Navštíveno 8541x

potřebuji od někoho poradit kdo se v tom trochu vyzná.. buduju podkroví a chci tam pořídit klimošku mobilní nechci kvůli hluku chtěl bych klasickou nástěnnou... jde mi o to jakou vybrat značku jestli jsou v tom velké rozdíly nebo je to všechno jedna fabrika a jsou na tom jen napsané jiné značky... dála mě zajímá jak je to s instalaci vnitřní jednotka je o.k to asi zvládnu v pohodě ale co ta vnější musí být nutně venku nebo stačí pod střechou v nezateplené části půdy ? jak je to s plněním klimačky kdybych si jí chtěl montovat sám... našel jsem si třeba tuhle
[ Link ] předem moc díky za každou radu
Vnější jednotku nedávej na uzavřenou půdu. Potřebuje volnej přístup vzduchu, respective adekvátní přívod a odtah vzduchu. Takže komora s žaluziovými průduchy, eventuelně tlumiči hluku a odhlučněnými stěnami, ok.
Nejen pro domácnost bych viděl umístění venkovní jednotky klidně na dvůr, balkon nebo střechu. Pak si jen u umístění ohlídej trochu prašnost okolí, abys nemusel každej měsíc čistit zašpiněnej kondenzátor. Na zemi ji budeš čistit furt.
U vnitřní jednotky nezapomeň na odvod kondenzátu.
Co se týče instalace, raději si pozvi odbornou firmu, protože:
Vnitřní a venkovní jednotku potřebuješ spojit Cu porubím. Potrubí se spojuje tvrdým pájením (Kyslík + Propanbutan). Následně podtlaková a tlaková zkouška, na to potřebuješ vákuovku a pak budíky na naplnění dusíkem. V klimošce jsou větší tlaky než u topení... Pokud jsou zkoušky OK. Můžeš naplnit trasu. Vnější klimatizační jednotky mají v sobě předem obsažené chladivo na výrobcem určenou délku trasy. Pokud máš potrubí delší, musíš doplnit chladivo. Manipulaci s chladivem neprováděj, můžeš se pěkně popálit. Nech ji někomu kdo s tim dělá denně.
Co se týče značek, když nevezmeš čínu, neviděl bych problém. Neboj se třeba: Samsung, Toshiba, LG, York, Daikin, Mitsubishi... Ale víš jak, pokazit se může cokoliv.
o.k. díky ja ještě hledám a našel jsem tuhle vyhovuje mi výkonem i spotřebou a je to LG.
[ Link ] ten odvod kondenzátu je i u vnitřní jednoty ? ja myslel ze jen u venkovní ? o.k dam ji na střechu přidelám ji ke kominu co už se nepoužívá ale pořád je dobrej a drží.. jasně chápu tak já bych to připravil udělal díry natahal elektro a potom to nechal někoho jen sprovoznit kolik to cca může stat počítám potrubí cca 4.m + propojení ? na netu jsem viděl i klimu právě že si ji nainstaluješ sám ale byla dažší a značka tuším REMO nebo tak něják takže na tom se asi moc neušetří... díky moc za info

12.08.2015, 09:54 |
Cenda vnitřní jednotka chladí, tedy odvlhčuje vzduch = nutnost odvést kondenzát. Snaž se to udělat spádem, přinejhorším lze použít čerpadlo kondenzátu.
Pokud vím, podle nových nařízení by měl přednaplněnou klimu instalovat člověk, co má papíry na manipulaci s chladivem a správně by ti ji bez tohoto papíru, nebo potvrzení od instalační "instituce", neměli prodat.
Golfista: podívej se do vedlejšího tématu, tam máš i kontakty. Když je to slušná firma, dohodnete se na práci, tvojí (před)přípravě a i na klimatizační jednotce.

12.08.2015, 21:57 |
Augi golfista hanz: už do třetího bytu jsem si nechal dát LG, konkrétně do toho posledního právě tu z linku, co jsi dal a maximální spokojenost. Klimatizace (na první stupeň) je prakticky neslyšitelná. Maximální spokojenost :-)
Augi: super díky za info půjdu taky do LG jen řeším jestli nepřiplatit za vyšší model.. můžu se zeptat na kolik cca vyšla montáž ? chápu že v bytě je to něco jinýho než v baráku ale cca přibližně.. někde na netu jsem našel akci montáž + potrubí do vzdalenosti 3.metru zdarma jinde zase montáž + materiál za cca 10 tis tak nějak nevím co si o tom myslet..

13.08.2015, 08:42 |
Augi golfista hanz: byt/dům, to je jedno, montáž je stejná, liší si jen délkou trubek, resp. jak daleko od sebe máš vnitřní a venkovní jednotku. Já to kupoval jako "balík" a bylo to za 29litříků s daní sakum prdum.
Augi : ještě se chci zeptat využíváš ji i na topení ? jestli ano jak to funguje a nežere to nějak extra moc ? nechce se mi tahat topeni a mám málo místa na radiátory tak bych chtěl přitápět klimou.. diky

14.08.2015, 10:56 |
Augi golfista hanz: na topení jen vyjímečně. Kolik to žere, to máš přece ve specifikaci :-) Je to kolem 1kW max.
Augi : o.k diky rozhodl jsem se že pořídím tento typ
[ Link ] tak snad budu spokojenej... díky moc za info.

14.08.2015, 11:16 |
Augi LG je dobrá volba. Jsou vážně tichý.
Zdarec,
jak byly ted ty vedara tak resime taky poridit klimu.
Chtel jsem se zeptat na par veci.
Urcite bude lepsi ta na zed (
[ Link ] ) nez pojizdna ze??:-)
Ted k te na zed. Jak je to reseny, ze jeden ten set je jedna mistnost?? nebo se to da "roztahnout" po vice mistnostech,
Kdyz mame 3 pokoje za sebou tak musim do kazde mistnosti tento set?? Nebo se da poresit nejak jinak?? Bo ten jeden set dokaze vychladit cely patro, ale to asi tezko.
Urco by to dala nejaka firma, ale zase o tom clovek chce neco vedet ze :-)