Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Ostatní > dotaz na TP indexy pneu 95Y a 91Y

o Navštíveno 2504x o
o 16.03.2015, 07:32 | snuky
Muzete mi nekdo prosim poradit ohledne vyberu pneumatik. V TP mam povoleny rozmer 235/40/18R 91Y a hned pod je uvedeno je 235/40/18ZR bez doplneni. Vybiram nove pneu a nevim jestli na to muzu dat 95Y jedna se mi hlavne o technickou a pripadnou nehodu kdyby to treba nekdo resil ..

o 16.03.2015, 08:06 | mr.brain
Koukám, že úředníci zas zabodovali, když to tam nezapsali :/

V legislativě je uvedeno, že rychlostní index můžeš užit buď o třídu menší (ale v zorném poli řidiče musí být upozornění na snížení Vmax) anebo vyšší, než je stanovený (pak samozřejmě není důvodu upozorňovat).
Co se týče hmotnostního indexu, tak bohužel o tom se tam nikde nepíše nebo se mi to alespoň nepodařilo dohledat... V tomhle rozměru se s indexem 91 neprodávají?
o 18.03.2015, 00:31 | Augi
mr.brain: ale on chce použív vyšší hmotnostní index, což je samozřejmě OK. Protože místo 91 chce dát 95, rychlostní index má v obou variantách shodný, tedy Y, takže opět OK.
o 18.03.2015, 12:36 | Petura
taky jsem teď hledal info o indexaci pneu, protože mám 15" a 16" 91V a 17" 94W .... vyšší zátěžový index je bez postihu, ale naopak to nejde a rychlostní index lze snížit ale jak psal mr.brain musí být vylepené upozornění v zorném poli řidiče
o 18.03.2015, 12:49 | riviera.kidd
Y je do 300kmh
ZR nad 240kmh

to staci na vsechny bezny auta .-)
o 18.03.2015, 19:01 | snuky
Diky vsem ! Takze podle toho co pisete by to melo byt s tim 95Y naprosto v pohode..

mr.brain : tech pneu s 91Y je pomerne malo ( za nejakou normalni cenu), tak bych chtel rozsirit moznosti ..
o 18.03.2015, 21:17 | mr.brain
Augi: jo máš pravdu, je třeba hledat líp :)

"Rychlostní kategorie pneumatik musí být shodná nebo vyšší, než je nejvyšší konstrukční rychlost vozidla."
"V případě vybavení vozidla zimními pneumatikami, dle odstavce 13 s nižší kategorií rychlosti, než je nejvyšší konstrukční rychlost vozidla, musí být uvnitř vozidla a na vždy viditelném místě z pohledu řidiče upevněn výstražný štítek, který udává nejnižší hodnotu maximální rychlostní kapacitu pneumatik pro jízdu na sněhu. Údaj na nálepce stanovuje nejvyšší přípustnou rychlost vozidla s namontovanými zimními pneumatikami, která nesmí být při provozu vozidla překročena. Upozornění formou nálepky může být nahrazeno zařízením trvale nainstalovaným ve vozidle, například palubním počítačem."

"Nosnost pneumatik nesmí být nižší než povolené zatížení připadající na kolo nebo nápravu vozidla."

viz Vyhláška MDČR č. 341/2002 Sb.
o  Zpět  o  Nahoru
o

Vložit nový příspěvek do fóra

Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.338 sekund.