Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Ostatní > Patice r7s problém

o Navštíveno 6071x o
o 11.04.2016, 22:50 | 626rs | Upraveno: 2016-04-11 22:52:10
Zdravím,
mám doma lampu se stmívačem a halogenovou žárovkou s paticí R7S. Ta žárovka má výkon 230 W takže je to neskutečnej žrout energie. Našel jsem si tedy náhradu v podobě LED žárovky. Akorát bez podpory stmívání. Chtěl jsem tedy vyzkoušet, jak to stmívání funguje. Předpokládal jsem, že když dám voltmetr místo žárovky, bude mi ukazovat proměnné napětí podle regulace vypínače. Co mě udivilo bylo to, že tam bylo 220 V neustále a to i při vypnutém vypínači. To je normální, že je u těhle lamp na "svorkách" pro žárovku neustálé napětí a to i s vypnutým vypínačem? A pokud jo, jakžo žárovka svítí až po otočení vypínačem. Co se stane, když tam dám LED žárovku bez podpory stmívání? Nebude svítit pořád. Trochu si říkám, že jsem tam žárovku dával jen s vypnutým vypínačem, mohl jsem asi kdykoliv dostat ránu co? Má s tímhle někdo zkušenost? Tohle vidím prvně.

o 11.04.2016, 22:59 | 626rs
jinak samozřejmě jsem i na aliexpressu našel např dimmable 118mm ledku za pár šušňů ale zajímá mě, proč je tam neustálých 220V i přes polohu vypnuto. Řeším totiž předělání celého bytu na ledky a u tohoto jsem se zasekl.
Jinak lampa je takováhle klasika [ Link ]
o 12.04.2016, 09:23 | Ravo | Upraveno: 2016-04-12 09:24:29
stmívání není řešeno snižováním amplitudy sínusovky 50Hz, ale buď je tam jednoduchý tyristor, který tu sínusovku "osekává" ze stran takže vzniká takový patvar hnusný, nebo je tam rovnou nějáký impulsní měnič, který tam pak pouští impulsy 230V o různé šířce a frekvenci. Schválně si na to koukni místo voltmetru osciloskopem.
Výsledný výkon je pak dán integrálem té funkce popisující tu křivku (pro normální lidi je to plocha pod křivkou k ose x - čím užší a menší počet impuslů, tím menší výkon)

Obyčejné žárovce je to jedno co do ní leze, protože vlákno se rožhavuje (typická odporová zátěž) a má obrovskou setrvačnost, takže výsledný světelný tok je plynulý a spojitý.
Kdežto LED mají v sobě nějáký driver (zdroj), který si z těch 230V musí nejdřív vyrobit nějáké nižší ideálně stejnosměrné napětí pro LED přechody. Takže LEDka pak pekelně bliká, bzučí a tomu driveru to vůůůbec nedělá dobře (a obvykle hodně rychle odejde), když se do něho místo spojité sínusovky pouští nějáký hnusný hranatý impulsní peklo.

A to že tam něco naměříš i ve vypnutém stavu je zřejmě dáno elektronikou toho měniče (řízení stmívání), chtělo by to kouknout na zapojení. Nicméně je zde určité riziko, že ti LED bude problikávat atd.

Osobně navrhuju tuhle lampu hodit do háje a pořídit přímo LED, která na to bude stavěná
o 12.04.2016, 23:20 | 626rs
Díky,
osciloskop doma nemám, nicméně chápu princip toho, co popisuješ. Já si nejprve myslel, že regulace bude napětím, nikoliv jeho sinusoidou. V podstatě se asi shodnem na jednom. Lampa poletí z domu a vymyslím jiný zdroj světla. Přecházím v celém bytě na led svícení kvůli energiím a tohle byl poslední problém.
o  Zpět  o  Nahoru
o

Vložit nový příspěvek do fóra

Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.3371 sekund.