Navštíveno 2517x

mám delší dobu takovej problém, na starym notebooku, kterej už používám jenom občas na diagnostiku auta se mi z ničeho nic začal vypínat monitor a už s tim pak nejde dělat nic jinýho než natvrdo vypnout. Monitor uplně neshasl spíš svítil černě (párkrát to blikalo a naskočila bílá). Včéra sem koupil novou termo pastu a namazal CPU i GPU a stáhnul sem Aida64 a koukal sem na teplotu. Přijde mi že na to že ten pc skoro nic nedělá tak CPU má dost vysokou teplotu začně kolem 60°C a leze nahoru, nejvíc sem viděl 67°C než to zase vyplo monitor. GPU se drží na 40-41°C. V tý aidě mi to ještě cosik psalo že grafika je starší jak 2 roky a že by se měl upgradovat bios nebo co, to mi přijde nějaký divný.
Ke konci toho testování už nakonec monitor vypíná uplně, nesvítí ani černě.
Napadá někoho něco?
Díky
Kadel
kdyby teplota tak ucpaný větrák (mřížka odvětrávání), ale když takhle bliká, tak bych spíš řekl, že se pomalou loučí grafika a za chvilku zdechne úplně
mno výměník je čistej a větrák se točí, akorát teda podle tý aidy furt 30% nezvyšuje se nic.
Kadel
je možný že kdyby se poroučela grafika že by CPU suploval práci GPU? Páč grafika se moc nehřeje a CPU teda dost
Kadel
Reinstal. Kdyz me vypinal monitor, byl to vadnej invertor na napajeni podsviceni (zarivka)
tappaja: už dělám zálohu a ten reinstal zkusim.
Ten vadnej invertor nezní jako jednoduchá oprava. Jak to vypadá?
Kadel

29.11.2015, 23:11 |
maresk | Upraveno: 2015-11-29 23:11:44
co je to za notes ? myslím výrobce a model - spousta IBM/Lenovo, Dell, HP mělo problémy s odtrháváním grafik a tohle je bohužel jeden z průvodních jevů
samo to může být jak píše tappaja, ten invertor je v displeji dole pod displejem, je to jednoduše měnitelnej modul, při ceně jetýho nemá smysl řešit opravu (cca od 100-150Kč do 800Kč dle modelu), ale taky může u toho invertoru vyhazovat ochrana - je-li v hajzlu zářivka, tak invertor vypíná (vlastní zkušenost s R50p Thinkpadem), po výměně zářivky (tfujtajksl práce) běhá jak zamlada :-)
Začni s tím, co je to zač, na základě typovejch závad zkusím poradit :-D
je to Packard Bell LJ73 z roku 2010. Je to snad stejný jako Acer, nevim.
Laptop je teď rozloženej na prvočástice, akorát monitor už je zase složenej.
Kadel
tak displej je podle toho, co jsem našel, LED podsvit, tudíž invertor by to mít nemělo (jen jednoduchá LED driver deska), dle specifikací je v tom Radeon 4650ka, nechci strašit, ale co jsem se potkal s těmahle kartama, tak dost zdechaly :-((
ještě otestuj s externí obrazovkou, můžeš-li, jestli, když zdechne displej notesu, jestli vypne i externí - jestli ne, tak je to jasný - buď deska LED podsvitu nebo displej jako takovej.
Jestli umře i s externí obrazovkou, je to grafika a vzhledem k ceně opravy bych se na to i vzhledem k parametrům stroje vykašlal, zkusil bych leda sehnat jinou funkční základní desku třebas přes eBay (sháněj celej stroj s ruplým displejem, většinou to vyjde levněji, než samotná deska), pokud nepůjde sehnat, je to špatně :-(
maresk: jj je to LED, grafika tam je radeon tušim, ale řek bych ře je samostatně neni na boardu.
S externim monitorem bude problem ten co sem měl sem letos odvez ke tchýni, leda bych to zkusil napojit na monitor v práci, akorát že tam mám tušim jenom DVI kabely.
Ten PC už sem vyřadil, ale páč tam sou W7 tak to používám ještě na auto diagnostiku v garáži. Ještě než sem odvez monitor pryč tak sem ho na tom měl připojenej a dělal nějaký 3D a fungovalo to.
Jinak teda jak říkáš parametry, tak sem uplně čuměl jak to od zapnutí najelo do těch W7 (s SSD), uplnej luxus, Teď mám notes s i7 a W8 a normálně u toho teču. Tam je hybrid disk takže systém taky na SSD a je to pomalý jako prase.
Kadel
Tak poreseno. Koupil sem XGA kabel a pich sem to na TV a shaslo to stejne jako monitor. Takze asi ta grafika?
Jeste ale nez to najelo do Win tak to kontrolovalo disk v "dosu" a jelo to v pohode.
Kadel
tak menší update: vypadá to že je to celkme zavšivemý, zakázal sem ovladač na grafiku a projel to rychlym testem a našlo to nějaký mallwary. Po odstranění už to celkem drží, zvládlo to i fullHD video a k tomu diagnostickej prgram. Pak sem mu přihodil ještě youtube a pak to padlo.
Teď to jede i s povolenou grafikou a dělam komplet test a vypadá to že tam toho ještě je dost. Už to běží tak 2 hodiny a ok. Takže možná jak říkal Tappaja, že reinstal by tomu pomoh.
Tak to možná seskládám zase do šasí a zkusil bych to ještě hodit do továrního nastavení.
Jinak grafika jedinou co sem našel na ebay tak 51 liber to už fakt asi nemá cenu, nevim.
Kadel
tak další update: vrátil sem to do továrního nastavení a dělá to furt. Ale chtěl jsem zjisit jestli se vypne jenom ten monitor tak sem si pustil hudbu a poslouchal zatimco sem ho zatěžoval aby se zase vypnul. Jakmile vypnul monitor přestala hrát i hudba takže nejenom monitor ale celej komp přestane makat. A než sem to napsal až sem tak zazněla znělka přihlášení do windows, takže se to asi restartovalo ale monitor už nesvítí.
Může tohle všechno dělat ta grafika?
Kadel
klasika, resim tohle skoro na vsech NB po nejakych 4-5 letech provozu.
vetsinou uz "vyschnou" heatpipe a nevedou teplo. Napr. u vsech dell nb v praci, nez jim skonci NBD zaruka, tak je nechavame menit automaticky.
Do starsich typu to objednavam z ciny, ted jsem resil 2008 Acer segry
Churos: myslis ze by to zpusobovalo ten problem s monitorem? Ja kdyz koukam na teplotu GPU tak to drzi kolem 40st. Ale CPU leze k 67. Vic sem tam nevidel.
Kde se to da koupit ty trubky?
Kadel
to CHUROS: tak sklánim poklonu pane. Nakonec sem objednal jiný (míň jetý než ty moje) chladící trubky a do poslední chvíle moc nevěřil, že by to mohlo bejt ono, ale vypadá to, že jo.
Už to dostalo několikrát za uši v Furmarku, grafika lezla skoro na 80°C a drželo to. Před tim to spadlo možná za dvě minuty a míň. Teď přes půl hodiny 100% zápřah GPU.
Nouze mě sice donutila pořešit diagnostiku na novym laptopu, ale stejně mám radost, že se to povedlo.
Takže ještě jednou díky.
Kadel