Navštíveno 7814x

04.04.2018, 16:40 |
Tuner#2 | Upraveno: 2018-04-04 17:02:54
Loni jsem si doslapnul na dodavatele plynu, predelali smlouvu a tak jsem byl zvědavý na výsledek.
200m2, Ytong 375mm, fasada zatím jen z části, 32cm vata strop, cca. 14cm polys v podlaze, kromě garáže všude vodní podlahovka, okna 90mm rám, trojskla 4/16/4/16/4.
Krb běžel asi 6x v přechodové dny, celou zimu jen plyn.
Na plyn máme i ohřev TUV + varná deska a vaříme každý večer.
Pořád mě z toho vychází, že na topení a TUV se nic jiného nevyplatí...

U elektrokotle by bylo nutné započítat i další úspory dané nižším tarifem - počítat TUV/teplo izolovaně moc nemá význam, tam na spotřebě to vyjde nejlevněji skoro určitě.
Dalším faktorem pak je situace třeba za deset let. Může se stát, že TČ se rozpadnou a budou stát nesmysl a stejně tak se může stát, že bude nějakou pálku stát třeba ruskej plyn. Hlavní je podle mě mít možnost kdykoliv "přepnout" bez nějakého překopávání. Být připraven na elektrokotel i plynový kotel.
Mr.Scully elektrika je desítka. Jinak máš pravdu, elektrokotel je otázka výměny zařízení na zdi v technické místnosti, TČ by znamenalo nějaký betonový základ a protažení do garáže, odtud je vse připraveno.
U mě ty čísla budou jiný, například jen v bytě jsem platil za elektriku 1400 měsíčně. Prostě dva počítače, plazma, LEDky ve stropě... asi se to sečetlo. Takže třeba u mě ta úspora na elektrice bude tarifem hodně podstatná, zatímco u tebe by to bylo pětikilo měsíčně. Tudíž u tebe je plyn jasnou volbou (s přehozením na elektrokotel v případě nutnosti), u mě jsem naopak plyn vyloučil jako první a šlo jen o otázku kotel vs. čerpadlo.
120m2, podlahovka vsude, momentalne platim 850,- zalohy na plyn (topeni,tuv,sporak).

04.04.2018, 20:54 |
Tomášek | Upraveno: 2018-04-04 20:54:46
300m2 30m3 dreva :D

04.04.2018, 21:04 |
cezetko | Upraveno: 2018-04-04 21:10:33
Tuner#2: a víš proč platíš tak moc? Protože nerekuperuješ :) Dělám si srandu, s tvojí spotřebou na to sere bílej tesák. Taky jsem zvědavej, co to udělá, ale nám to chodí až v září tuším.
Jestli dobře počítám, tak ti to vychází na 1,17 vč DPH za kWh. Já koukám na poslední vyůčtování a byl jsem na 1,55 vč DPH :(
To máš u innogy? Co jim mám říct, abych to měl levné taky?
Bart007 pěkný, tak to je podobné ;-)
Tomášek: TWL to je kamion mokrého, to bych asi dělat nechtěl...
Cezetko: Od ČEZu. Mám u nich i elektriku a řekl jsem, že pokud s tím nic neudělají, tak odcházím. Takhle jsem to teď udělal se vsema pojistkama na auta. Blbý je, že všichni dělají novou smlouvu a je s tím papírování což absolutně nechápu... Holt provize z nové...
No neznam nikoho, kdo topi podobny metry a protopi min... navic ty dnesni zplynovaci kotle potrebuju aspon 3 roky suchy drevo, takze si proste nadelas 100 metriku do zacatku ???? .. ale nechcu vam to tu zasirat
Dá se vyjednat sleva u ČEZu i na elektriku? Bez nějaký nutnosti spekulace na budoucí ceny apod.? Mám u nich vlastně dům a dva byty (prostě 3x elektriku a 1x plyn), což není až tak málo...
Minimálně bych to zkusil, mě to udělali, ale tam to nebylo tak znát jako u plynu.

04.04.2018, 23:17 |
AR cca 6m dřeva, cca dvacka za el a plyn tak jak kdy ale v průměru kolem 4kil měsíčně, podle toho jak moc jezdím. V baráku mám kancl takže spotřeba el. docela roste.

05.04.2018, 06:45 |
KFL 185 m2, cihla 30cm, 10 cm polystyrén, čtvrtina baráku je skleněná (dvojsklo) a platili jsme 23K. Na plynu se vaří, jede průtokovej ohřev TUV a podlahovka. Topení jede od září doteď - ekviterm. Topíme na 23 stupňů.
Zatím spotřeba vytrvale klesá, spokojenost.

05.04.2018, 07:24 |
DaveX Tuner#2: Kolik vás je doma? Na kolik stupňů topíš?
DaveX : Tři a topime na 22,5°
U nás musí bohužel bejt povinně (dle ženy) 24, ideálně 25 stupňů, přičemž mám pocit, že se někde psalo, že nad určitou hranici je hodně drahý přitopit... jako že natopit z 18 na 19 je podstatně levnější než z 23 na 24.
Ale je fakt, že jak potřebuju zimu třeba v ložnici, tak v určitých místnostech (pracovna, obývák), kde člověk několik hodin jen pasivně sedí, se mi těch 24 líbí taky.

05.04.2018, 11:27 |
Losky My jsme v bytě měli také 24-25 a teď v domě furt 22 a ze začátku nám byla zima, ale asi po týdnu jsme si zvykli a musím říct, že mi je tak nějak líp. Návštěvy když přijdou tak říkají, že je akorát, že v paneláku jsme měli přetopíno atd, což jsem vždy poznal, když jsem přišel z venku, jak tam bylo dusno. Možná ideál může být kompromis 23. Někde jsem četl, že topit o 1 stupeń nahoru dělá rozdíl asi 5% spotřeby navíc u elektriky. My tedy máme jen elektrokotel s radiátory a v záloze možnost topit v krbovkách (bez výměníku - nezávislost na elektřině). Plynový rozvaděč máme před domem, ale nechtěli jsme řešit ještě plyn.
1 stupeň prostorové teploty = potřeba 6% energie navíc, bráno od "nulového" výpočtového stavu, kterým je normou určeno 20st.C. To je matematicky ověřená věc, která se učí ve škole. Jinak řečeno, pokud někdo topí na 25 stupňů v prostoru, spotřebuje o celkem reálných 30% energie navíc oproti stavu, na který má spočteny a určeny tepelné ztráty a konstrukci budovy.
Samozřejmě vjem teploty v prostoru je relativní, a je notoricky známé rčení že jednak termostat na zeď vymyslela ženská :-D, druhak že pokud chlap bydlí a žije sám, má třetinové náklady na otop. Osobně si topení na 24-25 nedokážu ani představit, to musí být děsný suchý horký prostor, kde bych do hodiny usnul, bez energie a nálady. Ale takovéhle brutální teploty
jsou tu desetiletí zakořeněné užíváním směšně levných energií ponejčastěji "panelákovým" způsobem, kdy je normální doma chodit jen ve spodním prádle a teplotu regulovat otevíráním oken :-D Budoucí generace už snad budou mít přístup k energiím a jejich využívání smysluplnější a zodpovědnější...

05.04.2018, 13:24 |
AR Losky: no tepelná pohoda. Je fajn na to ženskou přeškolit ;) Mě se to naštěstí povedlo a jedem kolem 22-23°C