí i pojišťovny, ale čekat tři týdny na ortopeda nebudu.
Snad to pomůže

02.02.2015, 18:25 |
vomy7 | Upraveno: 2015-02-02 18:26:40
Tak i když už máš, tak to sem hodim, kdyby to chtěl někdo jinej. Používají některou z těch šněrovacích.
[ Link ] ... Oni mají konkrétně tuhle:
[ Link ]

03.02.2015, 06:52 |
Losky Ortéza je docela v pohodě, ale asi si půjdu zkusit o číslo větší. Měl jsem to na hraně mezi číslem 3 a 4. Vzal jsem menší a nevím, ale jak je vyšší, přes lýtko horní díl nedopnu, ikdyž se dá ohrnout a nemusím si ji tahat nahoru. Nikdy jsem to nenosil, tak nevím, jak pevně ta fusekle má sedět na noze 😁