Navštíveno 2921x

Ahoj,
nepodařilo se mi nic kloudného najít - neměl by někdo kontakt na prověřenou firmu (nejlépe Praha a okolí) kde vaří litinu ? Potřeboval bych opravit prasklinu na výfukových svodech, tak nejlépe i kdyby měli nějaký rentgen a prohlídli to celé, ať se to nemusí sundavat znovu.
Za každý postřeh díky
Litina zavarena moc dlouho nevydrzi.
Ale vydrzi, zalezi jak je to zavarene, jaka presne litina to je a jak je to potom namahane.

07.05.2015, 00:38 |
Kamil07 | Upraveno: 2015-05-07 00:39:29
Ja jsem litinove svody resil a nevyresil, vzdy to prasklo znovu, takze jako Rajdlos.
Nicmene mozna to varila lopata, ktera to neumela.

07.05.2015, 00:43 |
1kw Chce to dodrzovat par pravidel a jde to.
Jakych? Byl jsem u toho, tak by me zajimalo, kde se stala chyba.
najdi si svářečskou školu v okolí .... tam by to měli zvládnout ...

07.05.2015, 08:28 |
Ravo | Upraveno: 2015-05-07 08:29:46
vaření svodů je velká alchymie...docela dost jsou tepelně namáhaný, prudce se zahřívají a pak zase chladnou, takže pnutí je tam slušný. Praskliny jsou špinavý od splodin, někdy to nejde vybrousit a očistit kvůli složitému tvaru atd.
Já si kdysi nechal vařit svody na fel 1.6, popraskaný byly pekelně (nemoc 1.6tek) a držely. Sváry vypadaly teda hrozně, žádná předpisová housenka, ale fungovalo to. Nevím kdo to dělal, můj mechoš to někomu vezl a odmítal prozradit komu.

07.05.2015, 08:42 |
1kw | Upraveno: 2015-05-07 08:44:47
Vybrousit drazku v praskline, pokud je to vhodne tak na konci praskliny navrtat malou dirku aby prasklina nepokracovala dal. Pred samotnym svarovanim material nahrat a po svarovani nechat pomalu chladnout. Svary se vetsinou nebrousi. A obraci se polarita.
Knightey: jak se to vezme, vyfukove svody casto obsahuji hodne primesi, hlavne uhliku, proto se to blbe vari a znovu to vetsinou praska diky pnuti. Svody jeste k tomu vetsinou prasknou v tom nejdebilnejsim miste, kdy to ani varit nejde. Kdyby to bylo tak jednoduche, tak skoro nikdo nekupuje nove vyfukove komory nebo svody. Nepocitam opravy jinych litinovych dilu, kde jsou mnohem nizsi teploty.
Rajdlos: Ja vim ;)
Dobry figl aby to neprasklo znova, tak se treba pridava med do svaru, svar je pak pruzny.