Navštíveno 2591x

29.03.2016, 22:11 |
relax | Upraveno: 2016-03-29 22:12:12
Ahoj, potřeboval bych udělat prodlužovací kabel k el. troubě (cca 3 metry). Otázka zní jakej průřez kabelu zvolit ? Něco jsem načetl, víceméně všude se schodují, že 2,5mm, koupil jsem tedy kabel 2,5mm, poprosil známého, aby mi na kabel přidělal konce, ale známej přišel s tím, že by dal ještě silnější průřez. Nicméně nikdě na internetu jsem nenašel, že by se silnější průřez dělal ? Pouze u kabelů určených do zdi a to já nepotřebuju.
Díky za tipy jaký kabel použít a případně kde pořídit.
pokud je to trouba na jednu fazi ,tedy 1x230V a je to do "normalni" zasubky,tak tam stejne silnejsi nez 2,5mm neni
No a nebo mas 3faze,tedy 3x400V a tam se take nedava vic,jak 3x2,5mm
Hlavne zastrcku a vidlici dej poradnou, aby si nedal sracku z obi, muze se to pak hrat na kontaktech.
Ja si treba kupuju legrand, da se tomu verit a hlavne krasne zapojit.

29.03.2016, 23:46 |
koren
podle mě na tři fáze je třeba 5x2,5mm nebo ne?
Stačí ti 2,5mm2. Máš tam předpokládám 16A jistič.
Pavel 528: se jen upsal, myslel 5x2,5mm2 na 3f. 3x2,5mm2 na 1f.
Jinak já když jsem propojoval přívod a vývod z varné desky, tak jsem to dal do krabice a wago svorek.
relax: Dělá se normálně 3x4mm cyky :). Ale jak psal Pavel, v zásuvkách vedou kabely 3x2,5mm pokud je to novější elektřina. A jestli je to nějaká stará Hirošima, tak tam budeš mít ještě mnohem slabší kabel :). Takže dávat silnější prodlužovák je nesmysl :).
jak pise cezetko,psal jsem 3x2,5mm,ale jakoze 3faze,to ze je potreba kabel 5x2,5mm je jasne..o)) a 3x2,5mm pro 1f
Mari:jasny,ze se dela i 3x4mm,ale nikam to nezapojis,pac je to moc tluste a jisteni je stejne 16A jisticem a tedy silnejsi jak 2,5mm drat tam nebude

30.03.2016, 09:55 |
Ravo ještě tady otevřu malý opomínaný problém z hlediska vodivostí.
Je rozdíl mezi vodivostí lanka a drátu (plného nesplétaného vodiče). Obecně má lanko při stejném průřezu horší vodivost než plný drát. Ve zdech máte všude plné dráty, pohyblivé přívody jsou lanka.
Je o to mít co nejkratší pohyblivé přívody a ideálně bez konektorů. Tzn. pokud bude trouba, tak koupit 3x4mm2 (nebo 5x4mm2) lanko na míru a hodit přímo na svorky trouby (původní přívod vyhodit) a ve zdi hodit do krabice na lankový wagošky nebo zapojit do sporákovky (pokud to bude 3F).
A tohle je pak jistota, že nevyhoříte, až se vám vyhřeje vidlice schovaná někde pod kuchyňskou linkou.

30.03.2016, 14:19 |
AR A nebo kabelovou vývodku pokud někdo nechce sporákovku. A kabelová vývodka může být jak pro 1f tak i 3f. Třeba pevně zabudované spotřebiče jako je trouba, desk, mvtrouba apod je lepší házet přes ty vývodky než přes klasiku zásuvku.

31.03.2016, 09:33 |
relax Díky za rady, akorát jste mi trošku zamotali hlavu s těma fázema :). Budu to zapojovat do "běžný" zásuvky. Jestli to dobře chápu, tak na ty 3 fáze mam zapojenou desku.

01.04.2016, 19:44 |
M.a.R.i | Upraveno: 2016-04-01 19:45:06
Pavel528: S tou 4mm cyky byla narazka na Relaxe, ze psal, ze nikde nejsou. Na Tebe ne :).
Jinak ja jsem po zahrade pred par lety tahal 3x4mm Cyky a v zasuvkach byly treba i 2 az 3 odbocky. Slo to, ale silena pakarna. Napojoval jsem jednim kabelem svetla i zasuvky, protoze mi to prislo zbytecne.. Slo cca o 50m kabelu a radeji jsem volil silnejsi prurez kvuli ztratam. Dnes uz bych to udelal 3x2.5 a 3x1.5mm na svetla.
Jakou mate zkusenost s vago svorkama? Vsude jsme zrusil cokolady, ale stary pardal elektrikar mi tvrdil, ze s Vago nema dobre zkusenosti a casem spatne vodi. Ja jsem si prave myslel, ze je problem ve sroubovanych spojich,, ktere se casem povoluji.
tak problém se šroub.sp. byl hlavně u rozvodů z hliníku...
wago mam po celém baráku, funguje to :-)
Starého pardála nové WAGO svorky nenaučíš :-). Šroubový spoj dotáhneš "akorát" a i u mědi bys ho měl jednou za cca 5 let dotáhnout. WAGO svorka má pružnou část, která toto eliminuje a stále dotlačuje vodič tak, aby nevznikaly nežádoucí přechody. Jinak teda obecně ... kdo nehovíte elektrice, obětujte jedno-dvě piva a dejte to udělat někomu, kdo to umí.
...někteří staří pardálové bohužel zaspali dobu o 30 let a 50tku dělaj po známosti, jestli vůbec. Samo, že i elektro jde dopředu. Po jednom takovém jsem viděl novou elektriku. 3x více děr na krabice, v pohledových místech, protože je zastánce věnečků. Rozvaděč pro dům jak šatní skříň, protože všechno šlo na řadové svorky. Samo, že i časově a materiálově se to hezky "vyplatilo".