Navštíveno 8119x

01.06.2017, 22:46 |
Woko_O | Upraveno: 2017-06-01 22:48:01
Zdar,
možná ste to tady někdo probíral, ale... 30.5 proběhla kolaudace bytovky, všechno v pohodě, žádnej problém. Myslel jsem si naivně že se můžu pomalu stěhovat. Samozřejmě kolaudace musí nabýt právní moci.. jak u blbečků aby úředníci měli co dělat v tom hovnu co dělaj.. Jak dlouho dokáže taková věc trvat? Né že by mě to nějak vadilo.. stavba se zpozdila o měsíc a teď mě ještě budou srát úřady další měsíce?
Díky
Klidně o pět let, když se někdo z účastníků řízení odvolá...
Výborný... to jsem si přál..
Ještě mě napadlo. Nikdo z ěch 15ti lidí nejsme vlastně majitelem tý jednotky v KÚ. Tam jsou pouze ti dva prodávající a my máme smlouvy o sml. budoucí. Znamená to tedy, že o tom rozhodují pouze ti prodávající? Kdyby ano a řekli by rovnou že je to v pohodě a vzdávaj se toho práva na odvolání tak by to trvalo jak dlouho?
Protože kdyby chodil dopis všem lidem tam, budoucím majitelům, tak se to snad počítá až od vyzvednutí a to by bylo celý v prdeli...
V tomhle jsou úředníci zcela nevině a jen musí splnit poždavky stavebního zákona a procesního práva.
Takže ty jako budoucí majitel nejsi účastníkem řízení , nejsi stavebník.
Nyní se řeší pouze práva účasníků. Takže stavebníků a případně sousedů okolo objektu, kteří jsou součástí řízení a mohou třeba napadnou případné technické změny atd.. U bytovky obvykle proběhne stavená lhůta a pokud stavebník doložil stanoviska všech dotčených orgánů státní správy, tj od hygieny po hasiče, pak proběhne lhůta a kolaudační souhlas nebo zkušební provoz bude pravomocný a můžete řešit vše ostatní. Pokud stavebník by sehnal od všech účasníků podpis, že se vzdávají odvolací lhůty, kam mlže stavební úřad rozhodnutí uvést v plasnost okamžitě.

02.06.2017, 10:12 |
gizmi Only_One: pěkně napsáno, jen bych ještě dodal:
1. k těm sousedům a stavebníkům je třeba ještě přidat všechna věcná břemena = většinou ČEZ, teplárna, RWE, atd. kteří jsou taktéž účastníci řízení
2. že by se někdo vzdal odvolací lhůty jsem ještě nezažil :D Hlavně u sousedů + věcná břemena, protože jsou to vesměs dinosauři = trvá to.
3. strašně moc záleží na faktorech "odvolací lhůta" + "jaký úřad to dělá". Jsou úřady, kde to jde rychle a jsou úřady, kde to spíš nejde :D :D To by ti ale mohl říct projektant ze své zkušenosti (třeba Plzeňsko bych ti dokázal neveřejně říct - zkušeností je hodně)

02.06.2017, 13:06 |
AR kolaudace bytovky je takto procesně náročná oproti RD?
Aha. Předpokládám, že abych někde zjistil, kdo všechno je účastníkem a na kom to případně stojí, nezjistím že? A protože lidi můžou bejt svině, tak se nastěhuju až někdy na Vánoce.. :D
Nejsi učastník, takže nemůžeš nic ani zjišťovat. Nicméně, pokud se jedná o vlastní kolaudace jsou nejčastější závady, že nejsou stavby a celky hotové a proto nejde kolaudace dokončit a čeká se, než stavebník dostane souhlasy všech institucí, dokončí revize, doplní doklady, odstraní závady. Ono to občas vypadá, že za to může stavební úřad, ale on jen čeká, až se splní všechny potřebné požadavky vyplývající z technické dokumentace, kterou si stavebník naprojektoval a musí tak i danou stavbu postavit. Takže otázka je spíš, zdali to mají vše v pořádku a jaké mají termíny odstranění, protože až pokud to odstraní a doplní, stavební úřad vypíše koladudační souhlas a běží zákonná lhůta na odvolání. No a pokud nedoplní, nebo byla třeba provedena změna, která není v PD, nebo nestihne odstranit závady, pak stavební úřad přeruší a bude se žádat znova :-)
Počkej, nevím jestli si rozumíme. 30.5 tam probíhala kolaudace - to znamená, že tam byl nějakej jouda, kterej se na to mrknul,prošel to, řekl co a jak atd.. Potom řekl, že všechno je v pohodě, žádnou výtku neměl, alespoň co jsem pochopil. Potom mi sdělili, že se pouze čeká na nějaký papír z kraje s vyjádřením a potom, že to ještě musí nabýt právní moci. Takže kolaudační souhlas byl udělen ale jen se čeká na to nabytí.. a to byl tak trochu muj dotaz jak dlouho to nabytí trvá za předpokladu, že je vše v pořádku (a u mě, tedy bytovky, by mělo být, co jsem pochopil..) :-)
No, otázka je, jestli ti říkají všechny informace. Jestli je vydanej kolaudační souhlas, tak at ti ho poslou ;)
Ale jo věřim tomu docela. Jsou to celkem férový lidi a tak trochu je znám všechny.. :)

03.06.2017, 09:25 |
AR kolaudační souhlas nabývá platnost přeci dnem vydání, tam se na nabytí právní moci v nějakém intervalu nečeká ne? Aspoň tohle mě oznámili na SU když jsem přebíral kolaudační souhlas já.
No ja nekde cetl ze je na to 15 dni kdyz nekdo nebude mit namitky. A jelikoz ten pan rozhodl ze je to v pohode a stavba dostala kolaudacni souhlas jako ze ok, tak asi se na to jeste musi pockat.. co ja vim..
Tak já vole nevím.. ty český úřady, stavaři a buh ví co ještě. Další měsíc se nic moc neděje. Od 13. je na katastru nějakej záznam, zapomlobovanej, ale nevim k čemu se vztahuje. Na to maj údajně 30 dní, podle slov tý babky. Myslím, že bych tam už mohl normílně bydlet, protože to zkolaudovaný je, ale nenechaj mě, dokud nepodepíšu smlouvu. Ta se může zapsat až po zapsání tý změny a založení SVJ.. šílenost, pro normálního člověka demence a neschopnost..
Úřady mají své postupy a fungujou binárně. ANO/NE splnil si podmínky ANO/NE a pokud ano, pak se postupuje podle termínů daných zákonem a vyhláškou. Pokud ne, čeká se na doplnění. Jestli to je něčí neschopnost, tak developera a stavebníka, že tě neinformuje nebo podává zmatečné informace o termínech, což stavaři dělají velice rádi a pořád a pak vznikají tyhle prostoje a problémy. Slibem totiž nezarmoutíš :-D
Já mám třeba zkušenost tu, že developer měl zkolaudovaný objekt s xy "problémy", lidi se nastěhovali a až pak se to řešilo... mj. šlo o věcná břemena PRE a pod, která se píší na katastr, plomby a pod... bylo to vcelku zajímavé, hlavně z pozice bank/hypoték, které nevidí/neslyší, jakmile je někde plomba na LV :-)
Všechno je to o smlouvě s developerem. Ríkám to všem, vemte si právníka, smlouvy pořádně vylaďte, ať se pak nedivíte. A ono když pak má developer platit penále, on se snaží uplně jinak.