Navštíveno 6229x

09.05.2016, 09:29 |
capo O stavbě baráku tady už toho bylo spousta, ale o zavlažování zahrady jsem nic nenašel. Rád bych na svou zahradu doplnil systém automatické závlahy, což by řešilo nejen trávník, ale i nějaké záhony a živý plot. Zatím zvažuji instalaci svépomocí s využitím nějaké mechanizace. Mám pro start jen jímku na dešťovku s dobrým čerpadlem. Studna není, návratnost se mi úplně nezdá, ale nevylučuju že změním názor.
Máte nějaké tipy jak začít s projektem, co nastudovat? Tipy na vhodné komponenty s dobrým poměrem výkon/cena? Praha Východ.

09.05.2016, 11:57 |
mrazik | Upraveno: 2016-05-09 11:59:18
Protoze jsem na zelejvani zahrady a travniku nemel cas, tak jsem se vrhnul na automaticke zavlazovani a rozhodl se pro konponenty od Gardena.
Jako prvni jsem zvolil ventily na 9V (
[ Link ] ), ktere jsou ve ventilove krabici. Z tehle krabice pak vedou jednotlive sekce k postrikovacum. Rozvody jsem resil takovou cernou silnostennou plastovou hadici/trubkou co se pouziva na rozvod vody v zemi. Chce si to namalovat zahradu a namalovat si rozmisteni jednotlivých zavlazovacu. Nejvice se mi osvedcili kruhove S80 (
[ Link ] ) - davaji dost vody, lze regulovat rozsah (5°-360°) a delku dostriku. Ridici jednotku mam tuhle -
[ Link ] . Ma vystup pro spinani cerpadla resp. na spinani rele, ktere sepne cerpadlo.
Jinak me dava cerpadlo tlak cca 2 - 2.3 a na jedne sekci mam 3 az 4 (zalezi jak jsou nastavene) postrikovace S80.
Pro Gardena jsem se rozhodl, ze ji maj prakticky vsude. Hodne komponent jsem koupil na ebay v nemecku.
Ještě pro uložení té trubky do země jsem použil obyčejný rýč a do hloubky podle toho rýče. S ním jsem udělal rýhu, zeminu položil vedle, položil trubku a zeminu vložil zpět. Na zimu to vyfoukám vzduchem. Mám to už minimálně 6 let a funguje bez jediného problému.

09.05.2016, 12:15 |
capo Nemohl bys mi prosím poslat na mail tvůj "projekt"? Čistě pro inspiraci...
Nějaké postřehy z instalace, na co se zaměřit, čemu se naopak vyvarovat?
Jaké jsi měl cca procentu úspory nákupem v německu? bylo to se zárukou?

09.05.2016, 12:45 |
htd projekt si můžeš navrhnout u nich na webu
[ Link ]
Projekt jsem si jen tak maloval na papir a pak hodne meril na zahrade. Protoze mame hodne ,,kulatych" mist na zahrade, tak nejvhodnejsi byli ty kulate postrikovace S80, ktere jsem nakombinoval vetsinou na kruhove nebo pulkruhove zalevani. Taky musi mit urcity prekryv, aby nevznikali suche mista. Myslim, ze ve specifikaci kazdeho postrikovace je napsana vzdalenost pri urcitem tlaku.
Ebay byli pouzite dily - ventily, ventilova krabice a nekolik postrikovaci S80 a cena byla cca polovicni oproti novemu. Samozrejme tam zaruka nebyla, byli to pouzite dily, nicmene fungujou bezproblemu. Ten pocitac jsem nasel tenkrat na Aukru, nejaka zastavarna. Chce to hledat a mit stesti.
Nechal jsem si udělat torro a mám klid, ty rádoby stavebnice z baumaxu jsou jen náhražka toho skutečného co ti udělá pravou službu, to už můžeš rovnou chodit s hadicí a kropitkem
Gardena rozhodne neni nahrazka, me funguje uz nekolik let bez jedineho problemu. Kdyz jsem si to nechal spocitat od firmy, tak by me to vyslo minimalne na dvojnasobek. Ano jiste to neni to nejlepsi, co je na trhu, ale z hlediska meho to plne dostacuje a plni svou funkci.

10.05.2016, 10:33 |
ACEMajky | Upraveno: 2016-05-10 10:34:46
Osobne pouzivam take gardenu. Sice drazsi, ale funguje i po nekolika letech. Znamej ma mamku zahradnici co navrhuje zahrady a sama taky pouziva gardenu (jak ude nekdo uvadi nahrazku).
Ja osobne mam rozvody vody v zemi, hadice od gardeny nestala raketu k tomu napojeny 3ks zasuvek v zemi. Jen nacvaknu hadici, voda se sama pusti a postrikovace pouzivam take od gardeny (prenosne). Jeste s emi nestalo, ze by system nekde netesnil, odeslo tesneni a podobne. Rychlospojky teda od gardeny nepouzivam a ted pri posledni uprave jsem i spojky hadice koupil obyc ve stavedninach, jen se s nima musi sroubovat, u dardeny jen pootocite, jinak princip stejnej - uvidime, za jak dlouho povoli :)
Postrikovace i po 5 letech fachci jak maj
Jeste dodam, ze travnik zavlazuju fakt jen kdyz je extrem sucho a zivej plot to same - ono uz takhle roste travnik tak rychle, ze do budoucna planuju automatickou sekacku
Haha - trávním roste rychle a automatická sekačka:-))) Jakou máš na mysli.Že bych ti o ní něco řekl:-) Aasi bateriovou se solár panelem??
2x Ovce :-) Těď o ní povídej :-)
Automatická sekačka je nahouby, rok mě jezdila Husqarna a uz bych to nechtěl ani zadarmo, věcně nějaký problém, za ty kačky si budu sekat sám 3x v týdnu a mám alespoň pohyb
OK, zatim sem automaticke sekacky nestudoval, jen sem koukal ze sli ceny celkem dolu a minimalne jeste 2 roky na ni nebude... OK, poustim z hlavy

12.05.2016, 20:36 |
Zdeny60 | Upraveno: 2016-05-12 20:38:25
Nevím, co je 2x Ovce. Ale jedno vím jistě: vlastní to můj soused.
Závěr: ačkoliv je na tio naspáno metrovým písmem silent drive, tak to bzučí jak hejno zdivočelých sršňů = po hodině už to jde na nervy. Výko je asi tak rovný půlročnímu děcku, které dás do trávníku a ono ručičkou trhá jednotlivá stébla. Když je rosa, tak to neseká, protože je to okamžitě zalepený a začne to beznadějně vydávat alarmsignal, že tomu něco je. Potěší to, když majitelé odjedou a pustí ten krám do mokrý trávy. Každou chvíli to na něco najede (hračky, kus hadru, atd...) a opět to řve a řev a řve. O tom, kdo dělal SW, mám jasno - debyl s trvdým Y. protože takhle chatoticky nesmyslně jezdící věc aby jeden pohledal. Ráno, když to vypustí s tím, že nepařed dvě hodiny řvou po harantech, aby si uklidili hračky, to najede někam do řiti a tam se to začně chvíli točit. Pak to bez logiky někam vyrazí, až to narazí. Tam se to v úhlui dopadu rovnému úhlu odrazu otočí a jede to zase, až někam narazí, tam to udělá to samý. Jak to z kuchyně pozoruji (a přemýšlím, jakým výboje, chemií či zaklínaldem bych tuhle debylovynu zprovodil ze světa) tak vidím, že se to trápí a trápí. Až tomu dojdou zdroje (prptože solát neexistuje, aby to stačil dobíjet), tak to dobrých 15 minut žalostbně kníká na místě a volá to o pomoc. O tom, že to pozemek 1650m2 mínus baraák a bazén nestačí posekat, je jasné jak tisíc Sluncí. Bylo to koupený zřejmě přes Mountfiled, protože zpočítku tam stálo servisní auto ob den a furt na tom něco řešili.
Rezumé: pýč*vyna, která nemá obdoby a vyhozené prach, pro zlost lidem v okolí. Radši bdu dvě hodiny poslouchat motorovku, než tohle 10 hdoin každý dne co den v létě a pak stejně ještě 2 dny motoprvku,. protože vemeno to nestačí posekat za dvě hodiny, ale seká to nakonec dva dny. Toť jest zcela objektivní pohled na tento boží nesmysl. Naštěstí nic netrvá věčně, protože té ultraelektrické cypovioně (dětské autíčko) už zakukaly baterky - po roce a druhé asi nejsou nebo jsou drahé, ale už to stojí v boudě a na tom je hromada harampádí, takže je to otázka letošního léta a bude taky klid.
Nechápu, jak za TOHLE někdo může vyhodit tak docela slušný prachy - za cypárnu.
Nevis co jsou ovce? :-))
Tak ovce jsou taky na ho*no. Doslova.
Soused jich ma asi 8. Smrad, vsude po zahrade ma nach*ano, nas*ano. A porad beci. Jak to tak ctu, zlata sekacka :-)))))
Ty, jenže won napsal Wovce s velkým O a to mě zmátlo - myslel jsem si, že to byl v nějakým stupipúořadu Černýwowce:-)))
Jinak nyní - aktuální stav - jsem dnes totiž doma - sekačka jezdí a kvičí a řve:-((( Mokrá travěnka, občas v trávě nějaká hračka... Denní klišé.
když už jsme u toho zavlažování, nedělá tu někdo závlahy a neuměl by nějaké zajímavé koncové ceny klidně na tu gardenu? Budu řešit závlahu tak 150-200m2 max
Asi bych se taky vtírnul, mám to nakreslený a připravený co potřebuju a nějaká lepší cena by se šikla :)
Zdeny...jo proto tys zacal jezdit na ty zahranicni sluzebky? :)
Jaho johanik, mam namalovano a tusim orientačně matroš.
Camron: jo, to byl hlavní důvod:-) Teď trávím jaro v Bělorusku (s přestávkama už od února). Zajímavá země:-)

13.05.2016, 17:54 |
BadyS Taky planuji uz rok zavlahu, gardenou a planovacem jsem zacal, pak jsem oslovil nejake realizacni firmy a bylo me doporuceno se od gardeny odklonit, pry vydrz 5 let a konec, udajne hobby zbozi(ale maji dobre vymysleny sortiment), nakonec jsem objednal zbozi od RAINBIRD, u nas ma par sousedu. Cenove srovnatelne jako gardena, ale daji se servisovat(trysky, tesneni apod.) Cerpadlo WILO ktere pro tento ucel doporucil vodar nakonec nebylo lidma od zavlah moc doporuceno. Hotovo jeste nemam, musim vymyslet nejak automatiku.Tak jen pro inspiraci, ze jsou i jine produkty za srovnatelne ceny.

13.05.2016, 17:57 |
PAVELK | Upraveno: 2016-05-13 17:57:58
Včera jsem si nechal nainstalovat Wi-Fi modul pro dálkové ovládání a paradička
Mel jsem rozebrane postrikovace od Gardeny a funguji na strasne jednoduchem principu a zase tak hrozne to s tou vydri neni (dovoluji si tvrdit, ze vic jak 5 let). Tesneni se daji sehnat, to je to nejmensi.
Jak uz jsem psal, mam Gardenu minimalne 6 let, deti po nich behaj a stale funguji. Nicmene Rainbird je dobra volba, u me rozhodl hlavne ten nakup na ebay, ktery mi dost usetril.

14.05.2016, 20:46 |
JA no profici mi dělali Hunter..a velká pohoda...

16.05.2016, 10:59 |
Ravo taky jsem se loni o to začal zajímat, když jsem začal kopat dvůr kvůli trubkám atd.
Nakonec jsem skončil tím, že jsem založil klasický polyš a letos až navezu hlínu tak přes navrtávky napojím postřikovače a na druhé straně elektroniku a čerpadlo.
Všechno je to o know-how (který se těžko shání, nikdo z rybářů si sám nevypustí rybník), ale všichni co to dělají na kšeft tak používají značky Rainbird a Hunter. Myslím že to nebude nic těžkýho, jen vybrat ten správný typ postřikovače a pak dobrý čerpadlo, elektroniku a ventily zvládne zapojit každý.

16.05.2016, 19:22 |
JA Ravo je to tak průměrně zručný chlap to zvládne. a teď něco vyrostlo tak vyměním spray za rotační a doladim to...taková skládačka
Teď tady čtu jak každý má čerpadlo? Moje sestava funguje i bez něj, nemyslím si že je nutné vždy používat čerpadlo na tlak

23.05.2016, 21:39 |
capo Já mám doma tak malej tlak že i když zalejvám z městský vody, tak si to radši napustím do jímky a z ní pak pořádným tlakovým čerpadlem.
Otázka - řešit zavlažování trávníku je jasný, ale jak se řeší třeba živý ploty, jak se řeší místa s mulčovkou? Mám čerstvě zasazenej živej plot, jilm sibiřský, asi 130 stromků a ty chtěj taky vodu....
Než kapkovou závlahu, to bych už k těm stromkům dal průsakovou hadici a na to hodil mulčovací kůru... Je to prakticky bez údržby, před zimou to jen odpojíš od vody aby to nezamrzlo. Samozřejmě je lepší se podívat jakej máš tlak, ta hadice není stavěná na víc než 4 bary tuším. Na chalupu jsem k plotu pořídil hadici od Gardeny (asi 15 m) se spínacíma hodinama a funguje to výborně (propojený to mám klasickou zahradní hadicí 1/2").

25.05.2016, 19:36 |
JA na živej plot mám kapénku a naprostá pohoda....cca 50m

25.05.2016, 19:39 |
JA | Upraveno: 2016-05-25 19:39:45

30.05.2016, 10:49 |
capo A to máš kapénku ke každýmu stromku zvlášť? nebo v jakých rozestupech prosím?
V zivote jsem zivej plot nezalil,ani jednou a jakejpak je.mam smaragdy a vpredu ptaci zob,mel jsem dristaly,ale musely jit ven.

31.05.2016, 20:45 |
JA capo
je to hadice v kuse..
Zdeny, no tak to se máš...za 2 roky 2,5m na husto

01.06.2016, 10:01 |
J-T. JA: Můžu se zeptat co máš za typ keřů? Fakt ti to dalo +- z 0 za dva roky 2,5 m? To mě přijde jako mission impossible ???? nějaký hnojivo? Díky
No to by me taky zajimalo, protoze 2.5m mame po cca 7 - 8 letech. Zavlazovali jsme zpocatku, hlavne ve vedrech.
Ono tedy zalezi jak velke byli, kdyz je tam sazel.

02.06.2016, 08:13 |
capo No tak třeba Jilm Sibiřský který jsem sázel já vyroste až o 2 metry za rok. Je potřeba denně zalévat a měsíčně hnojit. Takže to jako zásadní problém až tak nevidím :)

02.06.2016, 10:32 |
J-T. capo: Na ten jsem koukal a vypadá good. Nemáš prosím nějaké fotky jak to vypadá v létě a jak v zimě? Je z toho hodně "bordelu" - listy...
díky

02.06.2016, 11:20 |
capo Já ho sázel asi 4 týdny zpět, takže můj nemá smysl fotit :). Ale zkus pohledat, je toho spousty, zejména pod pojmy "živý" nebo "kouzelný" plot...

04.06.2016, 17:48 |
JA jj capo má pravdu.......