Navštíveno 8200x

26.08.2017, 20:59 |
Sau Minulý flame už vychladl, je na čase spustit nový :)) Takže - moja dnešní "jedna sobotní" z Barumky. A teď do mne ;)

Úplně naho*no fotka, máš to rozmazaný!
:-)))))
Auto pěkný, ale fotka hrozná...
...takže se vlastně nic nezměnilo :)))

26.08.2017, 21:19 |
Sau Bart 007: ale to ma byt rozmazane :))) A to co ne, to rozmazalo tu forum, kdyz fotku upravovalo. No fakt :))))
Prostě momentka.. Takže nuda..

26.08.2017, 21:21 |
Sau Ne ale ted vazne, ja fakt nevim jak to profici foti. Ja at delam co delam, nafoceno tisice fotek a proste fakt ostra zadna...
Samej profík tady :D
V jaké galerii vystavujete ?
Sau: Tohle je hodně těžká disciplína a když vidím jaké vozí kamarád fotky z rallye, tak ty svoje snad ani nechci publikovat. Je to hodně o citu a schopnosti přesně sledovat objekt v obou rovinách. Mě to bohužel taky moc nejde a tak když chci ostré auto, tak fotím v "bezpečných časech". Jsou lidi co na stejné ohnisko udrží 1/100 a níže a tím mají mnohem dynamičtější fotku.
[ Link ] Jak říkám, máme se co učit...

27.08.2017, 06:28 |
Alííí To je Tiguan nebo nejakej Hyundai? Hrozne rozmazany, fakt tragedie. ;-)

27.08.2017, 08:06 |
Sau | Upraveno: 2017-08-27 08:08:50
Tuner: to aby mel clovek ruky chirurga nebo co. Prave, kdybych to fotil na 1/160 nebo 1/200 tak treba fakt ostru fotku trefim, ale aby mela smysl tak mi prijde ze musi byt vyficena tak 1/80 nebo 1/60 a to proste nedavam... :(
Spis sa chcu ujistit ze to je opravdu enom rukama a ne techniku. Osobne si myslim ze jo, ale at sa nesnazim o nemozne.
Na panning potřebuješ vždycky hodně odpadu, než se trefíš... to je normálka. Experimentuj třeba mezi 1/30s a 1/100s-
Každopádně focení rallye není ani tak o dilematu, jestli ostrá fotka nebo panning, protože v obou případech to nejpozději třetí focení začně být nuda a rutina. Chce to hrát si s externími blesky, protisvětlem, ostřením jinam než na auta, samozřejmě hrát si s ohnisky (široká kolem 14-16mm dodají úplně jinou dimenzi) atd. To je pak skutečné focení.

27.08.2017, 20:47 |
Tuner#2 | Upraveno: 2017-08-27 20:49:09
Mr.Scully: Naopak pokud to umíš, tak tyhle bokovky fotíš na jeden odpal, protože stejně na druhou sekvenci je auto už jinak než jsi ho chtěl. Fotím rallye už nějaký pátek, bohužel s absencí dlouhého skla je to díky pořadatelům čím dál horší, ale že by to byla nuda? Naopak...
Sau: Technikou je to taky hlavně když auto bereš z předoboku a blíží se k Tobě. Pak je to o rychlosti a přesnosti ostření objektivu, nicméně tenhle švenk z boku jde udělat i s vypnutým ostřením s pevně nastavenou zaostřovací vzdáleností. Jde tady spíše o to umět sledovat trajektorii auta v obou osách a to je pro mnohé problém.
Já myslel nuda pro toho, kdo si fotky prohlíží, ne nuda pro fotografa :-) Nic proti, ale koukám do galerie a je to "auto z boku"... "auto z boku"... "auto z boku" (30x to samé), pak jedno auto šikmo a pak zase dvacet aut z boku. Cílem by mělo být ty fotky udělat zajímavé, troufnout si na široká ohniska, externí blesky, ostřit jinam než na auto. Atd.

27.08.2017, 21:08 |
Sau Mr.Scully: takove ambice nemam, jednoduse proto ze na to nemam. Schopnistma. Pro ma osobne by stacilo kdybych tyto bocni prujezdy byl schopny nafotit ostre. Coz sa me nedari. Pro ma samotneho by to jako dokumentace toho co v ten dany rok jelo za auta a jezdce stacilo (A pro vetsinu lidi na FB taky :) )
Mr.Scully: Pokud myslíš mojí galerii, tak ta je z okruhu v Mostě a tam tě těžko pustí k trati aby jsi udělal i jiné fotky. Stejně tak je tomu bohužel dneska už i na rallye, vypáskováno je na nesmyslných místech "půl kilometru" a bez vesty nemáš šanci něco slušného udělat.
Já vím, já chápu ty omezení, jen říkám, že mně to pak po páté fotce přijde o ničem.
(Ale to platí třeba i o mém fotbalu, tam pokud má člověk vymezené místo plus mínus deset metrů, tak se taky může přetrhnout, ale díru do světa s tím zřejmě neudělá).

29.08.2017, 13:55 |
Tony (M)
Chce to fakt zkoušet... Muj prvni pokus dopadl asi nejak takto.
Chyby? Hlavně špatná clona (F4.0), kvuli ktere nemam zaostrene cele auto, ale jen prdel. Jinak cas 1/250s na ohnisko 55mm.

29.08.2017, 15:06 |
Sau | Upraveno: 2017-08-29 15:07:55
Při 1/250s bych, si aspoň myslím, měl fotky ostré taky. Já sem sa snažil pohybovat najlíp na max. 1/100 a níž. Ale to prostě nedávám... To najostřejší co sa mně podařilo na jednotlivé časy vyfotit je tu, postupně 1/100s, 1/80s a 1/60s. Ostré ale není ani jedno :( Fotil sem na režim "S", kdy clonu sem nechal ať sa nastavuje sama a na pevno sem měl enom čas.

Po koupi zrcadlovky jsem šel na 2 hodky vedle Evropské a cvakal bokovky (sekundárním efektem bylo zklidnění dopravy :-) ), samo mi to také nešlo, ale rozdíl oproti prvním tam byl. Když to člověk natrénuje na rovině, může zkusit zatáčku, rovnou na závodech to trénovat asi není nej nápad.