Navštíveno 8413x

26.01.2019, 10:07 |
DaveX Ahoj, dovolil jsem si založit nový příspěvek, týkající se domácího hifi, respektive repro k televizi.
Za chvíli se stěhujeme do nového domku a rád bych něco pořídil. Ze začátku určitě receiver + sloupy, poté sub a ostatní repra.
Mohl by mě někdo nasměrovat na něco poslouchatelného? Nechci nic profi, bude mi stačit nějaký slušný základ, co za něco stojí.
Pokud bude někdo ochotný, budu rád. Bazarovým věcem se nebráním. Díky moc.
Trochu vic to rozepis, at je ceho se chytit. Dispozice, rozpocet, k cemu prevazne ma slouzit.....

26.01.2019, 12:05 |
DaveX | Upraveno: 2019-01-26 12:44:57
Dispozice, si myslím, není úplně ideální. Obývák spolu s kuchyní, prostor má celkem 60m2. Uvažoval jsem recevier kolem 6000, sloupy také tak, možná více. To myslím za bazarové kousky. Nejsem moc náročný. Koukal jsem a sloupy se dají koupit od pár stovek po několik desítek tisíc. Hlavně hudba a filmy :)

DaveX: Předně si chce ujasnit co chceš. Píšeš napřed sloupy a pak sub a ostatní repra. Já teda nevidím kromě stropu nějakou reálnou možnost tam kino rozumně udělat a nastavit. Pokud navíc to modré je prosklená stěna, tak bez hutných závěsů akustika taky úplně blbě.
Takže za mě kvalitní stereo receiver/zasilovač a k tomu slušné sloupovky. Mám to tak doma také a žádný subwoofer a ani zadní blbě umístené repro nebudeš hledat ani u filmu.
Rozpočet je ale dost mizerný, ani v bazaru kolem 6ti nebude ani zesík, natož repro nic moc. Pokud najdeš, klidně sem dej tipy a můžu napsat svůj názor, dneska je bazaru plný internet. U zesíku bych se držel osvědčených komerčních značek Denon, Yamaha, Pioneer, Onkyo u bedem je ten záběr ještě širší a je otázka taky jaký zvuk hledáš, to se úplně obečně napsat nedá...
Z vlastni zkusenosti uz bych sel zpet do sterea. Po prestehovani do baraku jsem sel do domaciho kina 7.1. Tesil jsem se ze si sem tam pustim nejaky film a uziju si to vsetne zvuku. Za 3 roky co bydlim, jsem si pustil sotva 5 filmu se zvukem jak jsem chtel. Pres den na to neni cas a vecer deti spi a ten zvuk z filmu se dost nese barakem. Okolo 6tis se da sehnat solidni bazarovy receiver, ale na nejaky slusny bedny to je teda hrana. Navic do 60m2 uz by to chtelo, nejake "plnotucne" bedny, ktery ten prostor uhrajou.

27.01.2019, 09:39 |
DaveF | Upraveno: 2019-01-27 09:40:40
Nevim jestli máš děti a jak jsou velký, ale z vlastní zkušenosti: přes den do cca 21.00 nemáš šanci si něco pustit a potom má manželka TV nebo společná TV a nebo to ostatní ruší. O víkendu chodí děti spát déle, takže je to ještě horší.
Takže kup nějaké sloupy do sterea od lepší značky aby se ti hodily vzhledově. Kino jak psal Tuner stejně neuděláš.
Moderní receiver má smysl protože má více HDMI vstupů a to potřebuješ. Síťové funkce u receiveru asi neřeš, vždy to bude o kus pozadu a budeš to stejně řešit pomocí mobilu, dalších krabiček a NAS.
Ušetřené peníze investuj do sluchátek, ozvučení pracovny, ložnice, garáže, poslechové místnosti apod.

27.01.2019, 20:43 |
DaveX Kluci, naprosto souhlasím. Na blbnutí bude potom jiná místnost :)
Dobře, tak teda sloupy + receiver. Můžete být trochu konkrétní, na co se více zaměřit? Jaké značky, co se týče repra?
Receiver například toto:
[ Link ] Sloupy:
[ Link ] Jinak by mi pomohly nějaké parametry, kterých se ideálně držet. Díky moc :)

27.01.2019, 21:09 |
DaveF | Upraveno: 2019-01-27 21:12:57
já bych takový receiver už nechtěl, bez HDMI k tomu nepřipojíš skoro nic moderního (TV,BR,DVD,KODI)
já bych koupil něco takovýho např.
[ Link ] a bedny bych koukal po levných slušných zančkách jako JAMO, CANTON, B&W, MAGNAT, JBL, YAMAHA ...třeba někdo doplní, já se moc neorientuju
DaveX: Já myslím, že zrovna docela slušná volba. Diamond 9.5 jsou hodně slušné za ty peníze. Stávali 16 - 18tKč a v té ceně neměli konkurenci. Dle parametrů ani moc vybírat nejde, většina beden má zatížitelnost velmi podobnou, velmi podobnou i citlivost a přitom zvuk se může diametrálně lišit.
Nedavno jsem zahledl nekde na bazaru zanovni yamahy ns777 pod 10tis, taky by staly za zvazeni.
Taky průběžně sleduj hifibazar.cz. Já jsem tam kupoval jetej receiver a jsem spokojenej.
jen tip na sloupy ... inzerát není můj ...
[ Link ]

29.01.2019, 11:50 |
DaveX | Upraveno: 2019-01-29 12:30:10
No je toho mraky :), vybrat něco bude asi ořech :D
Hlavně u těch bazarových sloupů nevím, nevím. Mám se něčeho obávat?
z0diaC: ty jsou fajn, ale je tady otázka, co můžu očekávat od reproduktorů, které jsou staré 20 let? Jakou od nich můžu očekávat životnost?

29.01.2019, 13:15 |
xSam Hmmm,ty Missiony vypadají božsky...

29.01.2019, 13:17 |
alans Mel bych na prodej marantz sr 5000 ale nema hdmi zase solidni zaklad a na cene se dohodneme.
Kazdy vyrobce pouziva jiny material na zaves, lisi se tam i zivotnost. Pokud nejde vylozene o nejake vintage kousky, uplne bych se zivotnosti nebal. Jinak zkontrolovat zavesy a jestli nebyly promacknuty (oblibena cinnost deti). Nechat si bedny pustit a nebat se jim trochu nalozit a poslouchat.
Zrovna Yamaha NS777 nic moc bedna, takové typické levné třípásmo. V téhle kategorii je zpravidla vždy lepší 2,5 pásmové zapojení/konstrukce.
zOdiaC: Pěkné, kdysi jsem o nich snil, ale cenovka nových byla tenkrát kolem 40ti když mě bylo náct, takže jsem začínal na KEF Coda 7. Jinak Mission mám v garáži a super zvuk, který neunaví ani po celém víkendu.
DaveX: Je to vždy otázka. I mě se moc nelíbí tlačení úplně starých bazarovek byť sebekvalitních. Dost často jsou buď těsně před a nebo už po výměně závěsů membrány a to prostě zvuk nějakým způsobem dokáže ovlivnit i když se najdou tací co tvrdí, že ne. Na druhou stranu, tehdy kvalitní kusy měli závěsy gumové a pokud na ně nepražilo slunce, tak jsou v kondici i dnes. Dneska to kolem gumy buď jen prošlo a nebo v levnějších řadách je pěnový závěs a ten se na sluníčku vydrolí za pár let... Takže prostě s rozumem a při výběru řádně otestovat.
Pokud na to nebudeš mít stovky tisíc, bude kino šidítko, který za to nestojí, receivery do 30 jsou hrozný klumpy, našlapaný velkou výbavou v malý kvalitě, který na zvuk přehraje stereo zes za třetinovou cenu a strašně rychle zastáravají skrze nové formáty, kor pokud je výrobce lajdák a po pár měsících už nikdy nevydá novej firmware. Šel bych do klasického sloupového, lehce jetého bazarového sterea v polovičních cenách, poměr cena výkon jako šlak.
Zkus to v tý místnosti hodit aspoň trochu do symetrie, stranově to celý posunout na přesnej střed místnosti a pohrát si se vzdáleností repro od zadních a bočních stěn. Ubydou ti anomálie ve zvuku, zejména bučení některý basový frekvence nad míru a naopak úplná hluchota na frekveci jiné. Na středech a výškách tříštění zvuku doladíš kobercem, závěsama, knihovnou, ale na basech to moc nejde, symetrický rozestavění je základ. U basreflexových ozvučnic jde vcelku úspěšně laborovat s částečným nebo úplným ucpáním portů, někteří výrobci dokonce dodávají přímo sadu k tomu určenou.
Závěsy repro se dají repásnout, spíš bacha na to když se nějakej "odborník" hrabe ve výhybce. Já jsem spokojenej s prastarou bazarovkou, ale jistě to nebude tvůj případ ;-)