Navštíveno 6793x

Jen se chci ze zvedavosti zaptat k cemu slouzi ta hvezdicka pred vyskovym repro...proc nekde je a nekde neni.Pripadne jestli ma treba vliv na vyzarovane frekvence.
[ Link ] Mam to i u svych vyskacu a deji se odstrani.Pripada mi,jako kdyby zvysovaly citlivost.
Dikes

06.01.2016, 18:36 |
subz3ro | Upraveno: 2016-01-06 18:38:08
Ochrana "kaloty" membrany menica... nic ine v tom nehladaj :) U niektorych typov vyskovych menicov (napr. Inverted Dome od Focal) nie je z hladiska inej konstrukcie membrany potrebna.
No to se mi prave nezda.U svych vysek mam tento plast + kryci mrizku.

06.01.2016, 19:51 |
subz3ro | Upraveno: 2016-01-06 19:53:30
Mriezky su len dalsi esteticky doplnok. Polemizovat mozes, fantazii se medze nekladu, ale ver mi ze s citlivostou menicov to nema absolutne nic spolocne. Ak by ano - a vyzadovala by to konstrukcia kosa - celkom logicky by nebol tento prvok demontovatelny, alebo by sa to uvadzalo v technickej specifikacii s dvoma udajmi citlivosti, nemyslis? :o)
zrovna u morelu to tusim smysl melo kvuli nejakym korekcim, na svoje nove modely taky delaji mrizky "lotus" nebo tak nejak a udajne to jaksi upravuje vyzarovaci charakteristiku a navic nezabira v souctu takovou plochu jako mrizka predchozi rady
Já se už zde moc nevyjadřuji, ale toto mě nedá, když o problému nic nevím, tak neradím...
Ta "trojnožka" je reflexní fázový kompenzátor, protože u klasické kaloty vyzařuje střed membrány s určitým fázovým posunem a tohle by to mělo alespoň částečně eliminovat...
Čili, pokud nechceš pokurvit zvuk měniče, tak tohle rozhodně nechat!!!
Jiná věc jsou perforované mřížky. Ty mají skutečně jediný úkol a to je mechanická ochrana membrány a zpravidla to hraje lépe bez jakýchkoliv mřížek a tkanin před reproduktory. Tohle si člověk může dovolit doma a nebo v autě, kde na to bude vedena zvýšená opatrnost. Jinak se to může vymstít v podobě poškození membrány.

06.01.2016, 23:24 |
subz3ro | Upraveno: 2016-01-06 23:33:49
Ad "když o problému nic nevím, tak neradím" - pokial to patrilo mne, tak ti poviem len tolko - pokial mi das nejaky padny argument iny ako citacie z prospektov Morelu typu "by to mělo alespoň částečně eliminovat" tak si to zoberiem k srdcu, inak sa na mna nehnevaj ale nezoberiem si z toho nic, lebo:
1) vyvoj takejto serepeticky u vyskacov z komponentneho setu za cca. 180 eur nedava moc ani len ekonomicky zmysel
2) taliansky koncept vyroby (vseobecne) je zamerany z velkej casti na dizajn az potom na funkcnost
takze ja si osobne bez nejakych relevantych merani a porovnania o tomto myslim svoje - co som aj povedal. Kazdopadne dakujem za snahu o osvetu. Prajem pekny vecer.

06.01.2016, 23:44 |
Tuner#2 | Upraveno: 2016-01-06 23:47:41
Strana 20, zhruba 6. odstavec:
[ Link ] Slovensky umím jen základy, ale pokud je taliansky myšleno italsky, tak já teda žiju v tom, že Morel je Izraelská firma a nezřídka platí, že se něco vyvine pro vyšší řadu a v modifikaci se použije i pro low end a celkem to funguje. Bowers a Wilkins taky mají Nautilus za skoro 2 mega a přitom hliníkový výškáč s pracovní komorou napojenou na trubici (byť z plastu) má i levný model z DM600 série. Takže asi tak...
Morel je izraelsky model vyroby.
Keby na membrane nedochadzalo k posunu faze v zavislosti od frekvencie, nemuseli by sme mat ringradiatory

Ani jsem nepredpokladal,ze by to byla pouze ochrana kaloty.
Tuner : Diky za prispevek ,paradni potceni a spousty zajimavosti.

07.01.2016, 09:26 |
subz3ro | Upraveno: 2016-01-07 09:36:48
Ano, spravne - izraelska, nie talianska, moja chyba. Znacku Morel osobne nejako nesledujem/nepreferujem a z minulosti som mal neviem preco zafixovane ze je talianska (asi kvoli podobnosti webdomeny .IL a .IT). Takze beriem spat poznamku o dizajne/funkcnosti :-)
Ale spat k teme... fazovy posun na kalote je stara znama vec a sposbov kompenzacie je rozhodne viac ako len plastove "tienitka" pred membranou. Konkretne ring radiator na obrazku co prilozil noclue je jeden z tych (podla mna) viac podarenych, podobne ako kuzelovy tvar namiesto klasickej kaloty. Rozhodne by som to nevidel tak tragicky ako pise tuner#2 ze "pokud nechceš pokurvit zvuk měniče, tak tohle rozhodně nechat", keby tomu tak bolo, tak je to (ako som uz vyssie pisal) zakomponovane do kosa a nie je to demontovatelne. V tomto pripade, podla mojho nazoru, je prvorady ucel ochrana kaloty a ako pridana hodnota je ze to (spravne tvarovane - moze) sluzit ako tienitko a urcita kompenzacia fazoveho posunu. Tento fakt podla mna potvrdzuje aj to ze nic podobne na najvyssich radach vyskovych repro prevaznej vacsiny vyrobcov nenajdes.
Spatne uznavam ze ta formulacia prvej odpovede nebola celkom presna, dalo sa to napisat obsirnejsie, kazdopadne s citlivostovou menicov ako bolo uvedene v povodnej otazke - na margo coho som reagoval - to nema zhola nic spolocne... ozaj som nepredpokladal ze sa ta laxnostou mojej odpovede, tuner#2, takymto sposobom dotknem :-)
[ Link ] Takto to mam na mych vyskach Infiniti,nemam preste tento model,ale provedeni naprosto stejne.Pochybuji,ze by tam davali 2x ochranu kaloty.I kdyz ten pruhledny plastik (kompenzator) odstranim,zvuk je proste jiny,mene vyrazny,rozplzly.
Subz3ro: Myslim ze i s citivosti to ma neco spolecneho,precti si prispevek od pana Sykory co vkladal Tuner.
Ohybová vlna se (u běžné vrchlí-
kové konstrukce) šíří konečnou rychlostí od okraje membrány ke středu,takže střed membrány vyzařuje s jis-
tým fázovým zpožděním. Pro ilustraci:
rychlost ohybové vlny na hliníkové fóliio tloušťce 0,05 mm při kmitočtu 20 kHzje asi 172 m/s, tedy zhruba polovinu rychlosti zvuku ve vzduchu (a pro zajímavost, sklo, ač koli se zdá v porovná-
ní s hliníkem velmi tvrdé, má z hlediska šíř
ení ohybové vlny téměř stejné
vlastnosti). Výsledná prostorová inter-
ference má za následek plynule se
zmenšující citlivost směrem k nejvyš-
ším kmitočtům - obvykle od hranice asi 12 kHz. Tento problém u vyzařování mezikruží odpadá, samozřejmě je však nahrazen jinými problémy,
takže pro vysokotónové reproduktory s měkkou membránou bývá typické výrazné zvlnění charakteristiky,popř. pokles citlivosti v pásmu 15 až 20 kHz, přičemž pod
15 kHz je všecelkem v pořádku. Problém prostorové
interference u reproduktorů s tvrdými
(kovovými) membránami se obvykle aspoň zčásti řeší umístěním různých difuzorů
nebo fázových kompenzátorů......
subz3ro
Ono je to možná demontovatelné proto, že je levnější udělat dva díly a pak je složit než mít složitou, v tomto případě asi i nemožnou formu na komplet s košem.
@kiklop32: Nic nemozne na tom nevidim, pokial to dokazu takymto sposobom urobit u koaxialnych menicov... nechajme uz polemiky tak, danix.m informaciu ktoru chcel pocut dostal... ja osobne som "stara skola" ktora veri kvalite pouzitych materialov kosa, membrany a rychlosti magnetu... lotus grill a podobne featurky vo mne ozaj nebudia doveru ani zvedavost tieto veci skusat. Ale dik :-)
Tak jsem zase o neco chytrejsi:)
Diky vsem zucastnenym za prispevky.
Jednoho takovýho ze starý školy už tady taky máme :)) víc snad raději ani dodávat nebudu...
subz3ro
Ano asi to necháme, coax jsou také skládané. Obstříkávat membránu plastem ve formě to by bylo :)

08.01.2016, 18:41 |
subz3ro | Upraveno: 2016-01-08 18:43:33
@Tuner#2: Je krasne ako si clovek moze z par viet urobit uceleny obraz o cloveku, vsak? Nech zije predpojatost :-) A mozes byt kludny, svoje nazory si uz necham pre seba a budem navstevovat iba sekciu bazar (ako tomu bolo predtym). Uz som vyrastol z potreby dokazovat si s niekym nieco na internetovych diskusnych forach :-)

08.01.2016, 19:44 |
subz3ro | Upraveno: 2016-01-08 19:55:35
@kiklop32: Ok.