Navštíveno 9007x

Musím řešit dvě celkem podstatné věci a to, anténu na barák pro TV a potom satelit, momentálně v paneláku ho nemáme, ale vzhledem k tomu že se budeme stěhovat do baráku, tak už nad ním uvažuji, jakou anténu dát na klasické české programy a jakou parabolu dát, jinak budou v baráku 3-4televize, tak aby šlo všude to samé, co mám koupit?

31.08.2017, 23:26 |
Losky Co vím, tak kolik TV, tolik potřebuješ přijímačů satelitu, ne? Taky přemýšlím co a jak, jestli pořídit jen normální anténu s SD signálem a nebo jít do satelitu. Pak tedy poreferuj, jak si to pořešil:) Mě teda zajímají pouze české programy.
Na DVB-T jentreba vybrat antenu na zaklade mereni v dane lokalite. Nicmene obecne Fracarro LP45. U satelitu si napredu musis ujasnit jake druzice (potazmo provozovatele) chces chytat.
Tuner#2 : to měření udělám jak, promiň tohle jsem nikdy neřešil, vždycky jsem měl doma jen to co je volně šířené a stačí nám to, na televizy až tak moc nekoukám, teď máme prcka tak ten kouká víc.
K satelitu vím, že pokud to televize nemá v sobě, tak se musí dát setobox, ale jde mi o to, jestli existuje něco na chytání zdarma, že se koupí parabola, připojí zapne a jede to, nehodlám platit za něco co moc nevyužijeme.
Nebo není lepší koupit si nějakou televizy od poskytovatele internetu,zvažuji O2, nebo nějakého místního wifi poskytovatele a televize je třeba k internetu +200kč což bych třeba dal, stejně internet potřebuji

01.09.2017, 08:17 |
AR Změříš to měřákem :D ale asi si ho kvůli tomu pořizovat nebudeš. Pokud nechceš měřit tak se koukni do map DVB-T kde máš vysílač a jakou k němu máš cca cestu.
Já pořídil anténu (viz foto) a zatím se mě nechtělo řešit stožár/výložník tak sem ji jebnul na půdu, baj oko nasměroval a puf základ jede :D na to že jsme v dolince a musím odrazem tak je to ok.

Mám tu samou jako AR a funguje to dobře, předtím jsme taky nic neměřili...
Jinak satelit pokud vím, tak bez poplatku nepořídíš, navíc bys musel mít do každého zařízení jednu kartu a za každou v podstatě platit...

01.09.2017, 09:04 |
AR Ad IPTV. V Brně jsme měli Kuki od Netboxu. Je to dostupné i mimo síť netboxu a nabídka je slušná. Teď co sme na wifi tak provider má
[ Link ] základ je free v ceně netu, taky se dá.
Mám Skylink, nějakou základní nabídku cca 120 programů nebo tak nějak. Platil jsem to na rok dopředu a vychází to tuším kolem 350,- na měsíc. Karty do dalších zařízení 1,- se stejnou službou.

01.09.2017, 09:31 |
Losky Já asi pořídím zatím jen anténu a časem se uvidí. Jde mi stejně jen o základní CZ programy.

01.09.2017, 10:16 |
DaveF | Upraveno: 2017-09-01 10:21:21
ve většině případů je ideální Fracarro LP45F a nějaký aktivní rozbočovač, příp. pokud. je delší vedení mezi anténou a rozbočovačem tak dát zesilovač hned k anténě (10dB by měl stačit) a použít rozbočovač pasivní, případně aktivní pokud jsou dlouhé kabely od rozbočovače (10m+)
Napájecí vyhýbku dát někam pod aktivní prvky a ohlídat si správnou průchodnost napájecí cesty.

01.09.2017, 15:55 |
Ravo Tak v základu si hlavně ujasnit, kde budou v baráku televize (přijímače), nachystat si tam TV+R+SAT zásuvku (má v sobě splitter TV/SAT) a ke všem si natáhnout koaxiál stylem hvězda do jednoho místa ideálně pod střechu, kde bude anténní systém (a parabola).
Pak dle místních podmínek si zjistit, odkud z kterého vysílače se dá ten který multiplex chytat a podle toho nakoupit počet Logaritmicko-periodických antén, ideálně jen kanálově zesílit a sloučit. Pak celkový signál rozbočit a pustit do každého svodu.
Pokud bys do toho chtěl zamíchat i satelit, tak pak stačí jen za rozbočovač na každý svod zařadit zase TV/SAT splitter a do každého svodu pustit solo SAT vstup. Tato akce bude vyžadovat LNB (snímač v parabole) s dostatečným počtem výstupu, typicky 4 televize= LNB se 4 výstupy (aby si každá televize mohla nezávisle na ostatních ovládat polarizaci LNB (dívat se na odlišný program než ostatní).
Celá tahle "skládačka" se dá nahradit multiswitchem (je to vlastně all-in-one v krabici), ale je potřeba si dobře namyslet počet vstupů, výstupů atd.
Pokud se na to necítíš, tak si objednej TV+SAT firmu, ať je to udělané profi a není to bastl, co nebude po půl roce hrát.
P.S. - ještě k poplatkům za SAT. Záleží kterého providera zvolíš (typicky Skylink), podle toho pak bude natočený satelit a zvolený LNB, nicméně počítej za měsíční platbu za každý(!) přijímač, u každého bude STB nebo CF čtečka s dekodovací kartou, bez toho to (legálně) nepojede. Takže 4 televize = 4 poplatky (někteří provideři nabízejí asi nějáké home balíčky, ale i tak budeš platit víc jak za jeden).
DVB-T je free (zatím než dorazí DVB-T2 a všichni se budou snažit "monetizovat" co jen půjde), máš jen vstupní investici na anténu+rozvody (které bys stejně z 80% dělal taky kvůli SAT)
Skylink nabízí dodatečné karty asi za 99 Kč měsíčně za jednu, ale je tam limit asi jen 2-3 karty max. a znamená to samozřejmě mít další receivery.
Počítám bohužel v baráku s cca 6 televizemi a nějak jsem ještě nevymyslel, jak to udělat :-D Obývák, pracovna, ložnice, koupelna, sportovní místnost. Plus časem třeba 2x dětský pokoj, až bude případným potomkům třeba 15+. Holt bude satelit jen ve vybraných místnostech :)

01.09.2017, 16:38 |
Tuner#2 | Upraveno: 2017-09-01 16:40:28
Stejně to v 99% dopadá tak, že na všech místech to chce dotáhnout kvalitní koax (jaký píšu Kapkovi v tématu "vedle") z jedno místa z půdy (hvězdice), osadit to R/TV/SAT zásuvkama a do všech pustit rádio a DVB-T. To jde vyřešit v případě dobrého signálu i pasivně bez nutnosti tam mí jakýkoliv aktivní člen, který akorát věčně odchází. K tomu si pak v budoucnu jakoukoliv větev nahoře přisloučíš TV/SAT slučovačem a do té větve si pustíš satelit a dole dáš receiver. Všichni když zjistí co satelit na více míst stojí stejně skončí s jedním receiverem v obýváků a zbytek baráku je jen R/TV. Jednoduché, laciné řešení. Základ jsou kvalitní koaxy klidně na místa i kde si myslíš, že nejsou třeba :-D
Stejně tak řešit UTPčka, natahat to všude do hvězdice a ne se spoléhat na Wi-Fi...
OK, tak to udělám tak, že koupím klasickou anténu na příjem pozemní televize, natočím ji tak jak mají sousedi, a uvidí se co se chytí, je pravda, že do místností to bude stačit, obyvák bude stejně, případně někdy koupím i satalit a dá se jen do obyváku, kde se bude koukat asi nejvíc, pak je ještě možnost nějaké rozšíření televize od poskytovatele internetu
Jinak roztahanou TV/sat máme už od RDRýmařov, tak kde jsem řekl, že někdy bude televize, což jsou 4 místnosti, vyvedení kabelu na půdu
Ravo : co doporučuješ koupit za anténu, koukal jsem na ně a je jich teda nepřeberné množství a případně co ještě nakoupit, aby to fungovalo
místo našeho domu je tady :
[ Link ] Tuner#2 : UTP mi povídej, mám natahání cat6 - 800m kabelu po celém baráku, svedené do TM, ještě pořídit rack, aby se to schovalo :-D

02.09.2017, 08:37 |
Ravo 2 cendler:
anténu musíš koupit dle místních podmínek, hlavně jaký potřebuješ zisk a jak jsi na tom se směrovostí (citlivost na odrazy atd). Logaro-perioda je takový kompromis všeho a je levná a trvanlivá. Ale fakt záleží na tom kde jsi. Já třeba bydlím pod vysílačem, takže místo zesilování antény na tuto stranu musím tlumit útlumovým článkem :) Zato ostatní (další MUXy, rakušáky, slováky) kanálově zesiluju. Takže fakt podle místních podmínek. Podívej se na okolní střechy nebo si nech vypracovat nějakou nabídku místních TV/SAT firem.
Něco víc o LP anténách:
[ Link ]

02.09.2017, 09:44 |
Kapka (M)
když jsme u těch antén..mám barák který spolehlivě vyruší FM vysíláni radia..je nějaká antena na střechu na FM rádia? a dá se potom signál z ní sloučit do koaxialu co povedu do obývaku s TV signálem? nebo radši ještě natahnout zvlášt kabel na to FM rádio?
Na FMko klasický dipól, sloučit nahoře R/TV slučovačem a dole to rozkopne zásuvka.

02.09.2017, 20:31 |
Kapka (M)
Tuner#2 - asi teda radsi natahnu jeste jeden koaxil navic..ted 8 metru kabelu me uz nepoloži :-)
Ravo, Tuner#2: Tak jsem našel toto a vybírám mezi těmito, co myslíte?
[ Link ] [ Link ] [ Link ] rozhodl jsem se, že anténa bude na všechny televize a satelit, pokud nějaký pořídíme, bude na hlavní televizy v obyváku, ale teď jakou anténu tam dát
V tomhle designu používam Fuba 912 LTE, jde složit bez nářadí a hlavně nepoužívam antény s vestavěným zesilovačem, je lepší použít zesilovač podle podmínek v daném místě.
[ Link ] Neznam kvalitu signálu, kde bydlíš, ale být tebou, tak si necham anténní systém udělat od firmy, kde ti to změří a budeš mít jistotu kvalitního příjmu. Když máš natahané kabely až na půdu, tak to vyjde na pár korun.

03.09.2017, 14:42 |
Ravo přesně tak jak píše PETR, kabely si natahej a antény vč. zesilovačů a slučovačů atd. si nech udělat na místě od firmy, protože to silně závisí na místních podmínkách.
Jen potvrzuju to co píšou kluci.
jako určitě, taky jsem si to říkal, jen je problém, že tady na karlovarsku to moc firem nedělá, musím se poptat známých, jestli neví, koukal jsem po netu a všechno je to maxi firma co dělají velké hotely a jak to znám, tak se na malého soukromníka vyprdnou, nebo mi to natáhnou na takovou cenu, že bych si za to koupil malé auto

04.09.2017, 08:46 |
Kapka (M)
nedělal nahodou na Karlovarksu tyhle věci Balda???
Kapka : toho neznám, kdo to je?

07.09.2017, 10:07 |
Kapka (M)
Tuner#2 : hele myslíš že tenhle koaxilaní kabel bude OK?
[ Link ]

07.09.2017, 16:54 |
Tuner#2 | Upraveno: 2017-09-07 16:54:46
Kapka: Jo, ten jsem používali dost často a je to slušný kabel ;)
Cendler : KApka myslel asi Baldyho - Baldy DLS, jezdil s náma EMMU, ten je tam nějak odtantud tusím a myslim že to dělal, ale netuším jestli ještě dělá...

08.09.2017, 08:31 |
Kapka (M)
cendler . na FB je jako Marek Balaz ...tak mu zkus pisnout..byl hodně šikovný
Kapka : našel jsem 3lidi tohoto jména, ale spíš bych řekl, že bude z Chomutova, protože ho zná Johanik a králík, ale to zase není u nás v kraji, ale děkuji, zkusm najít firmu co se tím zabívá