Navštíveno 4175x

Nemám žádnou účetní a tak se zeptám tady. Prodávám věci na objednávku tak, že někdo zaplatí a teprve potom mu zajistím zboží a zašlu a teď chce jedna paní hned po zaplacení fakturu. Jednak faktury nevystavuju, ale dávám paragony, ale až maximálně po dodání zboží, protože přesný datum dodání neznám a asi by tam měl být. Co vy na to, jak to je? Díky
Nejsem účetní, ale problém faktury vs. paragonu je jasně dán hodnotou zboží, ne? Do 10k na ní kašli a dáš jí jen paragon, nad 10k musíš vystavit fakturu.
Ohledně toho, kdy přesně jí tu fakturu dáš, to netuším. Datum dodání zboží tam uveden být nemusí, ne?

12.08.2015, 17:59 |
worm03 | Upraveno: 2015-08-12 18:03:52
to je jasný, to jsem uvedl jen pro úplnost, jde mi spíše o to datum (třeba kvůli záruce apod.) nebo spíš přesně o to, kdy doklad vydám (nebo ještě přesněji - kdy nejpozději ho musím vydat), logicky bych ho vydal až po dodání zboží - což chci taky udělat, ale potřebuju to nějak zdůvodnit (zase někdo vymejšlí kvůli 13 stovákům...)
EDIT: platí na účet, takže se ani nevidíme, že bych něco vypsal při předání peněz...
IMHO by jsi mel spis vystavit zalohovou fakturu a samotne zbozi fakturovat az pri/po dodani

12.08.2015, 18:10 |
worm03 | Upraveno: 2015-08-12 18:12:38
já žádný faktury nevystavuju, vše se vejde do paragonů a nechce se mi kvůli jedný takový :) jednou za rok něco tady mrskat
EDIT: nehledám způsob, jak to udělat, ale výmluvu, proč to neudělat :)

12.08.2015, 18:11 |
Mr.Scully | Upraveno: 2015-08-12 18:11:30
Jo, viděl bych to podobně. Zálohová faktura jí musí stačit a záruka se pak bude odvíjet až po finální faktuře při dodání zboží.
[edit] Aha... no pokud je to do 10k, tak na ní kašli :-D
o nic důležitýho nejde, jen je někdo zase asi paranoidní, že ho někdo na aukru s hodnocením 100 procent okrade...

12.08.2015, 23:25 |
AR to jako dostaneš prachy jen tak na "dobré" slovo a až dojde zboží tak vystavíš paragon? trochu divné ne?
Tak řekl bych, že tak funguje celé Aukro, ne? Pošleš prachy, časem dojde balíček se zbožím i paragonem/fakturou.

13.08.2015, 08:56 |
AR no ale tam ti to nějak vystavuje aukro ne?

13.08.2015, 09:00 |
DaveF | Upraveno: 2015-08-13 09:03:09
platba předem by měla proběhnout na základě nějaké smlouvy, objednávky - vystavit zálohové fakturu, zálohový list apod.
daňový doklad vystavit při dodávce zboží
pro plátce DPH je však povinnost vystavit daňový doklad k přijaté zálohové platbě
AR: a co je na tom divnýho? Máš na aukru nějaký ověření a když se ti nebude ten člověk zdát, tak ani prachy nepošleš... A nechápu, co ti tam vystavuje aukro?
DaveF: tak smlouva se uzavře nákupem na aukru a případný důkaz o platbě je bankovní převod
Ale já, jak jsem již psal, nehledám způsob, jak to udělat, ale jak to neudělat, protože je to naprostá zhovadilost, chce to po mně někdo prvně a já kvůli tomu budu něco vymejšlet? (nejspíš se nejedná vůbec o nic důležitýho, ale pouze chce nějaká paranoidní č*bka mít v ruce nějakej cár papíru, že nepřijde o rodinné bohatsví 13 stovek...)

13.08.2015, 09:25 |
DaveF jak jsem psal, doklad až při dodání a jestli chce něco dřív tak nějakou formu zálohové faktury
předpokládám, že plátce DPH nejsi
nejsem plátce a vedu jen daňovou evidenci...

13.08.2015, 20:55 |
Rajdlos | Upraveno: 2015-08-13 21:01:07
Neměl bys při příjmu peněz na účet vydat FA pokaždé? Paragon se vystavuje pouze v platbě hotovosti, při kontrole Tě FÚ může osolit. Při každém příjmu bys měl vystavit proforma FA, pokud je to delší doba.
Respektive by stačil při příjmu na účet vydat příjmový doklad.
Rajdlos: možná plátce DPH a při účetnictví, ale v mé zjednodušené formě ne a dokonce jsem měl kontrolu a žádnej problém s tím nebyl - jen se zeptaly, já řekl že ne a tím to skončilo.
Jinak na to kašlu, nebudu vystavovat dva doklady na jedny peníze
Tak to vypadá, že pro neplátce zákon o účetnictví nijak nedefinuje pojmenování dokladu :) Takže lze i paragon pro běžný převod.
[ Link ]
worm03
v pripade, ze vedes jednoduche ucetnictvi a jsi neplatce dane, pani posli tebou podepsanou objednavku, kde bude vypsano "zalohova ptatba", na jaky ucet, do kdy, od koho, komu, za co a dale ze nejsi platce dph. Az ti prijdou penize a budes posilat balicek, hod tam tu vytistenou objednavku + k ni pripni ten paragon. Nic vic. (jeste pokud je zbozi pouzite tak napis jak dlouho je zaruka na odzkouseni)
V pripade, ze bys byl platce dane, mel bys vystavit zalohovou fakturu s nulovym dph, ve chvili kdy ti ji odberatel zaplati, mel bys udelat k zaloze doklad, rozumej fakturu, ktera bude mit rozpocitane dph.
Pokud bys neprodaval produkt, ale sluzbu, musis jeste uvest datum zdanitelneho plneni, kdy sluzba byla dodana.
Jsem zjistil, že u těch faktur je to složitější. Myslel jsem si původně, že je to omezené částkou (faktura nad 10k), ale evidentně to tak není. Asi tam hraje roli i to, jestli prodává plátce či neplátce DPH a jestli je to osobě povinné či nepovinné k dani.
Například já prodávám služby osobám nepovinným k dani, jsem plátce DPH a přesto rozhodně nemám žádnou povinnost vystavovat faktury (pro jistotu ověřeno na FÚ).
Mr.Scully
pri fakturaci nad 10 000,- vc dph si povinnen uvest inicialy odberatele. Tento zakon byl zaveden kvuli toho, aby si lidi nesachovali s doklady a snizovali zaklad dane dle potreby a vystupy pro dph. Taky je treba si uvedomit, ze kdyz vystavis fa firme do 10000,- a neuvedes hlavicku a ta firma bude chtit zbozi objednane z eshopu do 14ti dni vratit, tak ma na to pravo bez udani duvodu, ptz v tuto chvili na ni zakon nahlizi jako na osobu, jenz nakoupila. V pripade, ze na te fa do 10000,- bude identifikator firmy, napr ic ci dic, uz neni prodejce povinen vratit penize za zbozi, jelikoz se zde jiz bavime v intncich obchodniho zakona.
Co se tyce problemi faktura vs. paragon, tak je to v obou pripadech danovy doklad. Akorat paragon je zjednoduseny danovy doklad. Paragon muze vystavit platce platci, musi vsak vycislit zvlast dph. Taky paragon muze vystavit platce neplatci a zde plati to co v predeslem pripade a do tretice paragon muze vystavit neplatce neplatci a zde plati, ze na danovem dokladu musi byt uvedeno "ze nejsme platci dph".
Mr.Scully
Faktura je v zasade dokument urceny jako doklad pri delsich splatnostech, taktz ucetni softy plyvou faktury, nikoli paragony, proto vsak neznamena, ze mas povinnost generovat faktury a zakon neuklada, kdy pouzit to ci ono. Naopak, muzes udelat paragon pri hotovostni poatbe se vsema nalezitostma faktury.
Faktura se vsak hlavne pouziva v bezhotovostnim styku, paragon / zjednoduseny danovy doklad pri hotovostnim styku.
Ze zkusenosti vime, ze je dobre si paragon nechat vzdy prodejcem orazit, i kdyz firma dle notarskeho zapisu neni treba povinna jednat s razitkem ci razitkem a podpisem. Fu takoveto neorazene listky vetsinou presouva do neprokazatelnych vydaju.
Typicky priklad paragonu je ucet za PHM (nafta/benzin etc...)
Dbejte take na to, aby veskere doklady mely spravnou posloupnost v ciselne rade.
Jeste jsem zapomel k prvnimu odstavci. Prodavajici neni povinne uvest na doklad nad 10000,- odberatele. Ale v tomto pripade, tento naklad bez hlavicky odberatel danove neuplatni.
14.08.2015, 03:26 | manolo
Tohle co, píšeš už neplatí, 14 denní lhůta platí i pro firmy. To znamená i osoba podnikající na IČ nebo firma Ti může dnes bez udání důvodu zboží vrátit. Tohle zaniklo zánikem Obchodního zákoníku. Dnes již OZ neexistuje a zákon o korporacích nic takového neudává.
tak to je super že
náš zákazník, náš "paranoidní č*bka" :-))

15.08.2015, 20:05 |
worm03 | Upraveno: 2015-08-15 20:11:29
možná to zní divně, ale tohle bylo ještě trochu složitější, ale to teď není podstatný, netuším, jestli je to jenom specialita kupujících na aukru, ale vyhrožování a vydírání od zákazníků už mám dost a tak mám i horší pojmenování pro zákazníky, protože je to opravdu výkvět - třeba poslední věc: zákazník dostal zboží, nechtěl ho, tak jsem mu řekl, ať ho pošle zpět a teď začalo vydírání, že jestli mi ho nemůže vrátit na dobírku, tak mi nasolí negativ atd. A tohle je ještě z těch slabších... A to například vyplácim peníze zpět i do 3 dnů, aby zákazník nečekal, takže myslím, že přístup ok, ale co tam někteří íqáčí předvání, to nemá obdoby...
EDIT: ještě v rychlosti pár dalších: 1. Nemůžu chtít platbu předem, protože je to protiprávní 2. Nemůžu prodat pěkný číslo za víc, protože je to trestný 3. Dělám to celý špatně a takhle se obchodovat na aukru nemůže (samo může - mám vše od aukra schválený) A to je skoro každej den něco...
prodáváš telefonní čísla ?
mám zájem
to byla jenom nárazovka a poslední sem prodal v sobotu