pro me novy nahodny objev a poteseni pro oko i ucho v ty zaplave s¨¨¨¨k cim nas zasobuji tv a radia (cest vyjimkam)...diky kapriola ! tipy na podobne kapely jsou vitany:)
Pro mne je naprosta a totalni bomba objev kapely LUNO, zpev Emy Brabcove je proste naprosto famozni a ja proste absolutne nechapu, proc se slavici a zebricky toci kolem stale stejnych radoby hudebniku
skvele prezpivana Never let me down again Youtube video:
Kuwa, Pane Bože, jak já jsem rád, že mi je tolik, kolik mi je. Z tohodle bych se zeblil a zbláznil... Děkuji, že jsem prožil dobu, kdy se hrála MUZIKA...
Diky za snahu, jde mi hlavne o Roe-deer alba Evereforever a Aquaparty, kde zpiva prave Brabcova, ten zmineny e-shop je nema (na sehnani tech CD jsem poprosil uz i Indies Records, u kterych mam objednane komplet LUNO, ja bohuzel ziju mimo Cesko takze to musim resit takto na dalku) DaveF> pokud bys mel ta zminena alba, pls dogeatdog@seznam.cz
Zdeny> nechces tim rict, ze soucasna muzika stoji za hovno a jedine a spravne je to pred dvaceti a vice lety, ze ne? :)
Ema je pro mě česká jednička, objevil jsem ji a zamiloval jsem se někdy v roce 2000 při živé prezentaci songu Marie :-) Khoiba je OK, ale mě víc baví věci co dělala Ema se Šmitym tj. Roe-deer a Luno
Pesžerepsa: to jistě ne, jen v těch 70. letech bylo jaksi více té lepší muziy, než té horší. Muzika měla melodii, rytmus, hlavu a patu. Dnes to je skoro naopak. Ale vše má svýho kupce, když se najde někdo, kdo poslocuhá to z těch linků, ať si to poslouchá a chodí na ně. Já radši půjdu na dobrý revialový kapely těch, co už dnes nejsou nebo jsou před koncem.
Zdeny> uplne nerozumim tomu, proc ve vlakne o CESKEM rocku postujes Led Zeppelin nebo Deep Purple. IMHO by se sem z dobove tvorby hodil Lesek Semelka, pripadne Pepa Laufer a jeho Dopis Svobodne Evrope :)
Pink Floyd byli sveho casu zatracovani coby fetaci, skryvajici hudebni neschopnost premirou syntezatoru, pac nejlepsi prece byl Glenn Miller... The grass was greener, vis jak .)
Já jsem sice velkým zastáncem 70. let, ale podle mě vyloženě špatné hudební období byly jen osmdesátky. Jinak se v každé dekádě včetně aktuální dá najít spousta kvalitního materiálu. Zdeny to formuloval tradičně ostře, bohužel udělal stejnou chybu jako úplně každá generace, která tvrdí, že předchozí hudba byla lepší. Když přišel Elvis, tak to byl úchyl, protože jediný správný byly nějaký poválečný orchestry a jazz, pak přišli Beatles a byl to skoro převrat, pak přišli Zeppelin, Queen, DP a byla to oproti těm čtyřem popovým klukům z Liverpoolu skoro metalová divočina, pak nástup anarchie a Sex Pistols, pak osmdesátky s přitepleným Georgem Michaelem a syntezátory, pak "špinavý" grunge, pak devadesátky s (naštěstí tedy jen dočasnou) eurodance vlnou atd. atd. Nechci se nějak extra rozepisovat, ani nemám žádný globální hudební přehled. Ale přijde mi krátkozraké cokoliv odsuzovat. Že nesnáším jakékoliv tzn. "taneční" styly naprogramované v PC ještě neznamená, že to šmahem odsoudím. Kvalitní interpreti jsou v každém žánru. Asi holt i v té dechovce :-)
Jediné, co bych se asi se Zdenym shodnul, je to, že zatímco v těch sedmdesátkách byly ty skutečné a svým způsobem nepřekonatelné legendy mainstreamem (tzn. okupovaly rádiové vlny a vyprodávaly haly na počkání), tak dneska jsou ty skutečně kvalitní kapely asi víc schované právě v klubech a rádiím vládne univerzální popík.
A kvalita? Pokud se nemýlím, tak tahle kapela byla považovaná za možná nejlepší československou (co do instrumentální zručnosti). Snad se mi podaří ještě někdy zajít na koncert, občas se do Prahy dostanou. Nemusím být fanouškem kapely (ani nejsem), ale hrozně vděčně ocením, když je někdo absolutním mistrem svého řemesla (jako zde klávesista Marián Varga). Youtube video:
juar.j Ty woe, tohle když vidím, tak mi to vhání slzy do očí. Tak, jako všem Pánům z L.Z.
Někdo by tu možná řekl - cover verze, nějaký revival:-))))))))))))))))))))))))))))))))))
Ty woe, tohle JE nesmrtelná muzika a to byl důvod, proč jsem do tohoto vlákna o těch hrůzách, co sem kdosi postnul, vložil něco, čemu se opravdu MUZIKA a ROCK´N´ROLL opravdu říká.
Varga - to je jasný, tak jako třeba Fermáta, Griglák, a další.
Škoda, že někdo nechápe, že pojmy jako Presley, Beatles, zmínění D.P. L.Z. a další zůstanou navždy ikonama po další staletí. Ale ani jedna z kapel, co jsem viděl na těch postech, to opravdu nebude. To je přehlídka trapárny, bídy, a utrpení. A jestli zůstaně někdo nav´ždy z českého rocku zapsán v historii, budou to pojmy jako Pavlíček, Dragoun, Andršt a jim podobní, co opravdu jsou Mistry svého nástroje,. tak jako například Mišík, Hlavsa a našel bych jich kupu. Ale tohle jsou prostě muzikanti, co něco dokázali. Třeba se pletu, a ti zoufalci - zejména ta dívčí kapela, to fakt nebude.
Je to těžky, ale dnešní doba - právě díky minulosti - má nastavená opravdu tvrdá měřitka kdo chce být na špici, musí ty předchozí překonat. A to asi jen tak nepřijde.
uprimne si fakt nemyslim, ze kdyz je nekdo dobrej tak si ho nekdo vsimne a bude vydavat. o tom co se (ne)bude vydavat rozhoduje jestli to prinese nejaky $$$
a jestli je dnesni hudba lepsi nebo horsi - az dospejeme do veku Zdenyho, taky budem reptat na ty moderni sragory a tvrdit ze za nas byla trava zelenejsi
Koren:bavime se o LZ.V dobe,kdy vydali 4.lp,nevydavali skoro nic a zili z koncertu.aby mohli koncertovat,museli mit kolem sebe cely tym.ten tym x desitek lidi musel vedet,ze se jim vlozeny prachy vrati.a kdyby lz nebyli v te dobe natolik dobri,nikdo by do nich nevrazil petnik.to,ze vydali x alb,to prislo az po mnoha a mnoha letech.tohle nemam cas resit,neco si precti treba v knize od planta ci jejich managera.
Koren:bavime se o LZ.V dobe,kdy vydali 4.lp,nevydavali skoro nic a zili z koncertu.aby mohli koncertovat,museli mit kolem sebe cely tym.ten tym x desitek lidi musel vedet,ze se jim vlozeny prachy vrati.a kdyby lz nebyli v te dobe natolik dobri,nikdo by do nich nevrazil petnik.to,ze vydali x alb,to prislo az po mnoha a mnoha letech.tohle nemam cas resit,neco si precti treba v knize od planta ci jejich managera.
Zdeny60: o LZ se tu bavis ty, ja nikoliv. to co jsem psal je muj pohled na global. pokud se zacnou vytahovat a srovnavat jednotlivy kapely, pak to absolutne nema smysl protoze co clovek to nazor a kazdej ma svoji pravdu...
jak pise koren, sto lidi sto chuti. porovnavat LZ s kapriolou, mistni zabavovou kapelou? to snad ne. ale kdyby, kapriola lepsi:) prece asi nikdo nema problem s beatles apod., ale poslouchat pouze jednu dve tri kapely 50let od jejich vzniku dost dobre nejde. ja jsem odkojenej sviznejsim tvrdsim rockem, muj prvni koncert byl debustrol a proto me ,a to me ukamenujete, prijde ten prvni odkaz od zdenyho nuda, sed, vodrh, bez zivota. vydrzel jsem to chvili, cekal jsem kdy ta kapela usne a kdyz do minuty neusla tak jsem to vypnul. bez urazky. i michal david s klipem treti galaxie live nebo jak se to jmenuje je proti tomu energickej nasup a pustil jsem si ho asi 3x po sobe jak se me to libilo:) kdyby rozhodovala kvalita co budeme poslouchat v eteru tak by jsme dnes neznali chinaski a my maaame radi vino a buty jedeme na chatu tralala apod. odpad, na tom se snad shodneme vsichni, kterym je vic jak 13...je moznost radio vypnout a pustit si treba kapriolu...
jzxr: no vidíš, a tahle píseň, jak ty říkáš - bez života, trhala rekordy a dodnes nezanikla. Po 44 letech. Ale ta Kapriola - kde bude za 5 let? V pr...Tak, jako Holki, a dlší projekty. Chtěl jsem tím říct, že o kvalitě muziky mluví to, jak dlouho ta hudba přežije. Jen se bojím, že tyto tzv. objevy mají jepičí život. Nakonec - kolik jch u nás bylo? A kde jsou? o kavlitách kapely rozhodují fakt jiný věci..
A poslední k těm LZ: doporučuji přečíst is biografii Když svtem kráčeli obři. pak některým z vás bude víc věci jasné.
Debata o Led Zeppelin ve vlakne o CESKYCH ROCKOVYCH OBJEVECH zkruba na urovni vytahovani know-how na stavbu Boeingu 747 ve vlakne "Uvazuji o koupi rogala".
Koho bavi hledat novou muziku, hledat ji bude, kdo chce zustat zakopanej tricet let zpet, zustane tam - kazdy dle jeho vkusu.
Ja jsem pokazde stastnej, kdyz najdu vec, ktera je originalni a stoji za tim particka hudebnich nadsencu. Uplne stejne vyrostli moji dobri znami Bratri Orfove (hraval jsem s nimi kdysi), Priesnitz... a z tehle lidi mam tisickrat vetsi radost nez z cehokoli jinyho. Prirozene je mohu zacit srovnavat s Knopflerem... ale PROC, proboha? Abych si dokazal, jakej jsem fajnsmekr a znalec?
Plivani na muziku, ktera neni o nicem jinem nez nadseni tech lidi co ji hraji, je mi proste proti srsti.
Je to tak, hlavní je neustrnout. Kvalitní hudba vzniká pořád, možná ne v takovém množství jako dřív, ale pořád je. A kolikrát má člověk velké předsudky. Já jsem vždycky opovrhoval Chinaski, protože jsem je měl za arogantní mainstreamové popíkáře (a do značné míry myslím, že oprávněně), ale jejich poslední deska Rockfield mě zvukově velmi nadchla a vzal jsem je na milost. I v mainstreamu se dají najít dobré věci, byť jich není tolik.
Tady to jede :D Pro me zajimavy pociny - Luno predevsim a to neni absolutne muj salek caje :) Jinak kluci, za me je to presne obracene, me oslovuje mnohem vic muzika 80's a 90's, a spousta muziky noveho milenia. Ze 70' si vybiram velmi peclive, protoze ne vse se mi libi a ne vse dokazu vstrebat. Narazim hlavne na Scullyho, protoze v 80' s se da najit hodne slusny muziky, pro me dokonce vic nez v 70's. Dog eat dog - the grass is greener je vers z High Hopes, pokud se nemylim to uz byli Pink Floyd bez Waterse a slavni (94) a zrovna Division Bell povazuji za nejlepsi desku Pink Floyd (uz jsem byl ukamenovan nekolikrat, ale The Wall je pro me az druha) :D :D Ale diky za tipy, najdu si a poslechnu, fakt me to zajima a za muziku to povazuju :)
Freerider> onen citat mel dva vyznamy a nebyl uplne nahodny .) Jinak ja mam porad cukani si poridit vinyly jejich zivaku Pulse..
Btw, ted mi tady hulaka Dragoun :) ta jeho kostrbata poetika je proste nezamenitelna Jsem rad, ze LUNO zaujalo, ja s napetim cekam na odpoved Indies Record, jestli se jim povedlo sehnat i original CD Roe-Deer, ta blbost je skoro nesehnatelna :) asi jim nejakou dobu budu zvedat trzby :)
e: The Wall az tak uplne taky nemusim... Dark side of the moon, Momentary lapse of reason, Wish you were here a Division bell - to me bavi od A do Z
Nikdo přeci nikomu neupírá, co má poslocuhat. Ale co mě zvedá, je nekritická obhajoba něčeho, co prostě není dobrý. Chce to trochu soudnosti. Včera večer jsem si dal tu práci a podáíval se na zde vyzdvihovanou a chválenou Kapriolu. kruci, copak tohle nedovede někdo pochopit? Je to čaj? Nic, než čaj. A když tohle někdo začne chválit do nebes,tak logicky jako protipol sem padly kapely, který jsou prostě dobrý teď a budou za 100 let. Připomíná mi to tu glorifikaci feťačky Amy Winehouse, A kde je dnes? proč o ní nikod neslyší: proč se hraje Joplinka? Tak to už pochopte. Ta dáma, co si říká LUNO, má před sebou kus cesty. Ale s touhle muzikou neproprazí. Nezpívá špatně, zpívá zřejmě pro radost,a el to je vše. Masy lidí ji poslohcta nebudou, protože takvejch je záplava, že po sobě šlapou. Chinaski nemusím, protože mi je Malátný nesymaptickej, ale upřít se jim nedá, že trvadě makají a výsledek je, že tu jsou skoro 20 nebo kolik let-nepočítám to, ale na můj vkus už dlouho.Jenže tohle je tuctovet pop bez nápadu, kterýho je všude opět kupa a na světě josu hlavně díky rádiím a reklamě,pak dokážou stáhbout lidi na koncerty. Freerider:
The Wall je až 3. nebo 4. Na 1. místě odkaživa bylo a bude TDSOM, pak WYWH, pak The Wall/Animals. Zbytek už není P.F. A BArreta jen tak někdo nedá.
Zdeny60 ta dáma je už 15let na špici naší "nezávislé a alternativní" scény tj. ji sice skoro nikdo nezná ale tak je to vlastně v pořádku, nikdo to nikomu necpe a nenutí, každý ať si vybere hudbu podle svého. Hudbu, která se mu líbí a které rozumí.
Zdeny, to ze neco neprorazi do statisicovych prodeju prece nema vypovidaci hodnotu... nota bene v Cesku, zakonzervovanem nekde mezi Bilou a Krystofem.. kdyz se podivas, jake s odpustenim sracky se hraji porad dokola, tak je uplne jasny, ze to je o kvantech penez na promo, pac obdivovatel Kabatu ti na Hladika nepujde, protoze z radia ho nezna...
DaveF> ja vim, kde to stahnout, jenze to nechci, ja poptavam ORIGINALNI nosic, jednak skrz zaruku kvality nahravky (mam sestavu, ktera moc neodpusti), druhak krast od tvurcu, kteri jedou v minimalnich nakladech, se mi prici kapelam vydelavajicim miliony kradu bez rozpaku :)
Tak problem Roe-Deer vyresen, obe originalni CD se podarilo Indies sehnat kdesi ze Slovenska, takze timto dekuji slovenskym bratom a smekam pres super pristupem Indies Records - az si budete chtit udelat radost muzikou, kupujte u nich :) [ Link ]
DaveF: ale vždyť to jen opakuješ má slova: zpívá něco, čím se do světa neprobourá, protože zpívá žánr, který je na okraji zájmu. opakuji, že zpívá dobře, ale jsou jiní, co tento žánr zpívají lépe. Čím menší počet interpretů v daném žánru, tím více musíš být lepší. Ale tohle není o okrajových žánrech, tato diskuze měla být o českém objevu v rocku. Protože ty rádoby rockové kapely, jejichž představitelkami pro toto vlákno jsou je omílaná Kapriola,dal jsem sem záměrně odkaz na hudbu, o které nelze pochybovat. A to proto, že jakékoliv pochybnosti vyvrátily úspěchy mnou linkovaných kapel v podobě počtu prodaných nosičů, alb, filmů a koncertů, které navštívily miliony lidí. Pochybuji, že Kapriola bude jejich následovníkem. Ale protože někteří lidé, kteří nepobrali dostatek soudnosti, tutuo podprůměrnou kapelu vyzdvihovali, dovolil jsem se jim naznačit, že se mýlí v tom, co se dá nzavt dobrou hudbou a příkladem jim budiž malý vzorek toho, co dobré opravu bylo, je a dlouho bude.
Přesto znovu říkám, že každý ať si posloiuchá třeba vrzání vrátek od chlívku, ale ať to proboha nenazývý "objevem rocku v roku XY", nebo Super, Mega a dalšími podobnými přízvisky.
Když už tady padnul dotaz oid dogeatdog, proč do vlákna o českém rocku dávám odkaz na zahraniční kapely, tak jednak vysvětlení je výše, ale hlavně si myslím, že rocku, který snese bez uzardění srovnání se světovou špičkou máme doma taky dost. Jenže díky,komárům tito lidé nemohli z principu vycestovat a začít tak, jak začili třebas již zmínění DP či LZ - koncertovat ve velkém. Kdyby tu možnost tenrkát měli, tak jsem si jist, že kapely typu Blue Effect, ETC..., kapely kolem Luboše Andršta, Pavlíčka by dosáhly dost dobrého ohlasu. V 70. letech jsme měli velmi dobrou rockovou scénu, jenže komanči ji dokázali rozmetat na cucky. V sousedním Maďarsku to bylo volnější a třeba Omega na tom byla xkrát léepe a dodnes žije, koncertuje na Népstadionu a má velké úspěchy i v zahraničí, ačkoliv je dědkům přes 60 let.
Prostě každý kvalitu vnímá jinak, já jsem rád, že mě oslovuje to, co mě oslovuje, ale nemám rád, když někdo hýří superlativy (jako že "objev roku" a pod. má k tomuto značení velmi blízko) a není schopen poznat, jaká je realita. Ale proč se rozčilovat, vždyť dnešní doba tomu jen nahrává, lidi sjou zblblí reklamou, která jim to nejlepší, supr, mega, cool a další cpe pod nos. Já se pak nedivím, že nepoznají suchej rohlík od četrsvýho, ale když jim někdo řekne, že ten suchej je kúl, tak ho budou žrát, přesto že vedle mají ten čertsvej, kvalitnější, dobrej. Pomíjivej svět tohleto....
To nebuď. Myslíš si,že by lidi chodili na šmejd a kupovali šmejd? Že by do nich někdo cpal prachy, který by se mu nikdy neměly vrátit? POchybuji...Možná ti zblblíci všelijakými reklamami, v dnešní době, protože to je in a kúl, tak se to musí.
Patrne mas tou hudbou na mysli LZ, DP a Beatles. Bohuzel, nemuzu od roku 1956 do 2016 poslouchat jedno a to samy. Jak neco z vyse uvedenych zaslechnu, lezou me oci z dulku. Stejne jako kdybych mel 50 let poslouchat jenom kapriolu, zhnusila by se me. Diky za kazdou poslouchatelnou kapelu v soucasny dobe, rekl bych ze jich vic jak prstu na rukach nebude.
Pokud jsi odkázán jen na pár kapel ze slabné éry rocku, je to smutné. Jsou jich tisíce a je mezi nimi opravdu hodně méně známých či pro někoho zcela neznámých kapel hrajících excelentní rock.Jen se k tomu musíš propracovat lety poslechu, hledání, shánění atd... Jinak je zajímavé, že nahrávku od The Beatles nemám doma snad ani jednou, nebo možná bych něco našel na kazetách z období před 40 lety, když se to ke mně dostalo, ale tato kapela, ačkoliv ji nelze v žádném případě upřít místo na špici, mě nikdy nijak zvlášť neoslovila, snad s výjimkkou pár skladeb jako Hey Jude a pár dalších.Spíše mám radši počiny J.Lenona v sólové dráze.
Zdeny, chtělo by to nadhled. Bohužel ten člověku s věkem mizí. Tvůj poslední příspěvek, druhý odstavec, přesně popisuje náhled na různé kapely. Neříkám, že nebyly a nejsou legendami, nicméně pro další generace budou většinou jen jmény. Sám poslouchám hodně různých žánrů, od Swingu přes techno po metal ( a rád si zajdu i na operu ), nicméně tvoje legendy mě nikdy neoslovily a ani neznám nikoho pod 40, kdo by je poslouchal. Ty pojmy jsou relativní. Pro jednoho legendy, pro jiného kapely rodičů, pro další parta přeceněných otrhaných vagabundů.
No,to je dobrá otázka. Asi před 3 lety Miro Šmajda - ale to byl Slovák, pokud si vzpomínám, rocker, který měl drajv, ale kde je - netuším.A po pravdě - upřímně - Supergroup. Jenže to jsme tam, kde jsem už 40 let. Poctivý rock. Pavlíček, Dragoun, Guma,Střihavka pak hlavně Miloš Meier na bicí. Těžko mě bude zaujímat současná tvorba, moje místo je u rocku, který se hrával v minulosti a ten se dnes už nehraje. Takež kapel, které by mi vlezly pod kůži je minimum, nechchi říct skoro nic. Najdou se sólové počiny, ale i těch je málo. Co mě ale bere v poslední době, Joe Bonamassa. Ale to jsem zase u toho rocku.
Cenda - já jsem třeba fanouškem Queen a kdykoliv jdu na koncert nebo na sraz fanoušků nebo na jakoukoliv podobnou akci, tak věk lidí tam je tak 16-35. Takže bych určitě nepaušalizoval. Ten vkus je individuální, já pro změnu mám averzi vůči Beatles (resp. nechápu jejich kultovní status), ale každý to má prostě jinak.
Se Zdenym se shodnu u Miloše Meiera, to je neskutečné, co on umí (a jaký je v reálu neskutečně skromný člověk). A Pavlíček taky, ale to už je pro mě osobně nuda.
Za mě jsou aktuálně jasnou jedničkou na světové scéně Foo Fighters. Myslím, že taková koncentrace multiinstrumentálního talentu (především Grohl), popularity, radosti z hraní a drajvu nemá konkurenci (aspoň v měřítku těch známějších kapel). A to nejsem ani jejich fanoušek. Ale co jsem slyšel a viděl, tak jsem koukal s otevřenou pusou. Hodně dobří jsou taky Muse.
Pokud se bude dělat soutěž v papouškování toho, co složil někdo jiný, tak jo, holky jsou hezký a umí dobře napodobovat a naučit se nazpaměť něco, co nevymyslely. Toť vše. Do klubu bych na ně možná za kilo šel, dal bych pět piv, pokecal a další den bych o nich zase nevěděl.
V pořádku, není to povinné:-) Já bych klidně šel. Co bych za ně teď momentálně dal! Poslouchám běloruský disko a už mi je z něj na blití. Furt to samý a nemám kam utéct, je to v hotelu. Duc duc duc bum bum bum bum Mňau Mňau Mňau. Blej blejt blejt.
Bárta je špičkový český zpěvák, ale za sebe musím říct, že jsem viděl Alici ještě s Bártou a bylo to k uzoufání nudné. Ono je to asi dáno tím, že Bárta není prostě typicky rockový zpěvák, on je spíš přes ten jazz a funk.
Já si úplně představuju Bártu, jak zpívá na pohodu někde u klavíru v luxusní restauraci. Ale prostě mi vůbec nesedí někam do haly k rocku pro 5+ tisíc lidí. Ale nutno říct, že v tuhle chvíli mě asi nenapadá všestranně dobrý český rockový zpěvák a to ani historicky, ani novodobě. Jistě, někteří měli třeba charisma a zajímavý hlas (Matuška, možná Schelinger), někteří mají aspoň ten hlas (třeba Vojtek, Bárta, Střihavka), někteří si drží standard dlouhodobě (Gott, Janda), ale že bych na někoho šel prvoplánově v tom smyslu, že to bude super podívaná plná energie a velkého hlasového rozsahu, tak to se asi nesešlo zatím u nikoho.
U žen se mi velmi líbí plný přirozený silný hlas třeba Ewy Farné nebo Marty Jandové (a to ani jednu jinak vůbec neposlouchám). Takhle to má podle mě vypadat, ne takové to muzikálové vzdychání a kňučení, jak předvádí (i v zahraničí) většina tzv. popových "hvězd".
Velky souhlas, Lenka Dusilova zraje jako vino... mame dve CD Baromantiky a je to hodne povedena muzika Trochu je mi lito, ze se komornejsi tvorbe nezacala venovat Iva Bittova... jako spravna ciganka ma nalehavy plactivy hlas, porad cekam jestli treba nekdy nezkusi mirne jazzove vody Taky jsem trochu cekal neco s velkym "N" od Zuzany Michnove a nic...