Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Ostatní > Jaký switch do domácnosti - prosba o radu

o Navštíveno 4645x o
o 30.06.2016, 22:03 | tykeev
Ahoj všem, poprosím síťaře o radu, jaký vybrat switch / router do novostavby. Jsem s výběrem trochu v pasti.

Umístění bude v racku v technické místnosti.

Když jsem napočítal všechny využitelné datové zásuvky (pro PC, všechny TV, tiskárna, kamery, videovrátný, multiroom audio zesilovače, atd...), tak jsem došel k počtu 26 přípojek. Zásuvek v domě je samozřejmě více, ale nepředpokládám, že budou někdy aktivní všechny najednou.

Vychází mi tedy asi nejlepší použít 48-portový.

Každý chválí CISCO, ale cenově začínají na 12 tisících - viz odkaz [ Link ]
Předpokládám, že to je jen základní řada.

V síťových prvcích jsem se nikdy moc nehrabal, takže nemám úplně přehled, co má a co nemá smysl. Na co si dát pozor, co je nutné a co zbytečné.
Produkty od TP-Link jsou sice za pár korun, ale nevím, zda tomu věřit, co se týče výkonu / spolehlivosti. Očekávám poměrně vysoký datový tok.

Poradíte, prosím?

Podmínkou je určitě Gigabit Ethernet, montáž do racku a spolehlivý produkt s rozumnou úrovní bezpečnosti.

Stejně tak řeším, jaké prvky pro rozvod wi-fi v relativně velkém domě bude ideální použít. Zda třeba dva samostatné wi-fi routery někde po domě či jen antény....

Rád si nechám poradit.

foto k příspěvku  od tykeev

o 30.06.2016, 22:34 | tykeev
Ještě jsem našel tento docela hodně zajímavý switch, který dle popisu splňuje vše popsané.

[ Link ]
o 01.07.2016, 07:47 | AR
ad wifi určo by bylo fajn APčka od ubiquiti a jejich unifi. Počet dost závisí na tom jaký máš barák.
o 01.07.2016, 08:45 | tykeev
to AR:
myslíš třeba toto?
[ Link ]

Dům je poměrně velký, cca 300m2.
Jde o to, kolik AP-ček to dokáže pokrýt.

Jaký cca dosah má uvedené zařízení uvnitř domu?
o 01.07.2016, 09:45 | M.a.R.i
tykeev:
Kdyby náhodou...

Mám 24p Cisco 100MB za 499Kč
a 16p DLINK 1gbit za 999Kč.

[ Link ]

o 01.07.2016, 09:59 | tykeev
to M.a.R.i:
děkuji za nabídku, ale rád bych jedno zařízení, ideální komplet Gigabit.
A podmínkou, kterou jsem ještě nezmínil je PoE pro napájení kamer.
o 01.07.2016, 11:05 | CHUROS
Ahoj,
jako hlavní bych i dal od Mikrotiku nejake CRS
[ Link ]

A pro kamery bych vybral něco solo, je otazka jestli potrebuji gigabit, ja pouzivam [ Link ]

o 01.07.2016, 11:06 | CHUROS
jinak tech CRS je vic, ruzne kombinace portu a rychlosti
o 02.07.2016, 20:50 | Ravo
CRS od mikrotiku je super, sám ho používám, používám ho i na routing. Wifi mám udělaný přes dvě uAP od ubiquiti.

Nicméně CRSko nemá PoE (a mikrotik zatím nenabízí žádný switch, který by měl PoE).

Takže je potřeba se zamyslet, jestli zvolit 48portový gigový witch s PoE a routing dělat jinde (pozor, není PoE jako PoE - máme normy 802.3af a 802.3at, ve zkratce jde o max.výkon 15W nebo 30W na port), u toho je potřeba pohlídat jestli bude umět full PoE na všechny porty nebo ne, jaký je celkový power budget - pokud to budeš chtít v "plné knedli", tak bude pěkně drahej. Navíc pořád ještě v dnešní době spousta výrobců není kompatibilní s PoE normami a jedou si svoje proprientální řešení - třeba zmiňované uAP od UBNT, Mikrotik taky má to svoje atd...

A nebo to udělat třeba tím CRSkem (gigový switch s routingem) nebo levným gigovým switchem + routerem a PoE řešit podle potřeby buď jednotlivými adaptery (při větším počtu nepřehledné a komplikované), PoE panelem (midspanem) a nebo dalším menším PoE switchem dle počtu portů

Ohledně značek switchů se ničeho neboj, konkrétně Dlink už je poměrně kvalitní značka, TPlink a další jsou pro home použití v pohodě. U "hloupých" gigových switchů se v podstatě nemá co pokazit, bude spolehlivě fungovat i ten největší noname.
o 03.07.2016, 13:38 | tykeev
Díky za komentáře.

Co jsem zjišťoval u providera, tak oni mají svůj router už přímo vestavěný v anténě, takže ten do racku už sázet nemusím.

Po přečtení výše uvedených informací si myslím, že by asi bylo vhodné řešení dát 24-portový Gigabit switch pro všechna normální data a k tomu jeden menší třeba 8-portový s PoE, který bych využil na všechna ta napájená zařízení (3-4 kamery cca + do budoucna rezerva).

Můj plán byl původně i takový, že bych všechny TV v domě mohl zapínat/vypínat přes data. K tomu se dá využít PoE nebo jak to bývá řešeno?

Jako základ všeho třeba takovýhle CISCO
[ Link ]

Našel jsem ještě jedno dražší Cisco, které PoE má (180W celkem na 24 portů, ale neuvádí, kolik max na jeden port)
[ Link ]

o 03.07.2016, 18:31 | Ravo | Upraveno: 2016-07-03 18:32:40
Ty cisca co jsem dáváš jsou v podstatě bývalé Linksysy, kvalitativně někde na úrovni Zyxelu, D-linku atd. (Cisco koupilo Linksys aby mělo ve svém portfoliu i low end a middle range). Osobně bych zbytečně neplatil za nápis CISCO a pořídil něco levnějšího.
Na všechno máš záruku 2roky, pokud se to nepojebe v prvních pár měsících, tak to budeš mít asi na věky.

Ohledně routingu bych se nespoléhal na router v klientském zařízení (nejspíš tam budeš mít něco od UBNT (airgird, nanostation, locostation, nanobeam..) nebo Mikrotiku (SXT, nebo nějáká deska v boxu..), protože zřejmě nebudeš mít přístup do managementu wifi-klienta (provider by byl blázen aby si pustil uživatele rýpat do své sítě ;) ). A pokud si budeš chtít udělat nějáký portforward kvůli kamerám, udělat si svůj IP rozsah, fixnout si IP adresu vnitřních zařízení z DHCP podle MAC (aby ji měl pokaždé stejnou, žádné kolize atd.), trošku si řídit pásmo (priorizace videa z kamer atd.), zabezpečit si trošku svoji síť proti útokům zvenku atd., tak se bez přístupu na router neobejdeš.
Také výkon těchto zařízení ti nemusí stačit, pokud si namyslíš spoustu filtrů a pravidel atd. Nechal bych wifi-klienta na střeše routovat 1:1 bez žádných pravidel a vše si pořešil na svým HW.

Ale je pravda že router se tam dá kdykoliv přidat, kdybys zjistil, že to bez toho nejde, akorát pak budeš mít switch navíc, ale to se nikdy neztratí :D
o 03.07.2016, 23:32 | tykeev
OK, nemám s tím problém, nechám si poradit.
Smysl to dává.

Takže do racku hodit vlastní menší router a z něj kabel do velkého switche, ze kterého budu data ládovat do všech osazených datových zásuvek.
Plus k tomu menší switch s PoE pro kamery (případně to řešit tím 24-portovým switchem, který už PoE má v sobě).

A není nějaký schopný switch, který zároveň funguje i jako spolehlivý router?

Jak je to s těmi TV a zapínáním/vypínáním na dálku?
To se řeší přes PoE?
o 04.07.2016, 00:30 | AR
PoE = Power Over Ethernet. Pokud chceš řidit zařízení na síti tak to IoT = Internet Of Things a musí to TV podporovat. Pokud to tvoje TV podporuje tak pak potřebuješ nějakou appku kterou to budeš ovládat.
o 04.07.2016, 08:01 | Ravo | Upraveno: 2016-07-04 08:02:20
velmi schopný router+switch v jedné krabici pro domácí použití je CRS od mikrotiku.
Myslím že ti bude stačit CRS125-24G-1S-RM
[ Link ]

Má to nějáký wizard pro nastavení přes web. browser (http), takže bys to snad zvládl nastavit v základním módu, nicméně pokud chceš dělat větší "vylomeniny", tak se znalosti RouterOS nevyhneš.
Ale zase to nabízí všechny možnosti RouterOS, takže vpodstatě nic není nemožné ohledně routingu co si jen vymyslíš. Takže nenastane otázka, jestli to tento router umí, ale jak to nastavit :)
o 04.07.2016, 14:59 | Milhauzz
Měl bych použitý DELL PowerConnect 5448 [ Link ]

Kdyby byl zájem, neváhej se ozvat.
o 06.07.2016, 12:34 | cezetko | Upraveno: 2016-07-06 12:35:25
Tykeev: verit routeru od providera je cire blaznostvi. Uz zejmena z duvodu firewallu, politiky vnitrni site atd. Mikrotik jako router je naprosto v pohode, jen je dobre tomu trochu rozumet a vedet co a jak nastavit. Rozhodne netreba crs a podobny vyssi modely, kdyz nevis, proc je chces...

To si radeji porid kvalitni switch, at nema problem s propustnosti, pripadne prave s tim POE
o 06.07.2016, 15:10 | tykeev
to Milhauzz:
díky, ale ten mě nezaujal.

to cezetko:
díky za reakci, plně s tebou souhlasím.
Varianta bez vlastního routeru zavržena.

Ohledně toho Mikrotiku [ Link ] jsem nikde nenašel jeho přepínací výkon.

Odjakživa se sice pohybuju v IT, ale síťařinou jsem se nikdy nezabýval, takže nevím, jak složité by bylo pochopit / nastavit ten jejich Router OS od Mikrotiku.
o 06.07.2016, 15:39 | Ravo
2 tykeev:
switchovací výkon je uvedený na stránákách výrobce v linku co jsem dával ve svým odkazu.

pokud jsi nikdy neřešil síťové věci, tak budeš mít s plnohodnotným využití RouterOS docela problém - vše je nutné nastavit správně a nic se tam nedělá "automaticky" - to je obrovská síla a zároveň i slabina tohoto systému.
Nicméně to má nějáký webový wizard, kde se to základní nastavení dá udělat na pár kliků bez zásadních síťových znalostí. A pak si můžeš uložit konfiguraci, pročítat wiki mikrotiku a zkoušet a zkoušet a učit se co a jak dál (nebo si můžeš zaplatit certifikované školení na routing od mikrotiku - MTCNA + MTCRE [ Link ] )
o 07.07.2016, 07:12 | Milhauzz
tykeev: jasně, pohoda.
o  Zpět  o  Nahoru
o

Vložit nový příspěvek do fóra

Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.4098 sekund.