Příští rok se chci pustit do dokončení domu a přemýšlím nad tím jakou zvolit fasádu?
Máme bongalow, takže vyžaduji něco trvanlivého a odolného i na případný kontakt (opřené kolo, míč, apod.). Použité zdivo je 375mm Ytong P2-400. Polystyren/vatu jsem zavrhnul hned v začátku a jen mě v tom utvrdil technik od Xelly s který jsem teď diskutoval na for archu. Jako nejlepší řešení se mě jeví systém skládané provětrávané fasády Novabrick, Lifebrick.
Co jsem zatím vykoumal, tak Novabrick je originál kanadského systému, zatímco Lifebrick jde vlastní cestou, ale dle mě se špatným řešením zámku na přední straně, kde hrozí zatečení a v případě mrazů možný vznik problému.
Máte někdo konkrétní zkušenosti a případně reference z okolí? Příští týden se na jeden dům jedu podívat.
Ještě řeším zda klasický beton a nebo tu variantu s příměsí perlitu, která má sice lepší tepelně izolační vlastnosti, ale zase není tak pevná a je křehčí?
Moji rodice se o to zajimali a moc se jim to libilo, nez zjistili cenu. V podstate to stalo 1.5 - 2 x tolik nez klasicka fasada a pri cene fasady na cely barak to neni zanedbatelna castka.
Cenu znám a díky tomu, že si to vše budu dělat sám se ten rozdíl dost maže, protože točit dnešní omítky umí málokdo a případně to taky dost stojí za práci. Nehledě na životnost a stálost fasády. Tady je garance 50let, zatímco všechny ty nové rádoby prodyšné silikony vidím ze severní strany zelené po 5ti letech pomalu na každém domu. Takže i tak je se na to třeba dívat.
Novabrick má známý. Stěžuje si na velké rozměrové nepřesnosti mezi jednotlivými cihličkami (nechápu, když to stojí takové peníze). Musel to hodně ladit, aby to nebylo vidět. Líbí se mi to, vypadá to pěkně, na hodnocení životnosti je po dvou letech brzy.
na domě, kde bydlím (činžák z třicátých let na praze 4) se Novabrik dával letos na jaře a zatím maximální spokojenost všech :-) - během cca měsíce obloženo z obou stran, Novabrik paní majitelka zvolila mj. i proto, že původní omítka byla opuka, se kterou je skoro nemožný cokoli udělat, takže do meziprostoru (cca 10cm) se dávala minerální vata v deskách, barák je tím zateplený natolik, že v létě, kdy venku byly skoro 40ky, jsem v bytě měl krásných 25 max., aktuálně mám při venkovních 5-8 stupních okolo 16-18 stupňů (a to netopím) :-)
Do výšky cca 3m máme barvu terakoty, což je beton, mj. kvůli pevnosti a od cca 3m nahoru je to krémová bílá, což je de fakto sádra s perlitem (aspoň tak na mě ty cihličky působily) - ten spodek je tvrdej jak šutr, když jsem na barák věšel kameru, co máme na dvoře, tak jsem musel použít diamantový vrtáky, klasický HSSka jsem na tom zmršil 3ks, klasický vrtáky do betonu mi montážníci nedoporučili použít s tím, že by to mohlo prasknout. ten perlitsádra je měkký, vrtá se do toho jak do másla, takže kotvit do toho něco těžšího nejde (věšel jem do toho LED halogenku na osvětlení dvora, ta je lehoučká, hmoždinky ji udrží a nevypadávají). Jestli chceš, pošlu Ti fotky domu, jak jsem to fotil pro paní majitelku (rychlý výcvaky, bohužel nemám stav před Novabrikem)
tommas: Jo to jsem už taky četl, je to asi várka od várky, ale tak to jde snad doladit co jsem koukal.
maresk: Díky za recenzi, zajímá mě pevnost toho thermu, ale asi nikdo mě do toho nedovolí "praštit" třeba zrovna mimo lať :-) Na jeden dům z thermu se pojedu podívat, tak uvidím. Za fotky budu rád, stejně tak za zkušenosti s vrtáním z praxe. Díky.
Jako viděl jsem v reálu i na netu dost strašný výsledky. Určitě bych hodně přemýšlel než to dám nedej bože na celej dům. Už jenom že to sroubujou na dřevěný late...
50 let to někdo na netu taky vyvracel. Asi dost záleží na provedení ale když pak ta cihlicka praskne... Tak je to dost průser, to si pak člověk musi předkládat celej barák ne? Nebo to jde vyměnit jinak?
Muzes linkovat? Co presne bylo spatne? Vzhled, nebo kvalita a nebo spis spatna montaz? (viz. to video na youtube co se je snazi pospinit). Jinak rozebrat to jde a co se tyce lati, tak v cem je problem? Na latich mas i betonove tasky na strese...
Videl jsem nejaky jejich instalacni video a tam na starej vlhkej barak navrtali late, dali nejakou tu vatu a supky novabrik na celej barak... nechci videt kolik na ty prochcany zdi vydrzeji ty late, taky se me nelibi, ze pulku davaji na late a systemovej rost a u oken to lepi.. to me neprijde zrovna cool. kdyz vidim jiny fasadni systemy jaky maji nadherny uchyty, systemovy reseni, tak tohle nevim nevim... asi 90% chyb bude zpusobenejch spatnou instalaci, ale moc me to teda neuklidnuje, hlavne ten system pri kterym proste ta cihlicka nesmi selhat.
Garanci jsem nekde videl dokument nejakyho bytovyho druzstva, kterejm to prej nefunguje a zarucne tam bylo tech 50 let nejak osetrenejch, ze to nebyla tak uplne pravda, ale to by tak nevadilo. Videl jsem tady par baraku na vlastni oci a odvarenej z vizualu po par letech jsem teda zrovna nebyl. Ty cihlicky si na nich proste divne sesedaly, takze sem tam cihlicka byla jakoby vyskocena. Zase jsem se o to tolik nezajimal, protoze jsem to zavrhnul hnedka po prvnich zjistenich, nekdo na netu psal, ze je to nejaka konkurencni valka nebo co... k tomu nevim co bych napsal fotek vymrsenejch domu z toho je docela dost a pochybuju ze ty majitele co nakoupili cihlicky za nesmysl a nahazeli to na barak, cely se jim to pojebalo to delali kvuli konkurencnimu boji, ale chapu ze to svepomoci lepi kazdej jouda a podle toho to pak taky dopada.
Podle vkusu každého *****, kousek vedle to dělal jeden svépomocí na starší řadovku - dělal jen čelo a když jsem viděl jak se s tím piplá,pomalu každou obrušuje aby to tak nějak vypadalo,tak ani ten jeho výsledek mě nezaujal - dělal to celé léto - to ještě neví,jak si to posedá .... na novostavbu si to nedokážu představit vůbec, myslím,že je na výběr daleko hezčích fasád ale jak jsem psal - podle vkusu každého....
Taky jsem nad tím přemýšlel, z reklamních videí, mě to opravdu nadchlo. I když jsem si to chtěl dělat svépomocí, tak mě pak rozsekala cena. Pak jsem se byl na nějakej dům podívat a celkový dojem mě hodně zklamal, vypadá to strašně humpolácky, dle mého to estetické tedy moc není. To se mi spíš líbily cetrisové desky na systém Hafix, které jsou tedy taky drahé, ale je to takové čisté a moderní, nicméně na můj starý dům se to fakt nehodí. Přemýšlel jsem i nad plastovýma deskama, ale je to prostě plast i když to nevypadá vůbec špatně. asi mě nejvíce zaujalo dřevo, ale také moc drahé a otázkou je jak to bude vypadat po pár letech.
Only_One: Můžeš ukázat fotky takové fasády včetně detailu a fotky okolí jak moc je tam zeleně apod.?
darkbug: OK, vezme fakta a budu rád za přímé reakce.
- na prochcanej a špatně izolovanej barák nebude fungovat nic a bude tam špatně i kontaktní zateplení. To není problém novabricku jako systému. - to na videu je jen a jen špatná a lajdácká instalace se špatným založením - proč by si cihličky sesedaly? Kotví se do latí (nebo do hliníkových profilů) a jak známo dřevo se délkově nemění a tak je prakticky nemožné, aby to nějak sedlo - max. někde mezi, ale to by se mělo vynést překládáním. - jaké jiné a lepší systémy o kterých píšeš znáš? Můžeš doporučit?
zOdiaC: Můžeš uvést jiné lepší řešení?
xSam: Viděl už jsem jeden dům a OK, mám v plánu další dva v okolí. Cetris prodávám, ale jako matroš se mě to moc nelíbí (dost se to láme/praská v menších tl.) a vypadá to děsně technicky. To už jsou lepší kompakty, ale tam ten vzhled taky není žádná sláva a hodí se jedině na ty moderní krychle a dřevo? To si taky umím zajistit, ale na fasádu bych to nechtěl. Jižní stěna trpí, za rok to zešediví a buď se s tím s míříš a nebo budeš kolem toho "skákat" :-/
Zajeď se podívat někam za zhranice do D nebo A kde se to je docela na očích vidět. Desetileté fasády mají šlem jak starší bramakové střechy. Prostě je to porézní matroš, kde se to drží a roste a vypadá to pak dost zvláštně.
Já jsem se o to zajímal před 6-7lety, když sem zvažoval obklad fasády a nenašel sem nic co by mě řemeslně uspokojilo, jsou tam problematické detaily a tak jsem to nechal bejt a neřešil dál
Jen tak "někam" jet se mě nechce. Co se týče nějakého zarůstání, tak možné to asi je vzhledem k poréznosti, ale mělo by to snášet bez problému mytí wapkou. Ten druhý dům to má už delší dobu, uvidím jak to vypadá na živo.
Only_One: Nějak na nich nic strašného nepozoruji/nevšimnul jsem se. Naopak nových omítek, které jsou plné řas a severní strany fasád zelených tu máme na stovky...
mrazik: Co tím myslíš klasická fasáda? Starý dobrý brizolit a nebo moderní xy centimetrové vrstvy EPS a na něm silikonové/akrylátové a já nevím ještě jaké šlupky co za dva roky vyblednou?
Prave nevim, kdo jim tam novabrik navrhnul, asi nekdo kdo to chtel dobre prodat, protoze sice je to provetravany, ale bud to nic neizoluje nebo pri vetsim zatepleni je pak docela masakr to kotvit.
Lajdacka instalace, to bude dost velikej kamen urazu, toho bych se v pripade realizace teto fasady obaval. Kdyz si to delas sam a podle predepsanych postupu tak tuhle starost muzes skrnout.
To, ze si to nekde na tom baraku sedlo taky nerozumim, jedine nekde podcenili instalaci, nebo uz to takhle poskladali a nejak to neresej.
Nekde jsem cetl problem, ze nesedeli barvy cihlicek v dodavce, ale to se muze stat i u dlazby, strechy nebo KB bloku, to je riziko povolani. Chce to hned zkontrolovat vsechny palety a zase rovnomerne kombinovat.
Ja jsem na to narazil kdyz jsem resil stavoblock. Dal bych klasickou fasadu, ale nevim kolik za to tedka chtej?! To je asi dost rozhodujici informace.
13.10.2016, 01:42 | darkbug tak tady se už shodneme a montáž si budu dělat sám, takže při své pečlivosti by neměl být problém. Cenu přesnou nevím, ale jako systém je cena za matroš mezi 1000 - 1300,-/m2 podle toho jakou verzi vybereš.
13.10.2016, 01:45 | darkbug co to je, máš víc info? Cihličky jsem viděl vždy jen jako samostané a nebo blok na perlince, ale to se vždy lepilo přímo na zeď. Tohle vypadá jako předsazené s mezerou? Jak to může fungovat? Díky
všechno je to hezký, na baráku by se mi to taky líbilo, ale EPS si uděláš sám od nějakých 400Kč komplet. Já toho měl 320m2 tak jsem, žádné speciality nevymýšlel.
DaveF: Tak tohle si taky uděláš sám a já se přiznám, že jsem měl dost točení štuku v místnostech, kde stěna měla 4-5m. Nějak si nedovedu představit točit fasádu 19m dlouhou tak aby to nebylo vidět napojovaný/hrbatý.
Nevýhody polyše? Dle mě to na Ytong nepatří...
Ytong je při stavbě plný vody, rok by se měla hrubá nechat vymrznout a i tak pak trvá 5 - 7 let než se zbytková vlhkost ze zdiva dostane. S tímhle faktem jsem do Ytongu šel, jedem teď čtvrtou zimu s topením, takže myslím, že na jaře je čas udělat fasádu. Na kontaktním systému se mě nelíbí, že tam opět vneseš vodu (musíš navlhčit/penetrovat), lepit na lepidlo a pak zase vrch lepidlo, perlinka a omítka. To vše vnáší do systému zase vodu a lepidlo a polyš to celé uzavřou. To je proti logice a dobrému fungování Ytongu, který je dobrý izolant pokud je suchý. Další mínus je pro mě odolnost fasády. I když to 2x přesíťkuju (jako že by to v přízemí mělo dělat - kdo z Vás to má?) tak je fasáda s polyšem dutá a až o ní malej mrskne kolem, tak se do ní řídítka zapíchnou. Další fakt je ten, že ten dutý zvuk přitahuje ptactvo, důsledky asi znáte všichni. Poslední neduha je blednutí dnešních fasádních omítek ač jsou probarvené a v neposlední řadě růst řas na severních stranách. Za mě je tam těch mínusů až, až.
1. Jo dutý zvuk je, ale sou polyše s různou hustotou a dle toho se ten zvuk změní
2. Asi bych nedával děckám kola co mají na řídítkách bodce, jinak si nedovedu představit jak by tam tu díru udělaly. Bydleli jsme v cca 10let staré bytovce s polyšovou fasádou, bylo tam plno děcek a nějak jsem nezpozoroval tvorbů děr.
3. Jo asi to ptactvo přitahuje, zatím sem to ale viděl max u vysokého paneláku, asi klika
4. Blednutí asi podle počasí, zřejmě tam na tom západě jsou kyselejší deště co sebou tahají i mechy:D neříkám že barva je furt stejná po celou dobu životnosti ale co sem zatím okoukal v okolí tak vypadají cajk, ani mechy nejsou vidět.
Radimovič nezklamal. Místo nějakého přínosu k tématu halda rejpavého hnoje...
1. Dutý zvuk to prostě má a má to i vata, neboj oblezl jsem řadu staveb...
2. Poškození fasády s EPS je velice jednoduché a moje dítě má kolo s klasickýma řídítkama. Tomu svému dej klidně nějaké bodce pokud Tě to pro dítě přijde normální.
3. Možná by jsi si měl napřed nastudovat fakta, týká se to v hojné míře i RD: [ Link ]
4. Blednutí zejména sytých odstínů lze tady vypozorovat na desítkách staveb, stejně tak zelené fasády na severní straně.
Deti jezdi kolem baraku na kole uz nejakych 8 let a ani jedna dira. Samozrejme kola opiraji o omitku, kolobezky opiraji o omitku, nekolikrat nabourali do omitky a zadna dira. Asi mam vyjimecne sikovne deti. Ja si taky parkrat skrtnul a taky zadna dira. Kolem nas je nekolik desitek baraku a ptaky pritahuje jen jeden. Proc netusim, ale ostatni jsou od ptactva neposkozene.
Panove, mam kamarada, ktery poskozenou omitku od kola ma, takze je me uplne jedno, ze jeden z Vas ma sikovne deti a ten druhy jeste ani nema postaveno, ale sezral salamounovo ho*no. Je to proste PRO ME jedna z nevyhod (popsal jsem jich nekolik, rejpalove se chytaji jen zlomku) a stejne tak vidim nevyhodu v poskozovani ptaky i kdybych mel byt jediny v ulici a vsichni rikali, ze to neni problem. Problem TO JE.
Malinko se v tom pohybuju, znám oba systémy Novabrik/Lifebrick, u našich se aktuálně montuje Lifebrick. S polystyrenem se to opravdu srovnávat nedá, montáž je snadná a dá se říci, že je to fasáda na vždy :) Pokud bys Tunere2 měl dotazy tak na mail.
clown: Nazdar šášulo, to máš co za systém? Přímo Novabrick? Ty jsou u nás 15 let, tak mě zajímá s čím máš zkušenost? Máš i nějaké foto jak to aktuálně vypadá jižní/severní strana? Klidně na mail, nebudu nikde šířit. Děkuji.
Mas pravdu. 13 let. Jen z cervene vylejza cement. Ale v pohode. Na celem baraku 18*12m * 2 patra praskly dva obklady. A tam kde prsi, to od zeme zelena.
Mas pravdu. 13 let. Jen z cervene vylejza cement. Ale v pohode. Na celem baraku 18*12m * 2 patra praskly dva obklady. A tam kde prsi, to od zeme zelena.
clown: Až budeš mít chvilku, můžeš prosím nafotit to vylejzání cementu (to jsou fleky nebo co si pod tím představit)? To zelenání od země máš kde? To máš dlažbu/zámkovku a od toho hned obklad? Já budu mít vyšší sokl a všude kačírek, takže tohle by hrozit nemělo.
Mám nakoupeno lifebrick a chystám se na instalaci svépomocí, dá se to dát na hliníkový profily kde ušetříš pár cm když nepotřebuješ moc zateplit, ale zase se řeší tepelné mosty. Cena za materiál je jako dnes u všeho podle výše zakázky teď bude i nějaká zimní sleva atd. Koupil jsem od nich jen cihly mam teda tu klasiku betonovou ten therm mi přišel opravdu křehký. Ostatní instalační materiál řeším individuálně jinak se nedoplatíš. Koukal jsem po okolí na baráky co to mají cca 5-6 let a přišlo mi to v pohodě , samozřejmě provedení instalace bylo občas slabší.
2. Sice je poškození jednoduché, nicméně nejen já sem ti tu psal že nepozorujem poškození fasády děckama, ale budiž, máš zřejmě kvalitní děti.
3. Opět s tebou nikdo nerozporuje že se ptáci ve fasádě mohou vyskytnout. Jen jsem zmínil že asi mám štěstí na lokalitu kde se toto neděje.
4. A blednutí a mechy taky nikdo nerozporuje, jen jsem napsal poznatek z okolí. Nízke stavby jsou bez nějakých vážných změn, u patrových to vidět je, ale spíše se objeví mech na střeše než na fasádě.
Ale chápu, jakmile vidíš muj nick tak se ti splaší hormony v lebce a musíš tady vyblejt nějakéj hejt proti abys ukázal že ty máš přeci ty největší cojones
AR: To, že to u Vás není vidět není dogma, protože u nás je to v hojné míře. Jak ptactvo, tak zelené severní strany i nových domů. O dětech se s někým kdo je nemá ani rozepisovat nebudu. Škoda si opotřebovávat klávasnici na nule jako seš ty...