Navštíveno 7565x

Mám prosbu, potřebuju spojit jekly - udělat takové H - viz obr. Dokázal by někdo ZHRUBA odhadnout jakou to bude mít nosnost na obě varianty?
Boční jsou 35*35*2mm, "spojovací" 50*35*2.
Chci se vyhnout vaření - mělo by to být rozebíratelné.
Varianta a) - mě se líbí nejvíc, ale kamarád mě od toho zrazuje - na prostřední profil navařit pásovinu ca 5mm tlustou, 35mm šířka a přes tu to prošroubovat třeba 10kama šroubama do bočních profilů.
Údajně tady ale bude velké namáhání na "střih" a udrží to prd? Pomohlo by zaměnění prostředního profilu za 3mm tloušťku?
b) udělat prostřední profil širší - 900mm a našroubovat ho zezhora napřímo do bočních, tady věřím že to bude pevnější, ale ošklivé:)
c) nějaké jiné nápady (udělat podpěry, výztuhy atd - jako řešitelné, ale imho zbytečně komplikované a ošklivé:)
profil Item/Bosch a 4 uhelníčky? Složené/rozebrané 13tkou klíčem asi za 15s. Ale trochu industriální design, no...
Spojovací udělat 50x40, na koncích ty boční "zapustit" a prošroubovat třeba M8 šroubem. Nebo ten spojovací na koncích zaslepit třeba 5 pasovinou a do ní M8 závit, šrouby z boku, příp. by se daly hlavy zapustit. Držák na TV?

14.08.2017, 21:32 |
DaveX K čemu to bude a jakou to má mít nosnost?
crestik - hliník nebrat, všechno bude ocel.
michall - úplně nerozumím jak myslíš "zapustit"? Ano to zaslepení pásovinou jsem myslel ve variantě a, to se mi líbí taky, ale jde o to co to vydrží... Osobně bych tam narval šrouby 10ky nebo 12ky rovnou:)
Davex - nosnost co největší:) potřeboval bych MINIMÁLNĚ 200kg (s rezervou)..

15.08.2017, 11:01 |
DaveX No, 200 kg ti v klidu udrží i jedna M10 :)
Každopádně proč hliník nebrat? Montovaný rám z profilů je lehký, rozebíratelný a pokud zatížíš tu délku 830 mm po celé ploše 200 kg tak máš průhyb 0,47 mm. Pokud to zatížíš uprostřed, tak 0,94 mm. Profily 40x40.
Samo je to dražší než kousek jeklu. Pokud víc rozepíšeš, k čemu to bude sloužit a kde bude těch 200 kg tlačit, tak asi něco vymyslíme.

15.08.2017, 14:47 |
michall | Upraveno: 2017-08-15 14:51:24
Martyn: no tu střední část udělat ne 830 ale 900 a na koncích odstranit tu část nahoře a dole a boční profily vložit dovnitř. Trochu se to asi ohne, protože 50x40x2 bude mít vnitřek 40-(2x2)=36mm a do toho přijde profil 35, ale buďto to dáš nebo vložíš pásek 1mm. Nebo teda opačně do středního profilu vevařit závitovky a matice zvenku.
Těch 200kg udrží i 2x M6 (á 100kg je nic), když na to přijde. Popiš k čemu to má být, je rozdíl, jestli něco položíš na tu příčku plošně (police?) nebo bodově (nějaká konzole?), nebo to bude na zdi a pod.
Když už do toho budeš vařit - buďto to svař natvrdo (nebo je snad důvod, aby to muselo být rozebiratelný?)
Jinak 200 kilo na takovej jekl je nic. Záleží zda staticky, dynamicky....
Daj se dělat různý čáry - zavařit trubky do stojek a kostky do ležatýho atd.