Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Ostatní > R: kdy vystavit doklad?

o Navštíveno 4175x o
o 12.08.2015, 17:45 | worm03
Nemám žádnou účetní a tak se zeptám tady. Prodávám věci na objednávku tak, že někdo zaplatí a teprve potom mu zajistím zboží a zašlu a teď chce jedna paní hned po zaplacení fakturu. Jednak faktury nevystavuju, ale dávám paragony, ale až maximálně po dodání zboží, protože přesný datum dodání neznám a asi by tam měl být. Co vy na to, jak to je? Díky

o 12.08.2015, 17:53 | Mr.Scully
Nejsem účetní, ale problém faktury vs. paragonu je jasně dán hodnotou zboží, ne? Do 10k na ní kašli a dáš jí jen paragon, nad 10k musíš vystavit fakturu.

Ohledně toho, kdy přesně jí tu fakturu dáš, to netuším. Datum dodání zboží tam uveden být nemusí, ne?
o 12.08.2015, 17:59 | worm03 | Upraveno: 2015-08-12 18:03:52
to je jasný, to jsem uvedl jen pro úplnost, jde mi spíše o to datum (třeba kvůli záruce apod.) nebo spíš přesně o to, kdy doklad vydám (nebo ještě přesněji - kdy nejpozději ho musím vydat), logicky bych ho vydal až po dodání zboží - což chci taky udělat, ale potřebuju to nějak zdůvodnit (zase někdo vymejšlí kvůli 13 stovákům...)

EDIT: platí na účet, takže se ani nevidíme, že bych něco vypsal při předání peněz...
o 12.08.2015, 18:07 | .mycTD
IMHO by jsi mel spis vystavit zalohovou fakturu a samotne zbozi fakturovat az pri/po dodani
o 12.08.2015, 18:10 | worm03 | Upraveno: 2015-08-12 18:12:38
já žádný faktury nevystavuju, vše se vejde do paragonů a nechce se mi kvůli jedný takový :) jednou za rok něco tady mrskat

EDIT: nehledám způsob, jak to udělat, ale výmluvu, proč to neudělat :)
o 12.08.2015, 18:11 | Mr.Scully | Upraveno: 2015-08-12 18:11:30
Jo, viděl bych to podobně. Zálohová faktura jí musí stačit a záruka se pak bude odvíjet až po finální faktuře při dodání zboží.

[edit] Aha... no pokud je to do 10k, tak na ní kašli :-D
o 12.08.2015, 18:14 | worm03
o nic důležitýho nejde, jen je někdo zase asi paranoidní, že ho někdo na aukru s hodnocením 100 procent okrade...
o 12.08.2015, 23:25 | AR
to jako dostaneš prachy jen tak na "dobré" slovo a až dojde zboží tak vystavíš paragon? trochu divné ne?
o 13.08.2015, 01:38 | Mr.Scully
Tak řekl bych, že tak funguje celé Aukro, ne? Pošleš prachy, časem dojde balíček se zbožím i paragonem/fakturou.
o 13.08.2015, 08:56 | AR
no ale tam ti to nějak vystavuje aukro ne?
o 13.08.2015, 09:00 | DaveF | Upraveno: 2015-08-13 09:03:09
platba předem by měla proběhnout na základě nějaké smlouvy, objednávky - vystavit zálohové fakturu, zálohový list apod.

daňový doklad vystavit při dodávce zboží

pro plátce DPH je však povinnost vystavit daňový doklad k přijaté zálohové platbě
o 13.08.2015, 09:16 | worm03
AR: a co je na tom divnýho? Máš na aukru nějaký ověření a když se ti nebude ten člověk zdát, tak ani prachy nepošleš... A nechápu, co ti tam vystavuje aukro?

DaveF: tak smlouva se uzavře nákupem na aukru a případný důkaz o platbě je bankovní převod

Ale já, jak jsem již psal, nehledám způsob, jak to udělat, ale jak to neudělat, protože je to naprostá zhovadilost, chce to po mně někdo prvně a já kvůli tomu budu něco vymejšlet? (nejspíš se nejedná vůbec o nic důležitýho, ale pouze chce nějaká paranoidní č*bka mít v ruce nějakej cár papíru, že nepřijde o rodinné bohatsví 13 stovek...)
o 13.08.2015, 09:25 | DaveF
jak jsem psal, doklad až při dodání a jestli chce něco dřív tak nějakou formu zálohové faktury

předpokládám, že plátce DPH nejsi
o 13.08.2015, 09:38 | worm03
nejsem plátce a vedu jen daňovou evidenci...
o 13.08.2015, 20:55 | Rajdlos | Upraveno: 2015-08-13 21:01:07
Neměl bys při příjmu peněz na účet vydat FA pokaždé? Paragon se vystavuje pouze v platbě hotovosti, při kontrole Tě FÚ může osolit. Při každém příjmu bys měl vystavit proforma FA, pokud je to delší doba.
o 13.08.2015, 21:00 | Rajdlos
Respektive by stačil při příjmu na účet vydat příjmový doklad.
o 13.08.2015, 21:36 | worm03
Rajdlos: možná plátce DPH a při účetnictví, ale v mé zjednodušené formě ne a dokonce jsem měl kontrolu a žádnej problém s tím nebyl - jen se zeptaly, já řekl že ne a tím to skončilo.

Jinak na to kašlu, nebudu vystavovat dva doklady na jedny peníze
o 13.08.2015, 21:43 | Rajdlos
Tak to vypadá, že pro neplátce zákon o účetnictví nijak nedefinuje pojmenování dokladu :) Takže lze i paragon pro běžný převod.

[ Link ]
o 13.08.2015, 22:53 | manolo
worm03
v pripade, ze vedes jednoduche ucetnictvi a jsi neplatce dane, pani posli tebou podepsanou objednavku, kde bude vypsano "zalohova ptatba", na jaky ucet, do kdy, od koho, komu, za co a dale ze nejsi platce dph. Az ti prijdou penize a budes posilat balicek, hod tam tu vytistenou objednavku + k ni pripni ten paragon. Nic vic. (jeste pokud je zbozi pouzite tak napis jak dlouho je zaruka na odzkouseni)

V pripade, ze bys byl platce dane, mel bys vystavit zalohovou fakturu s nulovym dph, ve chvili kdy ti ji odberatel zaplati, mel bys udelat k zaloze doklad, rozumej fakturu, ktera bude mit rozpocitane dph.

Pokud bys neprodaval produkt, ale sluzbu, musis jeste uvest datum zdanitelneho plneni, kdy sluzba byla dodana.
o 14.08.2015, 00:56 | Mr.Scully
Jsem zjistil, že u těch faktur je to složitější. Myslel jsem si původně, že je to omezené částkou (faktura nad 10k), ale evidentně to tak není. Asi tam hraje roli i to, jestli prodává plátce či neplátce DPH a jestli je to osobě povinné či nepovinné k dani.

Například já prodávám služby osobám nepovinným k dani, jsem plátce DPH a přesto rozhodně nemám žádnou povinnost vystavovat faktury (pro jistotu ověřeno na FÚ).
o 14.08.2015, 03:26 | manolo
Mr.Scully
pri fakturaci nad 10 000,- vc dph si povinnen uvest inicialy odberatele. Tento zakon byl zaveden kvuli toho, aby si lidi nesachovali s doklady a snizovali zaklad dane dle potreby a vystupy pro dph. Taky je treba si uvedomit, ze kdyz vystavis fa firme do 10000,- a neuvedes hlavicku a ta firma bude chtit zbozi objednane z eshopu do 14ti dni vratit, tak ma na to pravo bez udani duvodu, ptz v tuto chvili na ni zakon nahlizi jako na osobu, jenz nakoupila. V pripade, ze na te fa do 10000,- bude identifikator firmy, napr ic ci dic, uz neni prodejce povinen vratit penize za zbozi, jelikoz se zde jiz bavime v intncich obchodniho zakona.

Co se tyce problemi faktura vs. paragon, tak je to v obou pripadech danovy doklad. Akorat paragon je zjednoduseny danovy doklad. Paragon muze vystavit platce platci, musi vsak vycislit zvlast dph. Taky paragon muze vystavit platce neplatci a zde plati to co v predeslem pripade a do tretice paragon muze vystavit neplatce neplatci a zde plati, ze na danovem dokladu musi byt uvedeno "ze nejsme platci dph".
o 14.08.2015, 03:30 | manolo
Mr.Scully
Faktura je v zasade dokument urceny jako doklad pri delsich splatnostech, taktz ucetni softy plyvou faktury, nikoli paragony, proto vsak neznamena, ze mas povinnost generovat faktury a zakon neuklada, kdy pouzit to ci ono. Naopak, muzes udelat paragon pri hotovostni poatbe se vsema nalezitostma faktury.

Faktura se vsak hlavne pouziva v bezhotovostnim styku, paragon / zjednoduseny danovy doklad pri hotovostnim styku.

Ze zkusenosti vime, ze je dobre si paragon nechat vzdy prodejcem orazit, i kdyz firma dle notarskeho zapisu neni treba povinna jednat s razitkem ci razitkem a podpisem. Fu takoveto neorazene listky vetsinou presouva do neprokazatelnych vydaju.

Typicky priklad paragonu je ucet za PHM (nafta/benzin etc...)

Dbejte take na to, aby veskere doklady mely spravnou posloupnost v ciselne rade.
o 14.08.2015, 03:32 | manolo
Jeste jsem zapomel k prvnimu odstavci. Prodavajici neni povinne uvest na doklad nad 10000,- odberatele. Ale v tomto pripade, tento naklad bez hlavicky odberatel danove neuplatni.
o 14.08.2015, 18:31 | Rajdlos
14.08.2015, 03:26 | manolo

Tohle co, píšeš už neplatí, 14 denní lhůta platí i pro firmy. To znamená i osoba podnikající na IČ nebo firma Ti může dnes bez udání důvodu zboží vrátit. Tohle zaniklo zánikem Obchodního zákoníku. Dnes již OZ neexistuje a zákon o korporacích nic takového neudává.
o 14.08.2015, 19:09 | Bart 007
tak to je super že
náš zákazník, náš "paranoidní č*bka" :-))
o 15.08.2015, 20:05 | worm03 | Upraveno: 2015-08-15 20:11:29
možná to zní divně, ale tohle bylo ještě trochu složitější, ale to teď není podstatný, netuším, jestli je to jenom specialita kupujících na aukru, ale vyhrožování a vydírání od zákazníků už mám dost a tak mám i horší pojmenování pro zákazníky, protože je to opravdu výkvět - třeba poslední věc: zákazník dostal zboží, nechtěl ho, tak jsem mu řekl, ať ho pošle zpět a teď začalo vydírání, že jestli mi ho nemůže vrátit na dobírku, tak mi nasolí negativ atd. A tohle je ještě z těch slabších... A to například vyplácim peníze zpět i do 3 dnů, aby zákazník nečekal, takže myslím, že přístup ok, ale co tam někteří íqáčí předvání, to nemá obdoby...

EDIT: ještě v rychlosti pár dalších: 1. Nemůžu chtít platbu předem, protože je to protiprávní 2. Nemůžu prodat pěkný číslo za víc, protože je to trestný 3. Dělám to celý špatně a takhle se obchodovat na aukru nemůže (samo může - mám vše od aukra schválený) A to je skoro každej den něco...
o 24.08.2015, 09:13 | Midi34
prodáváš telefonní čísla ?
mám zájem
o 24.08.2015, 09:30 | worm03
to byla jenom nárazovka a poslední sem prodal v sobotu
o 24.08.2015, 19:29 | Midi34
Skoda,zrovna shanim
o  Zpět  o  Nahoru
o

Vložit nový příspěvek do fóra

Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.3301 sekund.