Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Ostatní > Sekačka Mountfield aneb jak vyhodit 7500Kč

o Navštíveno 4308x o
o 25.08.2015, 15:59 | Zdeny60 | Upraveno: 2015-08-25 16:05:27
Včera jsem se už doslova vzteknul. Před 2 lety mi odešla sekačka Gutbrod, 46cm, elektrika. Dej jí P.B. klid a věčný pokoj, protože tohle byla Paní sekačka. To se ale rozhodně nedá prohlásit o tom stroji, který jsem musel tenkrát zakoupit, protože moje podmínka byla 46cm a elektrika. V té době tuto šíři nabízel jen Mtfld a dnes už ani ten ne. V období oněch dvou let jsem začal pozorvat rapidní zhoršení kvality trávníku, přes veškerá opatření, která jsem vždy dělal (tzn. 1-2x vertikutace,hnojení a hlavně pravidelné sekání) se trávník zhoršil natolik, že zůstávala místa suché zplstělé trávy. Přičítal jsem to suchým létům, jež následovala dvě po sobě, letošní bylo pro trávu zabijákem, pokud člověk nemá zavlažování, což nemám. Začal jsem tedy zkoumat příčinu stavu a o tu bych se rád s vámi podělil. Včera, než jsem šel sekat, jsem sundal nůž s tím, že ho aspoň nabrousím. Když jsem ho měl demontovaný, zamyslel jsem se nad jeho tvarem. A ouha - věc je jasná jak ta facka. Jednoduché, prostě geniálně jednoduché vysvětlení. Nemusí být člověk ani jaderný fyzik, ale stačí mu elementární znalost o proudění vzduchu - odborně o obtékání prostorových těles. Promiňte mi ten výraz, ale ten, kdo tento nůž vymyslel a zejména, komu se jej podařilo protlačit do seriové výroby, by měl jít sdílet celu hned vedle pana Kajínka. Náběžná hrana rotoru, nebo chcete-li nože, má kladný!!!! náběh!!! Světe div se, to nemůže a ani taky v praxi nefunguje!Nějakej konstruktérskej debyl s tvrdým Y navrhnul zařízení, které z principu vyvíjí přesně opačný efekt, než by mělo, tedy místo, aby odsávalo, tak tlačí useknutou trávu do země. Sedl jsem do auta a letěl do města, zdali seženu něco, co bude fungovat. Můj letitý prodejce zahradní techniky mi objsanil, že nůž, který jsem mu donesl na ukázku, je tzv. mulčovací nůž. Tzn. má vyvinout víření v bubnu sekačky a trávu držet ve vzduchu. O tom, že to nefunguje, se vyjádřil shodně, jako já. Údajně mnoho humbuku pro nic, prostě dokonale zmáknutý postup, jak klamat lidi. Nenapadlo mě před 2 lety ani omylem, že to takto dopadne. Naštěstí, ND z jiné značky byl, dokonce pasovalo i uchycení na náboj, výměna byla dílem minuuty. Zapojit kabel a hurá do trávy. A výsledek?? Sekačka rve trávu div ne i skořeny a ze zahrady jsem včera vyvezl 21 košů trávy. Z 90% suché, tedy to, co bylo napadné v trávě kdesi v hloubce. Někdo si řekne, proč tolik povyku pro nic. ANo, pro nic. 7,5 litru za nefunkční stroj není málo peněz. Výměna nože za 395Kč řeší ale jen část problému. Druhý problém zůstává. A tím je rozdílý rozvor kol vpředu a vzadu. Logicky, do zatáčky kolem trávníkové zábrany se s tímto zázrakem člověk nedostane, fyzika tomu brání, zrovna tak, jak je nemožné vysekat přímou linii těsně kolem lemu. Když jsem se ptal kdysi náhodně v OBI, než si žena vybrala nějaké kytky, prodavače, proč to tak je, mi odpověděl: pane, to je středovka, s ní se seká rovně. Na můj dotaz, jak mám sekat do zatáček, pokrčil rameny, stejně, jako na dotaz, jaký stroj si mám na tento druh prací koupit a hlavně kde. Geniální, milý Watsone. Vyrobímě šmejd a za drahé prachy ho jako nefunkční krám budeme prodávat. No nic, chybama se člověk učí, se již dlouho praví, ale jsou věci, na které člověk přijde až při praktickém používání. Výsledek mozkové činnosti pomateného knstruktéra mě donutil k tomu, abych promyslel úpravu tohoto zázraku, rozřezal šasi, znovu jej posvařoval a mohl konečně pracovat tak, jak se sluší a patří.
Mám hodně členitou zahradu s množstvím zákoutí a ovocných stromů, které musím obsekávat, takže nějaká ta námaha vložená do úpravy se mi rychle vrátí. SMutné na věci je to, že dnes nejde koupit solidní výrobek, jako byl onen 15 let starý Gutbrod 46, vyrobený v Německu, který byl po všech stranách funkční. Kdyby býval měl nerezové šasi, které by neshnilo, sekal by přinejmenším dalších 100 let. To se o výrobku se jménem Mountfiled 46 říct tedy rozhodně nedá.
Ne jen auta mají své hrubé chyby, ale i obyčejné jednoduché stroje, jako zahradní sekačky. SMutné je to, že řada lidí má jistě stejný problém, ale nevědí, jak na to. A nejhorší je, že jim ani nido neporadí. Ještě, že řada Čechů má stále příslovečné zlaté ruce a kupu šmejdů si dodělá doma.

o 25.08.2015, 16:30 | Losky | Upraveno: 2015-08-25 16:32:04
Máti tam kupovala nějakou sekačku asi za 25t a během třetího sekání jsem vzal starý suchý pařez, který jsem běžně starou sekačkou bral a vždy to jen trošku zbrousila a jelo se dál.
U téhle potvory se zastavil motor. Otočím špagátem a ejhle, nůž se zasekl o ten litinový kryt. Super, unašeče, které centrují nůž byly utržené a aby toho nebylo málo, ohla se celá klika motoru. Máme tam známého, tak cena byla lepší, ale i tak hned padlo okolo 5t za tuhle blbost:(
Prý čím dražší sekačka, tím výkonnější a občas je to na škodu. Aspoň mi to vysvětlil tak, že menší má malý objem motoru a ten se hned zastaví při nárazu na překážku, ale tyhle velkoobjemové už se jen tak nezastaví a ikdyž nůž se zastaví, motor ještě doběhne. Myslím, že to je nějaká Husquarna, je to oranžový a litinový:)
Edit: Co se týče mulčovacího nože, tak jsme ho tam měli nasazený a nikdo ani neřekl, že to není na normální sekání:) Normální jsme měly přibalen zvlášť.
o 25.08.2015, 16:54 | crestik
Zdeny, kolik stála kdysi ta německá sekačka ... a kolik jsi dal za tuhle, pětinu výplaty? Obávám se, že to bude stejně smutný příběh, jako s Tvojim notebookem HP za "100" a za 10tis.
o 25.08.2015, 18:34 | Zdeny60
Gutbrod stál 9500 v roce 2001. Tento zázrak po 15 letech zlevňování stál 7500. Trochu drahý špáš.

Nejde o cenu, i když taky, ale v první řadě o to, že stroje by měl navrhovat človek, co ví, jak to má fungovat. Ne někdo, kdo ví, že se "tam dole má něco točit". Ostatně, to je tak ve všech oborech. Prostě kuchař vaří ocelový konstrukce, ekonom navrhuje sekačky, doktor pěstuje nutrie...
o 25.08.2015, 18:40 | gizmi | Upraveno: 2015-08-25 18:46:42
Necetl jsem co jsi psal, ale zrovna ty ze koupis klump z Mountfieldu, to jsem necekal :) Ja si tam koupil jen olej do 2taktu a nikdy v zivote nic. Kolem me tam nakoupilo jiz mraky lidi a pokazde problem. Bohuzel lidi jsou neponaucitelny a nechaji se nalakat na kolo stesti/slevy, nebo supermegahyperzlevnenou akcni cenu. Kdyz budu kupovat sekacku, tak koupim Hondu, nebo jinou poradnou znacku.

PS: precteno.. no co dodat.. ty vyrobky existuji, ale nestoji par korun a neprodava je Mountfield..
o 25.08.2015, 22:33 | Alííí
Jj, taky uz jsem se zacal ridit heslem nasich dedecku...nejsem tak bohatej, abych si mohl kupovat levne veci.
Zrovna planuju kupovat novou sekacku, ale kolegove z Mountfieldu mi ji domu urcite zprovoznit neprijedou. :-) Taky nechapu jak nekdo od smejdu za 8k muze cekat nejakou slizbu, potazmo zazraky... :-) A ta radost, ze sekacka rve travu skoro s koreny...i kdyz to byla asi nadsazka, tak ten rotacni nuz tomu travniku nepomaha ani v nejmensim...
o 26.08.2015, 04:42 | Zdeny60
Alííí: mohl bys mi poradit, která sekačka bude trávníku pomáhat?
PS: o funkci sekačky nerozhoduje ani tak cena, ale její knstrukce. A to je to, co jsem chtěl vyjádřit. Jinak nechápu, co bys chtěl za 8 litrů ještě víc od elektrické sekačky.Mám pocit, že základní funkční agregát je pohon nože a vlastní nůž. Zbytek je na funcki ne příliš podstatný. Pouč mě o elektrických modelech. Vidno, že tomu rozumíš a já budu tvé rady potřebovat. Děkuji.
o 26.08.2015, 07:41 | slama
Mít hezkej trávník může být docela věda. Ale základ je sekat vřetenovou sekačku. Ostatní typy sekaček trávník jen ničí. Chce to sekat častěji (2x týdně) a maximální 1/3 výšky, vertikutovat, hnojit, zavlažovat. Zavlažovat ne každý den, ale třeba jednou za tři dny a vydatně aby se voda dostala do půdy (10cm)
o 26.08.2015, 20:06 | PAVELK
Slama má pravdu, vřetenovka je nejlepší po ni je trávník úplně jiný, když se pravidelně seká, vyčesává, hnojí a zavlažuje tak máte trávník přesně jako z katalogu :)
o 27.08.2015, 08:18 | H-Honza (M)
Jenže sekat vřetenovkou třeba 2500m je trochu masochismus...
Já se také kdysi nechal ukecat, a koupil bez přemýšlení Husqvarnu R152 tuším, tehdá kolem 18 000,- nová. A nefunguje to, nejsem spokojený.
Když si půjčím od táty vikinga, který je z roku 99, bez jakékoliv údržby a servisu chytá na první zatáhutí, bere v klidu i vyšší trávu atd., mám akorát chuť tu svojí hodit do šrotu.
o 27.08.2015, 08:46 | PAVELK
každý se nechá zlákat něčím, letos jsem dal pryč po skoro 2 sezonách automatickou Husqvarnu a zase jezdím klasiku, nic co je automatické prostě nefunguje dle potřeb
o 27.08.2015, 09:35 | Zdeny60
Jo,soused na to prisel uz taky????.ja chci jen elektriku a vretenova v dane siri neni.jinak pred mountfieldskym smejdem jsem mel travnik jak lusk.takze chyba neni v typu,ale jedoznacne ve spatne konszrukci.
o 28.08.2015, 23:21 | Alííí
No Zdeny uz to tu napsal slama za me. Vretenovka s pojezdem a zaberem 55cm, budu sekat kolem 1000m2 a pohoda. Referenci je na ne plnej web...
o  Zpět  o  Nahoru
o

Vložit nový příspěvek do fóra

Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.1711 sekund.