Navštíveno 5453x

09.01.2017, 10:08 |
DaveX Zdravím pánové. Dnes se mi stala nepříjemná věc, ráno jsem nenastartoval, na teploměru -19 :) tak jsem musel vzít od táty benzín :)
Mám Octavii, 1,6 TDI 77kW.
Chci se jen zeptat, jak to máte vy?
Jinak možná žádám o radu, poprvé se to párkrát zatočilo, ale ztěžka. Podruhé už začaly svítit kontrolky a po otočení klíče šlo slyšet jen cvakání a jak kdyby se všechno zbláznilo (zadní stěrač začal stírat, kontrolky blikaly a tak) :)
Po prvním otočení trvale svítila kontrolka serva a tuším i ABS.
Nějaké tipy? Dávám trochu vinu i starší baterii.
To co popisuješ odpovídá nízkému napětí v baterce. Nestačí se dobít a nebo je KO... A nebo tam máš někde větší odběr.
To, že se rozsvítilo servo a ABS může být nedostatečným napětím. Jednotky začnou vykazovat chybu.
To cvakání, blikání atd je normální u vybitý baterie. Alespoň já to na každém autě měl :).
Jak je starý akumulátor? Jak dlouhé trasy jezdíš? Přesně jak píše M.a.R.i je to nízké napětí,příčina může být ve špatném akumulátoru,ale před výměnou bych ho nechal nabít a otestovat,zároveň změřit jestli auto nemá při zamčení zbytkový odběr. Me potkalo to samé,už sem chtěl menit baterií a nakonec to bylo odběrem(nechal sem v zasuvce zapalovace mini nabíječku na mobil) po x dnech a v mrazech jsem měl problém...
Jinak v lidlu maji tohle a fakt to funguje,jako nouzovka dobry :-)
[ Link ] Nebo pak na ali nabízejí silnější,mame otestovany na touaregu a skutečně ho nastartuje :-)
Baterka :-)
Já koupil po 6 letech provozu a 320 tisících km :-) :-) novou - začala už fakt blbnout a přesně tyto příznaky :-)
Octa II FL 1,9 Tdi PD

09.01.2017, 10:37 |
TROY 1.9 tdi 81kw - minulej tejden OK, ale jak je kolem 0 tak to huř startuje = musim vyměnit žhavičky. Jinak druhej den měla paní auto a KO baterka a přesně jak píšeš - taky bláznilo :).
Baterku mám x let starou ještě z německa - dobito přes noc a dneska na drnk naskočilo tak jsem objednal raději novou baterku tak bude snad klid.
Jinak leju i VIF pro sychr.
Ackoliv jsem celorocni uzivatel VIFu,na tyhle mrazy natankuju plnou Verva Diesel at to stoji,co to stoji.
Ja dnes start v -18 na drcnuti. Auto 3 dny stalo.

09.01.2017, 14:03 |
DaveX Vervu mám taky na tu zimu, ale vidím to taky na baterku. Je od novoty, auto 3 roky, najeto 205000 km, tak už si zaslouží výměnu :)
Díky chlapi.
BMW e91 325d, v sobotu brzo rano na hory, na teplomeru -22C a auto startuje na drc:) obyc nafta, zadne aditivum.. az jsem se divil..
Taky se přidám, firemní O3 1.6 TDI, obyč nafta a po 3 dnech stání chytla okamžitě.

09.01.2017, 14:55 |
DaveX A má to cenu tu baterku třeba dobíjet? Nebo rovnou novou.
Ja myslim ze ma. Sice asi ne 20 let starou baterku....
Mne vetsinou u novyho ta tovarni baterka vydrzela 5-7let.
Pokud po 2 letech nestartuje a nevybil si ji do krve, tak by mela fakcit dal.
taky dneska -16°C,96kW PD s 360t. km a 2x žhavení na drc .... beru jen Vervu,někdy přidám VIF ale byla ta teplota znát ... baterka se zapotila ....
tak kdo že má delšího pindíka? :-D (čti: komu to nastartuje v nižší teplotě s obyčejnější naftou na méně jak drc?) :-D
me z toho i pri -1 lezou zvuky jak z pumpy na sracky (2009 D5) ale zatim to pokazde nastartovalo.. tak se budu dal modlit :)
To je tady taky každej rok.. Jak nafta chytne na drc..
Dave: Já vymlátil baterku dvakrát úplně :)) ..(chyba altiku)
Po nabití vydrzela rok a kousek.. Ale na co čekat.. Teď už bych vzal rovnou novou a mám klid..
Jinak auto sem koupil a baterka tam byla min 5let..
DaveX: co resis ji nabij a uvidis jestli bude drzet

09.01.2017, 21:49 |
DaveX Mišel: ona už na podzim dělala malinko problémy, tak raději vyměním a budu mít klid.
Když už to tu pitváme, co říkáte na tuto baterku?
[ Link ]

09.01.2017, 22:05 |
Pajk Je úplně, ale úplně jedno, jakou baterku koupíš. Může být ze zlata a stejně vydrží max 3roky.
Vyjímkou by mohla být originál baterka, protože je mi záhadou, jak je možný, že vydrží mnohem déle než nejdražší Varta například. Ale nevím, jak je to teď u nových vozů. To co popisuju je u starších aut. Takže klidně se nemkdo podělte se zkušenostmi.
Ta Varta je ok. Dobry pomer cena/kvalita. Snad jen - ta cena, ktera je v tvem odkazu prezentovana jako akcni, je cenou naprosto standardni...

10.01.2017, 07:26 |
DaveX camron: já se ji chystám tady u nás v Ostravě koupit ještě dráž, asi 2370 Kč a nevím o žádné, kde bych ji koupil o dost levněji.
Vsak ja netvrdim, ze se da nekde koupit o dost levneji.

10.01.2017, 08:01 |
DaveX camron: jasné, já to trochu blbě napsal :)

10.01.2017, 08:09 |
TROY Baterky už neřeším - základem je záruka. Mechanik ti řekne že kolikrát je lepší přebal od starline než nová varta nebo bosch.
Lidi toho nakecaji...
...kuprikladu servisak je ti schopny rici do oci, ze Miele je poruchova sracka a TOP je Beko. Je jen na jednotlivcich, jak s informacemi nalozi :).

10.01.2017, 08:33 |
TROY Ano,ale jak to tak sleduju tak to začíná dělat víc lidí - řešej délku záruky protože se ti vysere baterka za 2200 ale vysere se i baterka za 1400.
Já teda nevím, ale drtivá většina baterek vydrží 2-3 roky co je na ně záruka. A i tak, třeba ten třetí rok leckdy může jít prostě o špatnou údržbu nebo zacházení s baterkou - klasicky, auto stojí týden v garáži a v sobotu se vytáhne na nákup 5 km tam a 5 km zpátky. V kombinaci s teplotou na nule nebo -5 -10 ta baterka pak nikdy nebude nabitá do plna a na problém je zaděláno.

10.01.2017, 11:35 |
Lubak Mě tedy u nového auta baterka vždy vydržela 5 let a více, pokud už se dá druhovýroby tak životnost je poloviční.
Na prvním naftovým TDDI jsem měl baterku 10 let :-)

10.01.2017, 13:33 |
Ravo Já jsem měnil baterku na O1 1.9TDI (rotačka) a byla tam origo z výroby přeznačená Varta - 12 let
Teď tam mám Bannerku cca 5 rokem a nevypadá že by měla jít do kopru - je to jak se vším (a jak píšou nademnou) o údržbě. V zimních měsících prostě preventivně o víkendu když nejezdím tak ji nechám na nabíječce v garáži dokud není nabitá (obvykle stačí přes noc). Dělám to tak postupně u všech aut a pohoda
Koukam ze se tu zacina resit udrzba.
Je treba baterii dobijet ci s ni cokoliv delat kdyz se jezdi 2x denne 38km a o vikendu couracky nebo stoji? Motor 2.0 TDi

10.01.2017, 13:47 |
CRK | Upraveno: 2017-01-10 13:50:11
Já sem poslední baterku kupoval tu nejlevnější neznačkovou na Aukru s dovozem pánem až před barák a je tam cca 4-5 let? A to jezdím jen couračky (2-4 km), takže baterka dostává neskutečnej záhul a už před zimou jsem 3x nenastartoval a chystal se teda koupit novou. Nicméně jsem jí ještě vzal domu pořádně nabít a od tý doby startuju na DRC :D i v těch mrazech a baterka normálně drží.
BATMAN: v tom případě spíš ne,i když jednou za čas dobytí, nebo vejkend na udržovacím zdroji, co má nějakej rozumnej řízenej cyklus nabíjení a vybíjení ji pomůže... maximálně, pokud je možnost zkontrolovat hladinu elektrolytu a doplnit... (pokud se dá do baterky nějak dostat..).. základním měřítkem stavu aku je napětí.. 12,4-12,6 je OK, pod chce už určitě dobít a teď ybhc kecal, na netu jsou orientační stupnice voltáží OK-KO... jen to neřeší stav elektrolytu a max. proud...
baterky mam v autech v průměru 8-10 let... před zimou se do ní pokusím dostat a doplnit elektrolyt ( přestože o většině aku s epíše bezúdržbová, přecijen se z ní něco odpařuje a z5 nevrací..) a řádně dobít... taky si v autě pohlídat osvětlení v různejch úschovnejch prostorách - vlivem nedoléhajicích kontaktů díky zdeformovanejm plastíkům, protože ty často svítěj i bez klíčku a dokáže to při víkendovém stání v mrazech oslabit baterku natolik, že se motor ani nepřevalí
2-4 ročně všechny akumulátory dobíjím tímto
[ Link ] a nemám jakýkoli problém :-)
Škoda, že už dnešní osobáky nemají kliku jako měl žigul :-)
Já mám new Vartu v 535D e 60 a jezdím ted samý couračky většinou do 10 max 15km .. a startuju to každý den tak v mrazech okolo -20 ,nejvíc -22 a auto chytá na drnc. Nicméně se pomalu začínám modlit at jdou ty mrazy už do zadku, protože je to otázkou času, kdy dojde štáva :-) možná ji taky vytáhnu ve volnu a nabiju, pokud ty mrazy nepolevi
Akumulator nabijite v aute (zapojeny) anebo vyndavate?

11.01.2017, 15:06 |
gizmi Vždy nechávám.
1. dneska má většina nabíječek ochranu a počítají s tím
2. nejsem blázen, abych pak zase přeštelovával půl auta :o)

11.01.2017, 15:09 |
Only_One | Upraveno: 2017-01-11 15:11:20
nejde o nabíječky, ale o elektroinstlaaci v autě a jsem paraoik :-) takže to chci mít pod kontrolou

11.01.2017, 16:32 |
gizmi Oprav me, ale kdyz auto stojí a klíček držím v ruce, tak elektroinstalace je vypnutá :)) Alespoň z většiny.
No ja prave taky nabijim v aute. Neumim si totiz predstavit, ze kvuli tomu xkrat za zimu vyndavam filtrbox, hadice a dalsi serepeticky. A jak zalohujete jednotky, kdyz vyndavate aku?
Nabijeni akumulatoru se a provadet pri teplote minimalne +15°C takze ani v garazi to neni to prave orechove.
Spravne by se aku mela vyndat,natemperovat na pokojovou teplotu a pak nabijet.
Jednotky v aute se vse nauci znova.
Gizmi: tak auta do M.Y. 2000 ano, takové prohlášení by šlo realtivně použít. Ovšem vehikly po "mileniu", zejména tak s poslední pěti-osmiletky žijí i bez klíčku tak bujným životem, že se to člověku až nezdá.... Co se týká nabíjení v autě - průběh napětí z některých nabíječek, zejména těch osazených čínskými spínanými zdroji nevalné ceny a konstrukce bývá tak "hardcore", že to mohou některé konstrukčně "na cenu" zaměřené elektronické komponenty v autě dlouho trpět na hranici svých možností aby pak v budoucnu selhaly bez zjevného důvodu i příčiny. Pak jsou taky v autech obvody, které si hlídají aktuální napájecí napětí v síti a podle jeho hodnoty "probouzejí" různé subsystémy ze stand-by modu, a opačně, jiné "uspávají" aby šetřily energii. Nevhodná nabíječka může generovat na svorkách baterie napětí vyšší, než je pro stojící vypnuté auto a obvody v něm "běžné" a spousta podsystémů tak může být zbytečně aktivní.
Jo, doba, kdy člověk otočil a vytáhnul "bošák" a věděl, že nastolil absolutní klid, je dááávno, dáááávno, dááávno pryč.... :)

12.01.2017, 08:48 |
gizmi Radek: ano, to souhlas ;) Porad jezdim staryma kramama, kde v celku nic nehrozi a u nového auta bych to asi nepraktikoval. Kazdopadne mit třeba nove coupe od audiny, kde když soused potreboval nastartovat na kabely, tak se volalo do servisu, protože v motoráku jaksi baterka schází a nachází se někde pod sedačkou, kam se běžně člověk nemá šanci dostat a přímo v návodu je, že baterku musí měnit autorizák, protože hrozí kolaps systému, tak mi asi jebne. Nakonec zjištěno, že v přepážce motoráku jsou schovaný nouzový kabely na start, ale po nastartování stejně auto svítí jak vánoční stromek a musí se do autorizáku. Soused to řekl dobře - že já si kupoval náskok díky technice :D :D No, nechám si teď udělat práhy na G4 TDi + dvouhmotu (po 230t už chce) a jsem rád za auto, které se povedlo a ještě se někdo u něj snažil při výrobě přemýšet a neušetřit za každou cenu + natáhnout majitele na servisu.
camron: s tím CTEKem normálně nabíjím v autě, nic neodpojuji. Dělám to tak už řádně let a nemám jediný problém.