Navštíveno 4579x

kdo MÁ datovou schránku, tak veškerá podání musíte činit datovkou, jinak vám dají pokutu 2000,-.
Tak bacha na to, jak to dáte na podatelnu, poštou nebo oznámíte nějakou změnu, přerušení přes živnostenský úřad, máte to za 2 litry.

30.03.2015, 16:36 |
Mr.Scully | Upraveno: 2015-03-30 16:43:04
Já si nemyslím, že to musím dát datovkou, podle mě stačí elektronicky. Tzn. mám datovku, ale všechna přiznání posílám normálně přes portál (tzn. bez využití datovky). Jim podle mě jde jen o to, aby jim tam člověk nedával vyloženě papíry.
[edit] Ještě jsem si to ověřil a opravdu není třeba použít datovou schránku, stačí jakkoliv elektronicky. (Což jsem udělal).
je to jak píše bart. A je nutné to vypnit v tom jejich EPO portálu a odeslat datovou schránkou. Podat to lze ručně, přijmou to, ale pak udělí flastr.
jo je fakt, že píšou elektronicky
§72 DŘ
(4) Má-li daňový subjekt nebo jeho zástupce zpřístupněnu datovou schránku nebo zákonem uloženou povinnost mít účetní závěrku ověřenou auditorem, je povinen podání podle odstavce 1 učinit pouze datovou zprávou ve formátu a struktuře zveřejněné správcem daně odeslanou způsobem uvedeným v § 71 odst. 1.
-§ 71 (1) Podání lze učinit písemně, ústně do protokolu nebo datovou zprávou
a) podepsanou uznávaným elektronickým podpisem,
b) odeslanou prostřednictvím datové schránky, nebo
c) s ověřenou identitou podatele způsobem, kterým se lze přihlásit do jeho datové schránky.
metodika
www.financnisprava.cz/assets/cs/prilohy/d-seznam-dani/2015-03_Metodicka-pomucka-k-povinnemu-elektronickemu-podani.pdf

30.03.2015, 17:39 |
kuja A ted otazka, tyka se to i fyzickych osob? U pravnickych a platcu DPH je to jasny. Ale jako fyzicka osoba nepodnikatel to muzu podat jak chci,ne?
Only_One - není to pravda, je to tak, jak jsem psal já, koneckonců viz ten odstavec, co sem teď dal Bart. Stačí to poslat s elektronickým podpisem.
ano právě i fyzických osob pokud mají DS
je to v té metodice
5. [Kdo, kdy, jak podává] Povinnost činit podání elektronicky je uložena všem podatelům,
kteří splňují zadané podmínky, tj. pokud má podatel ke dni podání zpřístupněnu datovou
schránku, nebo je ke dni podání povinen mít účetní závěrku ověřenou auditorem. Při splnění
jedné z těchto podmínek vzniká podateli povinnost učinit podání elektronicky.
nicméně, ten jejich systém EPO není vůbec špatnej a jde to vyplnit velmi rychle, přehledně, je to provázané na tu datovku, nabídne to hned možnosti doplacení QR kod. Není to zas tak nepohodlné
Pravdu má Mr. Scully...
Kuja : ano týká se to i fyzických osob, pokud má fyzická osoba zřízenu datovou schránku, tak musí podvat veškerá hlášení, přiznání atd. elektronicky, tedy buď datovou schránkou, nebo přes EPO s elektronickým podpisem a nebo taky jde podat přes EPO bez el. podpisu a pak dodat podepsanej papír na podatelnu FU, je to sice kravina a míjí se to tak nějak účinkem, ale zatím to tak platí :)
Každopádně bacha na to, těch datových schránek je více, jsou profesní, jsou pro fyzické osoby, jsou pro fyzické osoby podnikající a je dost problém, že pokud podáte třeba přiznání k dani z nemovitých věcí za sebe jako osobu a máte datovou schránku zřízenu jako fyzická osoba podnikající, i takto vám to FU vezme s pokutou, ačkoli by to tak být nemělo .Výkladů je bohužel vícero a každý FU to řeší lehce jinak, každopádně dle mých posledních info zatím pokuty nevyměřují a vym+řovat nebudou, protože se čeká, že bude vydán ještě nějaký generální pardon na tyhle věci.
Jo, musím uznat, že dneska už jde spousta věcí elektronicky a je to super, zabilo by mě vyplňovat něco v 21. století propiskou :-) DPH, daň z příjmu, přehledy pro soc/zdrav i třeba zakliknutí víc živností, to všechno je otázka dvou minut doma na počítači. Teda odeslání, ne spočítání :-D
Takže naklikám na portálu a pak si můžu vybrat mezi datovkou a elektronickým podpisem, volím vždycky podpis, ani nevím proč, ale přijde mi to jednodušší. Na datovce se mi snad každej měsíc povinně mění heslo a už mě to sere :-D
tu změnu si můžeš zrušit ;) to bylo povinné jen na začátku, ale pak se to zrušilo. Respektive, implicitně to je nastavené na pravidelnou změnu a uživatel si to musí sám vypnout