Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Ostatní > IT: Jakou UPS k NAS

o Navštíveno 3069x o
o 31.03.2015, 19:01 | ACEMajky
Zdarec, date tip na UPS k NAS serveru? Jedna se o NAS seagate business storage 4-bay:
[ Link ]
Na co se zamerit? Na co na UPSce koukat?
U severu v jine serverovne mam tuto UPS:
[ Link ]

Takze druha moznost je k serveru dat jinou modernejsi UPS a tuto starsi od serveru dat do druhe serverovny k NASce...

Diky za postrehy

o 31.03.2015, 20:53 | ACEMajky
Cenove dostupna:
[ Link ]
Nebo neco vymakanejsiho?
[ Link ]
o 31.03.2015, 21:00 | LordPeytl
Hlavne musis vedet, jaky vykon budes zalohovat a jak dlouho ho potrebujes zalohovat. Pak se da vybirat nejaky model.
o 31.03.2015, 21:20 | ACEMajky | Upraveno: 2015-03-31 21:22:09
Vzhledem k tomu, jak dlouho vydrzi server, tak odhadem pocitam tak minimalne hodinu, idealne 2 hodiny.
ta sama NASka 2 diskova ma spotrebu cca 22W, tak rekneme ze budu zalohovat 50W (s rezervou).
Asi nejvice mi de o to, co ma UPS splnovat. Vim ze jsou nejaky pasivni (asi jen zalohujou), pak aktivni, ktery resej i prepeti a podpeti (coz bych uvital), ale nevim jak je to dneska, uz ej nejaky ten patek, co jsem to resil a zajimal se o to...
o 01.04.2015, 07:59 | Milhauzz
Záleží na tom, kam to chceš, jestli do kanclu, do racku nebo na doma a taky, jestli si "eko terorista" a zajímá tě každý watt.

Velice zjednodušeně řečeno:

Offline - co je na vstupu je i na výstupu, čaká na bezproudí, pak přepne na baterii. Filtruje, ale nereguluje napětí.

Online interactive - to stejné co offilne, jen s regulací vstupního napětí.

Online - jede pořád na baterie, které neustále dobíjí. Vyšší režie a tím pádem vyšší nároky na spotřebu.

Já mám doma 2U 2,7kW (3000VA) potvoru [ Link ] , která umí všechny možnosti, živím tím kotel, server, switch, adsl, router, teploměr, nouzové světlo, wifinu :) Od výdrže 320minut, kdy kotel stojí, až po 90minut, kdy jede kotel na plný pecky. Laciné UPSky mají na výstupu čtvercový průběh napětí, což některým motorům (třeba právě v kotli) nemusí dělat "dobře", pokud bys chtěl zálohovat i zařízení s motorem, je lepší si najít UPSku, která má na výstupu sinusovku - to je třeba hlavní rozdíl UPSky od APC - smart a "ne"smart.

Spíš než jen "ochranu" a backup NASky, bych sezaměřil na celý plán. Chci zálohovat jen NASku, nebo i switch, abych se na data dostal v případě bezprpoudí. Nechci na to pověsit další věci? (router, wifi, ...). Pokud jen vyloženě NASku, šáhni klidně i po 300VA, která bude sloužit pro vykrytí výpadku napětí. Dále rentabilita - pokud pořídíš UPSku s jednou baterií - většinou 12V typ RBC2, tak náhradní baterie je pak nejen laciná (odhad výdrže je cca 5-6 let v ideálních podmínkách), ale i výměna baterie bude bez nějakých komplikací v podobě kalibrace.

Když sme u toho, je několik typů kalibrace nové baterie, včetně konfigurace vybíjecí a nabíjecí křivky, ale asi nejjenodušší je offline kalibrace, kdy plnně nabitou baterku vybiješ vypnutím přívodního napětí na cca 30%. Dělal sem hodně kalibrací a nafouknutých baterek vlivem špatné konfigurace nabíjecího napětí sem už viděl několikrát :) Skoro všechny takto blbě zkaliborvané UPSky pak končí na aukru bez baterie :)
o 01.04.2015, 10:45 | ACEMajky
Diky za obsahlou odpoved. Bude to jen na zalohovani NASky a maleho switche, co krmi NASku daty. Cili vemu On-line Interactive, zatim mam tohoto adepta s velkou rezervou vykonu:
[ Link ]
o 01.04.2015, 11:10 | CHUROS
Osobne bych si tam dal alespon 5S, z 5E nic nevyctes, takze ani nezjistis stav baterii atd. A nikdy nevis, kdy se v te serverovne neco neobjevi.

Ja vetsinou pouzivam na tyhhle veci 5P nebo 5PX, pokud potrebuju battery packy na vydr.
o 01.04.2015, 12:19 | ACEMajky
Omrknu, je to druha serverovna, kde mam onu NAS a pres iSCSI namountnuty na server, kterej je v prvni serverovne a defakto na to delam zalohy
o 01.04.2015, 13:24 | ACEMajky
A kterou spis?
[ Link ]
nebo
[ Link ]

vzhledem k tomu, ez v serverovne neni zadny PC/server, asi by byla kvuli kontrole lepsi ta APC ne (s displayem)
Diky
o 01.04.2015, 13:31 | ACEMajky | Upraveno: 2015-04-01 13:33:07
Ta APC ma klasicky baterky? Nebo to je nejaky spesl akupack?

Vypada to na klasiky spojeny do nejaky stredovy listy
[ Link ]
o 01.04.2015, 18:50 | CHUROS
RBC packy dela napr. avacom

Jinak display asi ani nepotrebujes. stav se da jednou za cas zjistit z NB nebo si tam dat nejaky PI s linuxem pro vzdaleny monitoring :-)
o 01.04.2015, 19:26 | ACEMajky
OK, tak na ty serverovy co je v racku sem udelal test jednoduse, kdyz odesli uzivatele, odpojil sem napajeni, po 12 minutach zjistil, ze uz je jen jedna carka, pripojil napajeni a vim, jak dlouho UPS bydrzi - jen nevim, kolik vydrzi nova, ale jelikoz maji baterky cca 4-5 let, tak pudou na vymenu

Diky za tipy a rady
o 01.04.2015, 20:11 | ACEMajky
Na Alze sem narazil jeste na tuhle potvoru, nemate nekdo zkusenost, nebo jaky mate na ni nazor (jinej vykonostni model tam lidi chvali):
[ Link ]
o 01.04.2015, 21:15 | CHUROS
Boze ne, tohle jsem koupil jednou na skolu a bylo to akorat k vzteku. Tak max. pod stul k PC.
o 01.04.2015, 21:18 | CHUROS
Jinak na te co mas v serverovne si stahni soft a udelej si kalibraci. A jesli maji 4-5 let tak uz je urcite vymen. Pokud se ti nafouknou tak se pak dost blbe vyndavaj, urcite je urcite vymen.
o 02.04.2015, 06:05 | ACEMajky
OK, SW pohledam, hlavne musim pohledat kabel, jelikoz to kupoval jeste byvaly IT a kabel nikde...
Baterky budu ted do ty v serverovne objednavat (zatim nafoukly nejsou, celak jsem jen na schvaleni rozpoctu, aby jsme mohli nakupovat).
[ Link ]

OK, CyberPower vynechame
o 02.04.2015, 10:20 | ACEMajky
Tak koukam ze s vymenou baterek to bude horsi, kabel k UPS musi byt origo (aspon to uvadi APC) respektive pisi, ze seriove rozhrani neni mozne pouzit klasicky serial kabel :( Zkusim po suplikach pohledat po IT kabel, ale pochybuji
o 02.04.2015, 10:27 | ACEMajky | Upraveno: 2015-04-02 10:34:13
tak koukam ze USB kabel bych si asi mohl udelat
[ Link ]

pokud bude zapojeni stale stejny, tak jen smiknu koncovku a zjistim, kde je +5V, kde -5V a kde data

aha, tak sem v haji, pouzivaj RJ50 konektor:
[ Link ]
jedine kuchnout UPS a natvrdo si dratky naletovat

a nebo udelat seriovej kabel:
[ Link ]

Nejaky rady jak pak UPS zkalibrovat?
Nasel jsem toto:
shodit monitorovací soft (nejlíp připojit do jinýho PC), připojit hyperterminál na 2400bps, zmáčknout (závisí na velikosti písmenek) "Y", 1, počkat 2sec, 1, 0 a teď držet chvilku "+" a pak "R" a je to¨

jen nahodit hyperterminal s tim sem si nikdy moc nehral...
o 02.04.2015, 10:46 | ACEMajky
Nebo kdyz pominu casovou narocnost, staci jen vybit novy baterky v UPS a znovu je nabit?

Youtube video:

o 02.04.2015, 11:03 | Ghofig
Urcite kalibrovat. APC UPSky si behem provozu meni kalibracni hodnoty a upravuji si to asi podle zivotnosti nebo kvality tech baterii...
Kazdopadne kdyz jsem nacetl hodnoty z nove UPSky a pak po nekolika letech provozu, byly ty hodnoty jinak.
Tzn kdyz bys tam pak strcil novou baterku, pravdepodobne by to nenabijelo optimalne...
Absolvoval jsem skoleni primo od APC, takze pokud jeste najdu materialy ze stare prace, mam tam nekde postup jak se k tomu pripojit...
Kazdopadne to je jen pulka problemu. Horsi je splasit kalibracni hodnoty ;)
o 02.04.2015, 11:05 | Ghofig
Ad kabel. Nejakej bych mozna nasel, ale kalibrace jsem vzdycky delal jen pres seriovej. Nevim, jestli to na tom USBckovem korektne jde udelat (myslim, ze ne...)
o 02.04.2015, 11:26 | ACEMajky
Seriovej kabel si vyrobim, jen pak musim sehnat PC se seriakem (ale to nebude problem, mam v serverovne asi 30 starych PC cekajicich na vyrazeni)
Jj, to si taky rikam, ze by ot chtelo kalibracni hodnoty, vsude pres hyperterminak mackaj jen + a - a r a jiny klavesy viz nahore nebo tady ve videu:
Youtube video:

Rikam si, zdali to (pres hyperterminal) nebude jen nejaky nulovaci proces, aby si UPS znova nacetla hodnoty

Na druhou stranu by pak melo stacit UPS vybit a nabit, nebo na starych baterkach vybit a na novych nabit (prost eprovest kalibraci bez kabelu).

Je fakt ze v praci (tam kde chci delat vymenu batrek je moje druha prace na dohody - uřad), tak kdyz nam menili baterky v UPSkach, manik mel s sebou obrovsky zarovky na zatizeni UPS (na test) a taky pres hyperterminal (ci co) mackal pismenka a na konci jedno drzel + to bude asi to minus, ci popisuji v navodech
o 02.04.2015, 11:33 | Ghofig
Jojo taky jsem mel 3x 150W halogen a vybijel, kdyz jsem to delal :)
Hodnoty jsou striktne interni vec... Nedava je ani servis. Dela se to nejcasteji tak, ze nacitas nove UPSky a ukladas si hodnoty :)
o 02.04.2015, 11:35 | ACEMajky
Ghofig - cili vybitim a nabitim novych baterek muzu taky udelat kalibraci (coz by nebyl problem udelat, nez se srat s kabelem, nejakym PC a terminalem)?

Pod videem co sem sem daval:
Youtube video:

jsem nasel reakci 4 mesice starou, kde pise:
Worked Danny Phelps solution. THANKS!!!
"A new version of PowerChute was released the first of this year (PE 3.0.2). and installed it. The battery run-time was only at 3 minutes with a 20% load and new battery. In the PowerChute software there is an option under self-test to select "Replace Battery Date". I clicked on this and then clicked "Yes" to update the date. After that the battery run-time changed to 24 minutes. I'm back in business."
(cili by asi uz mohlo jit i pres origo SW)
o 02.04.2015, 11:39 | Ghofig
Nerekl bych, ze to funguje takto...
Pak by bylo zbytecne nejakou kalibraci resit.
A napr SIL, ktery to pro APC resi to ma jako regulerne placeny bussines...
Nekalibruji se NEsmart verze. Tam je to jedno a staci to udelat nejspise pres origo SW.
Chovalo se to vzdycky takto, ze tam, zustaly proste posledni hodnoty (stare spatne baterky) a tu novou to nabijelo podle nich.
A pak ta baterka chcipnula treba po roce, dvou...

Ale je fakt, ze jsem nejak dukladnou analyzu nedelal.
Vzdycky, kdyz jsem menil jsem zkalibroval, vybil, nabil a poslal to pryc...
o 02.04.2015, 11:58 | ACEMajky
A zkalibrpoval jsi jak? Pres hyperterminal, nebo pres powerchute business edition?
o 02.04.2015, 12:42 | Ghofig
Hyperterminal. Umim ten oficialni postup...
o 02.04.2015, 13:40 | ACEMajky
OK, diky
o  Zpět  o  Nahoru
o

Vložit nový příspěvek do fóra

Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.1711 sekund.