už dlouho se tu neprobíraly okna do baráků. vyhledávač našel jen stará témata a situace se mohla změnit.
řeším okna do svého domu. je to téměř pasiv, na dotace nedosáhnu z důvodu rozlehlosti domu. v projektu mám doporučená plastová okna rehau geneo progress od dafe. nechal jsem si zpracovat i další nabídky založené na profilech Veka 82 md nebo Salamander blue evolution 92. To mi projektantka sepsula že to jsou v podstatě okna do paneláku a ty největší jebky. Má smysl se zabývat levnějšími okny nebo to má opravdu smysl jít do dražších (finanční rozdíl cca 60-100tkč v případě internormu 200tkč pro můj dům, 16 oken, dveře, prosklená plocha 35m2). Jen tak se srandy jsem zkoušel spočítat ztráty u levnějších oken s horšími parametry vs ty co doporučuje projektantka. Výsledek byl úsměvný, za 30 let bych protopil asi o 15000kč víc s levnější variantou... Tento výpočet nezohlednil životnost, stabilitu a spoustu dalších věcí, které se těžko dají vyčíslit v korunách. Chtěl bych znát názor ostatních, je tu určitě spousta lidí co momentálně staví nebo má už postaveno... můžu s klidem říct, že kdybych neřešil finanční stránku šel bych do internormu. Viděl jsem okno s rámem KF500 naživo a takhle by podle mého názoru mělo vypadat okno v mém budoucím domě. co me přesvědčuje pro kvalitnější okna je fakt, že asi nebudu chtít v nejbližších 10-15 letech okna měnit.
Já jsem šel do toho (asi) nejdražšího, co je na trhu, tzn. dřevohliník Internorm, ale důvodem je spíš určitý komfort, kvalita, pozáruční servis atd. Když mám na baráku čtyřmetrové francouzské okno, tak určitě nechci ušetřit na kvalitě, abych to za pět let musel servisovat nebo něco řešit. Internorm v tomhle podle mě nemá konkurenci. Ale je to hlavně z hlediska kvality, servisu, montáže a dalších aspektů. Pokud by šlo čistě o nějaké tepelné ztráty apod., tak to už je dneska skoro jedno, co vezmeš, ty parametry oken jsou dneska výborné.