Navštíveno 2832x

23.09.2015, 20:51 |
Bart 007 | Upraveno: 2015-09-23 20:55:57
zam. po nás chce podepsat dohodu, že kdykoliv bez našeho vědomí může přistoupit na hdd pracovního pc/ntb, do mejlu atd. a libovolně číst, kopírovat, měnit, arch.. Následně nám to sdělí.
A že tato data nejsou chráněna zák. předpisy o list. taj. a ochraně os.úd. a že se zavazujeme firemní PC/NTB mejl nepoužijeme pro soukr. komunikaci.
Lze to upravit takto dohodou?
Měl jsem za to, že může vědět koumu, kdy + předmět, ale neměl by číst obsah.
zkusil bych google a nějaké aktuální znění tohoto problému, neb se to mění a člověk fakt neví... případně skočte jeden z vás, kterým se to nezdá, za právníkem a složte se na něho když tak, za to vám to stojí...
NTB, PC jsou majetkem firmy, má právo určit, na co se smí a jak využívat, což nevím, zda máte upraveno. Ohledně mailu teď netuším :-(
Zaměstnavatel ti nesmí číst maily. Ano, je to firemní PC, ty ho bez dohody nesmíš využívat pro soukromé účely, ale zaměstnavatel může leda tak zjistit příjemce zprávy a podle toho něco soudit, ale obsah číst opravdu nesmí.
Na druhou stranu pokud mu to chceš dohodou povolit, tak asi proč ne... to právo mu tím asi dáš.
No, on se nas prave nepta, jestli to chceme podepsat.
Je to jeho dohoda :-)

24.09.2015, 07:06 |
jok3r přesně, zaheslovat soukromy veci, nepouzivat sluzebni mejl pro soukromy ucely a mas to,,, podle me cesta nejmensiho odporu, taky to tak mam na sluzebnim ntb i kdyz zadnou takovou dohodu nemame
...pokud jde něco zaheslovat, jde to více nebo méně složitě i odheslovat. A zvláště u outlooku to platí v tom jednodušším případě.
Je to jak píše Mr.Scully, zaměstnavatel nesmí číst osobní mejly (i když nikdo nezkontroluje, kdo to dodržuje)...nedávno byl na to článek, snad na mesec.cz
Zaheslování nepomůže, ne? On si na mailserveru může číst maily celkem v pohodě, ne? Neposílají se šifrovaně.
přesně tak, nepotřebuje heslo do pc ani do pošty...

26.09.2015, 12:19 |
ps Tak přeci, když jsem v práci, tak mám pracovat ne? Prostě nebudu rešit osobní věci (ty si mohu vyřešit přes mobil třeba) na PC v práci.
Pak dojdu domů a napíšu si někomu na Facebook apod. :-)
Když řeším v práci práci, tak se nemusím bát toho, že mi někdo kontroluje PC, protože tam dělám jen práci. To je simple.
Emaily si navíc může každý přeposílat přímo na mail serveru a je to běžná praxe.
Nic soukromého tam nemám, ale jde o princip, jestli to nějaká dohoda umožňuje... je nás cca 60. Co bude následovat potom? Dohoda o kamerách s časomírou nad záchodem?
Jako IT má asi slušnej přehled i bez dohody, ale zam. to vytáhnout nikde nemůže, po této dohodě třeba ano.
Jak zabráníš tomu, aby ti do práce nepřišel soukromej email, když adresa je veřejná na webu.
Našel jsem něco na stránkách uoou.cz
Dle ustanovení § 316 zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce, zaměstnanci nesmějí bez souhlasu zaměstnavatele užívat pro svou osobní potřebu výrobní a pracovní prostředky zaměstnavatele včetně výpočetní techniky ani jeho telekomunikační zařízení. Dodržování zákazu podle věty první je zaměstnavatel oprávněn přiměřeným způsobem kontrolovat. Za přiměřené lze považovat např. to, když zaměstnavatel sleduje množství a velikost odeslané a přijaté pošty zaměstnancem nebo domény navštívených internetových stránek. V případě zavedení sledovacích nástrojů je však zaměstnavatel povinen o tom zaměstnance přímo informovat.
a ještě stanovisko zde:
[ Link ]

26.09.2015, 15:36 |
htd Zákoník práce myslí i na tyto možnosti sledování zaměstnanců. Nejen že je Vaše jednání legální, dokonce je to i Vaše povinnost.
Podporu otázky využívání Vašeho výpočetního vybavení k soukromým účelům řeší §316, odstavec 1:
Zaměstnanci nesmějí bez souhlasu zaměstnavatele užívat pro svou osobní potřebu výrobní a pracovní prostředky zaměstnavatele včetně výpočetní techniku ani jeho telekomunikační zařízení. Dodržování zákazu dle věty první je zaměstnavatel oprávněn přiměřeným způsobem kontrolovat.
Navíc podle §302 zákoníku práce patří mezi povinnosti vedoucích zaměstnanců:
Řídit a kontrolovat práci podřízených zaměstnanců a hodnotit jejich pracovní výkonnost a pracovní výsledky.
uoou.cz
se mi k zaslané dohodě vyjádřil, že tato dohoda je v rozporu se zák. práce, obč. zák. i s Listinou základních práv a svobod a že nesplňuje podmínku svobodného a dobrovolného souhlasu.