Navštíveno 2151x

Planuji koupit do domaciho NAS serveru (DS215j) 2x3TB (mozna 2x4TB) HDD a nemuzu se rozhodnout jestli koupit WD Red nebo staci WD Green. NAS server bude slouzit jako uloziste pohadek, filmu, fotky. Do budoucna synchronizace s mobilama, backup ntb atd. Tak ktery bude vhodnejsi ?
Já jsem pořídil 2x4TB WD Green a bezproblému po roce provozu
Do NASu dej RED, jsou na to přímo určené.
Ja vim, ze jsou urcene na provoz 24/7, ale to u me nehrozi. Aktualne provozuji 2x2TB WD Green a bez jedineho problemu. S priplatkem za Red mam proste problem, protoze tam tu pridanou hodnotu nejak nemuzu najit.

02.06.2015, 22:32 |
JEF Green ma mensi spotrebu, protoze hlavicky parkuje po 8s. Red je parkuje az po 5m. To je asi jedinej zasadni rozdil. Jenze casty parkovani hlav se tem diskum moc nelibi, takze Greeny v NASech odchazej bezne za 1-2 roky. Zalezi dost na jakym OSu je NAS postavenej a jaky klienti a jak k nemu pristupujou. Podle toho muze zaparkovat parkrat za den, nebo taky kazdou minutu a je to sakra znat na zivotnosti.
Stary Greeny se daly hacknout a parkovani u nich prodlouzit nebo uplne vypnout. Tak to mam treba u sebe a za skoro 5 let maj ve SMARTu jen 8 parkovani (udaj Load Cycle Count) a jedou bez problemu. U novejsich Greenu je uz zmena parkovani zamknuta, nebo aspon byla, takze s tim nic moc neudelas a Google ti toho na "WD Green High Load Cycle Count" vyhodi celkem dost.
Zamkli to asi proto, aby tim lidi nemohli nahrazovat prave Red a Purple disky. Uz to chvili nesleduju, tak jestli je na aktualni disky nejakej postup jak to obejit, klidne kup Greeny, ale jinak bych bez vahani doporucil Red.
JEF to je nemile s tim zamknutim, taky jsem si upravil dobu parkovani u stavajicich Green. Pokud to fakt nejde, pak nezbyde nez Red.

03.06.2015, 08:32 |
AR "Ja vim, ze jsou urcene na provoz 24/7, ale to u me nehrozi."
budeš ten NAS vypínat?
NAS vypínat nebudu, ale minimalně večer disky budou uspany a nekdy i pres den.Jak jsem psal, provoz bude hlavne pro prehravani filmu, ukladani fotek. NASku vypinam jen kdyz jedeme na dovolenou.

03.06.2015, 10:21 |
AR No tak pak záleží na OS té nasky. Stačí když si sem tam šáhne na disk něco ověřit a už se ti disky probouzí. Jinak ja NAS nevypínám ani na dovču protože mi tam jede VPNka ;)

03.06.2015, 11:18 |
Chris Ako bolo pisane, ak tam bude nejaky druh RAIDu, co asi u NAS urcite bude, tak novym Green sa vyhnut.
Bude tam tolko Load Count Cycles, ze ti disk odide do 2 rokov. Avsak niekto to bere ako nevyhodu a niekto vyhodu ak ma dobre podmienky s predajnou. Lb niekde to vyreklamuju, niekde nie. Ak ano, mas stale novu generaciu diskov :)
Zalezi co budes na Nasu provozova a v jakem teplotnim prostredi.
WD RED - ma nizsi otacky a teplotu do 70 stupnu
WD Green - je to same, akorat mensi otacky a teplota myslim 60 nebo 65
Pokud potrebujes vyssi IOPs, tak na to pouzivam WD Black a nebo WD RED Pro, ty maj 7200 ot.
Tak nakonec jsem koupil 3TB Red.