Cau chtel bych si poridit nakej lepsi fotak asi kompakt nebo dig. zrcadlovku ja se v tom vubec nevyznam ale vsichni mi rikaji ze se mam na kompakt vaprdnout.
Videl jsem naky videa a fotky ze sony rx10 tam se ma prej pockat na novou radu. A na kompakt se mi to zda moc pekny. (rx10) Youtube video:
Ale kdyz pak koukam na diskuze tak forum odbornici zacnou neco s cipama a nevim scim vsim moznym a rikaji ze to je krap a nova rada bude podle nich to same.
Cena max. 40 000
Chci minimalne full hd videa pri 60 fps a lepsi snimky treba na koncerte ve tme kde je svetlo jen to barevne z reflektoru.
Kupuju to stim ze mi zustane minimalne 10 let mozna dyl :)
Tak se ptam proc ne kompakt a proc zrcadlo a popr. jake misto te rx10.
Jestli mohu dát svůj názor, tak 40 tisíc už je dost velká částka, Tady by bylo dobré mít naprosto jasné, co chci. zdali velkou a těžkou zrcadlovku a k tomu aspoň 2 objektivy a externí blesk, ale oželet tzv. automatické funkce a videa (foťák je primárně foťák a kamera je primárně kamera), nebo jít cestou vždy příto,mného a malého kompaktu. Já bych šel cestou zrcadlovky a k tomu nějaká kamera. Limity fo´táku coby kamery jsou dané, naopka přednosti zrcadlovky jsou také dané (práce manuálním nastavením, velký čip, rychlost ostření, robustnost a odolnost a hlavně, volba objektivu udělá ze zrcadlovky přístroj s téměř neiomezenými možnostmi. Záleží jen na tom, co si pořídíč za objektivy. Kompakt má limit v tom, že je to hyper zoom (pokud by nešlo o přístroj s výměnnými objektivy, aler pakj mi uniká trošku smysl), menší čip a obyvkle menší možnosti manuálního nastavení. Pravda, většinou člověk vystačí s režimem priotity clony, ale i tak se může hodit široké manuální nastavení. Pohotovost zrcadlovky, bleskový start a ostření. Upřímně, nědky se tahat se zrcadlovkou, s 2 objetkivy, bleskem, k tomu fotobágl, to se dost pronese. Kompakt strčíš do kasdpy a ani o něm nevíš. Ale kod si chce pohrát s hloubkou ostrosti, světlem atd... tak si mylsím, že zrcadlovka je ta pravá volba. Bohužel často vidím lidi se zrcadlovko za 30-40 tisíc a mají ji nastaenou na automatický režim, k čemu to? nevyužijí její potenciál.
Otazkou je take cas. Pokud mas cas si pohrat, tak zrcadlovka. Pokud ti jde o rychle foceni, tak automat. Ja treba sel do zrcadlovky, protoze primarne fotim "vyrobky" a mam na foceni cas. Na druhou stranu rychla foceni treba prcka, kde jde o cas jsou ze zrcadlem nerealna. To same tahni velkou kravu na oslavu, kde hrozi rozmlaceni stroje za 50+ penez. Casto se ti nebude chtit ji tahat uz jen z principu :D Ted tatiho 60tku fotila zena novym mobilem a fotky jsou to pekne :D Druha strana je ale cileny vylet, foceni zbozi, foceni aut, atd. kde je cas a chut si pohrat. Ja treba zvazuji jeste k profi zrcadlu nakup vodeodolneho automatu. Pujcoval jsem si od taty Olympuse, nez jsem ho utopil (dostala se voda do nabijeciho mista a ackoliv funguje, tak se desne spatne nabiji)..
zdeny: proc na video zapomenout na zrcadlovku? vsechny soucasne zrcadlovky nataci fullHD nebo 4k video a optika je prece u nich o Level jinde nez u beznych kamer, ne? co jsem kdy u ruznejch "adrenalinovejch" sportu potkal lidi co nataceli tak vsichni na zrcadla/Gopro(pokud se to musi cpat na helmu apod) ...
bracha prestal tahat ssebou vsude zrcadlo a ma RX100 ... tyhle kompakty maji co se funkci a nastaveni (jak pise zdeny hrani si s hloubkou ostrosti) jako zrcadla. Ja nad nim vaham taky, me tam mrzi jen ten malej zoom...
assassin - a zkoušel jsi natáčet se zrcadlovkou? Většina modelů starších než rok nebo dva nemá automatické ostření během natáčení. Novější už to mají, mám to doma třeba na záložní 70D. Zoom se hýbe trhaně (pochopitelně), STM objektivy mají špatnou světelnost, výsledné video kvalitativně bída. Taky mám RX100 a video umí daleko lepší. Zrcadlovky jsou v tomhle nevýhodou.
hanx - ale jo, proč ne, fullframe kompakt je zajímavou variantou, byť tohle je fakticky bezzrcadlovka. Ale rozměrově asi přijatelná.
Mr.Scully: nezkousel, neumim se zrcadlovkou a bratr ma navic nejake starsi pentax a neumi Video... jen jsem se ptal, protoze mi prislo ze na ne spousta lidi na tehle akcich nataci...
premyslim taky o fotaku pro sebe, mel jsem chvili cukani na nejakej kompakt s vymenym objektivem - sony Alpha - ale to bych vlastne byl zpet kde nechci - zrcadlovka a jeji velikost - nebavi me tahat to ssebou. Ta RX100 foti fakt pekne, nejspis si ho koupim taky, jen mi trosku vadi ta absence zoomu (chapu proc je to tak jak to je) a nevim jestli mam vzit genII nebo novou genIII - predpokladam ze mas dvojku, myslis ze ma smysl priplati za III ?
III generace, pokud chceš hledáček, jinak je to dost velkej příplatek za ne tak znatelné vylepšení. Jinak RX100 dělá pěkný fotky a je to prcek, co se dá tahat na lyže, kolo, tůry. Na slušné zrcadlo to nikdy mít nebude mj. kvůli ovládání, výstupy na auto ale jsou hodně slušné.
Pokud chceš fotit na automatiku, tak smysl zrcadla asi těžko využiješ.
gizmi: Co je je za blbost? Rychlá focení prcka kde jde o čas jsou u zrcadla nereálná? Já teda nevím, ale D90tku zapnu a udělám fotku asi tak 10x rychlejš jak kterýkoliv kompakt. O rychlosti ostření a pořízení snímku i když je foťák zapnutý ani netřeba diskutovat...
Jinak tady zaznělo zas spousta polopravd, zrcadlo dnes umí natáčet opravdu velmi kvalitně a používá se už dost často na natáčení řady filmových scén. Co se týče ostření a zoomování, tak třeba loni jsem na jedné akci kde jsme jezdili fotil tohle (viz. foto) a je to TOP model od Panasonicu s objektivem od Sigmy 18-35mm kde je zoom i ostření uděláno přes převod a tím se odstraní cukavé snímání. Hezké záběry se dají dělat i bez toho, sám mám pár videí rodiny s pevným sklem 35mm, kde se dá krásně vyhrát s hloubkou ostrosti. Tohle žádný kompakt neumí, ale je to o cviku a o tom jak moc akční scéna je? Na vyloženě akční scény to stejně chce kameru pokud se bavíme o amatérském použití.
To co vybrat je otázka priorit, kvalitních kompaktů s velkým čipem pár je, stejně tak za 40tKč jde už koupit slušné zrcadlo a dva objektivy.
Tuner: ty si vzdy najdes nejakou vetu, tu pochopis blbe a na tom se otacis. Predpokladam, ze ty mas zrcadlovku zaprasenou bez obalu, nebo ji nosis neustale na krku. Ja ji mam v baglu ulozenou a nechavam na ni posledni sklo, ktere jsem pouzil. Kdyz malej udela nejakou volovinu, tak by to znamenalo: x dojit k baglu x otevri x prehodit sklo x zapnout x nastavit x pak fotit...
= pro rychle pouziti to proste neni a radeji sahnu po mobilu, ktery nefoti spatne...
Tunere, s nějakým pevným ohniskem a na statické scéně uděláš samozřejmě daleko lepší video než s kvalitním kompaktem, ale ve většině situací bude ten kompakt prostě lepší. Zrcadlovky nejsou už z principu stavěné na videa a mají spoustu kompromisů.
assassin - pokud jde jen o kvalitu výstupu, tak je jedno, jestli RX100 I nebo II nebo III. Já měl I a teď mám III. Kupoval jsem III hlavně kvůli lepší světelnosti a kvůli výklopnému displeji. Na I výklopný není a na II jde vyklopit jen trochu a nedostatečně.
gizmi: Focení mobil malého snad ani nekomentuju... oči v sloup.
Mr.Scully: Ten kluk tím co je na fotce točil akční scény kde jsme jezdili po letišti, takže i to se dá. U kompaktu u takové scény bude problém s měřením expozice, kterou zatím co jsem měl v ruce měnili všechny skokově.
Tuner: obecne nechapu, proc me stale komentujes ;) Ignoruj me, ja budu tebe a na svete bude lepe. Ty a mobilni telefon byla jedna velka kapitola plna smichu zde na AHC a pokud si dobre pamatuji, sam jsi tam nekde psal, ze by mel fotit slusne :D Ja tu zminil jen to, ze kdyz NECHCI fotit serie fotek, ale potrebuji jen udelat CVAK a zachytit aktualni situaci, tak proste vybalovani zrcadlovky je silenost. Sam mas rodinu, tak asi vis, ze nektere okamziky se neopakuji, takze je fajn mit u sebe neco mensiho na cvakani. Dale jsem zminil foceni pod vodou. Nevim jak ty, ale ja teda riskovat fotak za randal v mori treba nechci.
Jj, meření expozice u videa je občas problematické. Jinak já nechci mluvit o něčem, co neznám, jen vím, že u Canonu se autofocus objevil až u nových STM objektivů a ten, co mám já (18-135), nestojí za nic. U pevných světelných to bude samozřejmě daleko lepší.
Hlavně ale pokud někdo chce něco univerzálního a neumí moc fotit, tak brát si zrcadlovku nebo bezzrcadlovku třeba s dvěma objektivy je pro něj nesmysl. Takovým lidem se vždycky hodí něco univerzálnějšího, stejně tu kvalitu nevyužijou naplno.
Cenda, Mr Scully: diky, hledacek asi pro me neni zasadni lakadlo, vyklopnek displej tezko rict u te gen 2 jsem si vsiml ze jde vyklopit jen malo, ale zas ta 180rotace na selfie je pro me uplne zbytecna - nasel by se nejakej priklad z praxe kde se tak velka rotace displeje hodi? Takze asi zasadni rozdil bude ta lepsi svetelnost objektivu - jen nevim jestli za to stoji cenovej rozdil 6-8tis... Ze to nefoti jako zrcadlovka je mi jasny, ale ja na foceni nemam nadani a sebelepsi technika me nezachrani, ale kdyz uz neco cvaknu, chtel bych aby to aspon nebylo 5mega sumu jako leze z mobilu apod zarizeni...
No ta velká rotace je nezbytná pro selfie :-D Pokud selfie nefotíš, tak je verze III pro tebe zbytečná. Pak bych řekl, že stačí I (teda pokud si nechceš připlatit za světelnost). Někde v bazaru za sedmičku a máš úžasnej foťák.
Na rychlost ostření a focení není nad klasický zrcadlo.
Na to mít s sebou vždycky foťák s sebou, navíc takový, který má lepší snímač než většina APS-C zrcadlovek, který dělá prakticky dokonalý JPEGy i bez úprav, na to jsem si koupil FujiFilm X100s a nemůžu si vynachválit ;-)
Video už od foťáku nechci, aplikace Camera FV-5, co používám v mobilu, točí líp než všechno co jsem zatím zkoušel na foťák.
assassin: měl jsem otočnej displej na G6 a použil jsem jej takto jen párkrát. U RX100 II si ho vyklopím pro foto od země, nebo nad hlavou a na to ty polohy stačí. Pokud chceš něco fotit na dálku, nebo selfie, tak si to blejskneš s pomocí mobilu přes ovládání pomocí Wifi. Což je zase komfortnější varianta. V manuálu se s tím fotí blbě, ale na to ten foťák ani není myšlenej. Pokud si dobře pamatuju, tak u III je světelnější objektiv a menší zoom, lepší snímač(procesor?), plus hledáček, mínus saně. Blesk je spíš pro srandu, takže osobně bych radši verzi se saněma, pokud budeš fotit v interiéru. Já si na to tahám D90 s bleskem, nicméně to RX100 dělá i za horších podmínek pěkný fotky. Kdybych měl kupovat, jdu pro verzi 2.
Sáňky na blesk jsou u RX100 naprosto zbytečné, protože pokud si člověk kupuje maličký kompakt s co nejlepší obrazovou kvalitou, tak rozhodně s sebou netahá externí blesk, to by bylo absurdní.
Stejně tak je podle mě naprosto zbytečný hledáček (opravdu jsem ani v tropech nenarazil na situaci, že bych neviděl na displeji, co fotím), ale to už je na vkusu každého soudruha.
Cenda - je to otázka vkusu, se zrcadlovkou samozřejmě hledáček, i se to líp drží (a vlastně to ani jinak nejde), s kompaktem zásadně držím v rukou, protože můžu líp komponovat (držet nad hlavou atd.). I když 99% času fotím zrcadlovkou, tak u kompaktu ho nedokážu využít, byť ho mám. Asi zvyk.
assassin - přidej tam RX1 a máš ultimátní stroj, kterým nakopeš zadek všem :-D
sony rx10 a rx10 II maji elektronickej hledacek cetl jsem prave ze nektere kompakty hledacky nemaji. Je z oled displeje a ma prej perfektni rozliseni a nejake zvetseni ale tomu uz nerozumim :)
gizmi: komentuju když někdo píše hovadiny a to jsi taky právě předvedl. Zrcadlo je na zachycení momentky právě jediný nástroj. Neznám kompakt, který by šel zapnout, zazoomovat a zaostřit tak rychle jako zrcadlo...
Co se týče videa, tak třeba tohle bylo točeno z 90% zrcadlem krom scén z akčních kamer viz. tento potvrzující obrázek: [ Link ] amyslím že svou kvalitou to strčí do kapsy každý kompakt, neb to hraní si s hloubkou ostrosti je prostě u zrcadla nepřekonatelné i u videa...
Nicméně pokud chce někdo něco na výlety do kapsy, tak prámiový kompakt viz. Redbaron je dobrá volba o tom není pochyb. Tohle nejde rozseknout za někoho, každý si musí najít ty svoje + a - a rozhodnout sám...
Tuner - 90% scén v tom videu je statických. To je jasné, že video zrcadlovkou, kde je cíl neustále v hloubce ostrosti a nehýbe se, bude vždycky lepší.
Kvalita fotek: 1. Zrcadlovka, 2. Bezzrcadlovka nebo profi kompakt nastejno
Video: 1. Videokamera, 2. Bezzrcadlovka nebo profi kompakt pro pohotovost a ostření, zrcadlovka pro kvalitu
Přenosnost: 1. Profi kompakt, 2. Bezzrcadlovka, 3. Zrcadlovka se shitovým objektivem
Každý ať si priority seřadí podle sebe. Já jsem vystřídal APS-C zrcadlo, FF zrcadlo, bezzrcadlovku, amatérský kompakt, profi kompakt, kameru (a většinu z toho ve více kusech). Jasně mi z toho vyšlo, že na focení mám (1.) fullframe, když mi nevadí tahat megabatoh a je důležitá kvalita nebo (2.) profi kompakt, pokud ho potřebuju strčit do kapsy na výlet. Cokoliv jiného byla pro mě vyzkoušená ale slepá ulička.