Navštíveno 2798x

29.04.2015, 12:48 |
zipp Ahojte,
u nás v rodině nastala taková zajímavá situace, že pozemek pod garáží je napsaný na srejdu a garáž na otce. Oboje bych potřeboval převést na sebe.
Otázka zní: jak to nejlíp udělat, aby to stálo co nejmíň peněz?
Pokud vím, tak jsou varianty dvě:
1) darovací smlouva
2) kupní smlouva
Pokud je převod v rámci rodiny, tak by se pomocí darovací smlouvy neměla platit darovací daň, že? Kamarád mi ale tvrdí, že v tomto případě po mě budou úřady vyžadovat zaplacení nějaké jiné daně (na název si teď nevzpomínám), která je ve výši 4%(?) z hodnoty nemovitosti, kterou úřad určí dle nějakých tabulek. (Dle tabulky má jen pozemek pod garáží hodnotu téměř 60tis., garáž bude předpokládám částka značně vyšší.)
Proto mi ten kamarád doporučil napsat raději kupní smlouvu s podhodnocenou částkou (nesmím to prý přehnat, aby to úřady zkously) a pak budu platit sice taky 4% (daň z příjmu?) z kupní ceny, ovšem z té podhodnocené. Celkově bych tedy zaplatil méně, než při darovací smlouvě.
Může mi to prosím někdo potvrdit/vyvrátit či případně poradit, jak to nejlépe (tj. nejlevněji) provést? S poplatky typu kolky atd. počítám
(otec ani strejda samozřejmě žádné peníze nechtějí, garáž i pozemek jsou moje - potřebujeme to jen vyřešit úředně)
Děkuji

29.04.2015, 13:31 |
EFCA Jedná se o daň z převodu nemovitosti: viz. např.
[ Link ]

29.04.2015, 15:08 |
xSam Darovací smlouva, z otce na syna se daň z převodu nemovitosti neplatí, ze strejdy ano.
Tedy ať strejda daruje pozemek tátovi a ten pak všechno tobě a platit se nic nebude:-)
Pokud se nepletu pak ale zas bude platit 2x za vklad na katastr, pokaždé litr. Záleží jakou cenu má ten pozemek, jestli se nevyplatí rovnou převod

29.04.2015, 22:39 |
zipp xSam: a jsi si jistej, že se nebude nic platit u darovací smlouvy? Kamarád mi tvrdil, že právě ta daň z převodu nemovitosti ano
johanik: Pořád lepší, než platit 4% z 56tis + stejně tu tisícovku.

30.04.2015, 07:32 |
Cenda darovat. Strejda je druhá příbuzenská linie (předpokládám, že jsou s otcem bratři), neměl bys platit ani daň z příjmu, ani z nemovitosti. Nemusíš ani podávat daňové přiznání.
Pokud je strejda jen vyženěnej, tak potom musíš obě daně zaplatit.

30.04.2015, 08:29 |
xSam Jsem si tím jistý a jak doplnil Cenda, tak strejda vlastně může darovat přímo na tebe, žádná daň se neplatí.
Takže no problem.

30.04.2015, 14:06 |
zipp Strejda je otcův bratr, takže to je ok.
Tak díky moc pánové, udělám to tedy pomocí darovací smlouvy oboje rovnou na mě.