Navštíveno 4878x

Panove, zajimal by me nazor nebo vysvetleni nekoho z oboru.Mamv projektu v zakladech to nejvetsi bedneni 50x50 a zajimalo by me proc tak velky, proc tam nemuzu dat treba 50x40 nebo 50x30? Myslim to tak ze by ten zaklad byl uzsi.
Vim ze by mi to mel rict muj projektant ale nejak moc v nej nemam uz duveru.
No, dost to záleží na tom, jaké zdivo na tom bude stát.
Pokud máš cihly 45cm jako já, tak určitě 50cm bednění.
Pokud tam jsou nějaké 30cm, tak to lze postavit na užší bednění samozřejmě.

08.10.2015, 11:13 |
Bart 007 | Upraveno: 2015-10-08 11:16:11
tak asi to spočítal statik podle únosnosti podloží :-)
já měl v projektu šířku základu 68 cm :-)
no nechal jsem to vybagrovat 45cm a barák stojí
(ytong 375)
ale byl to "typovej" projekt takže univerzál

08.10.2015, 12:24 |
Dudelina | Upraveno: 2015-10-08 12:27:31
Jako kluci.
Buď to opravdu vychází z charakteristiky podloží a zatížení od konstrukce, nebo je to na jistotu od projektanta.
3 možnosti:
1. Zeptej se projektanta, ať to zdůvodní
2. Nech si to ověřit u jinýho projektanta
3. Riskni to a udělej si to podle sebe.
Nevím, jak máš rozsáhlá základy a kolik by si ušetřil, kdyby si šel třeba na 40cm. Mně se půlmetrovej základ zase tak ujetej nezdá.
No zdivo by mělo být porotherm 44.Bude to přízemní barák,s rovnou střechou.samotný základy budou 60cm

Tak pod 44cm cihly by byl podle mě nesmysl dávat základy, které budou užší než zdivo, nemyslíš?
Kdyžtak sem dej ještě řez základem.
Jinak jako tykeev.
Kvízová otázka:
Bedňáky se dělají 40 a 50 - zdivo je tlusté 44cm - jaký bedňák tedy dáme? :)
tak deska bude stejně po celé ploše se sítí i přes bedňáky ne?
a já teda tvárnici přesadil o cca 5cm přes základ
No nevím, já jsem toho ještě moc nepostavil ale neviděl bych problem v tom, že zdivo bude o trochu větší.Ale právě proto se ptám tady, protože tu je určitě víc zkušenějších lidí.

Je to špatně vidět, ale já tam žádný bedňáky nevidím. Prostě klasický pasy.
V případě, že podloží je únosný, tak na tento přízemní dům jsou základy nadimenzovaný popravdě dost. Minimálně středová zeď by snesla v poho těch 40, možná i 30. Obvod bych ale alespoň těch 45cm nechal - pokud bys je klasicky lil.
no snad nikdo neuvažoval o bednění do země né, nebo jo?
já to zabetonoval zároveň s terénem a pak kvůli svahu dával 1-4 bedňáky dokola abych udělal vodorovinu :-))
Bednění tam není vidět,protože tam nakreslený není.Mán podlahu tak 80 čísel nad terenem takže to vyleju do urovně terenu a pak to dorovnám ztraceným což budou tak 3-4 řady.

09.10.2015, 13:40 |
Ladic dělal jsem to ze 40cm a mám na tom taky 44 cihlu

09.10.2015, 14:09 |
AR Bart 007: tak běžně se dělá že uděláš pasy do únosného podloží, ty vyliješ betonem a na ten skládáš bednění, které zase vyliješ betonem. Nevidím důvod proš by nemohlo být v zemi, zvláště když máš svahovitý pozemek.
Inside: tak předpokládám že ti projekt desky dělal statik na základě informací o podloží, takže se toho buď můžeš držet a nebo se na to vysrat a postavit to třeba z rákosu, ovšem když ti pak barák ujede tak už to bude na tvoje triko ;)
:-)

09.10.2015, 18:21 |
kuja Mam 44 Porotherm, patrovej dum. Zakladovy pasy jsou ze 40 ztracenyho bedneni. Deska je vylita 15cm beton armovana a pak na to podlaha 12cm s topenim a armovana. Zdivo je odsazeny 5cm do vnitrku desky. Mam svahovitej pozemek se sklonem cca 7st. Zdivo drzi, moc to nepracuje. Takze bych se toho rozhodne nebal. U prizemniho domu, pokud nemas podlozi pisecny nebo cistej jil, tak vydrzi i 30 zakladovy pasy :)
No počkat, takže projekt neodpovídá skutečnosti?
Jestli tě jde o to, zda dát 40ky bedňáky na 60cm pasy vylitý do vantu, tak to samozřejmě bez problému.
Já předpokládal bedňáky už od rostlýho terénu.
Super tak je objednána 40ka.
Ještě jsem narazil na jeden problém,chtěl bych si spočítat na kolik mě výjde vylít si základy sám ale nikde nemužu najít kolik cementu,písku,štěrku a vody na 1 kubík betonu.

13.10.2015, 15:00 |
Skury Tak aspoň vidím, že stavební projektant je k hovnu, když kterejkoliv vidlák si tu navrhuje základy jak se mu zachce. Bejt projektantem vašich baráků, tak vás nakopu do prdele a hlavně bych se vám vysmál, až by se něco stalo, jakože třeba barák trošku ujede díky špatnýmu základu. Většinou se to nestane, ale v autě se taky nemusíte poutat, protože jste 10let nebourali, že?
Inside: počítej zhruba kubík betonu svépomocí 1000kč, a mix vyjde kubík na cca 2000kč, ale bez práce, nemá smysl to dělat svépomocí, udřeš se jak kun a budes to delat celej den, ja si nechal dovést mix, za hodinu bylo vylito a beton je i kvalitnejší.Ještě jsem do toho zapichal roxory a na to přišlo bednění.

Skury: No vidíš, já jsem stavař a zase vím, jak se umí projektanti jistit.
Zde byl 60cm základový pas dodržen (něco jako foto MÁRY), jakožto roznášecí kce, a jsem si zcela jist, že 40cm bedňák "unese" 44cm porotherm u přízemního domu. Žádné harakiri se tedy nekoná.
M.Á.R.A. - Dík.Teď mi jsem dostal nabídku 1400,- za kubík mixu a při tom množství 35kubíku by to byla fakt makačka takže to bue mixem

15.10.2015, 08:40 |
Skury Dudelina: Já se živim jak projektováním, tak realizací, tak to znám z obou stran, ale rozhodně bych si nelajznul dát pod barák užší základ než je masivní zeď. Za druhý na tom tak jako tak neušetří skoro nic. 20000 max? Vždy záleží, jaké jsou základové poměry pod stavbou. Jen tak od oka bych možná řešil garáž, ne rodinný dům.
Skury: Když vezmu, že 44ka je tam primárně kvůli tepelný izolaci a ne únosnosti, tak opravdu nevidím u přízemního domku problém.
O základových poměrech jsem už psal...60cm pas byl nakonec dle info dodržen.

15.10.2015, 22:05 |
Tea Projektanti davaji prednost bednenemu zakladu z hlediska celistvosti oproti ZB na druhou stranu unosnost vyliteho ZB radove prevysuje potrebu prizemniho RD. Idealne dohodnou s projektantem patku z prosteho betonu v plne sirce zakladu a na to ZB pres ktere se pretahne podkladni betonova deska armaturou spojena. Vnejsi lic opatrit perimetrem.