Jaké máte zkušenosti? Stojím před rozhodnutím, co pořídit do auta, resp. na auto. Bude to na MPV a jsou tři varianty:
1/ tažné + sklopný držák na 3 kola na kouli 2/ hagusy + příčníky na hagusy + držáky na 3 kola 3/ jen příčníky + držáky na 3 kola
Ad. 1: tato varianta mi přijde nejpohodlnější, ale zároveň absolutně nejdražší. Tažné zařízení asi na nic jiného nepoužiju.
Ad. 2: co to nákladnosti, tak uprostřed. Asi větší možnosti nastavení příčníků (po celé délce hagusů). Na druhou stranu si neumí představit sundavat/nandavat kola na střechu MPV.
Ad. 3: nejlevnější varianta, ale bojím se trošku poškození laku střechy, resp. boků střechy vozidla. Taktéž platí argument s nepohodlností.
Pakliže jste to někdo řešil (a pevně věřím, že ano), jak to dopadlo?
A ještě dotaz: že se příčníky dají uzamknout vím, ale co držáky na kola?
Ahoj, mám všechny tři varianty co popisuješ (veškeré vybavení od thule pro 4 kola). Tzn. na první auto tyče+patky na hagusy+4ks proride 591. Na druhé auto používám stejné tyče+jiné patky přímo na střechu+4ks proride 591 a minulý rok jsem koupil nosič na tažný na 4 kola, tažný mám na obou autech. Musím říct, že strojení střechy byl pro mě vždycky opruz (cca 1hod), dneska připnu tažný+přidělám nosič (cca 5minut) a jedu. Nosič je sklopnej, takže se u obou aut (kombi a sedan) dostanu i do kufru, takže za mě paráda. Prijedu na místo, nosič hodim do kufru a hotovo. Kdybys chtěl ty 4ks proride 591, klidně prodám :-)
Lepší držáky se dají zamknout. Já jsem si nechal udělat i stejné zámky, abych měl jeden klíč na vše.
na tažné používám tohle. 4 kola to uveze. Když potřebuješ do kufru, dá se to sklopit. Ještě jsem k tomu pořídil světelnou rampu. [ Link ] [ Link ] Za ty prachy jsem spokojenej moc.
nosič na tažné a to úplně bez debat .... pokud by jsi měl kupovat to nebo to nové ,tak nosič na tažné .... schopné vyrábí fy. Wjenzek myslím, sám mám Thule ProRide 591 a dávat 13kg kolo na MVP není zádná radost ... cesty na dálku taky nic moc ...
Já tedy z vlastní zkušenosti taky doporučím nosič na tažné...Moje máma to měla dost dlouho na Fabia II a neumím si představit pohodlnější řešení. Mimo to, když nebudeš mit nikoho na pomoc při nandávání, tak je to to nejjednodušší a fyzicky absolutně nenáročné řešení ;-)
za mě už nikdy nic jiného. montáž na autě za 1 minutu se zabezpečením, montáž kol na nosič po nastavení tak 2 minuty :D atera Strada, kupoval jsem jednou použitý za 11500kč, se zárukou se vším, na netu se pohybuje kolem 13 tis kč... zamykatelné na kouli a každé kolo je zamykatelné zvlášť a zabezpečeno, měl jsem to na autě i přes noc. jednoduché vyklopení za vozidlo když chci do zavazadlového prostoru. představa dávat kola na auto je pro mě nepředstavitelná :D
Sorry, ale na ty Audi mi to neprijde moc kompaktni. Mam prisniky na hagusech, vse zamykaci od thule. Pricniky vyuzijes i na rakev na zimu, pripadne jinou prepravu. A protoze nemam Kooperativu, mam kontrolu skrze sklenenou strechu... :-)
Lucni.konik - taková varianta je zajímavá, vidím poprvé. Zajímalo by mě, jak to kolo zajistíš aby o sebe nemlátilo na spodku - aby se to nehoupalo a třeba šlapkama nenaráželo o sebe? Zamykání je asi třeba řešit externě?
Kola se o sebe nemlátí - nehoupou se - nemají prostor k tomu. Většinou dávám vždy 4ks a to je na ten držák akorát. K nosiči dodávaj i stahovací popruh, takže kola lze k sobě ještě stáhnout i se stojanem. Zamykání řeším dlouhým zámkem na kolo - taktéž to provleču všemi koly a taktéž nosičem. Ještě podotýkám, že když se upevní nosič na kouli, tak lze i na ten mechanismus koupit zámek. Stojí pár korun a já ho mám taky. Youtube video:
pokud nepoužíváš kouli na nic jiného a neplánuješ tahat kola 2x mesíčně, pak mi to přijde jako vyhozené peníze. Pokud nemáš v plánu na střechu dávat často rakev, lyže, náklad, cokoliv, pak i osazení hagusů je zbytečné a šel bych jen do příček. Poškrábání jsem si nikdy nevšiml, měl jsem to na svém autě jen montáž na otvory a ta guma vespod tomu neublížila.. mimo jiné příčky a nosiče na kola budou skladnější jak ten držák na kouli..
Já si myslím, že za 28500/40000 Kč je lepší si na cílovém místě výletu/dovolené nějaký ten bicykl půjčit, odjezdit vše potřebné a zase ho vrátit, než dělat z auta velblouda, děsit se krádeží/poškození atd.....
Tak nepocitam, ze na kazdem rodinnem cyklovyletu bude budka s pujcovnou kol. Muze se jednat i o trasy po okoli, kam vsak vede jen silnice plna potencialnich vrahu, kam s malymi detmi opravdu na kole nepachnu. Navic ja mam kolo, ktere mi sedi a vyhovuje. Takze dopravu kol vyresit nejak musim. Ale pujdu tou nejlevnejsi cestou...
Mam pricniky primo na kastli, kolo/kola vozim na strese kazdej tejden a pokud se pricnik nepridela na spinavou strechu, tak to nicemu u me neublizilo ;-) kdyz dlouho nic nevezu, hodim je do kufru za nakladaci hranu a mam je porad k dispozici...
příčníky - ano je opruz je montovat, ale mam už na nich naklapaný nosiče a v garáži to samo o sobě moc místa nezabírá, takže to je o 4 šroubech.. na střeše jsem vezl i 4 kola a bez problému je nandám v jednom člověku... menší člověk by měl asi na autě typu MPV problém u normálního auta ne... někdo argumentuje spotřebou - popravdě -něco jsem už po republice s koly na střeše najezdil a nějak se to neprojevilo...
u koule jsem nedávno uvažoval jak to je s dovolenou zátěží koule při použití toho nosiče na kouli pokud na něm budou 3 kola... nosič sám o sobě něco váží, kola jsou na páce a taky něco vážej - nepůsoběj v ose koule a tu kouli určitě přes tu páku pak zatěžujou víc než "předepsanejch" 50kg... pak je občas problém, pokud s jede dál a je třeba zůžení na dálnici, tak vejít se do jízdního pruhu 2,50-2,20m širokýho s koly na prdeli může bejt problém pokud vzadu vezu 29" dlouhou 190cm.. 1 května jsem viděl s tímhle nosičem dost nebezpečnou situaci při návratu z německý silniční klasiky okolo hennigerský věže, když si německej soudruh škrtnul přečuhujícím kolem o betonovej zátaras...
Ja ti nevim, ale jeste jsem nevidel zuzeni, kde bych se s koly na prdeli blbe vesel. Je pravda, ze nejvetsi kolo vozim L 29", ale i kdyby bylo o 20 cm delsi, tak nebyl problem.
camron: tvl čtu přeprava byciklů a hned si přestavuju, jakou motorku chceš narvat na střechu :-) (jen pro odlehčení)
01.06.2016, 09:00 | nome | Upraveno: 2016-06-01 09:02:14
camron- no já osobně jsem ještě traverzu nepotkal ale mám kamaráda kterej už 2x :-) poprvé u tesca v krpoli žduchl do té traverzy,
která je tam právě proto aby sis to uvědomil a v pohode,
podruhé zajížděl do garáže v apartmánu na dovči a stálo ho to potlučenou střechu a na jednom kole uraženou brzdu .. ale kamarád je takovej hodně roztěkanej mírně řečeno :-) já osobně x let a nikdy žádnej problém.
Já osobně viděl, jak paní projela do garáží u Sparu (Alberta) na Vídeňské v Brně s koly na střeše...teda do garáží už vjela bez kol.
Měla příčníky bez hagusů, celá konstrukce kola-nosiče-příčníky se jí strhla ze střechy a zůstala viset za řidítka kol na té traverze. Auto mělo cca 4 hluboké škrábance přes celou střechu, ale pomačkaný nic nebylo = takže jen "kosmetika" (která by mě děsně sr*la asi :) Kola vypadaly taky že jsou OK, ale kdoví co rámy atd. - něják hluboce jsem to nezkoumal
Potřebuju poradit s uchycením starých nosičů Thule (origo uchycení na hranatý příčníky) na příčníky s T drážkou... původní držáky jsou objímky kolem hranatých příčníků - když bych místo nich dal T šrouby + podložky + matice, bude to držet nebo je to nesmysl? Co myslíte? Už samotný T drážce nějak nevěřím, ale co sem koukal, nosiče se tak běžně uchycují... nerad bych kola někde ztratil po cestě :-)
jelikož kombík stále stojí v servisu, tak hledám nosič kola na new beetla na zadní víko, případně příčníky... 4,5tis za nový od thule se mi dávat nechce