Navštíveno 3628x

08.03.2015, 20:54 |
hanx Všiml jsem si, že dovolená u moře se tu řeší relativně často, ale nenašel jsem topic na letošek.
Chceme letět někam s přítelkyní letos a nějak netušíme, co vybrat. Takže mám pár otázek na vás - rady, postřehy, tipy, zkušenosti.
Cenově bych chtěl co nejlepší poměr cena/výkon. Koukali jsme na Řecko kolem 12 tisíc na osobu, takže tak nějak bych se chtěl pohybovat. Strop je kolem těch 15 tisíc, ale musí to být prostě za ty peníze lepší.
Naše představy a požadavky:
1. Písečná pláž blízko k ubytování - to je asi podmínka a chceme to oba.
2. Čisté pokoje - nepotřebujeme žádný luxus, stačí nám manželská postel a aby tam bylo čisto.
3. Spojené s bodem 2 - minimálně *** hotel, protože dvou a dvou a půl většinou nesplňují tu čistotu.
4. Bazén u hotelu.
5. Možnost zapůjčení auta/skůtru na den a mít se kam podívat.
6. Délka pobytu ideálně 9 nocí
A moje otázky
1. Destinace - podle našeho hledání nám nejlíp vycházelo Řecko, konkrétně Kréta. Ano/ne? Jaká je tam teď situace? Případně jaké jiné destinace máte z loňska vyzkoušené a osvědčení?
2. Cestovka nebo vlastní doprava?
3. Když cestovka, tak jaká?

08.03.2015, 21:15 |
tesil Pro mě poměr cena výkon jednoznačně Egypt od Blue style.
Ale já jsem povaleč. A musíš vybrat ten správný hotel. Ale každému vyhovuje něco jiného.
Řecko jsem si letos konečně chtěl splnit,
Lefkada Agios Nikitas s Top Ten plážema na světě,
ale asi to přehodnotím, čert ví co se tam bude dít až jim EU utne tipec za 3 měsíce
Já už budu vždycky u levných dovolených volit mezi Řeckem a Itálií, jiná alternativa podle mě není. Všechny ty Tuniska, Egypty a Turecka jsem absolvoval taky a nic na světě mě nedonutí se tam vrátit.
Kréta je fajn, ale hlavně co do památek, jinak top moře je podle mě jinde. Matně si pamatuju, že na severu Kréty (kde jsme bydleli) bylo moře celkem dost průměrné (fakt nic moc), na jihu bylo zase studenější a míň civilizace.
Každopádně nevím, jestli 12k teda není fakt až moc málo. My jezdili vždycky za levno, protože jsme nepotřebovali luxus, ale vždycky to vyšlo tak 15k zájezd plus 10k auta, koktejly a další věci :-)
Vlastní doprava je podle mě v případě řeckých ostrovů úplný nesmysl.

08.03.2015, 22:11 |
All Crimson: jedu tam 11.6. - 22.6.

08.03.2015, 22:14 |
hanx Najdu k tomu Řecku nějaké pravdivé informace o politické situaci a jaký by mohla / bude mít vliv na dovolené letos tam?
Zdravim taky mě řecko zajima, chteli bychom nekdy v zari nekam na zakyntos s polopenzi a ze by jsme si pujcili skutry a cestovali tam jak by se nam zachtelo. Nebyl tam nekdo popripade co by se dalo doporucit. Diky
Za me teda nejlepsi more zatim na Ibize.
A srovnavam to s kanarama, reckem, maltou, malorkou... :)
Rekl bych, ze by se to mozna mohlo vejit i do toho limitu...

08.03.2015, 22:55 |
Ladic Těžká otázka, navíc vysoce individuální. 1) cestovka/na vlastní pest - nejzásadnější co se týká financí, pokud umíš najit levnou letenku, da se za 15.000 udělat skoro celej svět, když pujdeš s německou cestovkou na lastminute, tak i nějakej ten karibik možná vyjde. 2) s ceskou cestovkou bych já volil egypt, rudý moře je úplně jiná liga než středozemní, ale to musíš aspoň šnorchlovat, jinak poměr cena/výkon nejlepší turecko.
All: tak poreferuješ, v červnu jsem 14dní v Rabcu,
Lefkadu plánujeme na září,
který hotel máš, ono tam toho moc není, něco mám vytipované
na pláž Miloš se trošku projdeš ale dá se ..

08.03.2015, 23:20 |
All O ubytování si nedělám iluze a tak mně snad ani nenasere -
[ Link ]
Mafian25 - teď nestíhám, ale když mi napíšeš někdy v létě, tak ti rád hodím nějaký info, na Zakynthos jsme letěli vloni a podle mě jsme objevil asi všechno, co tam je k vidění.
Crimson - takže Agios Nikitas definitivně? :-)
V egypte naprosto luxusni more, opravdu jedna ze svetovych top destinaci na potapeni / snorchlovani.. Jinak se mi tam vcelku vzdycky libilo, ubytko a jidlo ok, na nejakou valendu a plavceni fakt pohodinda, ale jinak tam moc neni co..
Ale tenhle rok si ho snad asi i odpustim..:((
já byl v září tady
[ Link ] , stálo to kolem 14tkč a super, sice pláž a može špatný, hodně velké kameny, ale s botamato šlo, jinak jsme byly spokojený.
Myslím si, že dnes fotky už nekecají jako dřív, ale chce to trochu pročíst recenze.
Myslím, že pokud někdo nebyl v Řecku, ta Lefkáda je jasná volba, ne sice o moc, ale pořád je ve většině aspektů lepší než ostatní ostrovy.
Egypt má úžasné moře a tím to bohužel končí.

09.03.2015, 22:23 |
Losky Zakynthos je dobrej, ale stačí týden, pak už tam moc není co pozorovat, je to docela malý ostrov, ale na skútrech super.
Egypt (Marsa Alam) byl docela dobrej, ale držel bych se 5*. My měli 4* a žádná hitparáda. Moře v zátoce bylo pěkné, protože tam kde jsou mola jsou dost často vlny a nedá se jít plavat. Každopádně taky jsme vyplavali mimo zátoku a metr od nás plavala rodinka velikých delfínů, což byl zážitek hodně rozpačitý:))) Jídlo nám ale moc nejelo a prostředí prostě taky o ničem, jen to moře, max nějaký výlet na čtyřkolkách

10.03.2015, 08:33 |
gizmi 1. 12t je málo i na Chorvatsko uz dneska
2. Tunis, Egypt a Turecko NIKDY vice, stacilo cca 10x a proste spina, zaludecni nevolnosti a otravny pricmoudlici
3. nikdo tu nepise Bulharsko. Rodice tam ted pojedou po3 za sebou a naprosto super. Urvany ledvinkari vetsinou jezdi Itosku a Chorvatsko, takze je tam vetsinou klid, uklizeno a sluzby ala Evropa, wifi primo na plazi, proste Evropa a hlavne co vsichni milujeme - rozbourene more :) Ne jako v Egypte stojici kava, ale poradne si zablnout ve vlnach..
Martyn: to potapeni je take to jedine plus :o) Ale bohuzel vse je uz tak komercni a proflaknute, ze to zacina byt horsi jak se sousedem v Chorvatsku na pastikach..
Losky: na plavani mas bazen, more ma byt prave na to "blbnuti" ve vlnach.. to je na tom to pekne :))
V cem je ibiza lepsi nez mallorca? Jinak my letos po pate Menorca.

10.03.2015, 10:44 |
gizmi Zdeny60: co tam po5 delate? :D To musis mit doma vic jak 5 deti :D Nevim, tyhle ostrovy vyzkouseny a proste to nesplnuje pozadavky.
1. je to predrazeny, protoze to ma zvucna jmena
2. lavove ostrovy nemusim z duvodu koupani - lepsi je pisecna plaz, nez si behem plavani urazit nohu, nebo se nekde strachat (jsou tam i plaze, ale mraky lidi)
3. pesky to pomalu obejdes kolem dokola (obrazne receno)
-----------
Jednou super a staci ... co tam delat 5x ? :D
Já se pojedu v létě vyvalit na Zrce, zapařit, vožrat se, zhodnotit kočičky a v klídku si to užít.. kde budu spát je mi úplně jedno.. :-)
gizmi: my jsem skromní:-)
Mám "svá" místa, kde nidko nechodí, baví nás chodit, prostě jdeme, kam nás nohy nesou, vykoupeme, dáme pastu, vinčisko a jdeme dál. Večer skočíme na západ Slunce, prostě pohoda. Menorcu milujeme, porotože je tichá, prázdná 'tedy v červnu, na svátek Sv. Chuana se plní), špica lidi, špica kuchyň, a hlavně KLIIIIID!!! Neřvou tam kurvíci, protože je to dost kamenité a ti se stahují na pláže, kamž zase nechodíme my, protože nemám zájem čumět na někoho, jak se ta, griluje do modra. Nakrmíně polodivké koně, pokoukáme na orly,. už aby byl červen...
A naše soukromá miniplážička mezi skalami se žlutým pískem, nebo s obláízky, když nás písek omrzí.
Dražší je, to je fakt.

11.03.2015, 09:26 |
gizmi Zdeny60: rodice letos leti do Bulhar do noveho hotelu, kde je to 18+ (coz me hodne zaujalo - vyborny napad pro lidi, ktery si chteji odpocnout a nechteji poslouchat Ruske rozmazlene haranty..)...dam pak referenci ;) Jinak to co popisujes chapu ;)
v BLR byl asi dvakrát kaamrád. Buď měl smůlu, nebo to tak je - moře plné medůz, navíc ráno ve 4 každý den popeláři a kravál jak v kovárně, po prvé je vykradli. Druhý rok tomu dali ještě šanci, protože to bylo levný, ale moře údajně nic moc, byli nedaleko nějakého přístavu, takže hukot od lodí a sirény, a špína...Věřím, že tam asi jsou lepší místa, než byli oni.
Mám pocit, že na Menorku jezdí naši taky často, jsou nároční, ale tam našli docela to, co chtěli (klid, je co vidět atd.)
Naopak Ibiza mi přijde úplně mimo, to je tak pro pětadvacetiletého single chlapa, ale jinak to má vyloženě pověst párty ostrova. Tam by mě nikdo nedostal.

11.03.2015, 15:26 |
gizmi Zdeny60: tati je dlouholetym hodnotitelem na holidaychack.de a nikdy by nejel do hotelu pod 90% hodnoceni. Mozna proto se jeste nespalil :) Ono je to vsude stejne - levny zajezd = problem..
Mr.Scully: pockej, vzdyt jsi taky jeste mladas :D :D
No já nikdy nebyl na diskotéky :-) Ožeru se rád, ale radši v klidu někde s přítelkyní na pláži koktejly a tak :-) Abych někde do tří do rána skákal ve vedru v nacpaným klubu, to mě přešlo už tak v patnácti :-)

13.03.2015, 01:07 |
MAX Mám dobrou zkušenost s Krétou (ubytovaní jsme byli v Elounda Blu, což byl dle ceny pití ;-) docela drahý hotel, ale zájezd stál do 15.000) - projel jsem půlku ostrova směrem na jihovýchod - Ag. Nikolaos, vykopávky v Kritse, a pak podél pobřeží až na nejvýchodnější výběžek - Sitia a pak vyhlášená palmová pláž Vai. Po cestě bylo co vidět - vykopávky, vesničky v "horách", kostelíky, hospůdky, krásné výhledy na moře, spousta relativně prázdných pláží ke koupání, a ani vyhlášená palmová pláž nebyla nijak přelidněná, jak bych čekal - být to v chorvatsku, tak je tam lidí jak na Václaváku. Bylo tam spoustu pěkných míst pro turisty - fotografy a pro jejich partnerky, které nefotí ;-)
3 nebo 4 dny jsme se váleli na hotelové pláži a u bazénu a pak jsme 3 dny jezdili autem a stálo to za to, i když půjčení auta a benzín tam nejsou taky za hubičku..

13.03.2015, 12:34 |
bafis Ja ze sve zkusenosti z lonska doporucim Turecko dole okolo Alanye, more nadherne, do hor kousek a moznosti na vylety a nakupy spousta, navíc je tam levne. Byli jsme v rijnu a celych 10 dni nebylo pod 30 stupnu, nebo zatazeno.Hotel cistej, jidlo skvely, personal bez chyby. Z předchozích dovolenych se mi libilo v Bulharsku na Slunecnim pobrezi, vetsi vlny jsem ještě nikde nezazil, byl jsem tam prvne ještě za marky a znovu po trech letech uz za eura a bylo tam neskutecne levne. Za 15 tisíc jsme tam tenkrat byli v sezone 15 dni a porad bylo co delat.

14.03.2015, 10:37 |
gizmi Bafis: mohu dotaz? Co tam v Turecku nakupujes, kdyz rikas "je tam levne". Vybyvuji si "šííííšu", kde vše ze skla se vyrábí mimochodem v ČR, takže to putuje docela slušně tam a zpět a zase s Čecháčkem zpět do domoviny :D Pamatuji si špatně šité velbloudy a miliardy FAKE hnusnych hadru, ktere krome opileho Rusa nebo Nemce nikdo nekoupi :D Pokud se člověk dostal do města, tak originál krámky (zde se nesmlouvá) poměrně dražší než v ČR a jediné co se vyplatilo byl nákup kožených bot, nebo kabelek (nikoliv ale ty hrůzy na trhu)... Co se jídla týče, mimo hotel s @llkem je velké riziko si něco dát a hlavně je to v celku kravina, když na hotelu to má člověk zadarmo a v jisté kvalitě vícehvězdičkového hotelu. Co se týče státu, bohužel si nejvíce vybavuji otravné čmoudy (zlatej českej cikán, ten po člověku nic nechce), všude přítomnou špínu, odpadky a mimo hotely chudobu. Jinak před 13 lety jsem tam byl poprvé s partnerkou a seznámil se tam s mladým místním klučinou, který nás provedl místy, kam se běžně člověk nedostane (dnes si říkám, že jsem byl neuvěřitelné hovado tam s ním cestovat s drobnou blondýnou po boku) a zkrátka se tam zastavila doba. Viděl jsem jejich soukromý trh (zákaz pro cizince), viděl jsem mešitu uvnitř (zjistit někdo, že tam je běloch a ženská, tak jsem asi mrtvej), viděl jsem manufaktury, vysvětloval mi jejich obchod s turisty (99% stánků s napodobeninama má jeden člověk - u nás by se mu říkalo mafián), vysvětloval spojistosti, atd. ... bylo to neuvěřitelně zajímavé ;)
Přímo v Alanya jsem byl před cca 8 lety. Pamatuju si několik věcí:
- všudypřítomní čmoudi/žebráci, kteří nenechali člověku chvíli klidu (ano, zlatí čeští cikáni)
- brzy ráno ještě za tmy kravál (muezzinové svolávají na modlitby, nevyspal jsem se)
- hnusné špinavé moře, odpadky
- muslimská prasata, která se neustále držela pět metrů za námi, sotva si mladá dovolila sundat vršek plavek - plavali za námi i do moře, prostě jsme plavali my dva a pak deset tmavých čumilů. Kolega vyprávěl, že na trhu místní muslimové rádi vyhledávají tlačenice, aby si sáhli na kozy aspoň přes oblečení.
Marně přemýšlím nad horší dovolenou, než byla tahle :-)

14.03.2015, 11:41 |
Zdeny60 | Upraveno: 2015-03-14 11:56:24
Tak tak. Turecko ne. Alespoň ne pro ty, co vyhledávají klid.
Jinak vstup do mešit není problém nikde, sám jsem tam byl několikrát a vždy bez problému. jen se nesmíš snažit tam jít v bagánech, to je vše.
Jinak tržnice a tržnice. Například na východě (Adana) naprosoto super, zboží všeho druhu z domácí výroby od zeleniny (mj. neskutečné, co bych za to dal, mít tuhle možnost u nás, jít si kdykoliv koupit čerstvou zeleninu a ovoce a skoro zdarama), přes hadry, to je samosebou tristní věc, až po vetešnictví typu shnilé sedlo z jízdního kola, a například v Corlu (západně od istanbulu), kde je to poevropštěné a tudíš sortiment stejný, jako známe od nás, neb naše tržnice nakupuje hlavně na turceké tržnici:-)))
Bohužel pro nás tam vládne velký ruch a shon a kravál, takže na pohled to vypad nevábně, ale například trh s olivami (což je spolu s tureckými ořechy asi největší tržní kmodita) je úchvatný a mě osobně tak zaujal, že jsem si to nafotil. O tom se Evropě ani nesní.
Asi je jasné, že na tržnici nekoupíme high-endové věci, na to mají Turci speciální obchdní domy a že kvalitní věci tam koupúit lze, to už pár let vím, ale nesmí je člověk hledat tam, kde je normálně každý český turista hledá = přímořská trhoviska. Ale v Istanbulu lze zakoupit naprosoto luxusní turecké zboží, od bot, přes oblečení, domácí výrobky pro kucyně a td, ale ceny tomu odpovídají a mnohdy jsou daleko daleko vyšší, než u nás.
U moře jsem v Turecku byl 1x a děkuji nechci. Nebylo to v rámci dovolené, ale v rámci služební cesty, když jsme v Adaně pobývali asi měsíc. Spíše, než Antaly a podobné destinace by mě lákaly jejich hory, které jous zajímavé a hlavně neobydlené, takže je tam ješě ta pravá divočina. To jsem měl možnost poznat bohužel jen krátce při cestě autobusem z Konye do Adany, která vede přes hory a třeba řeky, kaňony, které jsme přejížděly byly naprosoto úchvatné. Samosebou člověk tam potká jen chudobu, rozapdlé slumy, až se jeden diví, čím se tam lidi živí, ale zničehonic přjedeš do města, kde je prostě o několik století víc a kde to žije nonstop a najdeš tam úpravné parky, kde vše kvete, 4 proudé silnice, školy, hypermarekety. Turecko je země obovských kontrastů. Já osobně tam jezdím rád, protože Turci by se ti rozdali, stačí kdejaká malá hospůdečka, kde projevíš náznak toho, že si chceš dát něco k jídlu a on byse přetrhli a to vše za směšný peníz a výborná jídla. (moje zkuešenost z Karamanu, kde jsem byl asi 3 týdny před vánocemi).
Bohužel, turistická letoviska na pobřeží josu "udělátka" pro nenažrance, kteří tam přijedou, zalehnou, grilujou se do ruda a večer se nafedrujou. A wo tom tyhle hotely jsou. Nic víc. proto říkám, v Evropě mám já osobně dvě tři místa, kam se budu vracet, ale na dovolenou do Turecka ani omylem, také ne do Egypta, Alžítu či Maroka. Za to Korsika.... nebo západní pobřeží Itálie (chce to ale vědět, kam, jinak draho a celkem nic moc).

14.03.2015, 12:54 |
JB Zdeny, rozepis se prosim o te Italii. Chceme tam pristi rok tak na 3 tydny s detma. Klidne misto me laka, diky moc.

14.03.2015, 13:21 |
bafis gizmi : levne myslim vseobecne, třeba proti spanelsku - zmrzlina, limonáda stoji par korun, ne par euro. Nenakupuju fake hadry, ale koupili jsme třeba koreni, caje, med, ořechy samozrejme kuže a šperky. Mimo hotel jsem jedl běžně,protoze jsme tam celkem dost cestovali, at uz pujcenym autem, nebo jejich dopravou a zadnej problém nebyl, stejne jako s otravnejma cmoudama, spis jsem ocenil ze tam umi nemecky prakticky kazdej clovek. Spina k temhle koncum světa proste nejak patri, ale nic co bych nevidel jinde,je to proste uz asie a jina kultura k cemuz patri isvolavani do mesity...
More rozhodne nebylo plne odpadku a ze by nas někdo smiroval, nebo ocumoval jsem si tedy nevsiml, je tam tolik evropanu ze mistni jsou na vse zvykli, jsou zalezli nekde bokem a kozy ven neresej, protože je to pro ne zcela bezna věc. Byl jsem tam na konci sezony, v rijnu a bylo vse akorát, od počasí az po počet lidi. Z mého pohledu člověka který uz par dovolenych zazil - většinu tech klasických evropských destinaci - se mi proste v turecku libilo nejvic, byla to nase svatebni cesta a prvne s nami byl u more prcek.

já jsem byl v Turecku v Olüdenizu a bylo to tam krásný. Vesnička příjemná, zážitků spousta. Absolutně odproštěno od těch věcí co píšete. Nicméně to je už 7 let a mohlo se změnit..

14.03.2015, 13:46 |
tesil | Upraveno: 2015-03-14 13:49:18
Neda se to takhle porovnavat, nekdo ma hotel jen na prespani, nekdo tam travi celou dovolenou. Pak ho nemusi zajimat okoli, ale jen hotel,jeho sluzby a atmosfera. To je treba muj pripad a proto jsem 2x v roce na 15 dni v Egypte. Vzdy ale jen ty nejip hodnoceny hotely na mezinarodnich strankach pokud mozno bez rusaku. Kdo cestuje, je jasny, ze resi i jiny veci jako cistotu, kulturu a pod.
A cisto a bordel je vsude ( videl jsem fotky z Italie, kdy v mori na plazi se rozkladal kun a mistni to meli jak atrakci), jen zalezi co clovek od ceho ceka. Kdyz budu chtit hledat chyby, vzdy je najdu. Kdyz si chci dovolenou uzit, vzdy si ji uziju.
Je to ligurská riviera, oblast Sna Margherita. Musíš se vyhnout profláknutým místům,kde je staršně draho (120EUR/noc :-),a el mnajíts i svou vesnici. pobřeží není vhodné pro děti s výjimkou tzv. modrých pláží, které jsou písčité a mírné, ale v létě totál plné (však taky Taliáni v srpnu se vším praští ě měsíc je nikokd nevidí v práci). je to ornatá oblast, kde jdou skály až do vody, břehy jous skalnaté a strmé. Dá se tam všude potápět. Já jsem byl osobně ubytovaný přímo vS.Margharitě v hotelu našeho "il presidenta", což jsem dostal za odměnu za dobré prodeje:-)Takže vím, že v této oblastí je krásně, ale setsakra darho, ale nejsou tam uřvaní němečtí, polští a ruští vochlastové, ale spíše starší rodinné páry, solvenntí a klidné.
Jo a moře je tam skutečně čisté, není totiž, kdo by tam dělal bordel a třebas tam nechal utopit koně:-(
Jinak Janovu se vyhni. Průmyslové velkoměsto a kolem nic.
A když pojedeš dolů směrem na Tsokánsko, tam si místo jistě najdeš. Ale zase to chce mimo itaské prázdniny. To je pak hlava na hlavě a na pláž si prostě slunečník nedáš.
Jinak trošku odbočím, protože jsem byl 2x v Izraeli, tak tam by dovolená rozhodně stál aza hřích. Konkretně jsem bylv oblasti Caesarea (hotel Dan Kesaria, či jak se to psalo) a moře tam je písčité, dlouhé pláže, občas skaliska. V dubnu se dalo už koupat bez problémů, akorát že jsi tam byl sám. Kdyby se něco stalo, nikdo po tobě neštěkne. Sezona je až v červnu. Ceny dobré, jídlo přímo špičkové, hodně ryb, zeleniny, masa...Jen dnes bohužel není příliš bezpečno. A domluvíš se tam všude rusky.

14.03.2015, 16:14 |
gizmi Bafis: ze by na fotce Kleopatrina plaz? Tam je to hodne pekne, ale zrovna v tomhle okoli "vse predrazene", cmoudi chteji zaplatit i za lehatko a mistni trh opravdu hruza (vyjimkou cast s ovocem, ale kdyz ho ma clovek na hotelu zdarma, tak vetsinou jen kouka)..byl jsem tam 2 roky zpet s zenou (cca 30km od zriceniny) v nove otevrenem hotelu, ktery vzhledove pripomina zaoceanskou lod na sousi :) Jedine na co hodne vzpominame a nikde jinde tohle nebylo, tak ze hotel mel jak pisecnou plaz, tak i molo ve tvaru trojzubce, kde si clovek mohl zalezt do kukane, kde byla kazdy den dana cista matrace s prosteradlem a postarky a ja si se zenou zabiral casto tu uplne na kraji k mori = 10m od nas nikdo, kdyz jsem se chtel vykoupat, tak jsem jen hodil sipku z mola a vylezl jsem 5m od nas :) Kukan byla tak sikovne delana, ze slo naklapet kryt a zena tak mohla sundat plavky + s heslem "zadna technika" a jen knizka to bylo opravdu skvele..;)

14.03.2015, 19:09 |
bafis gizmi :jo je to Kleopatra, opravdu nadherna a cista plaz. Taky jsem nebyl primo v Alanyi ale o 10-15 km dal na konci mestecka a jak rikam obrovska spokojenost. More u hotelu, ceny proti Alanyi polovicni hotel byl německého majitele coz taky asi hraje urcitou roli.